Dodaj do ulubionych

ciepło, aż gorąco

10.01.13, 18:21
www.tvsiedlce.pl/8,2292-jak_mieszkamy_w_siedlcach%3f.html
Starachowicki zakup stoi, nie pracuje.
cytat:
"..była wada fabryczna do której producent się przyznał, naprawił to na własny koszt, my zapłaciliśmy tylko za robociznę 18tyś. euro."
Obserwuj wątek
    • kerac32 Re: ciepło, aż gorąco 10.01.13, 19:32
      No tak....
      PEC dzisiaj wywiesił na tablicach ogłoszeń na moim osiedlu informację, że od 23 stycznia 2013 r. o 7,7% średnio, wzrasta opłata za energię cieplną.
    • efaster Re: ciepło, aż gorąco 10.01.13, 22:59
      PEC rok w rok ma zyski, nie bez kozery miasto pożyczyło od nich 2,5 mln. zł.

Po za tym, skoro PEC podnosi ceny energi cieplnej, a stać ich na bycie jednym z głównych sponsorów (zazwyczaj po mieście)

np.
      MKP Pogoń (drugi sponsor po UM) mkppogonsiedlce.pl/ (lista po lewej)
      SKK Siedlce (drugi Remondis) www.skksiedlce.dbv.pl/viewpage.php?page_id=24
      KPS Jaddar (drugi po UM, Jadaru nie licze bo to nazwa sponsora w zamian za miejsce w lidze) www.kps.siedlce.pl/index.php/sponsorzy.html

Wolałbym, aby zamiast sponsorować te drużyny PEC te pieniądze przeznaczył na zmniejszenie kosztów podwyżek, niech to będzie 1% ale niech będzie. To samo UM zamiast dawać pieniądze na kluby, niech przeznaczy te pieniądze na inwestycje w drogi, chodniki.

Niech każdy klub sam sobie szuka sponsorów, co mnie obchodzi, że kryzys to ich zmartwienie.
      • towarzyskii Re: ciepło, aż gorąco 11.01.13, 09:17
        A ja wolę żeby Spółki miejskie sponsorowały sport niż poprawiały chodniki w mieście.Trzeba inwestować w energię młodych ludzi przyszłych sportowców , a nie wygładzać chodniki dla starców albo dla takich wygodnickich jak efaster.
    • an.chojnacki Re: ciepło, aż gorąco 11.01.13, 05:54
      mpppm napisał:

"..była wada fabryczna do której producent się przyznał, naprawił to na własny koszt, my zapłaciliśmy tylko za robociznę 18tyś. euro."

Fakt, znam lepsze warunki gwarancji.
    • krzycho1252 Re: ciepło, aż gorąco. Ostateczność 11.01.13, 10:11
      Słowa skarbnika...."Na czarną godziną pozostaje coś jeszcze a mianowicie spółki komunalne jednak jak przyznaje Paryła ich prywatyzacja to ostateczna ostateczność."
      www.spin.siedlce.pl/2013/01/10/prywatyzacja-spolek-to-ostateczna-ostatecznosc/
      ...wypowiedziana po raz drugi w krótkim okresie czasu oznaczają, że sprzedaż takiej spółki jak PEC mogłaby przynieść kilkadziesiąt milionów zł. do budżetu. Co miasto by straciło?
      Miejsca prezesa, członka zarząd, rady nadzorczej, miejsca pracy dla swoich. Co zyska. Oddech i możliwość realizacji ratusza, dróg, występów światowej klasy artystów na deskach teatru lub murawie stadionu, budowanie góry aby z górki na pazurki i ciepłe baseny przy zalewie. Baseny mają mieć większą powierzchnię niż zalew co uplasuje nasze miasto na pierwszym miejscu na świecie. W laniu wody oczywiście i podgrzewanej wody ostatecznie.
      • wacek41.2 Re: ciepło, aż gorąco. Ostateczność 11.01.13, 14:07
        Ciekawe dlaczego autor programu nie zapytał z jakich powodów nie było otwarcia nowej elektrociepłowni z pompą i pokropkiem skoro podobno ją uruchomiono? A może to w ogóle wszystko stoi a nie pracuje? Wydano na naprawy jakiegoś bubla ponad pół miliona a on dalej nie pracuje, niby przez wadliwe przepisy, hihihihi Prawda jest inna, na ryku energii (sprawdziłem) MWh kosztuje około 200zł, spytajcie ile kosztuje wyprodukowana w Siedlcach?
        • jkfoo Re: ciepło, aż gorąco. Ostateczność 11.01.13, 14:20
          Dobra,to ja pytam.
          • neutron6 Re: ciepło, aż gorąco. Ostateczność 12.01.13, 11:41
            do jkfoo. Kosztuje około 300zł.
        • n_l Re: ciepło, aż gorąco. Ostateczność 12.01.13, 15:05
          www.cire.pl/GE/ceny/
    • efaster Re: ciepło, aż gorąco, coś na ochłodę 12.01.13, 11:07
      no to podwyżka wody i ścieków na ochłodę

łączny wzrost cen brutto za 1 m3 wody i ścieków w grupie gospodarstw domowych wyniesie 31 groszy za każdy metr sześcienny, zaś wpływ proponowanej podwyżki na miesięczny wzrost kosztów utrzymania przeciętnej rodziny odpowiednio 3,72 zł

za:
      www.spin.siedlce.pl/2013/01/11/bedzie-drozej-za-scieki-i-wode/
    • krzycho1252 Re: Wykrakałem 17.01.13, 13:37
      "Miasto rozpoczyna także dyskusję nad możliwością sprzedaży części udziałów w PEC. "
      www.podlasie24.pl/wiadomosci/siedlce/z-konferencji-prasowej-w-urzedzie-miasta-siedlce-cf41.html
      Za całość weźmie się więcej.
      • krzycho1252 Re: Wykrakałem 17.01.13, 13:44
        spin donosi
        "Miasto zakłada, że żeby przygotować się do kolejnej perspektywy unijnej może sprywatyzować siedlecki PEC. Nasze władze podkreślają, że po wstępnych analizach nie zamierzają pozbywać się pakietu większościowego, ale wszystko jest do dyskusji. Przewidywany wpływ z tego tytułu to 100, a nawet 150 milionów złotych."
        • krzycho1252 Re: Wykrakałem 18.01.13, 08:31
          Głosy oburzenia w TS, w spinie raczej za.
        • neutron6 Re: Wykrakałem 18.01.13, 12:23
          Cena jaką podają władze wg mnie jest bardzo zaniżona, gdyż tylko dwa etapy elektrociepłowni kosztowały ponad 100 mln. zł, a gdzie duża kotłownia węglowa (wracają ciepłownie węglowe), gdzie kilkanaście km sieci ciepłowniczej, gdzie infrastruktura np węzły cieplne w budynkach, które są w większości własnością PEC? - A może ktoś już powiedział ile może dać? - No ale jaka wygoda po prywatyzacji dla władzy. Będą mogli powiedzieć to nie my podnosimy ceny. Ale jest i kłopot, bo nie będzie skąd pożyczać kasy. Ciekawe co przeważy?

Chyba, że podana kwota ma to dotyczyć sprzedaży mniejszości majątku PEC to by się zgadzało.
          A tak na koniec, to kto sprzedaje "złote jajo" przynoszące co roku milionowe zyski?
          • kerac32 Re: Wykrakałem 18.01.13, 13:43
            Gdzieś widziałem informację, że Miasto, w przypadku częściowej prywatyzacji PEC-u, zamierza zachować pakiet większościowy. Nie może być inaczej bo straciliby przechowalnię kolesiów.
            • krzycho1252 Re: Wykrakałem 18.01.13, 14:44
              > Nie może być inaczej bo straciliby przechowalnię kolesiów.

Święte słowa.
    • krzycho1252 Re: ciepło, aż gorąco 18.01.13, 21:23
      To chyba zostanie.
      www.pec-siedlce.com.pl/graph_temperature.html
      Opis inwestycji skończył sie na roku 2011.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka