Dodaj do ulubionych

co się Wam w Siedlcach podoba

24.05.13, 14:58
Ciekawe co . Dlaczego warto zostać w tym przepięknym cudownym miasteczku , przyjaznym podobno (komu ?) . Może ktoś lubi nasze prowincjonalne kochane miasteczko ?
Obserwuj wątek
    • efaster Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 15:04
      siedlczanki są naparadę piękne

stadion (choć to dopiero 1/4 stadionu - jedna trybuna)

zalew (choć mógłby być nieco większy aż pod obwodnicę)

ckis (ale tylko sam budynek, bo kierownictwo na czele z przemądrzałym p. Orzełowskim już nie)
    • mpppm Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 15:27
      Efaster, nie było pytania kogo nie lubisz?
      Ale jak już tu jesteśmy, powiem, że go lubię, pisałem już to kiedyś.
      Może za to, że jest z Siedlec.

Niech tylko nie włazi na scenę, zajmuje się "teatrem" i nie narzuca swojego widzimisię łatwowiernemu Prezydentowi.
    • ibzor Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 17:21
      Ja uwielbiam nasze miasto.

Po pierwsze dlatego że jest wsią (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) - jest do bólu prowincjonalne i wcale nie chcę żeby się to zmieniło, a mimo swojej prowincjonalności mam tu wszystko czego potrzebuje - restauracje, basen, sklepy (także te specjalistyczne <związane z moim hobby>), kino, scena teatralna, koncertowa itp itd, bilard kręgle, i inne typu rozrywki które w zupełności mi wystarczają.
      Po drugie dlatego że korki nie są aż takie duże a jazda na rowerze nie sprawia wielu nieprzyjemności i trudności - w porównaniu do wielu innych większych miast, i w porównaniu do innych miast Siedlce dobrze wypadają jeśli chodzi o zaparkowanie samochodu.
      Po trzecie dlatego że jest cicho spokojnie i bezpiecznie, nie ma ani bandy turystów, ani tłumów ludzi na ulicach.
      Po czwarte dlatego że jest stosunkowo blisko do warszawy i jest tam bardzo dobre połączenie busów/pkp czy nawet drogowe nie jest najgorsze.
      Po piąte mamy na miejscu całkiem dobrej jakości opiekę zdrowotną - co niekażdy chyba zauważa.
      Po szóste - jesteśmy biedni i dzięki temu mamy dużo ciucholandów, dużo marketów prześcigających się w promocjach itp itd - koszt wynajmu mieszkania również jest na określonym poziomie - po prostu koszty życia są dużo niższe niż np w Warszawie

Podsumowując to co ludzie określali w innym temacie mianem prowincjonalności, - "Siedlce to duża wieś" itp itd - jest dla mnie tylko i wyłącznie plusem.
      Nienawidzę dużych miast i bywam tam tylko w celach turystycznych- na wsi jest najlepiej bo spokojnie i bez większego pośpiechu - a nasza wieś jest o tyle dobra że zapewnia dostęp do podstawowych miastowych usług i rozrywek - jeśli ktoś chce więcej to wystarczy mu 2 godziny żeby znaleźć się w dowolnym miejscu w Warszawie (gdzie ma wszystko)
      • an.chojnacki Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 17:32
        Oboma rencyma się podpisuję....., a do tego dodam, że mamy bardzo ciekawą (unikatową w Polsce i Europie) historię miasta - niemal całkowicie nieopracowaną.
        • aro333 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 18:15
          1.Woda, woda w kranach praktycznie brana chyba na żywca z ziemi bez uzdatniania. Tu sie mogę mylic. Ale nie ma posmaku żelaza, chloru i innych dodatkow sztucznych czy tez mineralnych
          2. W miare spokoj na ulicach, przynajmniej w centrum.
          • ibzor Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 18:23
            A widzisz - woda w kranie zdatna do picia- wydawałoby się że oczywistość a jednak codzienne obcowanie z luksusem sprawia że się o nim zapomina, bo przecież w niewielu miastach można pić wodę prosto z kranu bez biegunki.

Co do spraw publicznych (które poruszone zostały w antagonicznym wątku) To podoba mi się brak wyraźnej czy powiedzmy sobie ostrej walki politycznej - jest koalicja która mi jako wyborcy odpowiada. To jedyny plus (ale tylko dlatego iż każdą władzę niezależnie z jakiej opcji by była oceniam negatywnie)

A i zapomniałem o dużym plusie -terenach zielonych objętych programem natura, rezerwatach, ścieżkach przyrodniczych i ogólnie bogatą podlaską florą i fauną w okolicy Siedlec - wystarczy popedałować 5-10km od swojego miejsca zamieszkania (naprawdę nieważne w której części miasta mieszkamy) żeby znaleźć się na łonie przyrody z dala od miejskich odgłosów. Może dla kogoś to nie jest plus - ale dla mnie możliwość właściwie natychmiastowego wypoczynku na łonie przyrody jest dużym plusem. Mam ochotę to wsiadam na rower czy do samochodu i 5-10 minut później jestem w pięknym lesie czy nad rzeczną łąką dookoła biegają zające latają bociany i żurawie i może nawet jakaś sarna przemknie..
            Sielskie życie - biedne ale ma swój urok.
          • kerac32 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 18:39
            Wodę mamy jedną z najlepszych w Polsce jeśli chodzi o miejskie wodociągi publiczne. Gdzieś kiedyś trafiłem na informację, że plasujemy się pod tym względem na drugim miejscu w kraju. Jeśli chodzi o uzdatnianie, to na Sekule (jak jest na Leśnej, niestety nie wiem) zainstalowane są odżelaziacze i odmanganiacze. Jest też instalacja do chlorowania, ale używana jest tylko w sytuacjach awaryjnych, np. pęknięcia rurociągu magistrali i zassania błota.
            • n_l Re: co się Wam w Siedlcach podoba 26.05.13, 11:34
              > Gdzieś kiedyś trafiłem na informację, że plasujemy się pod tym względem na
              > drugim miejscu w kraju.
              Dość dawno temu, jeszcze w czasie studiów, Siedlce wymieniane
              były jako jedno z dwóch miast w Polsce z najlepszą wodą
              > Jeśli chodzi o uzdatnianie, to na Sekule (jak jest na
              > Leśnej, niestety nie wiem) zainstalowane są odżelaziacze i odmanganiacze
              Podstawowa instalacja na każdej stacji uzdatniania wody.
              Najpierw napowietrzanie, potem filtracja.
              Żadnej chemii.
        • krzycho1252 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 20:21
          > mamy bardzo ciekawą (unikatową w Polsce i Europie) historię miasta - niemal całkowicie
          > nieopracowaną.

To możemy się jeszcze wiele spodziewać i czekać, że ktoś opracuje.
          • an.chojnacki Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 22:32
            krzycho1252 napisał:

"To możemy się jeszcze wiele spodziewać i czekać, że ktoś opracuje"

- myślę, że to praca dla zespołu ludzi, kilku czy nawet kilkunastu;
            - ja, pod koniec tego roku, mam nadzieję wydać coś o naszych "siedleckich" żołnierzach początku XIX wieku. Będzie to tylko wycinek historii miasta, ale pokazujący ludzi wybitnych w skali kraju, związanych z Siedlcami i regionem.
      • kerac32 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 18:25
        > Ja uwielbiam nasze miasto.

Ja też lubię Siedlce. Z pozostałymi uwagami również na ogół się zgadzam. Dodam jeszcze, że wszędzie jest blisko - w kilka minut można dojechać do dowolnego miejsca. Pieszo też niewiele czasu to zajmuje. Gorzej wypadają sami siedlczanie , szczególnie ci "naturalizowani" - bez uśmiechu na twarzy, nieprzyjemni, często wręcz wrodzy w stosunku do współmieszkańców, przedkładający własne "ja" nad dobro innych. Szczególnie widać to na drogach, a nawet wśród sąsiadów daje się zauważyć :(
        • ibzor Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 18:34
          Przesadzasz - wszyscy ludzie tacy są - Siedlczanie w tej części świata nie są żadnym wyjątkiem jeśli chodzi o relacje międzyludzkie.
          • kerac32 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 24.05.13, 19:30
            Nie sądzę. Może Ty masz więcej szczęścia do ludzi, ale ja natykam się na, w większości, ponure, nieprzyjazne gęby :(
            • n_l Re: co się Wam w Siedlcach podoba 26.05.13, 11:29
              > ale ja natykam się na, w większości, ponure, nieprzyjazne gęby :(
              Ja też, ale nie tylko w Siedlcach, w całej Polsce tak jest... niestety...
    • komanchu Przede wszystkim lokalizacja i klimat... 24.05.13, 20:12
      Z jednej strony blisko Warszawy, z drugiej zaś blisko natury, jako iż miasto jest otoczone przez bardzo piękne lasy, łąki i tereny wiejskie - świeże powietrze i przyroda w pełnej krasie na wyciągnięcie ręki.
      Warunki klimatyczne także są całkiem znośne - raczej nie grożą nam większe katastrofy pogodowe oraz rozszalałe żywioły natury takie jak powodzie, trzęsienia ziemi, lawiny śnieżne i błotne. W porównaniu z innymi regionami kraju żyje nam się całkiem spokojnie. Zdarzają się co prawda susze i bardzo mroźne zimy, ale prawdziwe kataklizmy nas omijają. Wiosny pogodne, kwitnie kwiecie i pachnie cudownie z ogrodów, roztopy znośne. Lata są ciepłe, ale bez ekstremalnych upałów. Piękna złota jesień, kiedy cieszymy się zbiorami z naszych sadów i warzywników....
    • bw2500 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 25.05.13, 12:05
      Obecnie w tym wiejskim nieprzyjaznym mieście niewiele mi się podoba, może parę miejsc, do których lubię chodzić (choć są mocno zaniedbane...). Generalnie nie jestem tutejszy, pochodzę z Warmii i naprawdę żałuję, że tam już nie mieszkam.
      • 8kurczak Re: co się Wam w Siedlcach podoba 25.05.13, 14:05
        bw 2500 - to dlaczego Tu mieszkasz, ktoś Cię trzyma pod pistoletem ?
        • bw2500 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 25.05.13, 20:38
          Moja rodzina sprowadziła się tu, jak miałem 4 lata, więc niewiele miałem do gadania. I teraz to nie takie proste, żeby się stąd wyrwać.
          • kerac32 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 25.05.13, 20:51
            Czterolatkowie mają chyba niespecjalnie bogate wspomnienia, szczególnie jeśli chodzi o ocenę środowiska w jakim się wychowywali. Skąd pewność, że twoje miejsce urodzenia nie było bardziej "wiejskie" niż Siedlce?
            • bw2500 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 25.05.13, 21:57
              Cóż, być może nie, ale bywałem tam wielokrotnie (ostatnio rzadziej, bo pieniędzy brakuje), więc wiem jak jest.
      • przyjemny_gosc Re: co się Wam w Siedlcach podoba 25.05.13, 22:08
        Ja uważam, że Siedlce nie są żadnym wyjątkowym miastem, ani nie znajdują się w wyjątkowym regionie. Nie jesteśmy miastem ładnym. Takie miasta to są turystyczne. My jesteśmy miastem poprzemysłowym. Nie mamy rynku, nie mamy pięknego otoczenia, ani gór, ani jezior, ani morza. Można spokojnie wytypować 30 innych piękniejszych regionów. Kto się sprzecza niech jedzie w góry czy to świętokrzyskie, czy pod granicę z Czechami, bądź w Zakopane.

Mazury również są ładniejsze. U nas są lasy? Tam też, do tego malowniczo położone między jeziorami. Samo miasto mogłoby być ładne i klimatyczne, ale do tego trzeba byłoby mieć Stare Miasto i Rynek. U nas tego nie ma.

Warto się zastanowić co sprawiło, że Siedlce są w województwie mazowieckim 4 największym miastem. Dlaczego Łuków, Sokołów Podlaski, Węgrów, Mińsk Mazowiecki, Garwolin są od naszego miasta mniejsze?
        Moim zdaniem dwie rzeczy. Pierwsza to niezłe położenie. Najpierw przez nasze miasto poprowadzono tory kolejowe, później droga E30, która jakby nie patrzeć łączy np. Paryż z Moskwą. Druga, to liczne zakłady budowane za PRLu. Wymogło to budowanie blokowisk, bo gdzieś ci wszyscy "robole" musieli mieszkać. Ot i się miasto rozrosło bardziej niż inne.

Na chwilę obecną nie widzę żadnego powodu dla którego Siedlce miałyby się dynamicznie rozwijać. Musielibyśmy postawić znowu na rozwój firm, ale nie małych, rodzinnych zakładów, ale dużych ogólnopolskich przynajmniej firm.
        W powyższych postach przewija się bliskość Warszawy. Ja bym powiedział, że bliskość akurat atutem nie jest, bo bliżej jest Węgrów, ale dobra jakość połączenia ze stolicą (chodzi o kolej, bo połączenia busowe, autokarowe są kiepskie). Decyzją dygnitarzy sprawiono, że od 5 lat linia Warszawa-Siedlce jest najnowocześniejszą linią w Polsce (wyremontowane tory, nowoczesne składy).
        Siłą rzeczy można by wpaść na pomysł zrobienia z Siedlec sypialni Warszawy. Czy wyobrażacie sobie jednak poświęcenie 4 godzin dziennie na jeżdżenie do pracy? Jeszcze jak ktoś pracuje 8 godzin, to pół biedy, ale często pracuje się przecież po 10 czy 12 godzin. Nawet dojechanie do pracy na 8 rano wymaga aby wstać przynajmniej o 5 rano.
        To już lepiej sypialnię zrobić z Mińska. W sumie to samo co u nas, a 2 godziny krócej się jedzie.

Mnie w Siedlcach trzyma pochodzenie. Tu się urodziłem i wychowałem. Tu mam rodzinę, więc tu mieszkam, ale znam wiele innych różnych pięknych miejsc.
        • an.chojnacki Re: co się Wam w Siedlcach podoba 25.05.13, 23:42
          Ja uważam, że Siedlce są po prostu miastem, które nie wykorzystuje swojej szansy. Prowincjonalność nie musi być obciążeniem. W historii naszego miasta bycie miejscem oddechu dla Warszawy ma swoją tradycję - czasy AO.
          Otoczenie Siedlec może być atutem - Bug, zabytki, dobre położenie na szlaku drogowo - kolejowym i inne. Sekuła, lasy, rzeki są nieodkryte. Kto dziś pamięta, że do Kisielan przyjeżdżał Korczak z dziećmi? Kto wie, że Mężenin to miejsce masońskich schadzek elity II Rzplitej? Korczew, Treblinka, Mokobody, Sucha - pisać by i pisać.
          Co do historii miasta to przyjemny_gosc napisał, że Siedlce stały się istotne na mapie regionu, gdy poprowadzono trakt brzeski i kolej. Ja uważam, że poprowadzono je bo miasto było już ważne w momencie planowania tych szlaków. Niewątpliwie ważniejsze decyzje zapadły w momencie ustanowienia departamentu siedleckiego (1809) a potem stolicy województwa podlaskiego (1817). Niewątpliwie istotne było usadowienie tu też wojska - 13 pułk huzarów i sztabu dywizji ułanów Królestwa. Z regionem wtedy też związali się sławni ludzie epoki: Roliński, Kicki, Małachowski, Weyssenhoff, Łukasiński i inni.
          Wyjątkowość Siedlec dla mnie oznacza "spokojność" prowincjonalnego miasta - na zachód od wschodu, na wschód od zachodu. Lasy, rzeki, piaszczyste drogi. Niewątpliwie brakuje nam umiejętności pokazania światu naszej odrębności i wyjątkowości, bo miasto nasze tworzyli Polacy, Żydzi, Rosjanie, Niemcy, Austriacy i Tatarzy. Wielokulturowość Siedlec jest nie tylko pomijana, ale też nieznana władzom i mieszkańcom.
          Czasy PRL-u poprawiły jedynie naszą pozycję, powstała infrastruktura dla klasy robotniczej - bo taki był "trynd", ale jeśli jakiś ekonomista wytłumaczy mi celowość budowy w Siedlcach odlewni stali, a w Katowicach przetwórni Hortexu, będę wdzięczny. Dziś tamte inwestycje obciążają. Czy możemy być "sypialnią" Warszawy, chyba nie, ale to tylko lepiej. Wolałbym, żeby miasto nasze stało się miejscem wypadowym do ciekawego Pobuża. Czekam czasów, kiedy ścieżki rowerowe (z bazą noclegową i gastronomiczną) rozpoczynające się w Warszawie, doliną Bugu dowiozą weekendowych turystów do Włodawy. Myślicie, że ukazanie dzikiej doliny Bugu nie jest atrakcyjne dla Francuza, Niemca czy Brytyjczyka? Przecież oni nieregulowanej rzeki nie widzieli od 3 pokoleń. Ale im potrzebna jest baza turystyczna, której tu nie ma. Czy myślicie, że obciążeniem byłoby dla miast ukazanie kultury żydowskiej w Siedlcach czy Międzyrzecu? Przecież my nie potrafimy nawet pokazać Treblinki.
          Dlatego właśnie Siedlce bardzo mi pasują, choć do dziś nikt nie ma pomysłu na wykorzystanie ich atutu. Nasze zabytki: pałac, budynek TKZ, więzienie, ratusz, kaplica AO, św. Stanisław, poczta, sąd, park - nieznane. Ale nieznane i niewykorzystane nie oznacza, że są nieatrakcyjne.
          • bw2500 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 26.05.13, 14:49
            Co do tego, że Siedlce nie wykorzystują swojej szansy, zupełnie się zgadzam. To mogłoby być naprawdę ładne, zadbane miasteczko. Tylko jakoś kolejnym władzom miasta jakoś na tym nie zależy. Wolą mydlić oczy ludziom fałszywymi hasełkami typu "Siedlce - miasto przyjazne"....
            • jm_1964 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 28.05.13, 10:50
              Nigdy nie byłem blisko władzy, więc raczej dysponuję obserwacjami z boku, a nie z pierwszej ręki ale to, że władzom "nie zależy" to raczej grube uproszczenie. Można się spierać, czy wszystkie posunięcia są słuszne, czy władza bardziej czy mniej zgrabnie łączy własne priorytety polityczne z celami społecznymi (czy odwrotnie?) - tu zgoda. Przykład pierwszy z brzegu: kiedy chodziłem na religię do Św. Stanisława wracało się powiedzmy po 17-ej - nigdy nie przyszło nam nigdy do głowy, nawet gromadą, iść przez Pułaskiego. W bramach stali stacze bramowi w liczbie pewnie zbiorczo około setki i w wieku od lat 4 do 40, o stanie trzeźwości rozmaitym. Na gwizdek z bram dobiegało drugie tyle. Hasło 'wyskocz z dychy' było zasadą, a opcja 'zaliczenia w michę' prostą konsekwencją odmowy 'wyskoczenia'. W biały dzień. A wieczorem od Pułaskiego do Garnizonu świeciła jedna latarnia - jak chłopaki nie zdążyły zbić. Z dzisiejszej perspektywy miasto żywo przypominało to z filmu "Ewa chce spać". Kamienice przy głównych ulicach straszyły odpadającym na głowy tynkiem a solidnymi rynsztokami (Świętojańska, Sienkiewicza, Pułaskiego, 1-Maja, Asłanowicza itp.) płynęły pomyje wylewane z kubłów. Moim zdaniem trochę się jednak zmieniło. Na plus. I to nierzadko staraniem władz miasta, tych i poprzednich. Pamiętam, jak w systemie, który wiedział wszystko o wszystkim, uczono nas w szkole, że przyjdzie taki czas, że maszyny przejmą większość produkcji, praca stanie się rarytasem, a największym pracodawcą będzie sektor usług - nie bardzośmy sobie to wyobrażali? w kraju, w którym stale brakowało rąk do pracy, a uchylających się od niej wysyłano na Żuławy? I - w ciągu życia jednego pokolenia - świat wywinął salto, a przepowiednie o żelaznym wilku się spełniły. Nam, żyjącym w przekonaniu, że podstawa dobrobytu to solidna produkcja, trudno pojąć, że szansą dla miasta może być pobliski przełom Bugu, interesująca historia, bociany i bobry itp. Jednak może warto nad tym pogłówkować, bo na kolejne "Stalchemaki" nie bardzo można liczyć. A perspektywa noclegowni dla Warszawy wcale nie jest głupia i niemożliwa - to jedna z możliwości (oby nie jedyna), która działa niezależnie, czy ktoś w mieście ją wspiera czy nie. Z pewnością Mińsk jest bliżej stolicy ale z jakiegoś względu z Siedlec też wyjeżdża co rano spora grupa ludzi (tysiąc? dwa?). Sporo z nich kupiło mieszkania na osiedlach koło przystanku Siedlce Zachodnie. Do rodziców blisko, a do Warszawy komfortowy dojazd - koszty życia niższe o połowę niż w stolicy plus wszystkie udogodnienia średniego miasta. Z pewnością Warszawa jest w naszym mieście jednym z głównych pracodawców i warto mieć to na uwadze.
              • bw2500 Re: co się Wam w Siedlcach podoba 28.05.13, 11:53
                No cóż... Rzeczywiście parę rzeczy się zmieniło w Siedlcach - to przyznać muszę. Już nikt w biały dzień nie każe nam wyskakiwać z kasy i ulice nie są rynsztokami ;) Choć nad kwestią dresiarkich łobuzów i pijaczków z Pułaskiego czy skądś indziej to bym się jeszcze zastanowił, bo obecnie nadal dosyć często można w samym centrum miasta ujrzeć leżącego na trawniku śmierdzącego dziada z piwem i żadne służby się tym nie interesują, a hordy łysych glac w dresach panoszą się po mieście bez roboty i zaczepiają ludzi, których wygląd się im nie podoba. A tynk z wielu kamienic jak odpadał, tak odpada - niestety. Co do bliskości Warszawy to prawda - jest to wielkie udogodnienie, żeby z Siedlec wyjechać za pracą czy studiami. Być może pisząc "władzom nie zależy" trochę przesadziłem, ale prawda jest taka, że władzom widocznie zbyt mało zależy. I dlatego jest, jak jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka