Dodaj do ulubionych

Współpatroni 2013

02.09.13, 20:09
Współpatroni 2013
Towarzysze z Sojuszu Lewicy D. wymyślili żeby rok 2013 upłynął nam pod znakiem Edwarda Gierka. Pomysł zaiste genialny, choć – moim zdaniem – zbyt blisko idący. Bo niby dlaczego owo zasłużone wyróżnienie miałoby spotkać tylko jego? Powojenna historia Polski zna jeszcze wielu, może nawet bardziej zasłużonych, dobroczyńców narodu spod znaku młota łamanego przez sierp.
Jednostka niczym, jednostka zerem – takiej maksymie hołdował wszak towarzysz Edward. A dziś jego czerwoni spadkobiercy chcą, żeby patronował samotnie!? A fe! A nieładnie! Z czystej sympatii i w tak miłym komunistom czynie społecznym, zaproponuję więc kilku towarzyszy, którzy mogliby Edwardowi Gierkowi towarzyszyć w patronowaniu.
Na dobry początek zgłaszam kandydaturę Bieruta Bolesława. Motywacja jest krótka: Należy mu się. Jego zasług w budowie Polski silnej, sprawiedliwej i socjalistycznej, opartej na sprawnie i z poświęceniem działającym Urzędzie Bezpieczeństwa Publicznego wymieniać raczej nie trzeba.
No i oczywiście towarzysz Wiesław. Twardy i niezłomny. Uwięziony przez partyjnych kolegów nie stracił kręgosłupa ideologicznego. Po wyjściu na wolność „ucinał ręce podniesione na władzę ludową, a władzy raz zdobytej oddać nie chciał”. Nadaje się na współpatrona roku, jak nikt inny.
Dla towarzystwa dorzuciłbym jeszcze tylko braci Mołojców i Ochaba. A z bardziej współczesnych - Aleksandra Kwaśniewskiego. Towarzysz prezydent wielce zasłużył się w kreowaniu wizerunku Polski za jej granicami. Mógł przecież się uprzeć i wsiąść do samochodu przez bagażnik, a dał się przekonać i wsiadł drzwiami! No i mimo choroby, chwiejąc się na goleni i bełkocąc, wytrwał do końca na cmentarzu w Charkowie!
W towarzystwie towarzyszy patronów bieżącego roku poczesne miejsce należy się też generałowi Jaruzelskiemu. To on wszak bohatersko wprowadził stan wojenny, ratując rodaków przed samymi sobą. A że przy okazji zginął ten i ów, a wielu innym połamano kości? To nic nie szkodzi. Bo to przecież było dla ich dobra i dobra socjalistycznej ojczyzny.
Towarzysze z SLD! To tylko kilka propozycji. Zgłoszoną przeze mnie listę patronów powinniście koniecznie rozszerzyć. Jak się rzekło - w powojennej historii nie brakuje przecież komunistów, którym – tak, jak i wam dziś – zależało wyłącznie na tym, by Polska rosła w siłę, a ludziom żyło się dostatnio. Żeby jednak dzieło było pełne, nad patronowaniem powinien czuwać patron główny, by nie rzec - duchowy. Tym – bez dwóch zdań – powinien zostać przez was obwołany niejaki Stalin, znany też jako Józef Wisarionowicz Dżugaszwili. Bo gdyby nie on, moglibyśmy nawet nie usłyszeć o Bierucie, Gomółce, Gierku i innych. I jak my byśmy bez nich żyli!?
Obserwuj wątek
    • miguelcristobal80 Re: Współpatroni 2013 02.09.13, 21:47
      Super. Młodsi czytelnicy forum dowiedzą się kim był Gierek, bo dziś to nawet nikt nie mówi dzieciom "Chcesz cukierka..." Wydaje mi się, że nie warto jednak zajmować miejsca na tym forum takim tematem. Po co nam wielka polityka skoro mamy taki cudny grajdołek i swoich małych bohaterów? Piszmy o naszych politykach, choć ja osobiście wolałbym o samorządowcach-społecznikach :-)
      A Gierek? Starszym trudno wytłumaczyć, że Gierek zadłużył nas wszystkich (choć jak się nie mylę, ten dług już jest spłacony), wtedy żyło się lepiej.
      Niech sobie spoczywa w pokoju, a w rodzinnym mieście niech będzie i jego rondo.
      • sar11 Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 16:45
        Do Twojej wypowiedzi dorzucę tylko: Gierek nas zadłużył na kilkadziesiąt miliardów /za co wybudowano drogi,szpitale,szkoły/ Obecne rządzące ekipy zadłużyły nas na kilkaset miliardów,które zostały roztrwożone. Dlaczego gani się Towarzyszy ,a nic nie mówi się o gospodarowaniu "nietowarzyszy".
        • sar11 Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 16:56
          miało być roztrwonione a nie roztrwożone.
        • wacek41.2 Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 20:35
          Pan JWK zapomniał gdzie pisał i pracował np w 89r.
          • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 23:05
            Przypomnij mi pan, panie Wacek, ale nie zmyślaj pan. Bo ja akurat pamiętam.
          • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 05.09.13, 00:19
            Panie Wacek, czekam na przypomnienie, gdzie pracowałem np. w 1989 roku? Bo mam już ciekawą odpowiedź.
    • brytanbrytan Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 07:55
      Janusz, chyba Cię wzywają do odpowiedzi w wątku "Ksiądz nie odprawi...".
      • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 23:01
        gdzie ten wątek?
        • brytanbrytan Re: Współpatroni 2013 04.09.13, 06:55
          > gdzie ten wątek?forum.gazeta.pl/forum/w,262,146653798,146653798,Ksiadz_nie_odprawi_.html
    • n_l Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 12:53
      Załóż jeszcze z pięć wątków o tym samym tytule
      i tej samej treści...
    • krzycho1252 Re: Współpatroni 2013 03.09.13, 20:06
      Dawno temu cytowałem w wątku "Lewica jak miękkie narkotyki"

Lewica lubi się targować
      Autor: krzycho1252 27.06.10, 10:55
      To nie Dzierżyński mówił:
      "Nie tylko my, komuniści, przywiązujemy wielką wagę do spraw
      ideologicznych. Nie mniejszą wagę przywiązuje do nich przeciwnik,
      który swe poglądy upowszechnia, gdzie może i jak może. Nawet w
      kolejce i na bazarze, w klasie szkolnej i w stołówce, w domu, w
      rozmowach, w codziennym postępowaniu odnajdujemy jakąś ideologię,
      jakiś system wartości.
      Walka ideologiczna toczy się każdego dnia. Toczy się wszędzie. Jej
      front przebiega przez wszystkie środowiska i grupy ludzi, przez
      każdą rozmowę o sprawach społecznie ważnych. Partyjnym obowiązkiem
      jest w tej rozmowie uczestniczyć, bronić w niej socjalistycznych,
      robotniczych racji, przeciwstawiać się wrogim argumentom,
      przekonywać i zjednywać. "
      Przemówienie na zakończenie obrad XIII Plenum KC PZPR
      wygłoszone 15 października 1983 r. przez Jaruzelskiego"

Zjednywanie i przekonywanie trwa nadal tylko "ich komunistów" już nie ma. Są socjaldemokraci i są europejczycy+. Główny obecnie a niedawno upadły po szkoleniu w Samoobronie z PO zrobi koalicję.
    • mruc1966 Re: Współpatroni 2013 05.09.13, 23:39
      Towarzysze z Sojuszu Lewicy D. wymyślili ...
      Czy aby Pan, Panie Kowalski, w roku 2006 nie przyłączył się do tych towarzyszy i nie kandydował do Rady M. z SLD???
      Jakby Pan zapomniał:
      wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiOkreg4fba.html?okreg=146401-RDA/4
      40 głosów Pan wtedy zdobył.
      Pogubił się Pan chyba. W ŻS lansował zielonych a teraz? Próbuje Pan u Kaczora klaskać?Pamiętam Pana jako świetnego dziennikarza, zwłaszcza z "Echa"... A teraz musi Pan odgrzewać Gierka żeby zaistnieć... Nie mam nic do Pana, ale niech Pan uczciwie podchodzi do tego co pisze. /pozdrawiam MR/
      • krzycho1252 Re: Współpatroni 2013 06.09.13, 19:34
        Człowiek nie krowa... 2006 roku o Gierku nie wspominali.
      • prarem Re: Współpatroni 2013 07.09.13, 21:42
        głupie gadanie. popierałem Bobryka na prezydenta i tyle, trzeba było przeczytać - na liście stało o bok mojego nazwiska "bezpartyjny". A tak ogólnie - żaden z I sekretarzy PZPR nie zasługuje i nigdy !!! nie będzie zasługiwał na pomnik. Nie chce mi się tego udowadniać, bo njeśli ktoś tego nie rozumie - ten GŁĄB! To tyle
        • prarem Re: Współpatroni 2013 07.09.13, 21:46
          to tyle pan jwk napisał w mailu do mnie, kiedy go zagadnąłem na ten i jeszcze inny temat.
        • mruc1966 Re: Współpatroni 2013 08.09.13, 19:33
          Owszem - kandydat nie musi być "partyjny", ale jeśli pojawia się na liście to chyba świadczy o jakichś sympatiach. Dla mnie te wybory z 2006 r. odebrały Panu moralne prawo do krytykowania komuchów. Trzeba było dobrze się zastanowić nad przedwyborczą decyzją.
          Zgadzam się, że żaden z I sekretarzy PZPR nie zasługuje na pomnik. Zresztą... Kto z osób publicznych po 89 r. na niego zasłużył? Nie mam tu na myśli jakichś olbrzymich postumentów, ale bardziej zagadnienie: kto zazłużył sobie na pamięć?
          • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 12.09.13, 22:55
            O jakich sympatiach świadczyły - wyjaśnił gość, z którym się zaprzyjaźniłem, jak u mnie glazurę układał. On zrozumiał. Co do praw moralnych - nie bądź pan wyrocznią. I na koniec.Ś.P. Prezydent prof. Kaczyński zasłużył na pomnik. Tylko on.
            • mruc1966 Re: Współpatroni 2013 13.09.13, 22:40
              Chyba Pan się nie przelogował i sam się usprawiedliwił - pisząc z innego nicka. Ale niech tam.
              Ja sympatykiem Gierka nie jestem. Rządził w czasie mojego - szczęśliwego - dzieciństwa, piękne wspomnienia, beztroska. Jak się na to patrzy od strony polityki, chłodno analizuje, ocenia - wychodzi inaczej.
              ####
              Popierał Pan Bobryka - toż to czysta lewica w naszym mieście. Powiedziałbym, że to nawet nie koniunkturalista, ale prawdziwy ideowiec - świadomy. Obserwuję jego działalność od lat i choć się z nim nie zgadzam, to szanuję go za konsekwencję. (Ja z racji zawodu do partii pol. nie mogę należeć, a chyba bym nie chciał - widząc jak u nas rzeczywistośc wygląda. Jeśli chodzi o PiS, to nie do końca się z nimi zgadzam, ale podoba mi się to, że chcą w Polsce zrobić porządek).
              ###
              Zatem stanęliśmy na tym, że ma Pan jednak PiS-owskie poglądy, a kandydowanie w wyborach z 2006 r. było "błędem i wypaczeniem", za które składa Pan samokrytykę? Fatalnie Pan postawił, bo akurat w 2006 wybory wygrał W. Kudelski.
              ###
              Szkoda, że Pan nie pisze. Na pewno byłoby ciekawiej w naszej siedleckiej prasie. Ja ostatnio znów sięgnąłem po "ŻS". W czerwcu dostałem na mieście darmowy numer z ciekawym tekstem o pośle Borkowskim. Na tle "TS" jest to fajna alternatywa, o tyle dobra, że sympatii do prawicy nie łączą z kościołem (przez to ostatnie "Echa Katolickiego" nie da się czytać).
              ###
              Gdybym ja miał powiedzieć, za co należy się pomnik Lechowi Kaczyńskiemu, to za to, że jako minister sprawiedliwości zrobił porzadek z "pruszkowem" i podobnymi bandytami. Dało się. I taki pomnik należeć się będzie temu, kto w końcu zrobi porządek w Polsce. Czy to będzie Jarosław Kaczyński, Ziobro czy ktoś inny.
              ###z wyrazami szacunku - MR

• jwkowalski Re: Współpatroni 2013 14.09.13, 23:31
                Ja się nie usprawiedliwiam!!! Mówię - jak było i jak jest. Bobryka popierałem jako członka "S". Bo jest nim od lat pacholęcych. Bobryk jest moim dobrym kolegą i nie jest naszą winą, że taką nam zafundowali ordynację wyborczą, że chcąc poprzeć kolegę, musisz kandydować z tej, co i on listy. Upolityczniono nam nawet wybory samorządowe, żeby ideowi ludzie nie mogli kandydować wyłącznie na swój rachunek. Co zaś się tyczy lewicowości, to PiS jest partią z założeń lewicową. A w praktyce bardziej lewicową, niż sld. I dlatego PiS mi odpowiada, bo m.in. chce przywrócić godność Polakom i opowiada się przy tym za osłonami socjalnymi. Dzięki za merytoryczną i wyważoną dyskusje. takiej potrzeba. Pozdrowienia.
                JWK
                • mruc1966 Re: Współpatroni 2013 15.09.13, 23:44
                  Przepraszam, ale chyba Pan za bardzo swoimi głosami koledze nie pomógł, a skaza na życiorysie jest. Czy jeśliby Pana inny kolega chciał kandydować z Ruchu Palikota, albo koleżanka z jakiejś Ligi Kobiet - to też by Pan dał się wpisać na ich listę? Bo taka jest ordynacja?
                  ###
                  Ten kraj stoi na głowie. Przykład z wczoraj - demonstracje związkowców. Telewizji mało oglądam, bo nie da się nie zauważyć, jak "tefaueny" ludziom robią wodę z mózgów. Na szczęście jest internet, gdzie jako taka wolność jeszcze jest. Włączam TVN, jakiś ekspert opowada o porażce związków, bo frekwencja mała, mówią o 70 tys. ludzi, którzy demonstrują. Szydzą sobie, wymądrzają się. Telewizja publiczna też temat oględnie potraktowała. Gdzie można było zobaczyć prawdziwy (jak mi się wydaje) obraz? W TV TRWAM. Relacje na żywo, wypowiedzi związkowców, porządne nagrania... Gdyby jeszcze rok temu ktoś mi powiedział, że będę chwalił media ojca Rydzyka, to bym go wyśmiał. Dziś mi nie jest do śmiechu. Bo słyszę, co mówią ludzie, jak przeklinają władze, jak mają dość - a tu wg reżmowych mediów sondaże dla PO idą w górę!!! Nie mam złudzeń - to nie społeczeństwo jest głupie, tylko manipulacja sięgnęła szczytów. Jeśli zwykły obywatel - taki jak ja - zaczyna to widzieć, to znaczy, że przeginają. Pamięta Pan na pewno słynne konferencje rzecznika rządu Urbana. On swoje, a ludzie choć oglądali to wiedzieli swoje. A dziś? Czym się różni taki Lis od Urbana?
                  ###
                  W Siedlcach za "tefauen" robi "TS". Liczę, że i tu się w końcu jakieś media obudzą i pokażą nam rzeczywistość taką, jaka ona jest i pomogą ludziom właściwie ocenić ją w wyborach. Ja to nazywam "zrobieniem w Polsce porządku", Pan - "przywróceniem godności Polakom", a w sumie o to samo chodzi. W dzisiejszej sytuacji - rzeczywiście chyba tylko PiS jest siłą, która jeśli wygra wybory, będzie w stanie to zrobić. Ale nie łudźmy się, zbyt wiele osób jedzie na obecnym układzie, by łatwo odpuścić ciepłe korytka.
                  • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 16.09.13, 15:07
                    Szanowny Panie!
                    W pełni się z Panem zgadzam. Dziś bym już nie dał się wpisać na inną listę, niż PiS. Ale wtedy nie myślałem jeszcze tak, jak dziś, a Adamowi wiele zawdzięczałem. On o mnie pamiętał i pomagał mi w ciężkich czasach. Kiedy więc poprosił - nie zastanawiałem się. Tym bardziej, że - jak powiedział - nie jest w SLD, a jest w "S". Takt. Żałuję. To tyle.
                    Byłem na manifestacji. Nieprzeprane rzesze ludzi. Widać było wspólnotę i wiarę. Przed nami dziesiątki tysięcy, za nami dziesiątki tysięcy. trudno orzec - ile? Myślę, że minimum 200 tysięcy ludzi. Warszawiacy nas pozdrawiali ze łzami w oczach.
                    Taka scena: Do starszej, pozdrawiającej nas, kobiety podchodzi człowiek z kamerą. Po co pani tu przyszła? - zapytał. - Nie mam panu nic do powiedzenia - odparła.
                    I jeszcze jedna sprawa: Cały Nowy Świat i Krakowskie przedmieście przejęte przez... W budynkach biura, albo puste z transparentami "Wynajmę...." Wszyscy mieszkańcy wysiedleni. Kto przejął to wszystko? Wiedzą warszawiacy i nie tylko. I przeciwko takiej Polsce, Polsce zawłaszczanej był też ten protest. TO MUSI BYĆ POCZĄTEK PRZEBUDZENIA, bo jeśli nie, to ja się z tego kraju wyprowadzam do Szwecji. Bo coraz bardziej chcę coś zmienić, a zdaję sobie sprawę, że już bardzo późno. za późno...
                    • 3ras Re: Współpatroni 2013 16.09.13, 17:55
                      Kameleonom stop. Życzę powodzenia w Szwecji.
                      • mruc1966 Re: Współpatroni 2013 17.09.13, 07:43
                        Kameleonom stop - zgadzam się. Z drugą częścią zdania już nie. W Polsce powinno być miejsce dla wszystkich - bez względu na poglądy i przeszłość. Tylko nie wszyscy powinni mieć dostęp do władzy. Dajmy już spokój jwkowalskiemu, wybory z 2006 r. wyjaśnił, choć ja pamiętam również że w 2005 r. w swojej gazecie (kolorowa - chyba Extra?) lansował dla odmiany Krzysztofa Borkowskiego, który wtedy kandydował do Senatu albo Sejmu. Więc ten PiS to ze szczerych sympatii, czy z kalkulacji?
                        Panie Kowalski, jakoś o Panu cicho? Pisze Pan, zmienił branżę, mieszka w Siedlcach? Można gdzieś Pana kawałki poczytać?
                        • 3ras Re: Współpatroni 2013 17.09.13, 10:50
                          Szwecja to wybór osobisty p.Kowalskiego.Zgadzam się natomiast,że Polska powinna być dla wszystkich.Należy jednak działać na rzecz rozwoju kraju,a nie tylko krytykować wszystko bez pokazania dróg zmian. Należy też krytykować ludzi zmieniających poglądy w zależności od tego kto jest u władzy.Wydaje mi się ,że gdyby w Polsce do rządzenia powróciło PZPR,to spora grupa zaczęła by wykopywać w ogródkach zakopane legitymacje członkowskie tej partii.Panie Kowalski wydaje mi się,że PiS jeszcze długo nie dojdzie do władzy,więc niech Pan nie wyraża tak szczerych sympatii ponieważ głupio będzie znów zmieniać poglądy.
                          • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 19.09.13, 11:56
                            Człowieku! Poglądy mam takie same. Jeśli wiesz, że zmieniłem je - napisz o tym, ale miej też śmiałość się podpisać. Po co nick, po którym nikt cię nie pozna.
                            Wskazuję drogę zmian - jest jedna - samodzielne rządzenie przez PiS.
                            • hejj2 Re: Współpatroni 2013 11.10.13, 11:14
                              Panie Januszu, jeśli pan prawdę tu pisze to nic innego mi nie pozostaje tylko panu współczuć
                        • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 19.09.13, 12:01
                          Co pan pisze!? Lansował tego, czy owego polityka przed wyborami! Gazeta musi zarobić na siebie. Kto płaci, ten ma reklamę. Ot i cała filozofia. Co więcej: Nie można odmówić zamieszczenia reklamy nie godzącej w dobre obyczaje. A pouczenia w rodzaju "lansował pan tego czy tamtego czerwonego czy zielonego" miałem z wielu stron. Raz skrytykował mnie za to pewien siedlecki prawicowy biznesmen. Odpowiedziałem mu: Widziałem, że w należącym do pana sklepie kupował masło były sekretarz KW PZPR i pan to widział. - To miałem mu masła nie sprzedać?! - zdziwił się prawicowy biznesmen.
                        • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 19.09.13, 12:04
                          Piszę w "Strażaku Mazowieckim" - pismo jest skierowane głównie do strażaków OSP, dostępne wyłącznie w prenumeracie. Brakuje mi możliwości zamieszczania felietonów. Od czasu do czasu skrobnę coś, tak jak ten, który zapoczątkował te dyskusyjkę.
                          • mruc1966 Re: Współpatroni 2013 19.09.13, 23:04
                            Wiadomo - gazeta to biznes. Ale chyba też pewna misja. Zgodzi się Pan, że pewnych granic między reklamą a nachalną promocją przekraczać nie można. W telewizji różne Lisy i Olejniki stały się tubą liberalnej władzy. Mają pieniadze i mogą robić, co chcą.
                            Zastanawiał się Pan kiedyś, dlaczego w Siedlcach i okolicy środowiska prawicowe nie były w stanie stworzyć sobie zaplecza medialnego? "Echo Katolickie" i KRP nie spełniają tej roli, bo za mocno poszły w stronę kościoła i unikają angażowania się w tropienie afer. Jeśli "TS" promuje PO i PSL, to naturalne powinno być, że czytelnicy mają alternatywę - tak jak "Neewsweek" Lisa ma w postaci "W Sieci" czy "Do Rzeczy". Zwłaszcza że u nas PiS wygrywa wybory. Pan jak widać jest mocno za PiS, dziennikarzem jest dobrym, to czemu się nie postarał Pan o stworzenie mocnej prawicowej gazety w Siedlcach? "Strażak Mazowiecki" - z całym szacunkiem - to nie to. To jakiś paradoks, że naszą dyskusję prowadzimy na... forum GW.
                            Liczę po cichu jeszcze na "ŻS", że pociągną dalej to co zaczęli robić. Ludziom trzeba pokazać, co wyprawia PSL i PO u nas we władzach. Chciałbym, żeby ktoś zrobił w końcu w Polsce porządek, zakończył te samowolki, wprowadził jakieś zasady i uczciwość do życia publicznego. Też jak Pan mam obawy, że jest późno... I wiadomo, że pewni ludzie od koryta oderwać łatwo się nie dadzą.
                            Niech Pan nie wymaga od ludzi na forum podpisywania się nazwiskami. Ja gdybym został zidentyfikowany i moi szefowie dowiedzieli się, jakie mam naprawdę poglądy, to pewnie bym stracił pracę. Wolę siedzieć cicho, a po cichu robić swoje niż zostać skazanym na podróże do pracy w Warszawie. Bo wzniosłymi ideami rodziny nie utrzymam.
                            • kalina_m Re: Współpatroni 2013 20.09.13, 09:14
                              > Ja gdybym został zidentyfikowany i moi szefowie dowiedzieli się, jakie mam naprawdę pogląd
                              > y, to pewnie bym stracił pracę. Wolę siedzieć cicho, a po cichu robić swoje niż
                              > zostać skazanym na podróże do pracy w Warszawie. Bo wzniosłymi ideami rodziny
                              > nie utrzymam.
                              Konspiracyjnie się zrobiło na tym wątku...Ja natomiast uważam, że ludzie dzielą się na s***synów i nies***synów, niezależnie od tego, jakiej partii są członkami lub sympatykami, a wszelka dyscyplina partyjna to efekt postawienia karierowiczostwa ponad przekonaniami. Odnoszę jednak wrażenie, iż większości osób piszących na tym forum pasuje czarno-białe postrzeganie świata.
                              • jupi30 Re: Współpatroni 2013 22.09.13, 10:47
                                "Ludzie dzielą się na s***synów i nies***synów, niezależnie od tego, jakiej partii są członkami lub sympatykami"
                                To racja. Gdyby ludzie zapisując się do partii patrzyli na program i tym się kierowali, inaczej by wszystko wyglądąło. Ale najczęściej kariery robią ci, co umieją wspinać się po plecach innych, a niekoniecznie wyznają ideały partyjne. A jeśli ktoś skacze z kwiatka na kwiatek z partii do partii dla własnego interesu to jest najgorsze.
                                A tak jak widze postępował p. Kowalski. Od SLD przez PSL do PiS. Dziś ma co chciał bo nikt nie chce go drukować.
                                • jwkowalski Re: Współpatroni 2013 10.10.13, 22:35
                                  A co ty o mnie wiesz, że silisz się na tak logiczne wyciąganie wniosków?
            • an.chojnacki Re: Współpatroni 2013 14.09.13, 10:42
              Zmarły prezydent Kaczyński był tak samo profesorem, jak Kwaśniewski magistrem.
              Przepraszam za ten wtręt do pasjonującej dyskusji "o błędach i wypaczeniach minionej epoki". Tak więc piszmy prof. Kaczyński, ale też magister honoris causa Kwaśniewski. A tak poza tym, to naprawdę lewicy (tej prawdziwej, nie tej kawiorowej, jak mawia klasyk) jest bardzo blisko do PiS-u. Nawet dowcipy o kroczu swych działaczy mają na tym samym poziomie (intelektualnym). Problemy z alkoholem zresztą także.
            • 3ras Re: Współpatroni 2013 15.09.13, 13:42
              Profesor uczelniany.
              • prarem Re: Współpatroni 2013 15.09.13, 22:14
                Profesor nadzw.
                • an.chojnacki Re: Współpatroni 2013 15.09.13, 23:33
                  Świętej pamięci profesor nadzwyczajny doktor habilitowany prezydent Lech Aleksander Kaczyński - tak powinna brzmieć nazwa ulicy w Siedlcach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka