11.08.14, 13:52
Od rana nad Siedlcami, dosyć nisko, latają wojskowe maszyny, transportowe, helikoptery w grupkach po kilka sztuk, widziałem też prawdopodobnie f-16 parami. Podejrzewam, że to jakieś ćwiczenia przed 15 sierpnia czy coś.
Obserwuj wątek
    • an.chojnacki Re: Manewry? 11.08.14, 14:03
      Tak
      • 2niki2 Re: Manewry? 11.08.14, 14:35
        PAP podała ,ze Rosja do 16-sierpnia przeprowadza manewry przy granicy Łotwy i Estonii. W użyciu myśliwce SU-27 i SU-34, MiG-31 i śmiglowce.W Siedlcach to nie koniecznie przygotowania do 15-sierpnia, a moze gotowość?! Lub pilnują zeby Rosja nie naruszyła naszej strefy powietrznej?
        Mmo wszystko dreszczyk emocji i ciary były jak niebo nad Siedlcami przykrylo 17 zielonych helikopterów i i ok 20 samolotów. Narobiły huku,zatoczyły kolo i odleciały. Takie widoki znamy całe szczęscie tylko jak narazie z filmów i oby tak pozostało !!!
    • lesio57 Re: Manewry? 11.08.14, 14:59
      Pewnie przygotowania do defilady,ale co robiły w szyku 2 Black Hawki i to chyba w tej wersji uzbrojonej ,której polska armia jeszcze nie ma na wyposażeniu?
      • verena0 Re: Manewry? 11.08.14, 15:37
        może gościnne występy?
        ja z przyjemnością patrzę za okno i wysłuchuję ryku Migów :)
      • albinoski1989 Re: Manewry? 11.08.14, 15:37
        Ten sam temat chciałem założyć. Przez moje osiedle 5 sztuk F16 w raz z bombowcem przeleciały. Przynajmniej na bombowiec wyglądało, bo było dużo większe od F16 i tych samolotów co latały razem. Samoloty wojskowe i helikoptery co jakiś czas latały.
        • xaveri Re: Manewry? 11.08.14, 16:01
          Ja widziałem 3 transportowce i taki zestawik:
          dl.dropboxusercontent.com/u/27006170/FotyNaSzybko/Clipboard01.jpg
          • mpppm ćwiczenia przed 15.08. 11.08.14, 18:57
            www.siedlce-zwiedzanie.pl/inffoto.htm
            • 2niki2 Re: ćwiczenia przed 15.08. 11.08.14, 20:44
              Ładne zdjęcia nad Katedrą mppm !
              Ćwiczenia , ćwiczeniami, ale to co mówi W.Żyrynowski i co zamieściła prasa brzmi grożnie!

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Wladimir-Zyrinowski-zapowiada-ze-Rosja-zmiecie-Polske-i-kraje-baltyckie-z-powierzchni-ziemi,wid,16810811,wiadomosc.html?ticaid=1133f4
      • partyzant76 Re: Manewry? 12.08.14, 12:56
        Blackhawki nie były uzbrojone. To, co miały podwieszone po bokach, to dodatkowe zbiorniki paliwa. Ich obecność to akcent "internacjonalistyczno-sojuszniczy" piątkowego święta. Sprzęt należy do oddziałów amerykańskich, bazujących bodajże od czerwca w Mirosławcu w ramach rotacyjnej obecności sojuszników z NATO.
        Drugim międzynarodowym akcentem piątkowej warszawskiej mają być dwa francuskie odrzutowe Mirage 2000. Kilka egzemplarzy stacjonuje w Malborku jako odwód samolotów NATO ubezpieczających kraje bałtyckie.
        • partyzant76 Re: Manewry? 12.08.14, 13:21
          Aha, i jeszcze uzupełnienie. Ktoś tu wspominał o bombowcach. Polska nie posiada takowych. Zresztą w ogóle już mało który kraj posiada - zdaje się, że teraz już tylko USA, Rosja i Chiny. A co latało nad Siedlcami? Duże samoloty z prostymi skrzydłami, pękatymi kadłubami i czterema silnikami to transportowe Lockheed C-130E Hercules, a mniejsze dwusilnikowe - to też transportowce, ale już z niższej kategorii wagowej: CASA C-295M. Małe, dwusilnikowe, ze stałym podwoziem i podwójnym usterzeniem pionowym to lekkie transportowce PZL M-28.
          Wszystkie one latają od kilku dni z Dęblina. Śmigłowce i samoloty odrzutowe operują z Mińska Mazowieckiego.
          Tym oto sposobem to, co warszawiacy zobaczą dopiero w piątek, my mamy już od wczoraj :-) Miło popatrzeć.
          • tarabl.anka Re: Manewry? 13.08.14, 11:22
            Dzięki partyzant za konkretne objaśnienie. Fajnie, że ktoś interesuje się lotnictwem. Mnie trudno odróżnić miga 29 od F16, chociaż tego drugiego "na żywo" nie widziałam.
            • partyzant76 Re: Manewry? 13.08.14, 12:23
              Jeśli nie lecą za wysoko, to odróżnić łatwo. MiG-29 ma dwa stateczniki pionowe, a F-16 - jeden. Niestety, "szesnastki" w naszym regionie to rzadkość. Jako że stacjonują w Poznaniu oraz w Łasku pod Łodzią, swoje strefy treningowe mają gdzieś w tamtych stronach. Ja w każdym razie ich u nas nie widziałem. MiG-i stacjonują niedaleko, pod Mińskiem Mazowieckim, więc na naszym niebie widać je dość często.
              Najlepsza okazja do zobaczenia obydwu typów z bliska bez dalekiego wyjazdu, to coroczne święto jednostki w Janowie pod Mińskiem Mazowieckim. Zazwyczaj jest to w połowie lub pod koniec maja. Wojsko robi tam wtedy dzień otwartego lotniska. Gospodarze pokazują swoje MiG-i, a inne jednostki przysyłają swoje samoloty "w gości". W tym roku impreza była szczególnie bogata i efektowna, bo połączono ją z obchodami 15-lecia wstąpienia Polski do NATO. Ale nawet jak jest to tylko lokalny pokaz, to warto się wybrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka