Dodaj do ulubionych

Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy!

01.11.14, 18:22
Jestem zbulwersowana reklamami wyborczymi partii PIS i Wojciecha Kudelskiego, które wczoraj zawisły na Bramie-Dzwonnicy, jednym z największych zabytków Siedlec, z czasów księżnej Ogińskiej! To skandal, że jedni zbierają pieniądze na ratowanie siedleckich zabytków, a inni w świetle dnia je po prostu niszczą!

Nagłośnijmy temat gdzie się da, nie wiem - u konserwatora zabytków, w mediach ogólnopolskich, bo przecież Pan Kudelski to nie święta krowa i jego też obowiązuje przestrzeganie prawa!
Obserwuj wątek
    • witkacy_bonifacy Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 18:39
      Skandalem jest tez kampania tego pana i jego świty przy siedleckich cmentarzach.
      • hejj2 Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 20:40
        Tacy z nich katolicy, że nawet takiego miejsca jak cmentarze nie uszanują. Ale co tam dzień zadumy i pamięci o Tych co odeszli. Dla nich najważniejsza jest władza. Ci ludzie nie mają za grosz honoru, dla nich ważne jest honorarium anie honor, jak mówi mojego taty kolega.
        • kalina_m Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 07:42
          Pozwolę sobie zauważyć, że "dzień zadumy i pamięci o Tych co odeszli" jest dziś, 2 listopada. 1 listopada to wspomnienie świętych, nie zmarłch.
        • sar11 Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 09:50
          hejj2 - nie władza lecz koryto
    • piszczy Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 20:46
      Dodajmy do tego bezczelnie chamskie zajmowanie placów miejskich, które dla innych komitetów są niedostępne: a więc trawnika przed więzieniem (dodam, że tam dokonano naruszenia prawa - czyli przestępstwa wyborczego, ponieważ zmieniony plan zagospodarowania przestrzennego wprowadzony uchwałą podpisana przez Kudelskiego - zabrania umieszczania w tym miejscu reklam!!!!!!) oraz pasa zieleni pomiędzy ulicami przy pomniku Jana Pawła II. Skandal, chamstwo, wieśniactwo i łamanie prawa!
      • pawelpap Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 20:51
        To ja dodam o rozdawaniu ulotek przed furtką kościoła Męczenników Podlaskich po niedzielnej mszy... oczywiście wielkego Pana Orzełowskiego który oczywiście się dostanie i oczywiście zaraz zrzeknie się mandatu na korzyść jakiegoś wiernego pisowca..... tak to się w balona robi swoich wyborców...
        • pawelpap Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 20:52
          Aha i tak w ogóle nie głosuję w tym roku ani na PIS ani na PO.. głosuję na znajomych...
    • powazny-rozwazny Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 21:57
      celebrytka69, kto to może być? ja już wiem :-)

o Żanecie Płudowskiej (obecnie twarz GS i kandydatka na radną):
      forum.gazeta.pl/forum/w,262,138214970,138214970,Miss_Polonia_puste_dziewczyny_.html
      o NovymKinie po dwóch miesiącach dyrektorowania nowej manager:
      - forum.gazeta.pl/forum/w,262,120976972,120988193,Re_Do_kina_idziemy_na_popcorn_i_frytki_a_nie_na.html

o wierze w możliwości Jacka Garbaczewskiego w ARM:
      - forum.gazeta.pl/forum/w,262,138066876,138072016,Re_Radny_Garbaczewski_w_ARM.html

Jednocześnie ten ostatni na swoim fb kilkadziesiąt minut temu nawoływał o udostępnianie tej informacji, przy tym wszystkim jednak zapominając, że na tej zabytkowej bramie wisiało w ostatnich latach już sto tysięcy innych reklam. Myślę, że gdyby wisiał tam ktoś inny to celebrytka głosu by nie zabrała. Po prostu ten ktoś na tej bramie się "jej" nie zgadza, więc bramy trzeba bronić.

Na koniec refleksja. Ta wojenka PO z PiS na wielkość banerów, plakatów, na ich ilość jest śmieszna. Coś mi mówi, że jeśli dojdzie do drugiej tury to nie kandydat PO do niej wejdzie, a o wiele spokojniejsza w swoich wyborczych poczynaniach A. Sochacka.
      • celebrytka69 Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 22:09
        Tak tak... już nieraz ktoś tu próbował mnie skojarzyć z panem radnym, ale jakoś mu nie wyszło... dla ciebie moge być nawet Dodą jak chcesz, ale nie mieszaj polityki z tym tematem, bo to jest poważna sprawa, jak w tym mieście są równi i równiejsi!
        • powazny-rozwazny Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 22:21
          Yhym, ja wiem swoje, ty wiesz swoje i przy tym zostańmy. Szkoda, że niektórym tylko intrygi w głowie, a nie realne przekonywanie mieszkańców, że warto oddać głos na tego i tego kandydata.

P.S. Dodą? A może Natalią Siwiec? :-)
      • rotman28 Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 19:21
        Ale się powazny-rozwazny napracował. Dyskutantów śledzi. Że też Ci czasu nie szkoda. I co Ci z tego,że wiesz kto co pisze? Wolno mu. A Twoja refleksja to już była 4 lata temu taka sama.Czyli nic się nie zmieni. Powaga-rozwaga nudą wieje.
    • efaster Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 23:05
      już wczoraj o tym pisałem :)
      forum.gazeta.pl/forum/w,262,143872749,155336576,Re_bery_na_zabytkowej_dzwonnicy.html
      PS.
      Widziałem jak rozwieszali te banery w piątek po południu (przypuszczam, że czekano na sesję w czwartek by radni nie podnosili larum, wszak sesja jest protokółowana i wtedy prezydent musiałby się tłumaczyć). Zagaiłem do jednego z pracowników firmy reklamowej, która rozwieszała te materiały wyborcze z pytaniem czy mają zgodę na wieszanie reklam na zabytku, odpowiedział, że nie wie, ale chyba nie, on tylko rozwiesza jak dostał w zleceniu.

Mama nadzieje, że media temat podejmą (w tym ogólnopolskie) i wyjaśnią całą sprawę do końca ...
    • mpppm Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 01.11.14, 23:54
      Pozostałości dzwonnicy są własnością parafii Św. Stanisława.
      Proboszcz podlega pod biskupa i sprawa jest zamknięta.
      Dwa razy pokazywałem ten rozwalający się zabytek i reklamy na nim i nic.

Podobnie się ma sprawa zbierania datków na remont pomników na cmentarzu.
      STS zbiera ale nie kontroluje tego jak to jest wykonane.
      Przetarg był i wygrywający robi dziadostwo z pomników.
      Teraz przed wyborami akcja pomnikowa jest STS-owi bardzo potrzebna, szkoda tylko, że ucierpią na tym pomniki.
      Rozmawiałem z radym z STS nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia
      • mpppm Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 00:00
        Kto chce zobaczyć fachowość w renowacji pomników na siedleckim cmentarz może pooglądać tu: www.siedlce-zwiedzanie.pl/pobr/pomniki.mp4
        • xaveri Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 00:11
          CIA od 1990 roku programowało społeczeństwo na wzór amerykański - dwie pozornie zwalczające się partie, a tak na prawdę jedna klika pijąca razem wódę. Głosujcie dalej na PO albo PiS jakby inne partie nie istniały to na pewno coś się w kraju zmieni na lepsze.
      • krzycho1252 Re: Po wyborach też bedziemy żyć 02.11.14, 12:39
        > > STS zbiera ale nie kontroluje tego jak to jest wykonane.
        > Przetarg był i wygrywający robi dziadostwo z pomników.
        > Teraz przed wyborami akcja pomnikowa jest STS-owi bardzo potrzebna, szkoda tylk
        > o, że ucierpią na tym pomniki."

Ludzie czyście wpadli w amok wyborczy. Najlepszą, jedną z najważniejszych akcji w naszym mieście chcecie wplątać w politykę. STS nie jest partią polityczną. Przed powstaniem tej akcji, tak samo jak inni ubolewałem, że w Siedlcach nikt nie prowadzi takiej zbiórki. Teraz jest zbiórka i ...
        • mpppm Re: Po wyborach też bedziemy żyć 02.11.14, 13:44
          Przecież wyraźnie napisano o co chodzi.
          Za społeczne pieniądze pomniki są niszczone nie odnawiane.
          Kto trochę się na tym zna wie o co chodzi.
    • tma.de Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 08:49
      To ma wartość znaczeniowo - historyczną, ale pod względem budowlanym to ruina, od przed II wojny nie remontowana. Dach się w miarę trzyma, ale stropy przedwojenne, okryte tylko deską i papą. Wilgoć wszechobecna. Aż strach pomyśleć, co jest tam wewnątrz. Reklamy tam zawsze wisiały. Jestem przekonany, że jak będzie odbudowywana to i tak cegła po cegle będzie wyjmowana, obsuszana, impregnowana, woskowana i ponownie wkładana. Jeżeli nie zostanie zburzona i na nowo wybudowana.
      Tak te remonty się wykonuje. Teraz nic tym ścianom nie zaszkodzi.
      Mnie bardziej wkurza, że na zewnątrz Sali Podlasie, wiszą zewnętrzne reklamy imprez kulturalnych. Tam są nowe ściany, budynek zabytkowy, nowe tynki, a Podlasie sobie pozwala wieszać reklamy, a chyba na gumę do żucia tego nie robią.
      • suchy_100 Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 16:11
        Wybory tuż,tuż to i Forum Siedleckie się ożywiło,pomiędzy wyborami,mętne i nudne.A tu proszę psiarnia szczeka ze wszystkich stron, aby do żłobu się dostać.A jak się już dostanie to klapki na oczy i ani śniegu na ulicach się nie widzi , ani tandety wykonawców ulic i ścieżek rowerowych ,darmowych parkingów wytyczonych przez Miasto na których podwozie można urwać( jak by nie można było co raz wyrównać).
        • aro333 Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 02.11.14, 21:48
          Brawo . I to jest komentarz 100/100. W tym roku postanowilem raczej nie właczać się w wir polityczny ale niech tam. Co dobre to dobre , co zle to zle.Obecna wladza ma sporo minusow ale tez i trzeba zobaczyc to co sie zmienilo.Wiem ze zaraz beda krzyki ze na kredyt. A jak to zrobic inaczej? Myslicie ze sie da, powodzenia. Nie jestem entuzjastą obecnego ukladu, uważam ze czas na zmiany i to spore. I wlasnie argumenty typu zle sciezki rowerowe, snieg zima zalegajacy nagminnie, wszechobecny wplyw kosciola na to co dzieje sie w miescie, dzialka za grosze dla kosciola , dwa centra kultury - to są minusy tej wladzy. A teraz czy sa one wystarczajace dla spoleczenstwa aby ta wladze zmienic, nie wiem.Spoleczenstwo zdecyduje a ja jako jeden z tego spoleczenstwa, przyjme wybor. Generalnie mieszkamy na scianie wschodniej i nie sadze aby ludziska zdecydowali sie na odejscie od PIS - taki mamy klimat bylego zaboru rosyjskiego. To tez wina globalnego spojrzenia rządowego na te tereny, niestety mają nas gleboko w ..... to widac chocby w temacie modernizacji drogi 2 do A2 albo nawet S2. To moze, zaznaczam moze otworzyc konkurencyjnosc tego terenu dla przyszlych inwestorow. Tylko czy nasi poslowie walczą w tym temacie? Kiedy ostatnio posel z naszego regionu cos z trybuny sejmowej lobbowal w kierunku naszej malej ojczyzny? powiem brutalnie, mnie osobiscie to wali kto lobbuje na rzecz mojej malej ojczyzny, czy PIS , PO czy inne SLD.Mnie interesuje kto w moim imieniu upomina sie o ten rejon.Niestety cisza a jak juz to jest tak skromny glos ze go nie slychac. To tyle w tym temacie. Wybierajmy z glową , przyszlosciowo kierujac sie osobowoscia kandydata a nie jego kolorem partyjnym. Nie kierujmy sie polityką bo ta nasz rejon ma gleboko w ..... Wg mnie obecna wladza zrobila swoje, pchnela ten rejon ciut do przodu i chwala jej za to. Jednak czas na zmiany i to duze. Takie mam zdanie ja aro333
          • mpppm Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 04.11.14, 01:03
            Na spinie art. o reklamie na resztkach dzwonnicy.
            Nie wiem dlaczego nie ma możliwości komentowania.
            Reklamy zostaną zdjęte i będzie ok.
            Dlaczego nikt nie protestował jak wydobywano z grobu szczątki zmarłych siedlczan by zalać fundament pod pomnik.
            Dlaczego nie protestowano gdy RM ustaliła lokalizację pomnika na cmentarzu.
            • rwijpapucie Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 04.11.14, 15:08
              sprzedam kapustę
              • mpppm Re: Wyborczy skandal na Bramie-Dzwonnicy! 04.11.14, 15:51
                Zgłoś to do ministra rolnictwa. Może jakaś blokada ulicy by się przydała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka