Dodaj do ulubionych

Telewizja w SSM

18.11.15, 17:04
Czy ktos korzysta z telewizji w Siedleckiej Spoldzielni Mieszkaniowej? Mam na mysli gniazda dostepne w mieszkaniach. Kiedys to byl sygnal analogowy, czy teraz jest cyfrowy? Czy sygnal pochodzi z anten na poszczegolnych bydynkach? Czy potrzebny jest tuner jesli mam telewizor z DVB? Jaka jest jakosc sygnalu i jakie kanaly da sie odbierac? Bede wdzieczny z odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • przyjemny_gosc Re: Telewizja w SSM 18.11.15, 22:13
      SSM udostępnia sygnał telewizyjny za pośrednictwem telewizji kablowej Vectra. Sama SSM nie otrzymuje anten na poszczególnych budynkach. Sygnał który odbierasz nie jest więc sygnałem Naziemnej Telewizji Cyfrowej z nadajnikiem (dla Siedlec) w Chotyczach.
      Sygnał ten pochodzi z sieci kablowej Vectra.
      W czynszu SSM płacisz za tą przyjemność 5,5 zł miesięcznie.

Co otrzymujesz w zamian? Vectra nadaje sygnał dwojako zarówno systemem analogowym, jak i cyfrowo. Jeżeli posiadasz stary telewizor kineskopowy to bez problemu będzie odbierać programy. Jeżeli posiadasz nowocześniejszy telewizor to on wychwytuje sygnały zarówno analogowe jak i cyfrowe.

Twój telewizor ma tuner DVB-T więc nie potrzebujesz żadnego tunera zewnętrznego. Podpinasz kabel antenowy do telewizora i wszystko.
      Vectra dołącza również w wersji cyfrowej przewodnik EPG, czyli przewodnik po kanałach, dzięki któremu wiesz jaki program oglądasz o której się kończy i co jest następne na danej stacji.

Vectra musi udostępniać wszystkie kanały, które są ogólnodostępne na Naziemnej Telewizji Cyfrowej.
      • big798 Re: Telewizja w SSM 20.11.15, 15:53
        Prawie wszystko co napisałeś jest zgodne z prawdą. Prawie bo do odbioru TV cyfrowej oferowanej przez Vectrę potrzebny jest TV wyposażony w tuner DVB-C. Wiele TV go posiada ale nie wszystkie. U mnie jeden ma T i C ale drugi już tylko T.
        • przyjemny_gosc Re: Telewizja w SSM 21.11.15, 20:52
          A masz wykupiony jakiś pakiet w Vectrze, czy jedziesz na spółdzielczym za 5,5 zł?
          • big798 Re: Telewizja w SSM 22.11.15, 10:00
            Nie ma to znaczenia. Taki jest standard nadawania Vectry (i innych tv kablowych).
            Od strony użytkownika jeżeli tv jest wyposażony w tuner dvb-c nie widać żadnej różnicy w programowaniu czy oglądaniu tv. Możesz nawet o tym nie wiedzieć, że oglądasz tv z tunera dvb-c.
            • big798 Re: Telewizja w SSM 22.11.15, 10:42
              Aaa. I jeszcze jedno. Jak dobrze kojarzę to od niedawna już nie vectra się zajmuje dostarczaniem tv tylko domtel. Ale może jeszcze nie wszędzie.

• dirt_black Re: Telewizja w SSM 22.11.15, 11:46
                ITTmedia ma fajne i tanie pakiety telewizji.
                ittmedia.pl/telewizja.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka