brat_szczepana 10.02.05, 13:20 W mieście goszczą ważni przedstawiciele Stadlera. Czy nastąpi oczekiwany przełom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:53 Przełom był wczoraj - serio, Odpowiedz Link Zgłoś
muchawka Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 10.02.05, 16:14 Gość portalu: GrzeS napisał(a): > Przełom był wczoraj - serio, Nie bardzo chce mi się w to uwierzyć. Gdyby tak się stało, ukazałaby się stosowna informacja w portalu KRP, a tam nic o tym nie donoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n_l Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:47 Zaufaj przedpiścy. Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 10.02.05, 22:08 >Zaufaj przedpiścy. Dlaczego tak tajemniczo ? Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 11.02.05, 23:30 I co z tymi rozmowami? Dalej gadają? W TV Siedlce pokazali podpisanie przekazania gruntu pod Multikino a o tej ważniejszej inwestycji cisza. Może będą stopniować napięcie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 17:45 Macie rację. KRP poda pierwsze. Takie radio ... dobre bo stąd i na FM a nie AM Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 14.02.05, 23:53 I nic? Czy zagadają się na śmierć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 11:53 Dlaczego dobre radio stąd milczy na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 18:50 Może ma zastrzeżenie na newsa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 20:20 Fragment wypowiedzi prezesa spółki „Zakład Naprawy Infrastruktury w Warszawie” - Kazimierza Jachimka w piśmie Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ Solidarność WOLNA DROGA z 23 lipca 2004r. Pewnie w stanowisku "infrastruktury" nic się do dziś nie zmieniło i stąd to milczenie o wyniku ostatnich rozmów. wolnadroga.pl/?dzial=archiwum&rok=04&nr=15&art=08 Powiedział Pan nieco wcześniej o majątku zbędnym, którego spółka się wyzbyła, ale niech Pan powie, jak to jest z majątkiem niezbędnym? Otrzymaliście go już, czy jeszcze nie? Majątku własnego do dziś nie mamy i dlatego majątek niezbędny do prowadzenia działalności dzierżawimy go od PKP SA płacąc czynsz dzierżawny. To oczywiście dodatkowo osłabia naszą kondycję finansową. Chcę podkreślić, że spółka zrezygno- wała już z wielu nieruchomości i budynków w celu obniżenia kosztów czynszów. Zrezygnowaliśmy z nieruchomości użytkowanych wcześniej w Skierniewicach, Warsza- wie Wileńskiej, Białej Podlaskiej, częściowo w Białymstoku. Przygotowujemy się do zrezygnowania z dzierżawy i przekazania Nieruchomościom PKP SA terenów i bu- dynków bazy w Małkini. Aktualnie sytuacja jest taka, że spółka użytkuje tylko nieruchomości przynoszące jej korzyści, niezbędne do prowadzenia działalności. Dotyczy to także terenów o strategicznym znaczeniu dla spółki, bazy i sekcji w Siedlcach, po które to tereny, nie zważając na uwarunkowania wynikające z polskiego prawa oraz niezbędności dla spółki ZNI, pokrętnymi metodami próbują sięgać szwajcarzy z firmy STADLER, wykorzystując działalność znanej z umiejęt- ności lobbingowania polityków pani Teresy Wiśniewskiej (wcześniej lobbującej na rzecz firmy SIEMENS). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Westwind Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 20:25 30 stycznia b.r. ukazała się taka notatka: 2004-01-30 Stadler, producent taboru kolejowego ze Szwajcarii, zamierza wybudować w Polsce fabrykę. Na razie inwestor szuka właściwej lokalizacji na Mazowszu. Interesują go tereny w pobliżu linii kolejowej. Ogląda trzy ewentualne lokalizacje - dwie w Siedlcach i jedną w Mińsku Mazowieckim. Firma chce w Polsce produkować pocią- gi regionalne i podmiejskie, do obsługi dużych aglomeracji miejskich. Liczy, że jeszcze w tym roku będzie mogła uruchomić realizację swojego projektu. Na począ- tek Stadler planuje wyłożyć w przygotowanie zakładu około 5 mln EUR. W fabryce pracę znalazłoby 100-150 osób. Niewykluczone, że w przyszłości firma rozpocznie też produkcję tramwajów, bo jest na nie w Polsce popyt. www.mps.pl/aktualnosci?month=1&year=2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 16:23 Najbardziej podoba mi się tytuł tej publikacji. Grunt to dobre samopoczucie nawet na dnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.02.05, 18:01 Ciekaw jestem co teraz mówią ci cwaniaczkowie różni co się w głowę pukali jak mówiłem ze trzy miesiące temu, że Stadler znalazł dobrą lokalizację w Mińsku Mazowieckim. Wtedy jeszcze pracownicy mińskiego magistratu nie wiedzieli o tym, a przynajmniej tak twierdzili:)) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 17.02.05, 10:15 Chciałbym, żebyś nie miał racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 18:30 Na szczęście nie masz wiedzy tylko swoje a nie mówiłem i tu tylko mówiłeś ..., chyba że pracujesz dla Solidarności PKP Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 18.02.05, 21:04 Gość portalu: GrzeS napisał(a): > Na szczęście nie masz wiedzy tylko swoje a nie mówiłem i tu tylko mówiłeś ..., > chyba że pracujesz dla Solidarności PKP zanim zaczniesz kogoś obrażać spróbuj poznać jego poglądy. nawet jeśli nie wszystko zrozumiesz pozwoli ci to skuteczniej obrażać. solidarność PKP mam w głebokim poważaniu. nie dopatruj się też jakichkolwiek innych powiązań, bo za każdym razem trafisz kulą w płot. co do stadlera to bardzo bym chciał żeby zainwestowali w siedlcach. może z radości wtedy nie pęknę (to wbrew pozorom skromna inwestycja) ale osobie która do tego doprowadziła postawię szampana:)) prawdziwego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:50 Nie przesadziłeś z reakcją? Wcale nie zamierzałem Cie obrażać. A propos. Czytam czasami Twoje komentarze i mam wrażenie, że nie wolno moieć innego poglądu niz Twój, ale bez urazy to taka życzliwa uwaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble bla Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 19:57 "A świstak siedzi i zawija je w te sreberka..........". A właściwie to o co tutaj chodzi i kto wie coś na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
tramwajsiedlecki Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 18.02.05, 20:07 Nie wiesz? Chodzi o FLIRT! Odpowiedz Link Zgłoś
klemens.klemens Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 22.02.05, 19:42 Zdumiewa mnie ta cisza niewymowna, o rozmowach. Tak gadają, że aż zaniemówili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bambi Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:44 tłumacz jąkała ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 22.02.05, 22:09 Nasz najlepszy kandydat na prezydenta wieszczył, że pogadają, pogadają i .... Oby nie wywróżył. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 01.03.05, 23:53 Tyle nadziei. 500 miejsc pracy.300 miejsc pracy.100 miejsc pracy. ... miejsc pracy. Ujemna licytacja. Odpowiedz Link Zgłoś
brat_szczepana Tajemnicze rozmowy ze Stadlerem 08.03.05, 11:43 Dlaczego przedstawiciele szwajcarskiej firmy Stadler chcą się spotykać z władza- mi miasta w tajemnicy? Siedleccy radni byli oburzeni okolicznościami tajemni- czego spotkania. - Dlaczego nie poinformowano nas o spotkaniu z firmą Stadler? - zapytał prezydenta Mirosława Symanowicza radny Krzysztof Denisiuk. - Chyba wszyscy radni, a nie tylko niektórzy, powinni o takim spotkaniu wiedzieć. Okazało się bowiem, że jedynym radnym obecnym na spotkaniu ze szwajcarami był Leszek Szymański. Prezydent Mirosław Symanowicz stwierdził, że spotkanie było poufne. - Strona szwajcarska prosiła, abyśmy spotkali się bez rozgłosu i nagłaśniania tego w mediach. Radny Leszek Szymański istotnie uczestniczył w spotkaniu. Przyszedł z dyrektorem delegatury Urzędu Marszałkowskiego - powiedział Mirosław Symanowicz. Przewodniczący Rady Miasta, Wojciech Kudelski nie krył dezaprobaty. - Wyszło niezręcznie. Tym bardziej, że byliśmy przecież na spot-kaniu w Zurychu, oni nas tam zaprosili i gościli. I jeśli teraz Szwajcarzy są w budynku urzędu, i ja też w nim jestem, to wszystko jest takie jakieś nietaktowne. Ja się przecież nie narzucam, ale niezręczność jest. Jako Rada Miasta powinniśmy wiedzieć o takich spotkaniach i brać w nich udział. Wojciech Kudelski nie udawał, że nic się nie stało. - To taki cierń między panem prezydentem a Radą Miasta. Mirosław Symanowicz zauważył cierpko: - Prezydent reprezentuje miasto na zewnątrz. Przecież znamy swoje kompetencje. Krzysztof Denisiuk poparł przewodniczącego. - To zakłopotało nas wszystkich. A jeśli była taka potrzeba dyskretności, to dlaczego jeden z radnych jednak uczestniczył w spotkaniu? - Byłem tam oficjalnie! - podkreślił Leszek Szymański, ale nie mógł rozwinąć tego wątku, bo Wojciech Kudelski, korzystając ze swoich uprawnień odebrał mu głos i zakończył dyskusję. Mirosław Symanowicz podzielił się swoimi odczuciami ze spotkania ze Szwajcarami. - Wiele wskazuje na to, że ta inwestycja dojdzie do skutku. Firma Stadler planuje bowiem uruchomić w Polsce produkcję wagonów. Siedlce są brane pod uwagę jako miasto, w którym mogłaby powstać fabryka Stadlera. (MZ) www.tygodnik.siedlce.com/index.php?art=972 Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 12:38 Podobno obecny prezydent pojechał ze swoją przyboczna gwardią do Niemiec, a może do Stadlera? Rozmowy będą jescze bardziej tajne bracie szczepana. a L.Sz.? Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 13:02 to niech se witryny od razu obejrzy i w razie czego niech podpowie niemieckim odpowiednikom (jeśli wziął tłumacza) jak ludziom uczynić życie bardziej upierdliwym, bo niemiec sam na takie gienialne pomysły nie wpadnie Odpowiedz Link Zgłoś
siedlczanin1 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 18:46 Stadler to chyba szwajcarska, a nie niemiecka firma. A może spotykają się na neutralnym gruncie. A właśnie ciekawe czy zabrał "głównego załatwiacza" Leszka. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 20:52 dla mnie to nawet nie jest ważne kto się za tym kręci ważne żeby coś wykręcił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom111 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 21:39 Jeśli będzie tow. L.SZ pierwszy prawdziwy Polak w Siedlcach i do tego święty to napewno cuś załatwi (swoją delegację skasuje na 100% + dodatkowe koszta) Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 21.03.05, 18:31 Muszę ci tomie111 uprzejmie donieść,że prezydent wrócił z wojaży wypoczęty i zdrowy. Dużo wyniósł z tej podróży? Nie wiem. Nie wiem nawet czy L.Sz. wyjeżdżał w delegację? A ty byś delegacji nie kasował? Wystartuj na radnego to zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
pogus Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 24.03.05, 14:01 Z zakładem Stadlera chyba jeszcze nieco poczekamy. Jest tam jakis problem natury prawnej. Ponoć miasto nie może wchodzić w spółki z inwestorem prywatnym i stąd opóźnienia. Prawnicy szukają rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 24.03.05, 19:58 taa (o to lubi bambi:) a świstak siedzi i zawija je w sreberka:) Odpowiedz Link Zgłoś
pogus Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:07 Ciekawostka. Stadler chce zbudowac sobie własną halę produkcyjna obok bocznicy kolejowej należącej do Polimexu. Pewnie maja dość przepychanek z PKP i postawią nowy obiekt. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:14 o w to to ja już jestem w stanie uwierzyć. ale co z mińskiem? wycofali się? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:40 Z tego co słychac, to w Mińsku ma działać Bombardier. Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:53 Zamierzają remontować/modernizować tam elektryczne trójczłony. Poszukują kadry kierowniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:55 no, no nie powiem bombardier w mińsku, a to sie narobiło Odpowiedz Link Zgłoś
razowiec Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 14:11 Wszystko pod zapowiedziane przez Koleje Mazowieckie przetargi Odpowiedz Link Zgłoś