Dodaj do ulubionych

Dziś rozmowy ze Stadlerem

10.02.05, 13:20
W mieście goszczą ważni przedstawiciele Stadlera. Czy nastąpi oczekiwany
przełom?
Obserwuj wątek
    • Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:53
      Przełom był wczoraj - serio,
      • muchawka Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 10.02.05, 16:14
        Gość portalu: GrzeS napisał(a):
        > Przełom był wczoraj - serio,

Nie bardzo chce mi się w to uwierzyć. Gdyby tak się stało, ukazałaby się
        stosowna informacja w portalu KRP, a tam nic o tym nie donoszą.
        • Gość: n_l Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:47
          Zaufaj przedpiścy.
          • hejj1 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 10.02.05, 21:31
            Jest przełom, ale Dunajca.
            • tramwajsiedlecki Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 10.02.05, 22:08
              >Zaufaj przedpiścy.
              Dlaczego tak tajemniczo ?
              • krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 11.02.05, 23:30
                I co z tymi rozmowami? Dalej gadają? W TV Siedlce pokazali podpisanie
                przekazania gruntu pod Multikino a o tej ważniejszej inwestycji cisza. Może
                będą stopniować napięcie ?
                • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 11.02.05, 23:51
                  jak u hitchcock'a:))
                  • krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 12.02.05, 00:10
                    Oj, tak.
                    • Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.05, 17:45
                      Macie rację. KRP poda pierwsze. Takie radio ... dobre bo stąd i na FM a nie AM
                      • krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 14.02.05, 23:53
                        I nic? Czy zagadają się na śmierć ?
                        • Gość: Westwind Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 11:53
                          Dlaczego dobre radio stąd milczy na ten temat?
                          • Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 18:50
                            Może ma zastrzeżenie na newsa?
                            • Gość: Westwind Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 20:20
                              Fragment wypowiedzi prezesa spółki „Zakład Naprawy Infrastruktury w Warszawie” -
                              Kazimierza Jachimka w piśmie Sekcji Krajowej Kolejarzy NSZZ Solidarność WOLNA
                              DROGA z 23 lipca 2004r. Pewnie w stanowisku "infrastruktury" nic się do dziś
                              nie zmieniło i stąd to milczenie o wyniku ostatnich rozmów.

wolnadroga.pl/?dzial=archiwum&rok=04&nr=15&art=08
                              Powiedział Pan nieco wcześniej o majątku zbędnym, którego spółka się wyzbyła,
                              ale niech Pan powie, jak to jest z majątkiem niezbędnym? Otrzymaliście go już,
                              czy jeszcze nie?

Majątku własnego do dziś nie mamy i dlatego majątek niezbędny do prowadzenia
                              działalności dzierżawimy go od PKP SA płacąc czynsz dzierżawny. To oczywiście
                              dodatkowo osłabia naszą kondycję finansową. Chcę podkreślić, że spółka zrezygno-
                              wała już z wielu nieruchomości i budynków w celu obniżenia kosztów czynszów.
                              Zrezygnowaliśmy z nieruchomości użytkowanych wcześniej w Skierniewicach, Warsza-
                              wie Wileńskiej, Białej Podlaskiej, częściowo w Białymstoku. Przygotowujemy się
                              do zrezygnowania z dzierżawy i przekazania Nieruchomościom PKP SA terenów i bu-
                              dynków bazy w Małkini. Aktualnie sytuacja jest taka, że spółka użytkuje tylko
                              nieruchomości przynoszące jej korzyści, niezbędne do prowadzenia działalności.

Dotyczy to także terenów o strategicznym znaczeniu dla spółki, bazy i sekcji
                              w Siedlcach, po które to tereny, nie zważając na uwarunkowania wynikające z
                              polskiego prawa oraz niezbędności dla spółki ZNI, pokrętnymi metodami próbują
                              sięgać szwajcarzy z firmy STADLER, wykorzystując działalność znanej z umiejęt-
                              ności lobbingowania polityków pani Teresy Wiśniewskiej (wcześniej lobbującej na
                              rzecz firmy SIEMENS).

• Gość: Westwind Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 20:25
                                30 stycznia b.r. ukazała się taka notatka:

2004-01-30
                                Stadler, producent taboru kolejowego ze Szwajcarii, zamierza wybudować w Polsce
                                fabrykę. Na razie inwestor szuka właściwej lokalizacji na Mazowszu. Interesują
                                go tereny w pobliżu linii kolejowej. Ogląda trzy ewentualne lokalizacje - dwie
                                w Siedlcach i jedną w Mińsku Mazowieckim. Firma chce w Polsce produkować pocią-
                                gi regionalne i podmiejskie, do obsługi dużych aglomeracji miejskich. Liczy, że
                                jeszcze w tym roku będzie mogła uruchomić realizację swojego projektu. Na począ-
                                tek Stadler planuje wyłożyć w przygotowanie zakładu około 5 mln EUR. W fabryce
                                pracę znalazłoby 100-150 osób. Niewykluczone, że w przyszłości firma rozpocznie
                                też produkcję tramwajów, bo jest na nie w Polsce popyt.

www.mps.pl/aktualnosci?month=1&year=2004
                              • Gość: Grzes Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 16:23
                                Najbardziej podoba mi się tytuł tej publikacji. Grunt to dobre samopoczucie
                                nawet na dnie ...
                                • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.02.05, 18:01
                                  Ciekaw jestem co teraz mówią ci cwaniaczkowie różni co się w głowę pukali jak
                                  mówiłem ze trzy miesiące temu, że Stadler znalazł dobrą lokalizację w Mińsku
                                  Mazowieckim. Wtedy jeszcze pracownicy mińskiego magistratu nie wiedzieli o tym,
                                  a przynajmniej tak twierdzili:))
                                  • klemens.klemens Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 17.02.05, 10:15
                                    Chciałbym, żebyś nie miał racji.
                                  • Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 18:30
                                    Na szczęście nie masz wiedzy tylko swoje a nie mówiłem i tu tylko mówiłeś ...,
                                    chyba że pracujesz dla Solidarności PKP
                                    • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 18.02.05, 21:04
                                      Gość portalu: GrzeS napisał(a):

> Na szczęście nie masz wiedzy tylko swoje a nie mówiłem i tu tylko
                                      mówiłeś ...,
                                      > chyba że pracujesz dla Solidarności PKP

zanim zaczniesz kogoś obrażać spróbuj poznać jego poglądy. nawet jeśli nie
                                      wszystko zrozumiesz pozwoli ci to skuteczniej obrażać. solidarność PKP mam w
                                      głebokim poważaniu. nie dopatruj się też jakichkolwiek innych powiązań, bo za
                                      każdym razem trafisz kulą w płot. co do stadlera to bardzo bym chciał żeby
                                      zainwestowali w siedlcach. może z radości wtedy nie pęknę (to wbrew pozorom
                                      skromna inwestycja) ale osobie która do tego doprowadziła postawię szampana:))
                                      prawdziwego
                                      • Gość: GrzeS Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 09:50
                                        Nie przesadziłeś z reakcją? Wcale nie zamierzałem Cie obrażać. A propos. Czytam
                                        czasami Twoje komentarze i mam wrażenie, że nie wolno moieć innego poglądu niz
                                        Twój, ale bez urazy to taka życzliwa uwaga
    • Gość: ble bla Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 19:57
      "A świstak siedzi i zawija je w te sreberka..........".
      A właściwie to o co tutaj chodzi i kto wie coś na ten temat?
      • tramwajsiedlecki Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 18.02.05, 20:07
        Nie wiesz? Chodzi o FLIRT!
        • klemens.klemens Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 22.02.05, 19:42
          Zdumiewa mnie ta cisza niewymowna, o rozmowach. Tak gadają, że aż zaniemówili.
          • Gość: Bambi Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:44
            tłumacz jąkała ? ;)
            • krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 22.02.05, 22:09
              Nasz najlepszy kandydat na prezydenta wieszczył, że pogadają, pogadają i ....
              Oby nie wywróżył.
              • krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 01.03.05, 23:53
                Tyle nadziei. 500 miejsc pracy.300 miejsc pracy.100 miejsc pracy. ... miejsc
                pracy. Ujemna licytacja.
    • brat_szczepana Tajemnicze rozmowy ze Stadlerem 08.03.05, 11:43
      Dlaczego przedstawiciele szwajcarskiej firmy Stadler chcą się spotykać z władza-
      mi miasta w tajemnicy? Siedleccy radni byli oburzeni okolicznościami tajemni-
      czego spotkania.
      - Dlaczego nie poinformowano nas o spotkaniu z firmą Stadler? - zapytał
      prezydenta Mirosława Symanowicza radny Krzysztof Denisiuk. - Chyba wszyscy
      radni, a nie tylko niektórzy, powinni o takim spotkaniu wiedzieć.
      Okazało się bowiem, że jedynym radnym obecnym na spotkaniu ze szwajcarami był
      Leszek Szymański. Prezydent Mirosław Symanowicz stwierdził, że spotkanie było
      poufne.
      - Strona szwajcarska prosiła, abyśmy spotkali się bez rozgłosu i nagłaśniania
      tego w mediach. Radny Leszek Szymański istotnie uczestniczył w spotkaniu.
      Przyszedł z dyrektorem delegatury Urzędu Marszałkowskiego - powiedział Mirosław
      Symanowicz.
      Przewodniczący Rady Miasta, Wojciech Kudelski nie krył dezaprobaty.
      - Wyszło niezręcznie. Tym bardziej, że byliśmy przecież na spot-kaniu w
      Zurychu, oni nas tam zaprosili i gościli. I jeśli teraz Szwajcarzy są w budynku
      urzędu, i ja też w nim jestem, to wszystko jest takie jakieś nietaktowne. Ja
      się przecież nie narzucam, ale niezręczność jest. Jako Rada Miasta powinniśmy
      wiedzieć o takich spotkaniach i brać w nich udział.
      Wojciech Kudelski nie udawał, że nic się nie stało.
      - To taki cierń między panem prezydentem a Radą Miasta.
      Mirosław Symanowicz zauważył cierpko:
      - Prezydent reprezentuje miasto na zewnątrz. Przecież znamy swoje kompetencje.
      Krzysztof Denisiuk poparł przewodniczącego.
      - To zakłopotało nas wszystkich. A jeśli była taka potrzeba dyskretności, to
      dlaczego jeden z radnych jednak uczestniczył w spotkaniu?
      - Byłem tam oficjalnie! - podkreślił Leszek Szymański, ale nie mógł rozwinąć
      tego wątku, bo Wojciech Kudelski, korzystając ze swoich uprawnień odebrał mu
      głos i zakończył dyskusję.
      Mirosław Symanowicz podzielił się swoimi odczuciami ze spotkania ze Szwajcarami.
      - Wiele wskazuje na to, że ta inwestycja dojdzie do skutku.
      Firma Stadler planuje bowiem uruchomić w Polsce produkcję wagonów. Siedlce są
      brane pod uwagę jako miasto, w którym mogłaby powstać fabryka Stadlera.
      (MZ)

www.tygodnik.siedlce.com/index.php?art=972
    • krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 12:38
      Podobno obecny prezydent pojechał ze swoją przyboczna gwardią do Niemiec, a
      może do Stadlera? Rozmowy będą jescze bardziej tajne bracie szczepana.
      a L.Sz.?
      • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 13:02
        to niech se witryny od razu obejrzy i w razie czego niech podpowie niemieckim
        odpowiednikom (jeśli wziął tłumacza) jak ludziom uczynić życie bardziej
        upierdliwym, bo niemiec sam na takie gienialne pomysły nie wpadnie
        • siedlczanin1 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 18:46
          Stadler to chyba szwajcarska, a nie niemiecka firma. A może spotykają się na
          neutralnym gruncie. A właśnie ciekawe czy zabrał "głównego załatwiacza" Leszka.
          • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 16.03.05, 20:52
            dla mnie to nawet nie jest ważne kto się za tym kręci ważne żeby coś wykręcił
            • Gość: tom111 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 21:39
              Jeśli będzie tow. L.SZ pierwszy prawdziwy Polak w Siedlcach i do tego święty to
              napewno cuś załatwi (swoją delegację skasuje na 100% + dodatkowe koszta)
              • krzycho1252 Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 21.03.05, 18:31
                Muszę ci tomie111 uprzejmie donieść,że prezydent wrócił z wojaży wypoczęty i
                zdrowy. Dużo wyniósł z tej podróży? Nie wiem. Nie wiem nawet czy L.Sz. wyjeżdżał
                w delegację? A ty byś delegacji nie kasował? Wystartuj na radnego to zobaczymy.
                • pogus Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 24.03.05, 14:01
                  Z zakładem Stadlera chyba jeszcze nieco poczekamy. Jest tam jakis problem natury
                  prawnej. Ponoć miasto nie może wchodzić w spółki z inwestorem prywatnym i stąd
                  opóźnienia. Prawnicy szukają rozwiązania.
                  • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 24.03.05, 19:58
                    taa (o to lubi bambi:) a świstak siedzi i zawija je w sreberka:)
                    • pogus Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:07
                      Ciekawostka. Stadler chce zbudowac sobie własną halę produkcyjna obok bocznicy
                      kolejowej należącej do Polimexu. Pewnie maja dość przepychanek z PKP i
                      postawią nowy obiekt.
                      • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:14
                        o w to to ja już jestem w stanie uwierzyć. ale co z mińskiem? wycofali się?

pozdr
                        • razowiec Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:40
                          Z tego co słychac, to w Mińsku ma działać Bombardier.
                          • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:50
                            serio?
                            • razowiec Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:53
                              Zamierzają remontować/modernizować tam elektryczne trójczłony. Poszukują kadry
                              kierowniczej.
                              • emektb Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 13:55
                                no, no nie powiem bombardier w mińsku, a to sie narobiło
                                • razowiec Re: Dziś rozmowy ze Stadlerem 31.03.05, 14:11
                                  Wszystko pod zapowiedziane przez Koleje Mazowieckie przetargi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka