IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:36
Uczelniana Komisja Wyborcza

OBWIESZCZENIE

Uczelniana Komisja Wyborcza informuje, że 9 marca 2005 roku Uczelniane Kolegium Elektorów wybrało

Prof. dr hab. Edwarda Pawłowskiego

na Rektora Akademii Podlaskiej na kadencję 2005/2008

Przewodniczący Uczelnianej Komisji Wyborczej
Dr Krzysztof Lipiński
Obserwuj wątek
    • Gość: ni ja Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 11:37
      Sylwetka rektora-elekta

Sylwetka prof. zw. dr hab. Edwarda Pawłowskiego rektora-elekta Akademii Podlaskiej w Siedlcach na kadencję 2005-2008

Prof. zw. dr hab. Edward Pawłowski urodził się 25 lipca 1941 roku w Gniewie. W roku 1961 ukończył Technikum Rachunkowości Rolnej, a w trzy lata później Oficerską Szkołę Wojsk Zmechanizowanych we Wrocławiu. Studia historyczne ukończył na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Warszawskiego w roku 1969. Pięć lat później na tymże samym Wydziale obronił rozprawę doktorską. W roku 1987 habilitował się w Wojskowym Instytucie Historycznym. W latach 1981-1987 adiunkt, a od roku 1987 docent Woskowego Instytutu Historycznego. Od 1 lutego 1993 roku rozpoczął pracę na stanowisku profesora nadzwyczajnego w Instytucie Historii Wyższej Szkoły Rolniczo-Pedagogicznej w Siedlcach. W roku 1994 prezydent RP Lech Wałęsa nadał Edwardowi Pawłowskiemu tytuł profesora. W latach 1993-1996 był prodziekanem, a w latach 1996-1999 dziekanem Wydziału Humanistycznego Wyższej Szkoły Rolniczo-Pedagogicznej. W roku 1999 został wybrany na stanowisko rektora Wyższej Szkoły Rolniczo-Pedagogicznej. W latach zaś 2000-2005 był prorektorem do spraw nauki Akademii Podlaskiej w Siedlcach.

Badania naukowe profesor Pawłowski prowadzi w obszarze najnowszej historii wojskowej w tym głównie: organizacji, formowania, zasad walki i prowadzenia działań bojowych wojsk regularnych oraz polskich tradycji wojskowych; grobownictwa wojskowego, dziejów polskich wojsk szybkich, a od roku 1993 w obszarze zainteresowań profesora znalazły się również militarne aspekty dziejów południowego Podlasia, dzieje Siedlec i tematyka regionalna Podlasia.

Na dorobek naukowy profesora Pawłowskiego składa się 130 prac oryginalnych oraz około 240 popularno-naukowych i publicystycznych. Do najważniejszych książek, których profesor Pawłowski był autorem, współautorem, lub redaktorem naukowym między innymi należą: "Pod rozkazami generała Maczka" wydana w roku 1991; "Wojsko polskie na wschodzie" wydana w roku 1993; "Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej" (współautor i redaktor naukowy) cztery tomy i Suplement wydane w latach 1993-1998; "Siedlce 1448-1995" (współautor i redaktor naukowy) wydana w roku 1996; "Kołobrzeg 8-18 marca 1945" wydana w roku 1997; "Druga wojna światowa 19391945" (współautor) wydana w roku 2003.

Profesor Pawłowski został między innymi wyróżniony nagrodą im. Ludomira Benedyktowicza, medalem KEN, srebrnym krzyżem zasługi. Wysoko sobie ceni podziękowanie Jego Świątobliwości Jana Pawła II za przekazaną papieżowi "Księgi pochowanych żołnierzy polskich w II wojnie światowej". Założyciel i pierwszy prezes siedleckiego towarzystwa naukowego. Od roku 2004 przewodniczący Rady Muzeum Regionalnego w Siedlcach
      • razowiec Re: Wybory AP 10.03.05, 12:32
        No cóż, gratulacje. Vivat academia, vivat profesores!
      • bialas.bolek Re: Wybory AP 11.03.05, 13:54
        Sylwetka Pana Rektora bardzo interesująca. Widać że karierę naukową rozpoczął w
        1991 roku, a co robił wcześniej - jakoś brak mi tytułów jego publikacji z
        okresu wczesniejszego. To chyba taka "nowa świecka tradycja" rozpoczynanie
        kariery w III Rzeczypospolitej.
        • Gość: haha Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 20:46
          i kto to mówi człowiek z listy
          • Gość: hahaha Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 20:47
            płac UM
    • Gość: Anna Re: Wybory AP IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 10.03.05, 12:43
      Przykro mi to mówić, ale czy elektorzy oszaleli?! Pan Pawłowski to miły,
      zabawny dziadek, ale na rektora nadaje sie jak ja na baletnice!!!
      • przybleda Re: Wybory AP 10.03.05, 12:47
        Aniu! nie osądzaj siebie tak źle. Ty na baletnice nadajesz się napewno. Ale ten
        pan prof. napewno nie. Oczywiście myślę nie tylko o baletnicy.
      • mp2610 Re: Wybory AP 10.03.05, 13:27
        ... skoro taki "miły dziadek" nie będzie przeszkadzał ... a dzieje się dzieje
        na AP ... po prostu "kółko wzajemnej adoracji". Szkoda mi studentów ...
    • Gość: nikt Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.05, 23:17
      i co i tylko tyle w opiniotfuurczym forum gw??
      • emektb Re: Wybory AP 10.03.05, 23:20
        a kogo to obchodzi że se jakiegoś dziadka zrobili rektorem. pewnie niedowidzi i
        niedosłyszy. wróżę mu długie rządy
        • krzycho1252 Re: Wybory AP 10.03.05, 23:22
          I będzie odnawiał Pałac Ogińskich.
    • Gość: mariano Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 06:25
      Jestem przerażony ignorancją i złośliwością osób wypowiadających się na temat
      prof. Pawłowskiego w uwłaczający dla tego człowieka sposób. Jestem przekonany,
      że większość wypowiadających się nie zna prof. Pawłowskiego wcale albo bardzo,
      bardzo słabo. Prof. Pawłowskiego wybrali ludzie, którzy mu zaufali i wierzą, że
      będzie w stanie prowadzić tą uczelnię.
      Niestety, kolejny raz mam wrażenie, że forum jest po to by móc bezczelnie
      wywnętrzniać się na drugim człowiekiem, posługując się inwektywami, kłamstwem i
      niedopowiedzeniem, tylko dlatego, że anonimowość zapewnia bezkarność.
      • muchawka Re: Wybory AP 11.03.05, 11:12
        > Jestem przerażony ignorancją i złośliwością osób wypowiadających się na temat
        > prof. Pawłowskiego w uwłaczający dla tego człowieka sposób.

Trudno dyskutować, gdy nie zna sie człowieka. Dlaczego nikt z AP nie wypowiada
        się na forum? Albo się boją, albo lekceważą nowego rektora. Trudno o inne
        wyjaśnienie.

Pytanie: ile jest prawdy w artykule nomen omen Pana Pawłowskiego Włodzimierza
        we wczorajszej GW? Ton artykułu alarmistyczny i deprymujący jednośczesnie. Albo
        facet kracze, albo coś wie, albo ...
        • razowiec Re: Wybory AP 11.03.05, 12:35
          Akademia Podlaska w Siedlcach ma nowego rektora. Został nim dotychczasowy
          prorektor do spraw nauki profesor Edward Pawłowski.
          O stanowisko rektora ubiegali się oprócz niego dziekan Wydziału Humanistycznego
          profesor Piotr Matusak oraz dziekan Wydziału Rolniczego profesor Bogumił
          Leszczyński. Dotychczasowy rektor profesor Antoni Jówko nie ubiegał się o
          reelekcję, ponieważ pełnił tę funkcję już przez dwie kadencje. Dłuższego
          sprawowania urzędu rektora zabrania ustawa.Akademia Podlaska jest największą
          szkołą wyższą wschodniego Mazowsza (sic! - to odemnie). Kształci 15 tysięcy
          studentów. Kadra dydaktyczna liczy ponad sześciuset wykładowców.

09.03.2005, 19:33, kod art.: #1280552
          Copyright (c) "Radio dla Ciebie" SA 2005,
          ul. Myśliwiecka 3/5/7, 00-977 Warszawa,
          tel. 645-93-63, sekretariat@rdc.pl
          www.rdc.pl/index.php?ID=1002032&artykul_id=1280552
          • razowiec Re: Wybory AP 11.03.05, 12:41
            prof. dr hab. Edward Pawłowski
            Promotor przewodów doktorskich:
            - 1990: Historia 5 Brygady Artylerii Ciężkiej, Szczurowski Maciej;
            - 1992: Czterdzieści lat Wojskowej Akademii Technicznej /1951-1991/,Kazimierski
            Zygmunt;
            - 1993: Polskie cmentarze wojenne na obczyźnie 1939-1945, Nikitenko Włodzimierz;
            - 1993: Polskie cmentarze wojenne w kraju 1939-1945, Nikitenko Danuta;
            - 1998: Zrzeszenia inwalidów wojennych w Polsce w latach 1916-1989, Skrok Zofia;
            - 1999: Więzienie w Siedlcach (1844-1989), Klewek Jan;

www.nauka-polska.pl/raporty/opisy/osoby/66000/o66762.htm
            • razowiec Re: Wybory AP 11.03.05, 13:04
              Chyba jednak to porażka. Szkoda, że rektorem nie został prof. Leszczyński,
              człowiek młody i bardziej pasujący do XXI wieku. Aż dziw, ze tak mało
              rozsądnych elektorów go poparło.
              Chyba, że tak właśnie miało być ......
              Żal mi dyr. Tarasiuka, bardzo dobrego szefa administracyjnego - to byłby super
              prezydent Siedlec! Nie wiem, jak on sobie w tej sytuacji poradzi z inwestycjami
              (pałac Ogińskich, nowy budynek wydz. humanistycznego, aquapark)
              • Gość: zert Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:41
                rozśmieszył mnie razowiec. Z inwestycjami w AP już dawno sobie nie radzą, czego
                dowodem są nierozliczone inwestycje (budynek chemii, biblioteka). Sprawy w
                Sądach (zarówno rejonowym, jak i okregowym)w toku.
      • bialas.bolek Re: Wybory AP 13.03.05, 12:13
        Zgadzam się z Tobą mariano, nie po raz pierwszy tak to wygląda jak piszesz. Na
        swoje pytanie nie otrzymałem odpowiedzi, za to puenta była taka, że jestem z
        listy płac UM. I to wszystko. Nie wstydzę sie swojej wypowiedzi, ani swojego
        nazwiska i nie musze sie ukrywać pod pseudonimem (np. haha). Nota bene
        zdziczenie obyczajów na siedleckim forum jest niestety faktem. Czasem robi się
        przykro, że nie ma rozmowy merytorycznej tylko osobiste wycieczki. Cos jak
        klatka schodowa pod blokiem. Czasem wydaje mi się, że forum jest własnością
        kilku osób, które sekują każdego nie ze swojej paczki.
        Miłej niedzieli.
        • krzycho1252 Re: Wybory AP 13.03.05, 12:26
          Nie jest chyba tak źle jak piszesz.Ciekawe,że szybko zapomina się, że ta
          uczelnia miała kiedyś imię Dymitrowa. Na początku lat dziewiędziesiątych była
          dyskusja o profesorach, którzy przyszli do Siedlec z wojskowych instytutów.
          Teraz jest postulat utworzenia Uniwersytetu Podlaskiego, więc profesorów będzie
          potrzeba więcej. I się znajdą.
          • Gość: Bambi Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 13:06
            > I się znajdą.

tiaaa bedzie wiecej "akademików".
    • razowiec Wywiad dla KRP 11.03.05, 13:53
      „Szkoła dysponuje 13 kierunkami, 44 specjalnościami, a więc nie ma potrzeby w
      tej chwili wyjazdu do wielkich ośrodków akademickich w celu zdobywania wykształ-
      cenia, ponieważ można zdobyć je tu na miejscu w Siedlcach i to jest już wielkie
      osiągnięcie” – powiedział nowy rektor uczelni.

Są jednak pewne plany, do realizacji których trzeba będzie się szybko zabrać
      przyznał profesor Pawłowski-„oczekujemy budowy siedziby wydziału humanistyczne-
      go,trzeba poprawić również siedzibę,która mieści się w tej chwili w „barakach”,
      w bardzo różnych miejscach,a także zbudować siedzibę dla wydziału zarządzania”.

Oprócz planów związanych z infrastrukturą, kontynuowana będzie droga ku podnie-
      sieniu rangi uczelni do uniwersytetu, co jest „naczelnym zadaniem jakie stoi
      przed siedlecką uczelnią. Akademia Podlaska rangę uniwersytetu może osiągnąć
      z formalnego punktu widzenia w okresie dwóch, trzech lat” – podkreślił prof.
      Edward Pawłowski.

www.radiopodlasie.pl/index.php?show_info=1669&news_cat=1
      • emektb Re: Wywiad dla KRP 11.03.05, 20:57
        a ja się tyle czasu zastanwialem kiim jest razowiec
        • krzycho1252 Re: Wywiad dla KRP 11.03.05, 21:19
          Wątek ten (czytaj wypowiedź haha i hahaha) zmierza w kierunku "list" i osób,
          których nie chcieliśmy opisywać. Są i pokrzywdzeni i donosiciele. Donosicielowi
          i tak będzie wszystko jedno co o nim myślimy... Starczy.
          • Gość: Westwind Re: Wywiad dla KRP IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.03.05, 11:57
            To poważny zarzut. Nie rozumiem kontekstu. Większość elektorów to donosiciele?

Też nie rozumiem, dlaczego prof. Leszczynski nie wygrał. Z relacji uczestników
            wynika, że podczas prezentacji programów swoich zamierzeń wystąpienie
            p.Leszczyńskiego było bardzo dobre - spójne, nowoczesne w formie i treści,
            otwierające akademii drogę do Europy i Świata.
            P.Matusak marudził coś o swoim poświęceniu dla Siedlec, mimo intratnej
            propozycji z Rzeszowa, a p.Pawłowski nie potrafił nic zrozumiałego
            wyartykułować.

Dlaczego więc wygrał?
        • Gość: ni ja Re: Wywiad dla KRP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:27
          wcale się nie dziwię tow. red. Myrcha że zajeło wam tyle czasu odszyfrowanie kim jest razowiec
          • muchawka Re: Wywiad dla KRP 12.03.05, 17:18
            > Gość: zert 12.03.2005 12:41 + odpowiedz
            > rozśmieszył mnie razowiec. Z inwestycjami w AP już dawno sobie nie radzą,
            > czego dowodem są nierozliczone inwestycje (budynek chemii, biblioteka).
            > Sprawy w Sądach (zarówno rejonowym, jak i okregowym)w toku.

Jakoś nikt nic o tym nie słyszał w mieście. Raczej panuje opinia, że inwestycje
            idą sprawnie,uzyskali też dotację unijną na remont Pałacu Ogińskich.
            Napisz więc wyraźnie, co się wali i jakie sprawy są w sądzie.
            • xyz94 Re: Wywiad dla KRP 12.03.05, 23:26
              W mieście słychać wiele, zwłaszcza w środowisku budowlanym. W uczelni panuje
              cisza na temat nierozliczonych inwestycji, ponieważ jest to niechlubna sprawa
              dla AP. Brak zainteresowanych firm na nowe przetargi świadczy o trudnym
              inwestorze, jakim jest AP.
              A o sprawy sądowe przeciwko uczelni najlepiej spytać w Dziale Administracyjno-
              Technicznym AP.
          • emektb Re: Wywiad dla KRP 13.03.05, 19:31
            wszystkiego najlepszego
    • Gość: c.d. Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 17:45
      Uczelniana Komisja Wyborcza

OGŁOSZENIE

Uczelniana Komisja Wyborcza informuje, że Rektor-elekt zgłosił następujących kandydatów na stanowiska prorektorów:
      prof. dr hab. Antoni Jówko - ds. nauki

dr Ryszard Droba - ds. dydaktyki

dr hab. Stanisław Kondracki - ds. rozwoju i współpracy

Przewodniczący Uczelnianej Komisji Wyborczej
      dr Krzysztof Lipiński
    • atom1000 Re: Wybory AP 12.03.05, 18:08
      Co za wspaniała Kadra, a niedługo nawet Uniwersytet Powiatowy. Niech inne
      szkółki typu Uniwerek Warszawski, U. Jagieloński itp. mają się na baczności.
      • razowiec Re: Wybory AP 13.03.05, 03:07
        >dr Ryszard Droba - ds. dydaktyki
        >dr hab. Stanisław Kondracki - ds. rozwoju i współpracy

To tak cienko z profesorami?
        Rektor-elekt musi się wspierać kandydatami na profesorów, czy profesorowie nie
        chcą grać w jego drużynie?
        • krzycho1252 Re: Wybory AP 13.03.05, 20:46
          Gratuluję razowiec.Pytanie trafne i dociekliwe. Ciekawe co mariano przyniesie?
        • Gość: gość Re: Wybory AP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 01:26
          Uczelniana Komisja Wyborcza informuje, że Rektor-elekt zgłosił następujących
          kandydatów na stanowiska prorektorów:
          prof. dr hab. Antoni Jówko - ds. nauki
          dr Ryszard Droba - ds. dydaktyki
          dr hab. Stanisław Kondracki - ds. rozwoju i współpracy

sprawdziłem, okazuje się, że razowiec niepełne dane nam tu podaje! wprawdzie
          prof. Jówko swoje już przeżył, ale prorektorem jeszcze może być ;)
          • krzycho1252 Re: Wybory AP 18.03.05, 12:45
            i wybrali
            p://www.radiopodlasie.pl/index.php?show_info=1697&news_cat=1
        • Gość: student AP Re: Wybory AP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 22:12
          jakie kryteria dają Ci podstawę do oceny że profesor to ktoś lepszy od
          doktora ?.Miałem szczęście mieć zajęcia z dr Drobą i moim (i nie tylko)zdaniem
          wielu profesorów mogłoby się od Niego dużo nauczyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka