Dodaj do ulubionych

Simply the best?

16.06.05, 08:42
Widzieliście w "Echu":
"Przepraszamy pana Jacka Garbaczewskiego za naruszenie jego dóbr osobistych i
wykorzystanie bez zgody przedstawiającego go zdjęcia, które opublikowaliśmy
na pierwszej stronie numeru 23/2005.
Przykro nam, że p. J. Garbaczewski poczuł się dotknięty publikacją fotografii
upamiętniającej Mszę żałobną za Jana Pawła II. Nie było to naszym celem.
Redakcja"?
Obserwuj wątek
    • no_login Re: Simply the best? 16.06.05, 10:42
      Jak to?
      Najpierw przepraszaja a za za chwilę jakieś dwuznaczne sugestie.
      Ciężko sie było zapytać o zgodę?
      Bravo Jacek.
      • brat_szczepana Re: Simply the best? 16.06.05, 10:49
        Czy ta fotografia w jakiś sposób ubliżała tej osobie ?
        (np. był nietrzeźwy, zrobił głupią minę, przyjął nieprzyzwoitą pozę lub wykonał
        taki gest, nie chce być identyfikowany z tym wydarzeniem - o co tak naprawdę
        chodzi?)
        • no_login Re: Simply the best? 16.06.05, 10:57
          Chodzi o ochronę prawa do wizerunku.
          Tak to się nazywa, jeśli dobrze pamiętam.
        • Gość: Player Re: Simply the best? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:27
          Nie, niósł duzy portret papieża na mszy żałobnej z kwietnia tego roku.
    • no_login Re: Simply the best? 16.06.05, 10:48
      Sorry, za szybko wysłąłem poprzedni post.
      A co kierowało Tobą przy wysyłaniu tego posta na Forum?
      Mam jakieś dziwne wrażenia że to Echo poczuło się urażone
      Jacka żądaniem/prośbą.
      • brat_szczepana Re: Simply the best? 16.06.05, 10:59
        Trochę to dziwne. T
        Ale za to wiem teraz, kto to jest p. Jacek G.

23 maj 1998 r. - 20 listopad 1999 r. - Zarząd Diecezjalny III kadencji
        Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży, wybrany na VIII Diecezjalnym Zjeździe KSM

Asystent Diecezjalny: ks. Stanisław Chodźko
        Prezes: Jacek Garbaczewski
        Zastępca Prezesa: Barbara Dmowska
        Skarbnik: Agnieszka Gil
        Sekretarz: Małgorzata Klimek
        Zastępca Sekretarza: Ewa Gora
        Członkowie: Katarzyna Teodorska (delegat do KR), Paweł Chojnacki
        www.siedlce.ksm.org.pl/zarzaddiecezjalny.php
        Redakcja Podlaskiego Echa Katolickiego

Zespół redakcyjny:
        Redaktor naczelny: Marek Tchórzewski
        Asystent kościelny: Ks. Paweł Siedlanowski
        Redakcja sportowa: Andrzej Materski
        Redaktor techniczny: Leszek Sawicki
        Redaktor prowadzący: Bartosz Szumowski
        Monika Lipińska, Monika Grudzińska, Agnieszka Warecka

Stali współpracownicy:
        Ks. Józef Miszczuk, Anna Wasak, Adam Jastrzębski, Tomasz Ciężki, Włodzimierz
        Korolczuk, Sebastian Zimnicki, Beata Fijałek, Bogdan Bosko, Lech Zakrzewski,
        Franciszek Zwierzyński, Monika Rogalska, Marcin Jabłkowski, Agnieszka Kozaczuk,
        Agnieszka Pawlik, Marcin Ławecki, Paweł Stefaniuk.

Administracja strony internetowej:

Jacek Garbaczewski

• cannella Re: Simply the best? 16.06.05, 22:50
        Oczywiście, że się poczuło:
        "Przykro nam, że [...] poczuł się dotknięty _publikacją fotografii
        upamiętniającej Mszę żałobną za Jana Pawła II_. Nie było to naszym celem.
        Redakcja" - co na polski się tłumaczy "no dziwny jakiś, msza za JPII [bo to
        wszyyyyystko usprawiedliwi, więc trzeba przypomnieć], a on się oburza, zamiast
        się cieszyć, że w gazecie go wydrukowali."

Moim zdaniem słusznie się oburza. Legitymacja prasowa i aparat jeszcze do
        niczego nie uprawnia. Każdy ma prawo do zachowania prywatności, a publikację
        zdjęć trzeba konsultować z osobą zainteresowaną. I dziwi mnie, że ludzie tego
        nie rozumieją.
        • kalina_m Prawo do zachowania prywatności? 17.06.05, 08:51
          > Moim zdaniem słusznie się oburza. Legitymacja prasowa i aparat jeszcze do
          > niczego nie uprawnia. Każdy ma prawo do zachowania prywatności, a publikację
          > zdjęć trzeba konsultować z osobą zainteresowaną. I dziwi mnie, że ludzie tego
          > nie rozumieją.
          Na moje oko w chwili zrobienia tej fotografii pan J.G. był OSOBĄ PUBLICZNĄ W
          SYTUACJI PUBLICZNEJ (Nie wydaje mi się, by portret Papieża na mszy ku jego
          pamięci niósł wyłącznie jako osoba prywatna. Bardziej jako PRZEDSTAWICIEL -
          jeśli nie konkretnych organizacji [a należy do kilku], to przynajmniej
          środowiska katolickiego z Siedlec.). Autor zdjęcia nie przyłapał go więc na
          niczym intymnym, co mogłoby być chronione przez jego prawo do prywatności
          (przynajmniej zwyczajowe).
          A to, by redakcja pytała każdego, kto jest na publikowanych w gazecie
          fotografiach, jest raczej niemożliwe (spróbujmy policzyć, podobizny ilu innych
          osób zamieszczono tylko w tym numerze). I na szczęście nikt czegoś takiego nie
          nakazuje.
          Krótko mówiąc, moim zdaniem redakcja nie musiała prosić o zgodę. Choć
          rzeczywiście mogła - byłoby bardziej po dżentelmeńsku. Ale też bohater całego
          zamieszania nie musiał aż tak kategorycznie domagać się akurat publicznych
          przeprosin. Bo tym - według mnie - zwrócił uwagę na to zdjęcie i na siebie. A
          to też dżentelmeńskie nie jest.
          • emektb Re: Prawo do zachowania prywatności? 18.06.05, 17:35
            a kalina_m ma racje:P
    • Gość: ble bla Re: Simply the best? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:09
      A swoją drogą, Panie Jacku to nieźle Pan wyszedł na tym zdjęciu. Nie ma się
      czego wstydzić, oj nie ma..... Niejedna niewiasta to Panu powie zapewne. A o
      swój wizerunek (także ten medialny) trzeba dbać.
      • Gość: ap Re: Simply the best? IP: *.sdl.vectranet.pl / 81.15.159.* 17.06.05, 10:00
        A z trzeciej strony, było to raczej publiczne wydarzenie, a Ty też specjalnie
        nie mieszałeś się z tłumem (jak widać na zdjęciu). IMHO, jeżeli ktoś bierze na
        siebie jakąś rolę (jw.) to naturalną konsekwencją może być to, że pojawi się w
        gazecie. Gdyby zdjęcie było studyjne - nie ma sprawy, masz rację. Ale w
        przypadku imprezy jesteś jedną z wielu anonimowych osób, może nie wszyscy w tym
        mieście Cię znają...

PS>> Do TV Siedlce też wystąpiłeś, bo zdaje się, że tam również jakieś przebitki
        z Tobą pokazywali? :P
        • Gość: Bambi Re: Simply the best? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 10:07
          Napiszcie proszę czy to zdjecie w korepsondencji z trescia artykułu mogla
          stawiac w zlym swietle ?
          • brytanbrytan Re: Simply the best? 17.06.05, 13:23
            Trescią artykułu była homilia Jana Pawła II z wizyty apostolskiej w Siedlcach.
            • Gość: Bambi Re: Simply the best? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:30
              No to tym bardziej dziwne jest oburzenie, nie widzę powodów do tak
              kategorycznego stanowiska
    • Gość: izaza Re: Simply the best? IP: 212.160.91.* 17.06.05, 10:09
      Prawo autorskie
      Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł

Rozdział 10

Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł informacji

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim
      przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane,
      jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
      2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
      1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
      przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
      zawodowych,
      2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie,
      krajobraz, publiczna impreza.

Pozdrawiam
      • brytanbrytan Re: Simply the best? 17.06.05, 13:23
        > 2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
        > 1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
        > przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
        > zawodowych
        Tym razem raczej tak właśnie było.
        • Gość: xxx Re: Simply the best? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 13:30
          Powiedz Bartku,ciezko bylo Jacka się zapytać?
          • Gość: izaza Re: Simply the best? IP: 212.160.91.* 17.06.05, 13:55
            ja jednak uważam, że powinno się zapytać.
            Zdjęcia nie widziałam, ale jeśli J. się modli czy oznacza to, że pełni funckję
            publiczną?
            To bardzo intymna sfera.
            • Gość: Player Re: Simply the best? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:07
              Nie modli się. Patrz wyżej
              • Gość: izaza Re: Simply the best? IP: 212.160.91.* 17.06.05, 14:29
                czy mozna gdzies zobaczyć to zdjęcie (oprocz wydania papierowego)?
                • Gość: yabba Re: Simply the best? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:44
                  www.echo.siedlce.net/index.php?p=21&arch_iid=1099
              • Gość: yabba Re: Simply the best? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:45
                ...i niżej :))
            • razowiec Re: Simply the best? 17.06.05, 14:15
              Pan Jacek się zbłaźnił. Albo chodzi mu o pieniądze, albo jest to chwyt
              marketingowy, albo - co najbardziej prawdopodobne - ma nieźle nawalone w głowie
              na punkcie swojej osoby.

Popatrzcie na zdjęcia z pikniku nad zalewem, albo z różnych pokazów czy
              sylwestra na placu Sikorskiego.Czy czyjaś fotografia w gazecie obraża jego
              poczucie imtymności? Skoro poszedł na publiczna imprezę, stał jej cząstką.
              Czy jest naruszeniem dóbr osobistych pokazywanie ludzi z bliska na ekranie
              w trakcie transmisji TV np. z koncertu, mszy św. w kościele, zawodów sportowych
              lub jakiejś manifestacji zwłaszca gdy "osoby stanowią jedynie szczegół całości
              takiej jak zgromadzenie, krajobrazu, publicznej imprezy"? Jasne, że nie.
              Czy było to zdjęcie podpisane jego imieniem i nazwiskiem?

Miał wyjście - mógł założyć kominiarkę.
          • brytanbrytan Re: Simply the best? 17.06.05, 14:09
            Nie wiem, czy się znamy, drogi(droga)"xxx" - to pierwsze.
            A po drugie - dlaczego uważasz, że to ja powinienem zapytać Jacka o zgodę?
        • Gość: simply No to teraz coś ode mnie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 14:59
          Możesz Izazo, w wydaniu internetowym Echa... a tak przy okazji:

- do brytanbrytan: niesienie przeze mnie obrazu śp. JP2 nie było częścią
          spotkania na błoniach! kto był, ten wie, że takiego elementu nie było podczas
          całego spotkania. po prostu przenosiłem obraz spod ołtarza do samochodu i nie
          było to w żadnym wypadku wydarzenie publiczne! ...możecie zapytać autora zdjęcia.

- nie jestem osobą publiczną. przy pełnieniu funkcji prezesa zarządu diec. KSM
          może i byłem, ale funkcja ta wygasła w 1999 roku!

- dziękuję no_loginowi, canelli, izazie za to, że wiedzą w czym tkwi istota
          sprawy. nie chodzi przecież o to, czy wyrażam zgodę na zdjęcie, bo wiadomo, że
          tak by było, ale o sam fakt poinformowania, powiadomienia, o dziennikarstwo na
          poziomie.

Jedyne, co chciałem osiągnąć przez wysłanie listu do Echa z prośbą o
          sprostowanie, to zwrócenie uwagi na większy profesjonalizm działań w gazecie, z
          którą przecież sam poniekąd jestem związany.

a tak w ogóle - nie ma ciekawszych wątków ? :)
          • Gość: simply dopowiedzenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:04
            jeszcze tylko wtrącę, że nie napisałem w liście do Echa, że poczułem się urażony
            albo dotknięty... napisałem, że jestem zdziwiony i zaskoczony. po prostu się
            zdenerwowałem :)

Życie zaskakuje każdego dnia. Szkoda tylko, że czasami ze strony osób, którym
            ufałem, tak bardzo negatywnie...

ok, to już wszystko ;)
          • Gość: izaza Re: No to teraz coś ode mnie... IP: 212.160.91.* 17.06.05, 15:08
            :)
            pozdrawiam
          • Gość: Bambi Re: No to teraz coś ode mnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 15:28
            W życiu bym nie rozpoznał kto to jest na tym zdjęciu, co innego na tym :
            ii3.ap.siedlce.pl/~jg/gfx/druzynka.jpg :)
            • izaza Re: No to teraz coś ode mnie... 17.06.05, 15:46
              Bambi, bo zrobimy cala ekspozycje zdjec...
              Ja tez moge dorzucic kilka, ale to przeciez nie o to chodzi...
              • Gość: Bambi Re: No to teraz coś ode mnie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.05, 16:03
                Poprostu wydaje mi sie iż opisane zdjecie nie uwłacza w zaden sposób osobie na
                tym zdjęciu, co więcej jest na tyle nieczytelne ze nie widac kto jest na tym
                zdjęciu. Osobiście nie zwróciłbym uwagi na osobę umieszczoną na zdjęciu.
                Co więcej simply nie chroni swojego wizerunku wszędzie tylko we wskazanj gazecie
                (cały czas podkreślam że nie rozpoznałbym go na ulicy). Dla mnie centrum uwagi
                to włśnie obraz z JPII.
            • Gość: regon Re: No to teraz coś ode mnie... IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 19.06.05, 18:14
              a pytali go o zgodę? :)
              • Gość: regon przypis IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 19.06.05, 18:16
                to pytanie do zdjęcia piłkarskiego i JG na nim.
    • Gość: ble bla Re: Simply the best? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 20:37
      Oczywiście, że chodzi o pewne procedury, których powinna gazeta dopełnić,
      znając osobę na zdjęciu. Ale niedociągnięcia się zdarzają. Przeprosiny są i
      teoretycznie powinno być ok. Mnie bardziej jednak uraziłaby dekonspiracja na
      Forum: Jacek Garbaczewski = simply + kilka (nieistotnych w tej dyskusji)
      informacji o samym zainteresowanym. W tym wypadku osoba przepraszająca
      zachowała się nieporofesjonalnie.
      • krzycho1252 Re: Simply the best? 17.06.05, 20:40
        Simply the bufonada i szkoda gadać.
        • Gość: Westwind Re: Simply the best? IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.05, 14:36
          Robicie z igły widły. Bez przesady, nic się nie stało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka