Dodaj do ulubionych

siedleckie radio

12.12.05, 12:55
Witam!
Dreczy mnie takie mianowicie pytanko. Czy nam- mieszkańcom Siedlec wystarcza
tylko jedno radio i nie oszukujmy się, że popularne i "wyluzowane" to ono nie
jest. Chciałbym, aby istniało u nas radio bardziej wyluzowane i wszechstronne.
Oczywiscie niech te katoliockie tez sobie bedzie.
Co Wy o tym sadzicie??
Obserwuj wątek
    • anarchaniol Re: siedleckie radio 12.12.05, 13:03
      Ja jestem bardzo za nowym radiem. Kiedyś nawet myślałem o zrobieniu czegoś
      takiego. Wydaje mi się że miało by duże powodzenie wśród słuchaczy i pewnie
      wśród reklamodawców też. Tylko niestety koszty są ogromne. Koncesja, sprzęt,
      zaiks, ludzie (musi to być całkiem spora ekipa). No i zasięg nie może być tylko
      na same Siedlce ale też Sokołów Łuków i inne pobliskie miasteczka.
      Niestety koszta są bardzo bardzo bardzo duże, I praktycznie nie do
      zrealizowania. A myślę że żaden sponsor nie podejmie tak ryzykownej inwestycji.
      Pozdrawiam
      • sppam Re: siedleckie radio 12.12.05, 13:53
        I tu się z Toba zgadzam! Zastanawiam się czy Rada Miasta mogłaby wesprzeć taki
        pomysł. Sponsorzy mogliby się pojawić- rzeciez za to miałby darmowa reklamę.
        Trzeba się rozejrzeć i popytać.
        Pozdrawiam
        • 12b5 Hare Krsna 12.12.05, 17:38
          Móglbym prowadzić audycję poświęconą naukom Dalejlamy. A katolików uznalbym za
          sektę. Wolność dla Tybetu!!!!!!!!!
          • anarchaniol Re: Hare, hare:) 12.12.05, 19:33
            Moherowe berety by cię zajadły na antenie:).:).:). Ale fakt katolicy często
            uznają religię dużo starsze za sekty:(. Ciekawe jak mohery by reagowały na
            audycję poświęconą naukom Dalajlamy. Ciężko się przyczepić do czegokolwiek, a na
            pewno nie do tego, że sprowadzasz młodzież na złą drogę, i że szatan przemawia
            przez Ciebie. Ale mohery to twarde sztuki, nie przekonasz takiej, że wspierając
            radio Maryja nie pomaga zbyt dużo ludziom, no może paru księży ma trochę większą
            średnią krajową pasję. (i nie mówię tu o średniej krajowej Polskiej, raczej
            średniej Szwajcarii lub innego bardzo bogatego kraju.)
            Niech żyje wyzwolony Tybet:). Chińczycy do domu a mohery do Częstochowy.
        • no_login Re: siedleckie radio 12.12.05, 19:21
          > Zastanawiam się czy Rada Miasta mogłaby wesprzeć taki pomysł.
          Pewnie mogłaby. Do czasu pierwszego krytycznego materiału na antenie.
          Chcesz od razu kaganiec radiu zakładać?
          > Sponsorzy mogliby się pojawić- rzeciez za to miałby darmowa reklamę.
          Tylko że taki sponsor więcej wymaga niż daje.
          Lepiej niech nie będzie sponsorem tylko zwykłym
          klientem płacącym za reklamę.
          • misiio Re: siedleckie radio 12.12.05, 21:07
            No właśnie Rada Miasta? NIGDY! nie wolno tego robić, bo byłbyś od razu uiązany
            na smyczy magistrackich urzędników. Po drugie, należy zapomnieć aby RM w
            obecnym układzie tj prawicowym wymysliła coś co byłoby "na złość" KRP i jego
            zwierzchników. Najlepiej gdyby to zrobili siedleccy przedsiębiorcy (najlepiej
            jeden zasobny w kasę), którzy są przeciwni obecnym układom w mieście. Jedn to
            już chyba by był tylko nie wiem jak u niego obecnie z kasą.
            • anarchaniol Re: siedleckie radio 12.12.05, 21:33
              Tylko czy są ludzie, którzy są w stanie poprowadzić takie radio? Ja szczerze
              mówiąc wątpię czy ktoś by był. Jeśli chce ktoś na poważnie to zrobić, musi to
              dokładnie przemyśleć. Sam zapał nie wystarczy, nikt nie będzie słuchał radia, w
              którym zapaleniec, który będzie prowadził audycję może i dobrze, ale jąkając się
              i nerwowo kaszląc, mając głos jak piszczałka albo chrypę. Może i znalazłoby się
              w Siedlcach kilka osób, które mają dobry radiowy głos, ale wchodzą jeszcze
              reklamy, które muszą być zrobione profesjonalnie, a nie zytane przez
              dziewczynkę, która zrobi to jak by czytała książkę. Ale dobra, może znajdzie się
              kilku dobrych dźwiękowców, którzy zajmą się reklamami i czołówkami. Ale jest też
              problem z serwisem informacyjnym. Tygodniki nie mają za bardzo, o czym pisać, a
              wypadałoby żeby informacje były, co godzina. Można mówić o tym, co się dzieje na
              całym świecie i w Polsce, ale to nie przyciągnie słuchaczy, bo w każdym radiu
              można to słuchać.
              I jeśli już nie patrzył bym w kierunku Urzędu Miasta, ale w stronę Akademii
              Podlaskiej. Zrobić radio z młodymi ludźmi dla młodych ludzi. Nie pomijając
              oczywiście innych mieszkańców miasta.
              To jest bardzo poważna inwestycja i musiałby to robić ktoś bardzo odpowiedzialny
              i ktoś, kto ma dokładnie bardzo dokładnie wszystko ustalone ze strony prawnej,
              jaki i programu. Co i o której i dla jakich ludzi w tym czasie.
              Myślę, że to są wielomiesięczne badania, załatwianie koncesji, i niestety
              liczenie się z porażką. Bo takiej nie można wykluczyć.
              Pomysł na radio, jest bardzo fajny, ale czy możliwy do zrealizowania w
              Siedlcach? Wątpię żebyśmy się szybko przekonali.
              Pozdrawiam.
              • w_dz Re: siedleckie radio 12.12.05, 22:06
                Zawsze można pobawić się w radio internetowe. Do tego nie potrzeba pieniędzy,
                tylko ludzi i trochę dobrych pomysłów. Jeśli dasz radę poprowadzić radio
                (audycje) internetowe, które zainteresuje ludzi, będziesz miał łatwiej z
                "prawdziwym" radiem.
                Przy okazji: kto pamięta jeszcze "Pump up the volume"?
              • no_login Re: siedleckie radio 12.12.05, 22:09
                Panowie, podstawowa sprawa, podliczcie koszty
                utrzymania tekiej firmy, są kolosalne,
                Siedlce nie utrzymają takiego radia,
                redukcja kosztów dotknęła wszystkie rozgłośnie,
                porównajcie program RMFu obecny i ten
                z np. z czasów Briana Scotta,
                temat długi jak Amazonka, na forum nie da rady
                • 12b5 Re: siedleckie radio 12.12.05, 22:30
                  Gdzie stacja nadawcza naszego internetowego radia? Ściągne najlepszych artystów
                  naszego rejonu by opowiadali swe wiersze. Koncerty rejestrowane i wpuszczane w
                  eter bez cenzury. Mogę się wpuścić w miasto z dyktafonem i pytać. Śpiewanie na
                  żywo, opowieści o malarzach. Polityki zero. Chyba, że ktoś inny. Może Krzycho.
                  Wyobrażacie sobie Ziarno na żywca? Tlumy sluchaczy. Reklamy pubów i dyskotek.
                  Kiedy start i jak to wygląda z punktu technicznego? Może miasto da nam salę?
          • sppam Re: siedleckie radio 13.12.05, 09:05
            "Tylko że taki sponsor więcej wymaga niż daje.
            Lepiej niech nie będzie sponsorem tylko zwykłym
            klientem płacącym za reklamę."
            Nie ma to jak optymistyczne podejście i wiara. Może jakiś sponsor niewiele by
            wymagał. Trudno, jezeli wszyscy podchodza tak realistycznie:-(
            Zadowolmy się więc katolickim radiem podlasia.
            Pozdrawiam!
            • no_login Re: siedleckie radio 13.12.05, 09:52
              > Nie ma to jak optymistyczne podejście i wiara.
              Nie ma to jak obudzić sie z ręką w nocniku.
              "Jakoś to będzie" nie wystarcza do osiągnięcia
              sukcesu/
              • sppam Re: siedleckie radio 13.12.05, 11:32
                No tak! Doszedłeś do czegoś w życiu prócz zdania matury czy stwierdziłeś, że
                jakos bedzie i się udało??? Skoro nie wierzysz w mozliwosci, tylko odrazu
                rzucasz wszystko, bo nie ma po co walczyć, to po cholere w ogóle żyjesz skoro i
                tak umrzesz?? Właśnie ludzie, którzy wierzą i dążą do celu wygrywaja, a inni
                zostaja politykami :-)
                • no_login Re: siedleckie radio 13.12.05, 12:40
                  sorry ale ROTFL
                • horus8 Re: siedleckie radio 13.12.05, 14:45
                  Popieram cię Sppamie całym sercem swoim, masz rację.

Interesowałem się kiedyś założeniem lokalnej rozgłośni w Siedlcach. Na początek
                  trzeba minimum 300 tys. (koncesja, zaiks, montaż anten, zakup podstawowego
                  sprzętu, zatrudnienie paru osób). Sęk w tym, że tzw. koszty nadawania i pracy
                  redakcji (w tym części administracyjnej)potem też są duże, a rynek reklamowy w
                  Siedlcach i okolicy malutki i niewystarczający (zwróćcie uwagę jak niewiele
                  reklam jest w KRP).

Trzeba byłoby założyć fundację zbierającą pieniądze, fundację społeczną
                  działającą dla miasta, mieszkańców i radia oczywiście. To moim zdaniem jedyny
                  sposób.

Ostrołęka ma radio OKO, które dość dobrze sobie radzi. Teren podobny, można
                  byłoby z nimi porozmawiać.

Sponsorów w S. nie ma. Przynajmniej teraz. Można byłoby wykorzystać jedną z
                  partii, (są zaintereswani), ale wiecie co to znaczy. W żadnym wypadku nie
                  powinno to być radio urzędu miasta. Musiałoby być w pełni niezależne.

Co do ekipy, to bym się wcale nie martwił. W S. jest masa zdolnych ludzi,
                  którzy w radio doskonale by się realizowali. Dźwiękowcy (warsztat)i spikerzy
                  (emisja głosu, dykcja) musieliby jednak przejść płatne szkolenie w Polskim
                  Radio, podobnie didżeje, korespondenci i dziennikarze sportowi. To
                  zaowocowałoby współpracą z dziennikarzami sprawnymi i mającymi ogromne
                  doświadczenie i dostęp do informacji.Koszty są spore, ale wystarczyłoby
                  przeszkolić po jednej osobie, a np. montażysta uczyłby następnych gratis.
                  Mam dość dobre kontakty w Trójce, więc opieka załatwiona, dostęp do nagrań itd.
                  (zauważcie, że sporym kosztem jest np. zakup płyt, zwłaszcza wszelkich
                  nowości).

Wiadomości do serwis pap-owski. z tym nie ma problemu.

Potarzam: ze znalezieniem odpowiedniego sponsora będzie kłopot, jedyna szansa,
                  moim zdaniem, to fundacja.
                  • no_login Re: siedleckie radio 13.12.05, 20:11
                    sppama popierasz ale między wierszami
                    przyznałes mi rację, określić jakie
                    mają być źródła finansowania stacji
                    > dostęp do nagrań itd.
                    na v-ce ROTFL roku to zdanie zasługuje :-)
                    • sppam Re: siedleckie radio 14.12.05, 12:46
                      Ktoś wspomniał już o radiu studenckim w Lublinie (sorrki, że nie pamietam kto).
                      Niby skąd uczelnie (niby to połaczenie 4. uczelni lubelskich) miałaby tyle
                      kapitału czy oszczedności na radio??? A jednak. RMF FM czy Z-tka na poczatku nie
                      posiadali koncesji a nadawali. To ma być na poczatku skromne radio, a nie do
                      cholery jakies BBC czy hu go wie co. Nie musi robić festynów czy Inwazji Mocy.
                      Poprostu takie radio regionalne. Moze z tego powodu mniejszy wkład by był na
                      jego stworzenie. Moze taki ostostal tez cus by od siebie wrzucił jaklo sponsor.
                  • sppam Re: siedleckie radio 14.12.05, 12:47
                    Dzięki za poparcie :-)
                    Co myslisz o Mostostalu, jako sponsorze??
                    Pozdrawiam
    • misinka81 Re: siedleckie radio 13.12.05, 09:30
      W Lublinie działa coś takiego jak Radio Centrum. Jest to radio prowadzone przez
      studentów, siedzibę ma też gdzieś w pomieszczeniach akademickich. Nie mam
      pojęcia, jak sprawa wygląda organizacyjnie, finansowo, itd, bo nigdy mnie to
      nie interesowało, ale wiem na pewno, że radio ma dużo słuchaczy, dobrą muzykę
      (mi najbardziej podobała się lista przebojów, gdzie można było umieścić kawałki
      min. 10-letnie -głosowali słuchacze). A więc nie jest to radio z
      profesjonalnymi dziennikarzami, spikerami, itd. Trudno jednak powiedzieć, czy w
      Siedlcach wyszłoby coś takiego. Zebrać ludzi to nie problem, bo są u nas ludzie
      kreatywni, z pomysłem. Gorzej z funduszami radia...
      Pomyśł gorąco popieram :)
      Pozdrawiam :)
      • no_login Re: siedleckie radio 13.12.05, 09:50
        > W Lublinie działa coś takiego jak Radio Centrum.
        "coś takiego"- uuuuuuu, ale podpadłaś :-)
        > siedzibę ma też gdzieś w pomieszczeniach akademickich.
        w Chatce Żaka, kiedyś to była Nowotki Street 16,
        tak zreszta było w starej sygnałówce
        radio było finansowane przez lubeslkie uczelnie,
        UMSC, PL, AR i AM. Teraz gdzy nadają w powietrze
        (i pewnie emituja reklamy) mogło sie to zmienić,
        ale chyba tak jak dawniej, studenci nie biorą
        wynagrodzenia za swoją pracę.
        Z tego radia wyszło sporo osób które pracują
        teraz w mediach profesjonalnych, z tych co sobie przypominam:
        Hirek Wrona- wiadomo, Andrzej Baryła -czasmi
        w telewizyjnej jedynce, Tomek Wolski- ostatnio
        bodajże trójmiejska Esce, parę innych osób
        w białostockich rozgłosniach, Lublin to
        prawie wyłącznie ludzie którzy wyszli z ORS RC
        jest jeszcze jedna osoba, jego materiały
        pojawiają się w polsatowskiej "Interwencji"
        ale że dzisiaj 13 grudnia to nie będę
        tego nazwiska wymieniał.
        • anarchaniol Re: siedleckie radio 13.12.05, 11:25
          Znam to radio i jestem nim zachwycony. Można go słuchać przez net
          www.centrum.fm. Lub dodać w winampie adres url 212.182.14.165:80 i
          słucham. Reklam w radiu jest bardzo mało a głównie są to reklamy imprez, wystaw,
          koncertów i pubów. Ciekaw jestem czy Siedleccy studenci by chcieli takie radio
          zrobić. Na początek tylko na terenie uczelni i akademików a z czasem w powietrze
          i na terenie Siedlec i okolic. Niestety Siedlce nie są tak rozbudowane jak
          Lublin i raczej to by był niewypał.:( A szkoda bo fajnie by było gdybyśmy mieli
          własne niezależne radio, robione przez ludzi z pasją.
          • michalinski23 Re: siedleckie radio 13.12.05, 13:56
            ja polecam akademickie radio politechniki warszawskiej www.radioaktywne.pl

kumple maja audycje w czwartki o 22.00 ale i w inne dni zaje... ramowka jest.
            moge powiedziec tylko tyle ze maja za darmo wejscia na prawie wszystkie
            imprezy. ale wedlug mnie w siedlcach nigdy nie bedzie normalnego radia ktore
            bny nadawalo na szeroka skale. za duzo tu polityki a za malo inwencji.
            ja tam chetnie bym poprowadzil rowniez jakas audycje.
            pozdro
            • no_login Re: siedleckie radio 13.12.05, 14:07
              > w siedlcach nigdy nie bedzie normalnego radia
              nigdy nie mów słowa "nigdy" :-)
              • sppam Re: siedleckie radio 14.12.05, 12:49
                Czyżbys myślał, że może być w Siedlcach normalne radio??
                Wyczuwam w końcu u Ciebie nutke optymizmu. :-)
                Nareszcie
                Pozdro
                • no_login Re: siedleckie radio 14.12.05, 12:53
                  > Wyczuwam w końcu u Ciebie nutke optymizmu. :-)
                  dopiero teraz?
                  (czasami)staram się w życiu kierować zdrowym rozsądkiem,
                  chociaż , jak powiedział Albert Einstein:
                  -zdrowy rozsądek to kolekcja uprzedzeń
                  nabytych w wieku osiemnastu lat

Pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka