yapa30 16.08.06, 08:46 Pozdrawiam wszystkich forumowiczów z Normandii.Z przepięknego miasta Rouen (ale nie piękniejszego niż Siedlce). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obserwator.ws Re: Pozdrowienia z Rouen 16.08.06, 10:25 Chyba jednak piekniejszego ;) www.rouentourisme.com/ Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
westwind2 Re: Pozdrowienia z Rouen 16.08.06, 12:59 Rouen leży nad dolną Sekwaną. Liczy 103 tys. mieszkańców, a zespół miejski 380 tys. (1990). Wielki port morsko-rzeczny, położony na szkrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych. Przemysł metalowy, petrochemiczny, chemiczny, papierniczy, włókienniczy, stoczniowy i spożywczy. W Rouen znajduje się również uniwersytet (od 1964). W starożytności gród galijski, następnie rzymskie miasto Rotomagus. Od ok. 260 biskupstwo (później arcybiskupstwo). W 841 i 859 spalone przez Normanów. Od 911 stolica księstwa Normandii. W 1431 miejsce spalenia na stosie Joanny d'Arc. Od 2. połowy XV w. rozkwit miasta związany z handlem kolonialnym i wyrobem fajansów. W XVI i XVII w. ośrodek hugenotów. Po wybuchu rewolucji francuskiej w 1789 ośrodek rojalistów. W XIX w. dalszy rozwój przyśpieszony usprawnieniem żeglugi na Sekwanie i połączeniami kolejowymi. obserwator.ws napisał: > Chyba jednak piekniejszego ;) Skąd wiesz Byłeś tam? Przecież jak widać z opisu to zupełnie inna liga niż Siedlce. Zresztą yapa30 ma prawo mieć swoją subiektywną opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycho1252 Re: Pozdrowienia z Rouen 16.08.06, 15:23 westwind2 napisał. > Skąd wiesz Byłeś tam? Przecież jak widać z opisu to zupełnie inna liga niż > Siedlce. Zresztą yapa30 ma prawo mieć swoją subiektywną opinię. obserwator.ws polubi siedlce jak zostanie Prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator.ws Re: Pozdrowienia z Rouen 26.08.06, 02:19 Lubię Siedlce, dlatego tu mieszkam. A odnosnie prezydentury to poczekam jeszcze kilka lat... moze w 2014 nawet 2018. Nic straconego Krzycho, bedzisz mogl po mnie jechać, czyli to co lubisz najbardziej, bez wyjatkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
yapa30 Re: Pozdrowienia z Rouen 16.08.06, 16:34 Niestety nie mam czasu poznać dokładnie Rouen ponieważ tu pracuję.Kończę pracę o 18-ej i po dojechaniu do mieszkania marzę tylko o tym aby coś zjeść i się wyspać.Ale jestem tutaj od maja i bardzo mi się tęskni za Siedlcami.Prawdopodobnie zobaczę je dopiero w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś