Dodaj do ulubionych

Wielki budowlany sponsorem

08.12.06, 18:19
i dobrze. Ale to zdziwienie?
"Dziwię się tylko, że pani Lidia reprezentująca miasto Siedlce przez tyle lat
nie miała sponsoringu z prawdziwego zdarzenia, gdyż w dzisiejszych czasach
trudno jest osiągać sukcesy bez jakiegokolwiek zaplecza."
www.radiopodlasie.pl/index.php?m=145&idw=373
Obserwuj wątek
    • klemens.klemens Re: Wielki budowlany sponsorem 08.12.06, 18:23
      Bardzo pozytywna wiadomość. Podójnie: p.Lidka moze rozwijać swój talent,
      znalazł sie przedsiębiorca, który w sposób rozumny dzieli swoimi dochodami.

Przykro to pisać, ale na tym forum chętniej się p.Strusa (nie zasłużnie)
      krytykuje niz dostrzega się niewątpliwe zasługi dla miasta.
      • krzycho1252 Re: Wielki budowlany sponsorem 08.12.06, 18:30
        klemens.klemens napisał
        "Przykro to pisać, ale na tym forum chętniej się p.Strusa (nie zasłużnie)
        krytykuje niz dostrzega się niewątpliwe zasługi dla miasta."

Zasługi dla miasta? Dobry przedsiębiorca dba o swoją firmę.O jakich zasługach
        piszesz?
        • klemens.klemens Re: Wielki budowlany sponsorem 08.12.06, 18:34
          Korzystne zmiany urbanistyczne w mieście.
          Korzysci są rzecza oczywista przy każdej działalności godpodarczej. Np. Mylna
          jest zjawiskiem kulturowo-społecznym, a przy okazji zakładem godpodarczym
          dającym utrzymanie pracownikom i dochody właścicielom.
          • krzycho1252 Re: Wielki budowlany sponsorem 08.12.06, 18:41
            "Korzystne zmiany urbanistyczne w mieście"
            Nie do końca. Nowy blok na Rynkowej, po La Monte'a taki przeciętny. Osiedle
            przy 11 Lutego zagęszczone do granic wytrzymałości. Chyba, że podcienie na
            Czerwonego Krzyża?. Niedługo będą rozbierać drewniak Sienkiewicza róg Wojska
            Polskiego. Ciekawe co tam będzie? Może ładny narożnik jak kamienica
            Maliszewskich?
      • emektb Re: Wielki budowlany sponsorem 08.12.06, 18:34
        ja na ten przzykład rzadko ich krytykuję, czego nota bene właściciel chyba nie
        pojęli nigdy:), ale krytykowałem miasto za pewne działania związane z
        inwestycjami tej firmy. mam jakieś takie dziwne zdanie, że przedsiębiorca w
        granicach prawa musi obniżać koszty i działać na zasadzie - tanio kupić, drogo
        sprzedać - jednak samorząd jest, cholera, od dbania o interesy nas wszystkich a
        nie tylko jednostek. rzekłem:)
      • emektb Re: Wielki budowlany sponsorem 08.12.06, 18:34
        a i oszywiście plus dla budowlanego za sponsoring
        • bambii Re: Wielki budowlany sponsorem 08.12.06, 18:43
          wybory odmieniają ludzi :))
          • klemens.klemens Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 09:03
            Masz na myśli wyborców?
            • bambii Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 09:30
              raczej jednak zdarzenia, musi coś zrobić ze swoim PR do tej pory nie musiał
              robić nic , teraz ruch 'pro publico bono', ale dobrze dobrze może coś się
              zacznie dziać :)
              • klemens.klemens Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 09:43
                Ludzie małej wiray byli, są i będą. Ma dobry PR wśród tych, którzy z uznaniem
                patrzą na łączenie biznesu ze społecznym posłannictwem.

Galeria S - to przykład trudnego melanżu ambitnego pomysłu architektonicznego,
                ograniczonych srodków finansowych w sumie niewielkiego inwestora,
                małomiasteczkowego myślenia przemądrzałych radnych (p.Hęciak, główny
                protestant), nieprzychylnych mediów niechętnych większym zmianom w Siedlcach,
                bardzo krytykanckiego naszego forum - jest sukcesem.

Jak dotąd i boję się, że jeszcze długo, nie ma i nie będzie inwestora podobnego
                obiektu w przybliżonej skali i z większym niż blaszane pudło rozwiązaniem
                architektonicznym.
                • bambii Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 10:00
                  >bardzo krytykanckiego naszego forum

to krytyka powoduje że ludzie zaczynają się zastanawiać, jak wszyscy się
                  zgadzają wtedy już jest źle.
                  Ja się cieszę że nasze forum jest tak zróżnicowane i krytyczne, to obrazuje
                  różne punkty widzenia co nie znaczy że trzeba się znimi zgadzać , ale wypada się
                  z nimi zapoznać, prawda ?

> Jak dotąd i boję się, że jeszcze długo, nie ma i nie będzie inwestora podobnego

poprzedni układ doprowadził do wielkości tego inwestora, zawsze twierdziłem że
                  to zdrowa konkurencja jest w stanie wypracować najlepsze rozwiązania.
                  • klemens.klemens Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 10:09
                    Żaden układ. Upór jednego człowieka, p.Strusa, któremu chciało się chcieć
                    zmieniać świat wokół siebie na lepszy, zarabiając oczywiście przy tym.

Taki "układ" mógł stworzyć każdy, wystarczało tylko chcieć mieć odwagę
                    zaryzykować własne pieniądze i mieć wizję większą niż zarobienie na mercedesa
                    i na wczasy na Kanarach.
                    Zobacz, Mostostal mówi jasno, w Siedlcach nie będzie budować mieszkań - za mały
                    rynek, za niskie ceny, za mały biznes. Wielki gracz gra gdzie indziej.

Inni gracze są graczami jednego budynku. I też dobrze. Każdy gra na miarę
                    swoich możliwości.
                    • bambii Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 10:31
                      > Żaden układ.

mogę tego nie komentować ? :))))))

jak chcesz się dowiedzieć to idź popytaj do innych firm budowlanych ;)

> Taki "układ" mógł stworzyć każdy, wystarczało tylko chcieć mieć odwagę
                      > zaryzykować własne pieniądze

sugerujesz korupcję ? LOL

> Zobacz, Mostostal mówi jasno

jak napisałem wyżej, popytaj inne firmy
                      • klemens.klemens Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 10:53
                        Owszem, popytałem.

Mostostal mówi jasno - taka skala interesów, jaką mogą robić w Siedlcach ich
                        nie interesuje. Szkoda im własnego nadzoru, którego ciągle brak na bzdetne
                        inwestycje w małym mieście. Owszem, chętnie korzystają z usług siedleckich
                        architektów i prawników jednak tam, gdzie mogą budować z rozmachem i z 3-4-
                        krotnym przebiciem ceny w stosunku do siedleckich.

Budomatex i Skorupkowie nie mają ani środków ani wizji na więcej, niż budowanie
                        coś więcej niż jednocześnie jeden maksymalnie dwa budynki mieszkalne.
                        I za to ich cenię. Oni mówią wyraźnie, że nie zamierzają zmieniać wizerunku
                        miasta. Mogą robić tyle ile mogą. Oczywiście, bardzo chcieliby pozyskiwać
                        najlepsze lokalizacje w mieście, ale nie mają tyle kasy, aby takie działki
                        kupować zwłaszcza pod odległe jeszcze inwestycje.

Mieć odwagę zaryzykować własne pieniądze to liczenie się z ewentualną stratą
                        tych pieniędzy w przypadku nieudanej inwestycji.
                        Rozpoczęcie budowy takich obiektów jak Milenium czy Galeria S obarczone było
                        gigantycznym ryzykiem.
                        Markowe firmy handlowe płacące relatywnie dużo za wynajętą powierzchnie nie
                        chcą jak się okazuje do Siedlce przyjść. Sklepikarze wynajmujący boksy mogą
                        płacić za powierzchnię dużo mniej. TYm niemniej obiekty powstały i działają.
                        Skąd to skojarzenie z korupcją???????
                        • emektb Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 14:51
                          klememsie w całej rozciągłości się z tobą nie zgodzę. firma s. współpracowała
                          ściśle z drugą firmą s.(amorządową) i tylko dzięki temu mogła liczyć na
                          siedleckie frukta.
                          jeśli zaś mówisz, że tacy skorupko nie mają wizji zmieniania miasta to nie wiem
                          o co ci chodzi? o architekturę? jeśli tak to ta prezentowana przez nich jest o
                          wiele lepsza niż te szkaradki strusów, no przy których to wstrętnych pudełkach
                          mi ręce opadają po prostu.
                          poza tym to miejski architekt ma mieć wizję rozwoju i zmian w mieście a nie
                          jakiś tam budowniczy pudełek. co do ryzyka inwsetowania to bardzo proszę nie
                          rób śmiechu:)) nieruchomości i ryzyko? na tym się zarabia pewniakiem. jeśli do
                          tego dostaje się takie udogodnienia od władzy jak możliwość wynajmownania w
                          milenium strychu i piwnicy - w projekcie był nieużytkowy strych (budynku ze
                          względu na zabudowę okoliczną nie można już było w górę pociągnąć a przez to
                          ostatnia kondygnacja wyszła za niska niż przepisy wskazują na lokale użytkowe)
                          ale ten strych już po wybudowaniu można było legalnie - choć za zgodą władz -
                          zmienić w lokal użytkowy, podobnie z piwnicą. żeby nikt gęby nie darł
                          wymyślono, że parkingi będą w piwnicy bo przecież taki duży dom handlowy zatka
                          okoliczne miejsca parkingowe. ale jakże tu zostawić taką powierzchnię? na
                          samochody? kasy z tego nie ma:) więc - za zgodą władz oszywiście - zmieniono
                          przeznaczenie na użytkowe. więc tu o ryzyku nie bajaj, bo żadnego nie było a
                          władze im od lat w dupe właziły z oczywistych powodów. choć przyznać trzeba, że
                          miewali i problemy, bo niektórzy z włodarzy okazywali się nagle jacyś tacy
                          niedostępni i złośliwi. jesli zaś chodzi o duże sieci handlowe to nie są one
                          skłonne płacić, jak to ująłeś relatywnie dużo, i starają się negocjować niskie
                          stawki w zamian wynajmujący dostaje zazwyczaj obietnicę wieloletniej
                          zrównoważonej umowy.

i jeszcze raz pośmieję się z tego gigantycznego ryzyka za twoim
                          przyzwoleniem:)))

ale się rozpisałem:)

pozdro

PS> się nie obrażaj na mnie:)
                          • bambii Re: Wielki budowlany sponsorem 09.12.06, 18:20
                            > władze im od lat w dupe właziły z oczywistych powodów.

cieszę się że nie tylko ja to widziałem ;)
                          • siedlczanin Re: Wielki budowlany sponsorem 10.12.06, 01:26
                            Np cóż zgadzam się z emkiem. Moja siostra też rodowita siedlczanka od 30 lat
                            mieszkająca w Łodzi będąc w Siedlcach az złapała się za głowe nie mogąc wyjść
                            ze zdziwienia co za kretyn dał zgodę na postawienie takiego "cudeńka" jak
                            Milenium. A podobno w Siedlcach miał być zachowywany charakter zabudowy ul.
                            Piłsudskiego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka