Dodaj do ulubionych

Siedlecka ofiara kryzysu w mediach!

10.08.09, 12:47
W
branżowym miesięczniku PRESS jest dość szeroki research o wpływie
kryzysu na media.
Chodzi o mniej lub bardziej bolesne rozstania redakcji
ze swoimi dziennikarzami. Reprezentantem dziennikarzy mediów lokalnych, którzy
- z różnych względów - utracili pracę jest Siedlczanin, Włodzimierz..

"...Pawłowski rozstał się z zawodem. Swoje szanse na zaczepienie się w
lokalnych mediach ocenia nisko. - Ujawniałem lokalne afery, a siedleckie media
nie znoszą dociekliwych dziennikarzy. Sam zresztą nie chciałbym w nich
pracować, bo musiałbym zejść do poziomu wyrobnika, który ma dbać o to, żeby
nie narazić się reklamodawcom - mówi. Rozważa, czy nie nauczyć się stolarstwa,
bo w Siedlcach trudno mu znaleźć jakąkolwiek pracę. To go nie dziwi. Jako
bezkompromisowy reporter narobił sobie wielu wrogów wśród lokalnych notabli. -
Chodzę ze stemplem "Wyborczej" na tyłku - kwituje sarkastycznie."

Przekładając na nasze:
"Jestem za dobry na Siedlce, tu drukuje się tylko gazetki reklamowe, a miastem
rządzi mafia."

Po takich słowach nie dziwota, że się chłop na wszelki wypadek asekuruje tym
passusem o Wyborczej...

Ja nawet dość dobrze rozumiem tą żółć w słowach. Ale i tak wstyd i ręce opadają...
Obserwuj wątek
    • lukasz57-90 Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 10.08.09, 15:52
      no i co źle powiedział? Ja się z nim zgadzam.
      • tommy.b Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 10.08.09, 16:23
        No to se stolarnię załóżcie.
        • lukasz57-90 Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 10.08.09, 16:40
          tommy.b napisał:

> No to se stolarnię załóżcie.

Miałem już kiedyś - zatrudnialiśmy 10 osób. Dziś to już się nie opłaca tak jak
          kiedyś... .
          • brytanbrytan Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 10.08.09, 17:21
            Ale dlaczego akurat stolarnię? Może niech, jeśli np. przeprowadzał
            wywiady do tej gazety, zatrudni się w wywiadzie:) Jakieś ABW czy coś
            w podobie...
            • emenemki Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 10.08.09, 18:38
              Albo jakieś obserwatorium astronomiczne, skoro taka gwiazda...
          • tommy.b Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 10.08.09, 21:43
            lukasz57-90 napisał:

> Miałem już kiedyś - zatrudnialiśmy 10 osób. Dziś to już się nie opłaca tak jak
            kiedyś... .

No to nie jest najlepsza wiadomość dla bohatera dzisiejszego dnia... Może jednak
            warto spróbować czegoś innego niż stolarstwo?

Może warto poszukać natchnienia u źródeł Kariery i wnikliwie przeczytać jeden ze
            swoich pierwszych tekstów pt."Kim będę, kiedy dorosnę"?
            • krzycho1252 Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 10.08.09, 21:50
              > Może warto poszukać natchnienia u źródeł Kariery i wnikliwie
              > przeczytać jeden ze swoich pierwszych tekstów pt."Kim będę, kiedy
              > dorosnę"?

A cóż to za radość? Był W. P. w GW a teraz nie ma pracy. Nie jeden by chciał
              choć przez chwilę tam być. Choć przez chwilę.
              • tramwajsiedlecki Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 11.08.09, 00:53
                Nie wydaje mi się, aby pan WP uprawiał w GW coś więcej, niż tylko
                różne artykuliki z posmakiem personalnych sensacyjek.

Może ktoś przypomni, ja nie pamiętam, aby coś z istotnych spraw
                miasta i okolicy jako dziennikarz proponował, postulował,
                recenzjował, wykłócał się, inicjował itp.
                Choćby w/s polityki wobec zabytków miejskich, w tym przemysłowych,
                żadnych rzeczowych uwag na temat nowych inwestycji komunikacyjnych i
                infrastrukturalnych, architektury wznoszonych budynków,
                urbanistycznego rozwóju miasta i powiększenia jego obszaru, życia
                kulturalnego,studenckiego, siedleckiej gastronomii i handlu,
                znaczących postaciach z regionu skutecznie realizujących się w Wwie
                lub w Polsce, zero reportaży i wywiadów itp.
                Zaprzepaścił szansę, jaką dawała praca w Gazecie Stołecznej, skąd
                mógł czerpać przykłady, jak się zajmować problemami miasta i regionu.

Szkoda, że stracił pracę, jednak z punktu widzenia reprezentowania
                interesów mieszkańców Siedlec w stołecznej gazecie nie widzę
                szczególnej straty.
                • krzycho1252 Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 11.08.09, 10:47
                  > Zaprzepaścił szansę, jaką dawała praca w Gazecie Stołecznej, skąd
                  > mógł czerpać przykłady, jak się zajmować problemami miasta i
                  > regionu.

Może redakcja oczekiwała tematów politycznych? I jak pamiętam,
                  niektóre problemy władzy dobrze zdiagnozował np. mazowieckiej.A
                  Siedlce?...kto chciałby w GS czytać o Siedlcach? Że nic nie pisali
                  przestałem ją kupować. Mówią, że W.P. da sobie radę. Ale to nie to.
                  Nie wiem dlaczego, niektórzy nasi luminarze dziennikarstwa cieszą
                  sie z tego? Z drugiej strony czy pięczątka GW to coś złego?
              • tommy.b Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 11.08.09, 14:50
                krzycho1252 napisał:

A cóż to za radość? Był W. P. w GW a teraz nie ma pracy. Nie jeden by chciał
                choć przez chwilę tam być. Choć przez chwilę.

!!!
                No nie, to żeś pojechał krzycho... Nawet mi przez myśl nie przeszło, żeby śmiać
                się z tego, że ktoś stracił pracę!

Ale drwić z tego, cóż to on przy okazji wygaduje w mediach TO I OWSZEM I
                OWSZEM I OWSZEM.
                Bo to co zacytowałem było nie tylko bezgranicznie,
                pyszałkowato głupie, ale i krzywdzące... I jak napisałem w pierwszym poście, w
                kontekście utraty pracy nawet rozumiem tę żółć w słowach...

Ale, jeśli bohater wątku - tak jak niektórzy dziennikarze (nie tylko) Agory -
                zachorował już na nieomylność, to właśnie niosę mu samarytańską pomoc i próbuję
                wyleczyć, bo nie ma nic gorszego niż tzw. "dziennikarz" (???) nieomylny i
                wszystkowiedzący.

Jeśli ktoś zęby zjadł na dziennikarstwie - takie pozory próbuje stwarzać w
                rozmowie z Pressem bohater wątku:(tropił afery, deptał po odciskach miejscowych
                bonzów i jest LEPSZY w tym co robi od wszystkich kolegów po piórze, z całego
                osiedla...) - w każdym razie, jeśli zjadł on zęby na dziennikarstwie, to
                powinien się pięć razy uszczypnąć (bo ugryźć się w język już nie może, przez te
                zęby zjedzone:))), zanim zacznie pleść trzy po trzy w rozmowie, która będzie
                potem rozpowszechniana - i to w środowisku dziennikarzy, czyli w środowisku
                kreującym opinię.

I druga sprawa przy okazji. Mimo tego, że nie jestem wobec miasta bezkrytyczny,
                dostrzegam że Siedlce fantastycznie się rozwijają (w porównaniu do innych
                polskich miast tej wielkości i znaczenia). Kto nie wierzy niech sam zmierzy. Z
                entuzjazmem opowiadam o moim mieście znajomym z innych miejscowości... A tu
                otwieram gazetę - bądź co bądź ogólnopolską - i bęc! Nie dość, że idiotyzmy to
                jeszcze kłamstwa, a nawet oszczerstwa pod adresem kolegów z miejscowych
                redakcji. I zastanawiam się CO MOŻE WIEDZIEĆ O SWOIM MIEŚCIE CZŁOWIEK, KTÓRY
                MÓWI NIEMALŻE WPROST, ŻE GO NIE ZNOSI??? Innymi słowy: JAKI Z NIEGO KORESPONDENT???

I w tym miejscu - w kilka osób - w sumie po koleżeńsku, próbujemy doradzić, co
                jeszcze bohater niniejszego wątku może w życiu robić... I nikomu nie przyszło do
                głowy śmiać się z tego, że facet stracił robotę. No proszę Cię, krzycho...

PS. A z tym byciem stolarzem to też W.P. wyskoczył pierwszy...
    • no_login Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 11.08.09, 10:42
      > Chodzę ze stemplem "Wyborczej" na tyłku
      Kiedyś nosił szpulę taśmy radiowej pod pachą.
      • tramwajsiedlecki Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 11.08.09, 16:10
        To, że ktoś pracował w GW jest raczej dobrą promocją niż kłopotem.
        Jakby nie było GW to jedna z najlepszych, jeżeli nie najlepsza
        gazeta codzienna w PL.
        Nie ma to jednak większego znaczenia w przypadku WP. Był tam
        przecież korespondentem lub dziennikarzem mającym zajmować się
        regionem siedleckim.
        Jednak, o czym wyżej wspomniałem, o niczym innym jak o personaliach,
        obojętne Krzychu czy mazowieckich, czy siedleckich,
        w zasadzie nie pisywaał.
        A nie tak chyba powinno być w gazecie codziennej.
        • krzycho1252 Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 11.08.09, 16:38
          Może nie mógł zmieścić się w polityce redakcji?
          • 12b5 tommy z KRP 11.08.09, 19:00
            tommy czemu dyskryminujesz tego czlowieka na starcie ja wiem że ty
            masz coś wspólnego z mediami i to katolickimi...a tam obiektywnych
            newsów nie uświadczysz chyba że transcendencja pisarska czyż nie?
            • tommy.b ..Ania z ZielonegoWzgórza,a gliniarz zBeverlyHills 11.08.09, 22:04
              Nooo... 12b5 jakże mi Ciebie brakowało!

12b5 napisał:

> tommy czemu dyskryminujesz tego czlowieka na starcie

??? Koleżanko, prośba wielka. Jak już się nauczyłaś pisać, to i naucz się
              wreszcie czytać ze zrozumieniem.

Nie dyskryminuję człowieka - uchowaj Boże - nie uważam, że bohater wątku to
              łajdak, czy krwiopijca, żeby trzeba go było dyskryminować. Nie podstawię mu też
              nogi, gdy będzie schodził ze schodów i nie napiszę mu na samochodzie 'brudas'...
              Uważam jednak, że palnął głupstwo, każdemu się zdarza. Normalnie. Mi też. Nie
              raz. I to palnięte głupstwo jakoś mnie tam dotknęło, nie kryję, zbulwersowało i
              po prostu je powielam i cytuję, oraz komentuję. Te jego słowa padły publicznie,
              na forum ogólnopolskim, i jak znam życie, przed drukiem mogły być jeszcze kilka
              razy wycofane, ale nie były. Nie są więc przypadkowe, przekaz jest jasny i ja
              mam prawo się do nich odnieść, czyż nie, moja ty mała Cenzurko???

>ja wiem że ty masz coś wspólnego z mediami i to katolickimi...

Nooo... przyjaciółko... A jakbym organistą u Stanisława był, albo w F1
              chorągiewką machał, to miałbym prawo do własnej opinii?? Z mediami i to
              katolickimi mam coś wspólnego, pewnie. I tak mi do głowy właśnie przyszło, czy
              ty mnie aby za to nie dyskryminujesz???

Odp.: Dyskryminujesz...:

>a tam obiektywnych newsów nie uświadczysz chyba że transcendencja pisarska czyż
              nie?

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Na to jakże poważne pytanie niech ci odpowie, droga słuchaczko, ... sumienie :))
    • falszywy_klamca Re: Siedlecka ofiara kryzysu w mediach! 11.08.09, 22:10
      Pawłowski ma rację. Jakie mamy opiniotwórcze media w Siedlcach? Tygodnik
      Siedlecki. Reszta albo robi przedruki od nich, albo w ogóle żyje na innym świecie.

A TS nie podejmuje tematów niewygodnych. Mamy miasto kolesi. Wielkiego
      budowniczego, nadwornych fotografów, itd.
      Widać kolosalną różnicę w warsztacie gdy o tej samej sytuacji piszą media
      ogólnopolskie i siedleckie. Jak czytam TS to wydaje mi się, że artykuły piszą
      niedowartościowani ludzie, którzy odstali w łapę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka