20.04.05, 22:45
co sądzicie o wszechoobecnych garażach na podwórkac kamieniczek kolonii
lubeckiego tzn na Mianowskiego i Mochnackiego są na pewno...a o parkowaniu na
tychrze mini podwóreczkach??? A o wycinaniu drzew...tak wlasnie jest na
podwórku mojej kamienicy...rozjeżdzony trawnik, samochody pod oknem, zamiast
drzew pnie, dobrze że z innych sąsiadujących podwórek nie powycinali i tylko
jeden garaż należący w dodatku do wojska...!!!
Obserwuj wątek
    • skupionyedi Re: podwórka 21.04.05, 00:08
      mvitti napisała:

> co sądzicie o wszechoobecnych garażach na podwórkac kamieniczek kolonii
      > lubeckiego tzn na Mianowskiego i Mochnackiego są na pewno...a o parkowaniu na
      > tychrze mini podwóreczkach??? A o wycinaniu drzew...tak wlasnie jest na
      > podwórku mojej kamienicy...rozjeżdzony trawnik, samochody pod oknem, zamiast
      > drzew pnie, dobrze że z innych sąsiadujących podwórek nie powycinali i tylko
      > jeden garaż należący w dodatku do wojska...!!!

Napisałem mądrą odpowiedź, ale mnie wylogowało. Arrrrgh...
    • skupionyedi Re: podwórka 21.04.05, 00:12
      mvitti napisała:

> co sądzicie o wszechoobecnych garażach na podwórkac kamieniczek kolonii
      > lubeckiego tzn na Mianowskiego i Mochnackiego są na pewno...a o parkowaniu na
      > tychrze mini podwóreczkach??? A o wycinaniu drzew...tak wlasnie jest na
      > podwórku mojej kamienicy...rozjeżdzony trawnik, samochody pod oknem, zamiast
      > drzew pnie, dobrze że z innych sąsiadujących podwórek nie powycinali i tylko
      > jeden garaż należący w dodatku do wojska...!!!

No to jeszcze raz.
      Drzewa wycinają, żeby mieć miejsce na samochody ;)
      Co do parkowania na podwórkach. Sa dwie sprawy. Iluzoryczne poczucie
      bezpieczeństwa przed złodziejami (jak pisałem w innym wątku, znam kilka
      przypadków kradzieży w okolicy). Druga sprawa, to fakt, ze Filtrowa jest
      graniczną ulicą strefy płatnego parkowania. Skutkiem tego, w ciągu dnia, w
      uliczkach typu Mianowskiego, Asnyka, Uniwersytecka samochodu nie zaparkujesz.
      Podwórko jestw tym przypadku gwarantem wolnego miejsca parkingowego.
      Te podwórka które znam to wspólnoty, a zatem właściciele mieszkań ami decydują
      czy chcą samochody na podwórkach.
      • mvitti Re: podwórka 21.04.05, 21:48
        owszem decydują sami, ale demokratycznie a to że ludzie w większości cegoś chcą
        nie znaczy że tak jest rzeczywiście sensownie. Parkowanie ma oczywiście
        podstawy pewne, ale ja bym wolala troche się namęczyć z szukaniem mjejsca niż
        zasyfiać podwórko (zawsze jak tam jeżdze wlasnie w godzinach wczesnopolusniwych
        znajduje jednak miejsce). U mnie np. parkują takimi gratami że nie sądze, by
        jakis zlodziej się po nie skusil. nie mówiąc juz o tym że mieści się tam do 4,
        5 samochodów więc i tak nie starczy juz niedlugo mjejsc dla wszystkich (jak
        sie tam sprowadze...czuje że bedzie cięzko o miejsce dla mnie). No ale te
        garaże należace nie do lokatorów tylko jakis obcych instytucji w dodatku
        dzidoskie i paskudne...
        • bielyszew Re: podwórka 23.04.05, 17:32
          Mnie też to bardzo drażni - ale niestety ciezko coś na to poradzić, kiedy
          projektowano te uliczki nikomu nie przychodziło do głowy że kazda prawie
          rodzina będzie mieć automobil ;-) Krótko mówiac sa one nieprzystosowane - a
          mnie wyjątkowo drażnią garaże, dobudówki, wiaty - czyli specjalność polska...
          Na szczęście u mnie problem nie istnieje, bo na podwórko nie wjeżdza się
          samochodem.
          • mokoto Re: podwórka 05.05.05, 13:59
            U nas na starym Mokotowie jest to samo! Ja mieszkam na malutkiej uliczce i jest
            tu tyle samochodów, że aż trudno przejść! Na małych podwórkach mnóstwo średnio
            pięknych garaży, albo samochodów. Wszystko prawie w kostce. Ale pod tym
            wzgledem dla "starych" dzielnic nie ma chyba ratunku. Zazdroszcze tym mowym
            podziemnych parkingów, to bardzo praktyczne i estetyczne.
            • mvitti Re: podwórka 18.11.05, 00:08
              Ostatnio próbowałam zagadać, że może by zamiast parkingu zrobic ogródek...moja
              przemila sąsiadka oświadczyla (albo ie skapowała co mówią albo aignorowała), że
              5 lat temu był pomysł wiaty ale niestety upadł...booooże wiata na całym podwórku
              istny koszmar...
            • shapha Re: podwórka 18.11.05, 10:05
              Na Dantyszka pewna przedsiebiorcza spoldzielnia wywiesila na ogrodzeniu recznie
              zrobione zakazy parkowania, powolujac sie na kodeks drogowy.
    • chinique A jaki u Was jest system płatności? 18.11.05, 01:06
      Spółdzielnia, u której mieszkam, ma taki patent na zagospodarowanie podwórka
      jako garażu - osoby, które należą do spółdzielni (nie każdy tak musi), jeżeli
      wystąpią, dostają przydział miejsca parkingowego, za które płacą miesięczną
      opłatę. Oczywiście samochodów jest więcej, dlatego wystąpienie o przydział nie
      gwarantuje miejsca - przydziały są rotacyjne - ten kto nie miał w zeszłym roku,
      ma większe szanse w kolejnym. Reszta towarzystwa parkuje w uliczkach.
      • mvitti Re: A jaki u Was jest system płatności? 18.11.05, 01:09
        u nas darmoszka...jest nas 7 mieszkań w sumie, a samochodów 3 wiec nie ma
        problemu...a wspólnota kasy by brać nie mogla, bo teren należy do WAM czyli
        wojskowej agencji mieszkaniowej...
        • shapha Re: A jaki u Was jest system płatności? 18.11.05, 10:04
          U nas nie ma problemu, bo na podworko nie wjezdza sie autem, wszyscy parkuja
          wzdluz ulicy i na mochnackiego przy akademiku.
    • chinique "Jowejek" 18.11.05, 01:14
      Osobiście jeżdżę do pracy tramwajem, bo mam blisko ... i Wy też powinniście ;).

Co jednak powiecie nt. wytyczenia ścieżek rowerowych, które w ciepłe dni mogłyby
      o drobny procent zredukować użytkowanie samochodów. Którędy? Czy wzdłuż
      Raszyńskiej jest ścieżka? Wzdłuż Filtrowej - przy murze Filtrów?
      Dantyszka/Ładysława - użytkownicy parku Wielkopolskiego pewnie by to
      oprotestowali, zwłaszcza, że park mają podobno podpicować i ogrodzić ... Ścieżki
      łatwiej zrobić wzdłuż ulic, na których jest stary, kiepski i pretendujący do
      wymiany chodnik, a póki co taki jest jeszcze w wielu miejscach w okolicy ...

• mvitti Re: "Jowejek" 18.11.05, 01:37
        ja tez jezdze tramwajem...od kiedy sie tu sprowadziłam zostałam "niedzielnym
        kierowcą"...to chyba wpływ sąsiadów...a propos czy na waszych podwórkach też
        nadal panuje moda na pokrowce na samochody???!!!
        Na ochocie naprawde wciąż trwa PRL...:)
        • chinique Re: "Jowejek" 18.11.05, 02:31
          "Koło mnie" na podwórku i na ulicy stoją takie fury, że głupio byłoby ich nie
          pokazywać. Swoją drogą dziwię się, dlaczego samochodziarz z Opaczewskiej wybrał
          taki, a nie inny teatr działań ...
      • shapha Re: "Jowejek" 18.11.05, 09:59
        Ja też jeżdżę tramwajem do pracy, bo auta nie mam. A co do sciezek rowerowych,
        to nie wiem czy jest miejsce na koloniach zeby takowe wytyczac - sciezka wzdluz
        wawelskiej czy raszynskiej i tak bym nie jezdzil, bo male uliczki w okolicy
        fajniejsze ;))
    • waclaw.zwirko Re: podwórka 19.11.05, 00:28
      A moje podwórko, korzystając z dobrych przedwojennych wzorców, zamknęli.
      Spółdzielnia zamontowała podwójne domofony na każdej furtce.

W środku pięky ogród, którym opiekuje się odpowiednia firma.

Według mnie dwa najpiękniejsze ogrody na Starej Ochocie mieszczą się między
      Zimorowicza, Kromera i Warszawickiego. Sami oceńcie.

• mvitti Re: podwórka 19.11.05, 00:42
        wiekszość podwórek na s.o. jest zamknieta i są domofony!!! to nic nowego. Fajny
        ogródek ma też mianowskiego 6. ale u ciebie waclaw to co innego, macie takie
        mini osiedle. U mnie na mianowskiego też takie kiedyś było - nie było plotów
        miedzy posesjami na mianowskiego i mochnackiego. jedynie od ulicy, a środkiem
        szla alejka...moim zdaniem fajnie jest jak na dzień furtki sa otwarte, a zamyka
        sie na noc, tak jest chyba u ciebie W.?
        • waclaw.zwirko Re: podwórka 19.11.05, 12:37
          Nie wszystkie, to pomiędzy Kromera i Warszawickiego jest otwarte. Renia
          wypatrzyła tam oryginalne lampy oświetleniowe, na które wcześniej nie zwracałem
          uwagi.

Moje podwórko zamknięte jest na amen. Tylko mieszkańcy i ich goście mają prawo
          wstępu. Są minusy tego stanu rzeczy: a)nie można zwiedzać b)bezdomni nie dostaną
          się już do śmietnika(a był tam dla nich specjalny haczyk, na którym mieszkańcy
          wieszali żywność i inne rzeczy).
          Dziwne, że nie pytali się o zdanie mieszkańców.

A mini osiedle to zacne, bo przedwojenne. Mieszkał tu m.in. Parandowski.
          Dziadek właścicielki mojego mieszkania zakładał tą spółdzielnię. Natomiast
          ojciec mojej koleżanki, który również jest potomkiem założyciele, do nie dawna
          był prezesem.
        • chinique Re: podwórka 19.11.05, 18:11
          Racja, w książce Majewskiego są chyba ze dwie przedwojenne foty tych ogrodów.
          Niestety dzisiaj otwarcie przestrzeni podwórek i urządzenie w nich ogrodów w
          przedwojennym stylu skończyłoby się fatalnie.
      • chinique Re: podwórka 19.11.05, 18:09
        Zgoda, może z wyłączeniem niektórych prywatnych ogródków w okolicy, ale nie ma
        tego jak sprawdzić :). O ile się nie mylę, to jeden ze wspomnianych przez Ciebie
        ogrodów mignął mi ostatnio w jakiejś reklamie telewizyjnej, ale nie pamiętam, w
        której.
        • waclaw.zwirko Reklama 19.11.05, 19:17
          Tak, rzeczywiście jakoś z dwa miesiące temu nagrywali reklamę. Chyba jakiegoś
          soku. Nie widziałem jej - jak wyszła i jaki to sok?
          Zamknęli w tym celu całą ulicę Kromera.
          Reklama była nagrywana w takim pięknym mieszkaniu na rogu. Niesamowite okna...
        • waclaw.zwirko Re: podwórka 19.11.05, 19:20
          Jednym z przykładów jest ogród domu na Ładysława naprzeciwko nowego
          apartamentowca na Solariego.
          • mvitti Re: podwórka 19.11.05, 22:47
            te wiszące na lina ch lampy sa rewelacyjne...ciekawe to twoje mini osiedle,
            chociaz ma cos z klimatu terenu szpitalnego, budynki w jednym kolorze,
            oznaczenia A B C itd...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka