Dodaj do ulubionych

Czerwona promocja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 19:24
Utworzenie muzeum tradycji Czerwonego Zagłębia postuluje Piotr Dudała,
sosnowiecki aktywista... Platformy Obywatelskiej. Jego zdaniem taka placówka
byłaby elementem promocji miasta.

- W muzeum pokazywać można stare filmy i kroniki, prezentować socrealistyczne
plakaty, fotografie z pochodów i czynów społecznych przy muzyce z lat PRL.
Centralną postacią byłby Edward Gierek, jeden z najbardziej znanych
sosnowiczan i ciepło wspominanych polityków - mówi pomysłodawca. - Pokazując
kilkadziesiąt lat historii, przestrzegalibyśmy przed tym, co było wtedy złe.

Podobne placówki istnieją w byłych krajach socjalistycznych (m.in. muzea
komunizmu w Budapeszcie i Pradze) oraz w Warszawie.

Stołeczne muzeum mieści się w... podziemiach kamiennej trybuny przy dawnym
Placu Defilad, z której pierwsi sekretarze PZPR przyjmowali majowe pochody i
lipcowe demonstracje.

Władze miejskie do pomysłu otworzenia nowego muzeum podchodzą ostrożnie.

- Wystawy historyczne są przecież ciągle prezentowane w Muzeum Miejskim -
przypomina Grzegorz Dąbrowski, rzecznik sosnowieckiego magistratu.

(wow) - Dziennik Zachodni
Obserwuj wątek
    • piotrdudala Re: Czerwona promocja 22.07.04, 19:26
      Nidy nie proponowałem stworzenia w Sosnowcu Muzeum Tradycji Czerwonego
      Zagłębia - proponowałem zaś powołanie Muzeum Realnego Socjalizmu! Pisałem na
      ten temat ponad 1,5 roku temu!. Chyba poza Nową Hutą nie ma lepszego miejsca w
      Polsce dla takiego muzeum, niż Sosnowiec! Dziennikarz Gazety Wyborczej zadał mi
      pytanie czy należę do Platformy Obywatelskiej? Odpowiedziałem, że tak. Dzisiaj
      wyzwano mnie od komuchów!
      • eine1984 Czerwona promocja??? Czerwone Zagłębie?! Hmmm... 22.07.04, 20:04
        Politycznie się zrobiło - a jak!!!!!

- "Ależ owszem czemu nie? Komuchom też należy się..."

A tak swoją drogą, myśląc obiektywnie, to dziwi mnie fakt, że w l. 1989-1991 najbardziej
        intensywnie negowano socjalistyczną tradycję nazewnictwa ulic (i nie tylko) Dzierżyńskiego,
        Bieruta, Lenina.. a także AL i GL - etc..
        Przecież w ten sposób działano sposobem komunistów po 1944 r. gdy znikały nazwy ulic,
        placów (etc.) z nazwiskami pokroju Piłsudskiego, pozostawiając te dawniejsze, jako nie
        przeszkadzające socjalizmowi...
        Czy to nie debilizm? Obłuda, propaganda...?

Mnie osobiście ulica np. Gwardii Ludowej, nie przeszkadzałaby, bo każdy historyk wie, iż
        tamże nie byli tylko wyłącznie komuniści i przyszli zbrodniarze z UB
        - Tam byli także prawdziwi patrioci, którym nie dane było działać w ramach w AK czy WiN.
        Ale lepiej zaszufladkować. Tak łatwiej!!! A jakże...

PS. A jeżeli "czerwoność" Zagłębia Dąbrowskiego ma być sposobem na promocję naszego
        mikro-regionu i jego upadających miast, to w czym problem???
        - Przecież każdy sposób na promocję jest dobry. Nie ma tu co moralizować!!!
        Nikt nie chce kultywować zbrodniczość systemu PRL-u czy działalności UB, SB...
        - Chodzi zapewne o "kolebkę" socjalizmu jeszcze z czasów początków ruchu robotniczego w
        Polsce od przełomu XIX/XX wieku (zwł. rew. 1905-1907).
        A że i pseudo-kult Gierka przy okazji także się wykorzysta, to co z tego?

"CEL UŚWIĘCA ŚRODKI" - jak widać...
        - To chyba jedyna możliwość, by się wypromować.
        Chociażby trochę....

PPS. Gwoli ścisłości - podkreślę, iż nie jestem zwolennikiem sowietyzacji zagłębiowskich
        miast np. poprzez powrót do socjalistycznego nazewnictwa, korzeni, etc...
        - Nie o to mi chodzi.
        Po prostu dziwi mnie fakt, że mało kto spostrzega fakt, że po 1990 r. nastąpiła eskalacja
        niedocenienia wybitnych ludzi i organizacji, tylko dlatego, że kojarzone są z byłym systemem!
        A to upodabnia rok 1990 do 1944 - ta sama obłuda, ta sama demagogia...

Proszę o uwagi i konstruktywną krytykę, bez demagogii...

Pozdrawiam i dziękuję za uwagę.

• Gość: Jerzy Re: Czerwona promocja??? Czerwone Zagłębie?! Hmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 21:26
          Świetna wypowiedź! W zupełności się zgadzam!
          • eine1984 Re: Czerwona promocja??? Czerwone Zagłębie?! Hmmm 22.07.04, 21:31
            Gość portalu: Jerzy napisał:

> Świetna wypowiedź! W zupełności się zgadzam!

Ciesze się:)))
            Dzieki.
        • Gość: monikawanda Re: Czerwona promocja??? Czerwone Zagłębie?! Hmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 15:47
          Zgadzam się z tą wypowiedzią, nie wolno niszczyć historii, jesli była ona złem,
          to trzeba, ku przestrodze następnych pokoleń zachować ją prawdziwą nie tylko w
          pamięci.W czasie szalenstwa zmian nazw ulic pani z poczty spytała "a dlaczego
          JESZCZE nie zmienili nazwy ulicy Warneńczyka!?"To świadectwo wiedzy
          społeczeństwa o historii kraju ojczystego!Muzea w obecnej formie nie są dla
          młodzieży atrakcyjne i może trzeba je ożywić(-tutaj ukłony dla Małgorzaty,
          która o tym pisała poniżej)Już nie będe sięgać do przykładu londyńskiego muzeum
          techniki, ale skanseny z ludnoscia z epoki są o wiele ciekawsze niz oglądanie
          izby chłopskiej np z XIXw.A ciekawa i pouczająca placówka będzie przyciągać czy
          w nazwie się zaczerwieni czy nie.
      • Gość: Wacek Muzeum czy wystawy muzealne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 22:42
        Dajże Pan spokój z tymi wystawami. Muzeum musi też mieć swoją własną kolekcję,
        własny wyraz. Tutaj wszystko jest pożyczone - wystawki w 2-3 pokoikach. Samo
        muzeum jest na peryferiach. Nie ma żadnego dojazdu i powodu, żeby tam jechać.
        To jest jedno wielkie nieporozumienie!
    • Gość: Ula Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 22:49
      Tradycja Czerwonego Zagłębia wypromuje Sosnowiec?

Polityk Platformy Obywatelskiej chciałby, aby w Sosnowcu powstało muzeum,
      które będzie przypominało tradycję Czerwonego Zagłębia. - Przypominałoby o
      części naszej historii i służyłoby jako przestroga - mówi pomysłodawca
      O stworzeniu socjalistycznego muzeum w Sosnowcu myśli Piotr Dudała, działacz
      Platformy Obywatelskiej i były pracownik Urzędu Miasta.

Dudała od razu podkreśla, że nie chodzi mu o to, żeby Sosnowiec był postrzegany
      jako "czerwone miasto". - To jednak może być jeden z elementów promocji miasta,
      obok tak słynnych postaci, jak Jan Kiepura czy Władysław Szpilman - tłumaczy
      Dudała.

Podkreśla, że podobne muzea działają już w kraju i za granicą i cieszą się
      wielką popularnością.

- Taka atrakcja może też przydać się tutaj. Oczywiście centralną postacią byłby
      Edward Gierek. W muzeum można by pokazywać stare filmy, muzykę z tamtych czasów
      i pokazać socrealistyczne plakaty - kreśli plany Dudała.

Nie chciałby jednak, żeby muzeum gloryfikowało komunizm lub socjalizm. - Chodzi
      o to, żeby pokazać ten fragment naszej historii i przestrzec przed tym, co było
      wtedy złe - dodaje.

Podkreśla, że nawet jeszcze dziś Sosnowiec i Zagłębie kojarzy się z kolorem
      czerwonym i niekoniecznie musi to mieć negatywny charakter.

- To tradycje z początku XX w. Miały one jednak charakter socjalistyczny, a nie
      komunistyczny - uważa.

Grzegorz Dąbrowski, rzecznik Urzędu Miasta w Sosnowcu, wie, że jego miasto to
      kolebka lewicy, ale uważa, że kolejne muzeum jest niepotrzebne.

- Mamy już swoje muzeum, w którym są wystawy historyczne i kulturalne. Nie
      sądzę, aby następna taka inwestycja miała rację bytu. Pamiętamy o swojej
      lewicowej tradycji tak samo ja o Kiepurze, Szpilmanie i wizycie Jana Pawła II w
      1999 roku. To wszystko jest i tak elementem promocji miasta. Jeśli ktoś będzie
      chciał utworzyć takie muzeum, to nie sądzę, żeby ktoś był temu przeciwny - mówi
      Dąbrowski.
      • eine1984 Re: Czerwona promocja...??? ;) 23.07.04, 00:03
        Wypowiedż Uli, jak sądze, to wklejone oświadczenie prasowe,
        bo brzmi bardzo oficjalnie i nieco pismacko-dziennikarsko. ;))
        Proszę wybaczyć szczerość i skorygować mnie, jeśli się mylę.

Wracając do wątku, to dodam jeszcze, iż bardzo bliskie owe poglądy
        są mej wypowiedzi - kilka postów wcześniej:))

Widać albo nie jestem oryginalny, albo me poglądy nadawałyby się do oficjalnej publikacji -
        - oczywiście zkładając, że poprzednia wypowiedź jest kopią oficjalnych publikacji prasowych:)
    • Gość: małgorzata Re: Czerwona promocja IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 23.07.04, 09:55
      Temat muzeum realnego socjalizmu był już poruszony na innym(sosnowieckim
      niezależnym)forum.
      Powtórzę się, nie chodzi tylko o zwykłe wystawy, czy filmy. Proponowałam by było
      ona czymś więcej. Można tak to zrobić, by odwiedzenie tego muzeum nie było
      nudne, ale uczyło czegoś, coś pokazywało w aktywny sposób. Można pokazać sklep z
      pustymi półkami, dać kartki do ręki (zwłaszcza młodzieży), ustawić w kolejce i
      rzucić towar? Wtedy zrozumieją jak to było. Inaczej to setki razy można mówić o
      pustych półkach, a oni tego nie zrozumieją. To tylko przykład, ale każdy, kto
      kojarzy to muzeum wg tradycyjnego znaczenia tego słowa, może czuć się znudzony
      na samą myśl.
      Wypowiedź rzecznika, że mamy dość muzeów jest dla mnie skandaliczna. Jeżeli
      zaistnieja potrzeba , możliwość, jeżeli coś ma to dać lokalnemu społeczeństwu to
      nie można dawać ograniczeń.
      Dla mnie takie muzeum byłoby krzykiem: "Nigdy więcej!"
      • piotrdudala Re: Czerwona promocja 23.07.04, 17:26
        Tak, tak, tak. Dokładnie o to mi chodziło! Dzięki!
        Zupełnie z Tobą zgadzam, jeśli chodzi o opinię o wypowiedzi Rzecznika!
      • quickstarter Co ulica to muzem - i rekord Guinnessa pewny 25.07.04, 23:16
        Paranoja - posty niektórych osób wskazują iż na autorów należałoby wylać kubeł
        zimnej wody. Hasło "nigdy więcej" - przyznam - rozbawiło mnie do łez. Do
        miłośników ani komunizmu, ani socjalizmu, ani też tego co było naprawdę w
        Polsce 45-89 nigdy nie należałem. Staram się jednak myśleć rozsądnie. Burzenie
        pomników już było - uważam osobiście to w niektórych przypadkach za
        barbarzyństwo - ale to tylko tak na marginesie. Nie sposób jednak zauważyć że
        nadal trwają procesy budowy kapitału politycznego przy pomocy demonizowania
        okresu wymienionego powyżej. Był zły - zgadzam się z tym jednakże trudno
        totalnie niezauważać innych aspektów jak działalność UB, stan wojenny etc etc.
        Teraz matrwmy się tymi problemami które są obecnie - nieważne że mają może swe
        korzenie w tamtym czasie. Są wystarczająco absorbujące - lub winny być - by
        pochylić się nad nimi z należytą uwagą. Ale rozumiem że bezrobocie i bieda w
        mieście znikną wraz z budową takiego muzeum? Drogi same się naprawią i miliony
        chętnych ze świata przyjedzie zobaczyć tego "demona" Gierka? Kompletne bzdury.
        Była galeria Extrawagance - miała duży wpływ na "ukulturowienie" miasta - teraz
        jest w tym miejscu restauracja i jakoś autorzy poimysłu muzeum nie drą szat nad
        zniknięciem tego przybytku kultury? Szkoda. Ale może to dobry sposób - przecież
        lud podejmie polemikę, zapomni o codziennych problemach a chodzi chyba przecież
        o to?
        • eine1984 Re: Co ulica to muzem - i rekord Guinnessa pewny 26.07.04, 01:37
          Racja. Myślę podobnie... No - w 95%!

Ale najbardziej to szkoda mi Extravagance,
          pamięta się te wagary na wystawie.. i koło budynku... ach! ;)
          To były czasy..
          Liceum jakie? - można się domysleć! :))

Pozdrawiam.
          • Gość: małgorzata Czy liczba w niku to rok urodzenia? IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 26.07.04, 07:15
            Nie dziwię się więc opinii jaką prezentujesz. Poza tym to dowód, że takie muzeum
            powinno powstać, dla takich młodych, którzy nie rozumieją, czym było społeczne
            pranie mózgów, oraz dla takich, którym w tamtych latach było dobrze, lepiej niz
            teraz i nie rozumieją "o co ten hałas".

Teraz jak ludzie mają ograniczony dostęp do czegoś to psioczą na wszystko i
            wszystkich, młodzież na rodziców, pracownik na pracodawcę itd...a wtedy wybór
            był jeden: jesteś z nimi(co nie dawało żadnych gwarancji) lub przeciw.

Można każdą propozycję kwitować, że to nie zmniejszy bezrobocia, ale można tym
            sposobem nie robić nic. I tylko narzekać.
            Gdyby ogłoszono (przy okazji wyborów-obniżenie kosztów)referendum, byłaby
            okazja zapytać mieszkańców o kilka spraw.
            • quickstarter Re: Czy liczba w niku to rok urodzenia? 26.07.04, 09:03
              Ja lat mam prawdopodobnie więcej niż Ty więc pamiętam i to sporo. A co
              do "pytania" mieszkańców to rozumiem że je sfinansujesz??
              • eine1984 Czy liczba w niku to rok urodzenia????? Co!? 26.07.04, 17:11
                quickstarter napisał:

> Ja lat mam prawdopodobnie więcej niż Ty więc pamiętam i to sporo. A co
                > do "pytania" mieszkańców to rozumiem że je sfinansujesz??

Tak, tak.. Polska to nie Switzerland, znaczy się Szwajcaria!!!
                A szkoda, bo referenda tam, to mają iście realny sens..
                I jest za co je robić... I jest frekwencja...
                Parlament zajmuje się resztą - a prezydent jest tylko na 1 rok...
                - Nie to, co w naszym Ciemnogrodzie (Paradiza dla mafii).
                :))

A czy liczba w nicku to rok urodzenia, to nie zawsze tak jest.
                Jak np w mym przypadku. - Chciałoby się mieć te 20 latek... ;)
                Ulubiony pisarz - George Orwell, autor "1984".

PS. A już myślałem, że każdy weźmie mnie za 20-latka. ;))
                A nawet gdyby, to co? Też miło...

Pytanko:
                - A jak ktoś się nazywa "michal63", to co?
                Ma 63 lata czy urodził się w 1963r. ?
                :)))))

• Gość: as Re: Czerwona promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 20:17
      Proponuję w Muzeum dział poświęcony pamięci tysięcy Polaków wymordowanych w
      czasach realnego socjalizmu, zwłaszcza w latach 1944-56. Może nawet warto by
      było postawić pomnik ( w Sosnowcu !). Realny socjalizm to nie tylko wesołe
      miasteczko jak chcą widzieć teraz niektórzy. Takie Muzeum pomogłoby w
      odkłamaniu historii i pozwoliłoby na oddzielenie historii prawdziwego ruchu
      robotniczego od historii PRL
      • Gość: Wacek Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:25
        Zgadza się - to nie tylko wesołe miasteczko! Chodzi tutaj tylko o nowoczesną
        formę.
      • Gość: Basia Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 18:26
        Popieram w pełni - to bardzo mądry głos!
      • quickstarter Re: Czerwona promocja 27.07.04, 00:31
        Tak! Po stokroć tak! Dla każdego coś pomnikowatego i znikną zarośnięte
        chwastami miejsca w mieście - szykujmy grunt pod cokoły!!!!!!! ;)
        • eine1984 Re: Czerwona promocja 27.07.04, 00:36
          Mam nieodparte wrażenie, że Wacek i Basia to ten sam człowiek, IP nawet podobne..
          :)))
          Nie ma to jak rozdwojenie jaźni...
          • quickstarter Re: Czerwona promocja 27.07.04, 00:37
            Ale przecież jaki wrażliwy!! Za dwóch! ;)))
            • eine1984 Rozdwojenie jaźni... 27.07.04, 17:52
              quickstarter napisał:

> Ale przecież jaki wrażliwy!! Za dwóch! ;)))

Wrązliwy.. he, he..
              Wiesz, innego zdania byliby psychoanalitycy... którzy takich pacjentów lubią zwłaszcza, gdy
              płacą za dwóch!!! ;)))
    • Gość: Roman Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 20:06
      A czym innym mógłby Sosnowiec się wypromować, jak nie swoją własną
      niepowtarzalną historią? Pomyślcie! Czy działała tutaj opozycja demokratyczna,
      czy były protesty społeczne? Czy działało podziemie w czasie wojny na znaczącą
      skalę (za wyjątkiem kobiet z AK, które mają swój pomnik - chyba jednak na
      wyrost), czy mamy świętych albo święte obrazy, czy wielu naukowców czy wybitne
      dzieła architektury, czy mamy zabytki, czy mamy niepowtarzalną przyrodę? Czy
      może jakieś cuda techniki? Nie, nic z tych rzeczy nie mamy. Co nas wyróżnia to
      fakt, że mamy "czerwone" tradycje, czerwone korzenie i powinniśmy to
      wykorzystać dla własnej korzyści. Na zimno, bez egzaltacji i gloryfikacji,
      przedstawiamy "czerwonych" dobre i złe strony, całą prawdę historyczną.
    • Gość: sosn Re: Czerwona promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:21
      A czy to powód do chwały ? Czy kompromitacja ?
      • Gość: Pog Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:34
        Ani jedno ani drugie, takie są fakty.
        • eine1984 Re: Czerwona promocja 04.08.04, 17:58
          O, i to mi się podoba.
          Bez sentymentu pokazać sprawę taką, jaka była.
          Bez łez i tęsknoty, bez obrzucania wyzwiskami jej twórców...

Chłodne podejście będzie optymalne.
          No chyba, że znajdzie się taki drugi Olbrychski, co zniszczy wystawę...
          Tak samo jak ten pierwszy zrobił - w przypadku podobizn niemieckich oficerów Wehrmachtu...
          :)))
    • michaelus Re: Czerwona promocja 04.08.04, 23:50
      Jeśli muzeum z taką ekspozycją ma być Muzeum Czerwonego Zagłębia to będzie to
      zakłamywanie historii. Eksponaty z okresu powojennego powinny być wtedy tylko
      uzupełnieniem eksponatów z okresu wcześniejszego (głównie 1905).

Ale jak sądze po wcześniejszych komentarza tak nie będzie.
      • eine1984 Re: Czerwona promocja 05.08.04, 00:00
        Też sądzę, iż rok 1905 winien być motywem wiodącym...
        • Gość: Karol Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:09
          W Sosnowcu nie powinno powstać jakieś muzuem Czerwonego Zagłebia, jako jakiś
          regionalny tworek, powinno się pomyśleć o muzuem socjalizmu lub komuny
          (ewentualnie PRL-u). Chodzi o coś większego, przedstawiającego epokę, okres w
          wymiarze kraju. Mogłyby być jakieś niewielkie odniesienia do miejsca i osób z
          Sosnowca czy Zagłebia np. do Gierka czy rewolucji 1905. Muzeum musi być
          skierowane do szerokiego grona odbiorców, a nie tylko do miejscowych i dla
          miejscowych. No bo, co kogo np. w Warszawie,w Krakowie czy w Berlinie obchodzi
          Czerwone Zagłebie?
          • michaelus Re: Czerwona promocja 05.08.04, 00:14
            Przecież rewolucja 1905 nie miała tylko charakteru lokalnego.
            • Gość: Karol Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 00:22
              W Polsce reowlucja 1905 r. była ograniczona do zaledwie kilku miejsc (Zagłebie,
              Łódź). Komuna dotyczyła zaś wszystkich Polaków przez 45 lat, miała charakter
              powszechny. Komunę ludzie przezyli, pamiętają, kojarzą. Może być coś na temat
              tej rewolucjiz 1905 r., ale tylko wyłącznie sygnalnie. Muzeum musi mieć jakieś
              odniesienia do rzeczywistości, do dnia dzisiejszego, żeby była atrakcją dla...
              całej Polski. Trzeba mierzyć wysoko. Byle czego nie ma sensu otwierać czy
              tworzyć. Byle co robi dzisiaj sosnowieckie muzeum, pożycza wystawy na 1 -2 salę
              na 2-3 miesiące. Efekt : szum medialny i pustki w środku.
              • michaelus Re: Czerwona promocja 05.08.04, 18:34
                To zróbmy Muzeum Edwarda Gierka!
                Ekspozycja poświęcona tylko życiu Edwarda Gierka i czasom jego rządów.

Czerwone Zagłębie kojarzy mi się tylko z 1905.
                • eine1984 Re: Czerwona promocja 06.08.04, 09:24
                  michaelus napisał:

> To zróbmy Muzeum Edwarda Gierka!
                  > Ekspozycja poświęcona tylko życiu Edwarda Gierka i czasom jego rządów.

Zbyt kontrowersyjne, nie przejdzie...

> Czerwone Zagłębie kojarzy mi się tylko z 1905.

Mnie jakoś też:)))
                  • michaelus Re: Czerwona promocja 29.08.04, 12:48
                    eine1984 napisał:

> Zbyt kontrowersyjne, nie przejdzie...

Dlaczego zbyt kontrowersyjne?? Patrząc na cały ten wątek wydaje mi się, że to
                    jedyna słuszna propozycja. Tym bardzie w obliczu tego, że niektórzy chcieliby
                    robić zafałszone muzeum 'Czerwonego Zagłębia' skupione na okresie po II wś
              • eine1984 Re: Czerwona promocja 06.08.04, 09:45
                Gość portalu: Karol napisał:

> W Polsce reowlucja 1905 r. była ograniczona do zaledwie kilku miejsc (Zagłebie,
                > Łódź).

Uproszczenie, ale masz rację.
                To były wszak główne ośrodki robotnicze Kongresówki. Nie ma się co dziwić!

> Komuna dotyczyła zaś wszystkich Polaków przez 45 lat, miała charakter
                > powszechny. Komunę ludzie przezyli, pamiętają, kojarzą. Może być coś na temat
                > tej rewolucjiz 1905 r., ale tylko wyłącznie sygnalnie. Muzeum musi mieć jakieś
                > odniesienia do rzeczywistości, do dnia dzisiejszego, żeby była atrakcją dla...
                > całej Polski. Trzeba mierzyć wysoko. Byle czego nie ma sensu otwierać czy
                > tworzyć. Byle co robi dzisiaj sosnowieckie muzeum, pożycza wystawy na 1 -2 salę
                > na 2-3 miesiące. Efekt : szum medialny i pustki w środku.

Sporo w tym racji.

Podam przykład zza zachodniej strony Odry (i Nysy).

W NRD tego typu muzeum jakiś czas już istnieje i ma spore dość wzięcie...
                Niestety nie pamiętam gdzie, być może we wschodniej części Berlina (Lichtenberg?)
                - Ulbricht i Honecker, Stasi, Wartburg i inne "relikwie" są główną jego atrakcją...
                Ludzie z zachodnich landów (d. RFN) maja okazję poczuć tę siermięgę byłego wschodniego
                brata, a i ludzie ze wschodnich landów (d. NRD) z łezką w oku zerkną na tę enklawę byłego
                systemu. A zbrodniczy był on tam bardziej niż w ZSRR czasem, a na pewno niż w PRL.
                Nie stanowi to widać dla nich problemu...
                - Obejrzeć można pod tym względem film "Goodbye Lenin". Coś o NRD.

PS. O muzeum III Rzeszy jakoś nie słyszałem! ;)
                Też dla przestrogi, a nie kultu mogłoby u naszego zachodniego sąsiada takowe powstać...
                Pewnie Erika Steinbach je otworzy już wkrótce!!! :))))) (nie lubię babsztyla)
                • eine1984 Re: Czerwona promocja 06.08.04, 09:49
                  Dla tych co nie kojarzą pani E. Steinbach podam przykładowy link, gdzie poznacie jej poglądy:
                  www.wprost.pl/ar/?O=64354

Grrr...
          • eine1984 Re: Czerwona promocja 05.08.04, 00:19
            Gość portalu: Karol napisał(a):

> W Sosnowcu nie powinno powstać jakieś muzuem Czerwonego Zagłebia, jako jakiś
            > regionalny tworek, powinno się pomyśleć o muzuem socjalizmu lub komuny
            > (ewentualnie PRL-u). Chodzi o coś większego, przedstawiającego epokę, okres w
            > wymiarze kraju. Mogłyby być jakieś niewielkie odniesienia do miejsca i osób z
            > Sosnowca czy Zagłebia np. do Gierka czy rewolucji 1905. Muzeum musi być
            > skierowane do szerokiego grona odbiorców, a nie tylko do miejscowych i dla
            > miejscowych. No bo, co kogo np. w Warszawie,w Krakowie czy w Berlinie obchodzi
            > Czerwone Zagłebie?

Aż takiego szerokiego spektrum odbiorców, to ja bym się nie spodziewał!
            Do tego przydałaby się szeroka promocja ogólnopolska, a nie wojewódzka, czy miejska...

A Sosnowiec to nie Warszawa ani Poznań, który w Europie jest znany ze swych
            Międzynarodowych Targów Poznańskich. To nie będzie żadne EXPO!
            Trzeba podejść realistycznie bardziej, skala ogólnopolska będzie na początku wystarczać.
            Jak będzie ono w Polsce znane, to i przyjezdni o nim usłyszą i ujrzą pozycje o największym
            muzeum komunizmu w Polsce (a i może w Europie Środkowej?) w swych przewodnikach
            turystycznych.

Wpierw jednak trzeba wiele zrobic... Jeszcze wiele wody w Przemszy upłynie...
            - A gadać to sobie można! ;)
            • Gość: małgorzata Re: Czerwona promocja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 08:59
              Wszystko zaczyna się od pierwsego kroku, ale nie jestem za muzeum starego typu:
              wystawa, zdjęcia, eksponaty do ogladania, to też moze znaleźć tam miejsce,ale
              np. za osobną opłatą. Młodzi ludzie mają spaczone pojęcia na temat niedawnej
              historii i nic zdjęcia z epoki im nie wytłumaczą, to trzeba poczuć, jak się
              wtedy żyło.
              • Gość: Krzysztof Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 10:34
                Warto jednak spróbować coś zrobić!
              • eine1984 Re: Czerwona promocja 07.08.04, 18:25
                Gość portalu: małgorzata napisał(a):

> Wszystko zaczyna się od pierwsego kroku, ale nie jestem za muzeum starego typu:
                >
                > wystawa, zdjęcia, eksponaty do ogladania, to też moze znaleźć tam miejsce,ale
                > np. za osobną opłatą. Młodzi ludzie mają spaczone pojęcia na temat niedawnej
                > historii i nic zdjęcia z epoki im nie wytłumaczą, to trzeba poczuć, jak się
                > wtedy żyło.

Skansen PRL-u u Ciebie chyba odpada, co? - Choć mym zdaniem taka forma odzwierciedla w
                miarę rzeczowo życie (ludzi) epoki...
                Jeśli nie, to co proponujesz, jakieś konkrety? - Hmmm...?
                • Gość: Basia Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 23:05
                  Najlepsza lokaizacja to Dworzec Główny PKP - stoi prawie pusty!
                  • eine1984 Re: Czerwona promocja 12.08.04, 23:41
                    Gość portalu: Basia napisała:

> Najlepsza lokaizacja to Dworzec Główny PKP - stoi prawie pusty!

Heh.. O lokalizacji co prawda mowy nie było w tym wątku wcale, tym nie mniej każda
                    propozycja bliska sercu Zagłębia (PKP Sosnowiec Gł.) jest istotna...
                    • Gość: tim Re: Czerwona promocja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 23:33
                      Lepsza ta niż Plac Ćwoka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka