Gość: monikawanda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 19:21 W Londynie wprowadzono godzinę policyją. Młodzież do 16tego roku życia nie moze przebywać na ulicy i w miejscach publicznych po godz. 22giej.Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: małgorzata Re: Godzina policyjna IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 31.07.04, 20:24 Zakazany owoc smakuje najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
quickstarter JESTEM ABSOLUTNIE ZA 01.08.04, 00:04 Ale u nas zaraz wrzask by się podniósł że prawa człowieka łamane itp bzdury. Szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikawanda Re: JESTEM ABSOLUTNIE ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 08:57 Próbowalam wysondować opinię uczestników tego forum. jestem za tym pomyslem w całej rozciągłości. Mam jednak obawy, że to przede szystkim rodzice nie dopuściliby do realizacji takiego pomysłu, bo wtedy trzebaby odpowiadać za swoją latorośl nie tylko przed Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 JESTEM (BYŁBYM) ABSOLUTNIE ZA... Ale... 01.08.04, 17:07 A kto będzie chodził tatusiowi po piwko??? :)) Ja tylko wesprę opcję, iż zakazany owoc smakuje najlepiej! W tym kraju zakazy i nakazy dają odwrotne skutki - u nas NO REAL!!! Ot, polska przewrotność i cwaniactwo, o którym polemikę podjąć się można w rozpoczętym przeze mnie wątku o płaceniu (niepłaceniu) abonamentu R-TV przez Polaków... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus Re: JESTEM (BYŁBYM) ABSOLUTNIE ZA... Ale... 01.08.04, 19:54 eine1984 napisał: > A kto będzie chodził tatusiowi po piwko??? :)) Po 22???? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
eine1984 Re: JESTEM (BYŁBYM) ABSOLUTNIE ZA... Ale... 01.08.04, 19:56 michaelus napisał: > Po 22???? ;-) Za wcześnie? - też tak myslę... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
krp.biuro Re: Godzina policyjna 17.08.04, 17:47 Mysle ze to bardzo dobry pomysl!Co mlodzi ludzie maja robic na ulicy po 22-ej? Moze zmnieszylaby sie przestepczosc,ktora wydaje sie postepowac.Na ulicach nie jest calkiem bezpiecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANNA Re: Godzina policyjna IP: 80.55.130.* 19.08.04, 09:06 A ja zadałabym pytanie " gdzie są rodzice? ",że nastlatki 15- 16 letnie są o tej porze na ulicy. Czy policja jest od tego , aby ich pilnować ? Czy nie jest to przypadkiem rola rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikawanda Re: Godzina policyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 12:27 tak, masz rację , to rola rodziców, ale jak tego dowodzą nasze ulice rodziców to niewiele obchodzi. Gdyby musieli odbierac swoje pociechy z izby zatrzymań i jeszcze zapłacić za koszty z tym związane jestem pewna że zaczęliby sie interesowac tym, co ich latorośl robi i kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata Re: Godzina policyjna IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 19.08.04, 16:51 Piszecie jakbyście nigdy nie mieli 15,16 lat. I czy w ogóle macie dzieci? Ile mają lat-8,10, czy już dwadzieścia parę? Moi synowie mają powyżej 16 lat, a jeszcze są uczniami, więc mogę coś dodać. Odpowiadam na pytanie gdzie są rodzice o 22 00, że nie wiedzą gdzie są dzieci- 2/3 dni przepracowanych w miesiącu o tej godzinie jestem w pracy. Aby mieć możliwość zajmowania sie dziećmi, pracujemy z mężem na różnych zmianach, ale czasem przez dwie godziny równocześnie nie ma nas w domu(jedno jedzie do pracy, drugie jeszcze nie wróciło) i co, niańkę dla 16latka miałam zatrudnić? Przez takie podejście do zajmowania się dziećmi(jednak prawie zawsze któreś z nas miało kontrole nad dziećmi) egzystujemy w dwóch światach,mało mamy wspólnego wolnego czasu itp. A nie wierzę, że można zupełnie upilnować nastolatka,bo to się spóźni 15 minut, to nie zabierze zegarka.... A może łatwiej byłoby egzekwować prawo, które już jest , nie sprzedawać papierosów, alkoholu nieletnim, może tym zajęlibyście się miast wymyslać nowe przepisy, których i tak nikt nie wyegzekwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikawanda Re: Godzina policyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 09:01 Mój syn ma już 27 lat, skończył 2 fakultety, pracuje , założył rodzinę.Do ukończenia liceum nie mógł przyjść do domu po 22giej. Nie pali do dzisiaj, nie było mowy o alkoholu, od 14 roku miał sympatię i był normalnym chłopakiem. Od początku byłam konsekwentna w postepowaniu z nim, ale nie stosowałam metody nakazowej, bardzo duzo rozmawialiśmy ,miał mozliwość wyboru ale rozpatrywaliśmy co sie stanie gdyby.... Pracowałam przez cały czas rano i dodatkowo 2 x w tyg. po południu, a mąż na 3 zmiany.Koledzy syna przychodzili prawie codziennie, traktowałam ich tak samo. Zawsze wiedziałam dokąd idzie , co tam bedzie robił i o której będzie w domu.Jeden miesiąc wakacji spędzał na koloniach, obozach, drugi z nami.Nawyki z dzieciństwa przeniósł na dorosłe zycie, raz w tyg jest na basenie, gra w piłkę, od wiosny do jesieni jezdzi na rowerze po górach ,a zimą na nartach lub desce. Co do egzekwowania juz istniejących praw masz absolutną rację , one istnieją tylko na papierze i każdy o nich wie ,mówi ale nie przestrzega i tego powinniśmy się domagać.Dlaczego do dzisiaj nie usłyszałam o ukaraniu sprzedawcy, który sprzedał młodocianemu piwo czy papierosy?A rodzice niestety są odpowiedzialni za swoje dzieci już na pewno do 16 roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgorzata Re: Godzina policyjna IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 20.08.04, 11:00 Jeżeli Twój syn ma teraz 27 lat, to 16 miał jedenaście lat temu, czyli w 1993r. Ja wtedy miałam zaledwie od roku telefon stacjonarny, o komórkach tylko słyszeliśmy, komputer miał ktoś tam, a internet to było słowo ze słownika. Inne były sposoby komunikacji(jak chciałam coś powiedzieć znajomym, to się z nimi umawiałam), dzieci dostawały inne informacje, zdecydowanie bardziej kontrolowane przez rodziców. Dzisiaj już tak nie jest, dzieci są atakowane ze wszech stron mądrymi i głupimi informacjami, a ich ilość czasem uniemożliwia łatwe i szybkie rozróżnienie dobrych i złych. Z tego powodu uważam, że na temat współczesnych nastolatków nie powinni wypowiadać się ci, którzy z taką sytuacją nie mają do czynienia w domu. Obecne problemy, nad którymi można podyskutować to: -upadek autorytetów -słabość rodziny -widoczna wyraźnie nieumiejetność ojców do wypełniania roli ojca -niedostosowanie oświaty i szkół do obecnych warunków -zubożenie społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś