Dodaj do ulubionych

Gimnazjum 16, 18, 25

04.03.16, 12:15
Staję przed wyborem spośród tych trzech. Proszę o opinie.

16 - na Legionów
18 - na os. Piastów ("Prus")
25 - dwujęzyczne ("Staszic")
Obserwuj wątek
    • clio_yaga Re: Gimnazjum 16, 18, 25 05.03.16, 18:10
      Co do gimnazjum 25 to nie całkiem stajesz przed wyborem, bo tam liczy się test predyspozycji językowych. W ubiegłym roku zrobiono 2 klasy i dzięki temu było więcej miejsc, natomiast we wcześniejszych rocznikach dzieci naprawdę fajnie radzące sobie z językiem się nie dostały, bo poległy na teście, a było jedynie 25 miejsc.
      Moja córka chodzi do 16, jestem bardzo zadowolona, dostała się do klasy językowej. W szkole bardzo dużo się dzieje, w zasadzie każdy uczeń w coś się angażuje. Nauczyciele są dość wymagający, generalnie poziom jest wysoki. Szkoła jest naprawdę bezpieczna i przyjazna młodzieży, jeśli Twój syn uczy się dobrze to ma szansę dostać się do klasy profilowanej, gdzie poziom jest znacznie wyższy niż w ogólnej. Szkoła zdobyła ostatnio z budżetu obywatelskiego 500 tys na rewitalizację obiektów sportowych. Osobiście bałam się tego, że jest dużo klas (z każdego rocznika chyba 7), ale nie ma to zupełnie żadnego znaczenia.
      Co do samego Staszica to poszły tam koleżanki mojej córki, dostały się akurat 2, ogólnie są zadowolone, chociaż na półrocze średnia 4 była wyczynem. Oprócz angielskiego mają francuski jako drugi język. Są zadowolone, chociaż bały się wysokiego poziomu i tego, ze jednak w większości w szkole są licealiści.
      Na temat 18 się nie wypowiem, bo zasięgając opinii w ub. roku były one tak fatalne, że w ogóle tej szkoły nie braliśmy pod uwagę. Nie znam też nikogo z klasy mojej córki kto by tam poszedł. Sporo osób wybrało 14, ale poziom też jest niestety bardzo nędzny. 2 osoby chciały zmienić szkołę już w kilka tygodni po rozpoczęciu roku.
      • jagabaga92 Re: Gimnazjum 16, 18, 25 07.03.16, 12:24
        Bardzo dziękuję Clio-yaga za odpowiedź:-). Nasza "rejonówka" to 18-tka, jednak odległość od miejsca zamieszkania do każdej z wymienionych praktycznie jest porównywalna, a że też obiły mi się o uszy negatywne opinie nt. 18-tki, stąd poszukiwania, chociaż dziecię pewnie będzie marudziło, że chce iść z kolegami...:-/

Mam jeszcze jeden "dylemat", jeśli zdecydujemy się na 16-tkę. Mianowicie nie mam pojęcia, jak tam "się idzie" od strony centrum przez ten park przy Przemszy - jest tam bezpiecznie w godzinach porannych?
        • Gość: Sosn-art Re: Gimnazjum 16, 18, 25 IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.16, 17:58
          Ta droga do ''16'' nie jest bezpieczna. W samej zresztą szkole też nie jest lepiej
          • Gość: gosc Re: Gimnazjum 16, 18, 25 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.16, 07:37
            > Ta droga do ''16'' nie jest bezpieczna. W samej zresztą szkole też nie jest lep
            > iej

A co takiego dzieje się w szkole,że nie jest w niej bezpiecznie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka