Dodaj do ulubionych

Zagłębiacy a Autonomia Śląska

10.09.06, 16:53
Jak zapewne każdy zauważył, na Śląsku nasilają się tendencje do utworzenia w
końcu jednego zjednoczonego województwa śląskiego i przywrócenia mu autonomii
odebranej bezprawnie przez PRL. Mam pytanie do Zagłębiaków: jak
zachowalibyście się w takiej hipotetycznej sytuacji? Czy w ewentualnym
referendum głosowalibyście może za przyłączeniem do Autonomicznego
Województwa Śląskiego? Czy wolelibyście przyłączenie do świętokrzyskiego?
małopolskiego? Zgodzilibyście się załatwiać wszystkie sprawy urzędowe w
Krakowie lub Kielcach? Jaki jest Wasz stosunek do tego, że Ślązacy coraz
odważniej deklarują swoją odrębność historyczną i kulturową?
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:31
      znowu się zaczyna!!!
    • Gość: Tales Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 17:40
      Czytam wszystko dość dokładnie, nawet bywam tu i ówdzie - ale tak daleko
      idących tendencji nigdzie nie widzę. I co to znaczy " przywrócenie mu
      autonomii " i co to jest "zjednoczone województwo śląskie" - z kim zjednoczone,
      przez kogo podzielone ? Nawiązujesz pewnie do przedwojennej autonomii...
      myslenie o tym dzisiaj to jakaś bzdura... tylko szaleniec może mysleć że reszta
      kraju pozwoli sobie na oderwanie takiego dużego okręgu przemysłowego.
      A żeby się dołączyć do świętokrzyskiego czy małopolskiego to wystarczy tylko
      nasza wola, czy też ktoś zapyta o zgodę tamte województwa ?
      Niejasne to pytanie, prowokacyjne i bałamutne. O co Ci, człowieku chodzi ? A
      może, od razu pomysleć o przyłączeniu się do któregoś z województw w Czechach -
      po czeskich kłopotach, coraz lepiej i normalniej im idzie...
      Na podobnej zasadzie można też podyskutować o przeniesieniu Zagłębia i
      Zagłębiaków nad morze lub na mazury - wszak tam też bieda ale powietrze świeże !
      • peacock79 Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska 10.09.06, 18:14
        Zjednoczone województwo śląskie - to oczywiście historyczny Górny Śląsk czyli
        dzisiejsze opolskie i większa część śląskiego. Podzielone - przez komunistów w
        imię budowania "jednolitego społeczeństwa". Wyrażenie "przywrócenie autonomii"
        jest tak proste,że nie sposób go już inaczej wyjaśnić.
        Szkoda,że nie zrozumiałeś mojego pytania. Nie wiem gdzie dopatrzyleś się
        tego "oderwania". Najwyraźniej mieszkańcy Zagłębia nie rozumieją
        słowa "autonomia",a to przecież wcale nie jest trudne slowo. Jeśli jednak
        któryś rozumie o co pytam i zechce mi odpowiedzieć będę wdzięczny.
        • Gość: Roman Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 19:34
          A któż ty jesteś że chcesz nas przesłuchiwać. Pytasz jako Ślązak czy jako
          Zagłębiak ? Jako badacz czy lobbysta czegoś tam ? Chdzi Ci o przyszłość czy o
          kolejne, nudne już dokopanie komunie za coś "co se newrati" ?
          • peacock79 Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska 10.09.06, 19:47
            Nie ukrywam,że jestem zwolennikiem przywrócenia autonomii dla Śląska. Mam
            nadzieję,że kiedyś (choć pewnie nie prędko) dojdzie do sytuacji,że Śląsk
            odzyska swoją autonomię. Nie wiem kiedy ani czy w ogóle do tego dojdze,ale
            jestem ciekaw,jak zachowaliby się w tej sytuacji mieszkańcy Zagłębia. W moim
            pytaniu nie ma żadnych złośliwych podtekstów.
        • ziemia.czestochowska Re: Dobra rada! 10.09.06, 20:12
          Jak chcesz o coś się zapytac to najpierw się doucz bo takie słowa "Zjednoczone
          województwo śląskie - to oczywiście historyczny Górny Śląsk czyli
          dzisiejsze opolskie i większa część śląskiego " świadczą o Twojej ignorancji w
          tym temacie ! Dla Twojej wiadomości obecne tzw. woj "śląskie" składa się z 48%
          (Górny Śląsk z Śląskiem Cieszyńskim), 49%(Małopolska północno-zachodnia) i 3%
          (Ziemia Sieradzka) i gdzie widzisz tą wiekszą "śląską częśc wojewodztwa"?
          Swoją drogą fajnie , że nie zapytałeś o to na forum częstochowskim napewno
          oszczędziło Ci to wielu nieprzyjemnych komentarzy:))
          • peacock79 Re: Dobra rada! 10.09.06, 20:49
            Częstochowa w granicach Autonomicznego Śląska? To jakieś sci-fi, lol. Z
            Częstochową łączy Ślązaków tyle samo,co z Pakistanem.
    • justyna_ze_sroduli Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska 10.09.06, 21:07
      W takiej hipotetycznej sytuacji:
      - milczelibyśmy, jak zwykle, lub
      - Nowy Śląsk II
      • Gość: HomeRule Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: 217.153.211.* 10.09.06, 21:55
        justyna_ze_sroduli napisała:

> W takiej hipotetycznej sytuacji:
        > - milczelibyśmy, jak zwykle, lub
        > - Nowy Śląsk II

Nowy Śląsk II????????
        • Gość: zag Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.smstv.pl 10.09.06, 22:31
          Neu Schlesien 1795-1807, stąd tzw. Altrajch - a wystarczyłoby o tym poczytać.
    • Gość: Zabryniczny Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 00:15
      A ja już za komuny słyszałem teorie że województwo katowickie powinne mieć
      autonomie bo utrzymuje gospodarczo cały kraj i ma największy wkład w dochód
      narodowy, płaci najwiecej podatków... a potem się okazało że to cały kraj do
      nas dopłaca
      Zdrówka wszystkim życzę.
      • peacock79 Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska 11.09.06, 05:34
        Zabawnie na pierwszy rzut oka wyglądają te tezy o tym,jak to rzekomo Lublin,
        Rzeszów, Łomża i cała ściana wschodnia utrzymują Śląsk,przed przybyciem tu
        Poloków najbogatszy region tej części Europy. Przestają być zabawne,gdy ujrzymy
        ile pieniędzy ze Śląska jest wydawane w Polsce B,a także ile pieniędzy
        unijnych,które mogłyby trafić na Śląsk wędruje gdzie indziej.
        W temacie inkorporowania nowych ziem do ziemi śląskiej: "Krótkim epizodem
        okazało się włączenie do pruskiego Śląska w wyniku III rozbioru Polski w 1795
        roku dwóch powiatów małopolskich: siewierskiego (do 1790 roku księstwa
        biskupiego) i pilickiego. Obszar ten nazwano Nowym Śląskiem (Neu Schlesien). Na
        mocy traktatu w Tylży w 1807 roku oba powiaty zostały włączone do Księstwa
        Warszawskiego, a na Kongresie Wiedeńskim w 1815 roku do Królestwa Polskiego."
        Żródło: www.gornoslaskie-dziedzictwo.com
        • Gość: Working Class Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.wall.soneralink.com 12.09.06, 10:14
          A jakie dla Ciebie ma znaczenie co zrobili by Zaglebiacy? Z tego co wiem to
          wielki autonomiczny slask planowany przy kieliszku wodki przez fantastow z RAS
          chce odlaczenia Zaglebia Dabrowskiego jako historycznie "nieslaskich" terenow.
          Ja osobiscie nic bym nie zrobil bo retoryka RAS i jego zwolennikow mnie nie
          przekonuje i mam awersje do roznego rodzaju oszolomow.
          • peacock79 Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska 12.09.06, 18:26
            Czyli mam rozumieć,że żadnych zagłębioków nie interesuje co się dzieje wokół
            nich? Gdyby przesiedlono was nad granicę ukraińską też byście nie odczuli
            różnicy? Geny wasze polskich sarmackich przodków-koczowników jednak dominują?
            To dlatego nie umiecie pojąć śląskiego umiłowania ziemi,z której się wywodzimy?
            Dlaczego piszesz, że zaglębie to "nieśląskie" tereny? Skąd ten cudzysłów?
            Czyżbyś powątpiewał w "nieśląskość" zagłębia?
            • Gość: zag Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.smstv.pl 12.09.06, 18:39
              Pawiu, nie martw sie o nas i nasze przywiązania, bo to jednostkowe wybory są,
              do których nikomu nic do gadania a świadomym Zagłebiakom zawdzięczaj, że Was
              Ślązaków z nikim nie mylą. Dla reszty Polski to je ganz egal kto skąd i jak się
              zwie. Mamy Europę, "keine Grenzen":) i takie tam...

Z pozdrowieniami ze słonecznego Sosnowca
              • Gość: krvc Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.eranet.pl 12.09.06, 19:25
                Zagłębie w administracyjnej autonomii śląskiej???

Azjaci, barbarzyńcy, gorole, matecznik komunizmu, biedna kongresówka, całe zło
                które zniszczyło mlekiem i miodem płynącą śląską krainę...

Spytaj najpierw tych, którzy to wymyslili czyli ludzi z RAŚ

Separacja od Polski w patriotycznyn Zagłębiu i koalicja z Oberschlesierami to
                kwestia z Monty Pytona :-).

• Gość: gredz Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 00:45
                  peacock, nie powinieneś tu używać słowa "autonomia", bo wiekszość myli ją z
                  separatyzmem i popada w lęki przed ześląszczeniem.
                  powinieneś rzucić hasło: Polska krajem federalnym - idea ta sama, a o ile mniej
                  kłuje w oczy .
                  • peacock79 Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska 13.09.06, 20:34
                    Gość portalu: gredz napisał(a):
                    > powinieneś rzucić hasło: Polska krajem federalnym - idea ta sama, a o ile
                    mniej
                    > kłuje w oczy .

Idea federalizmu jest mi bliska, zwłaszcza w świetle dość groteskowego
                    pojmowania samorządności przez obecną koalicję. Tyle, że takich głosów z Polski
                    nie słychać. Może dlatego, że ściana wschodnia ma świadomość, że utrzymują ją
                    podatnicy z Poznania, Wrocławia, Gdańska, Krakowa oraz GOP-u. Ruch
                    proautonomistyczny rozwinął się wyłącznie na Górnym Śląsku, a że Śląsk
                    kulturowo i historycznie różni się od Polski, stąd umiarkowane skądinąd
                    propozycje RAŚ traktowane są przez niezorientowanych jako zagrożenie
                    separatystyczne. Źle byłoby gdyby postulaty Ślązaków musiały odczekiwać na
                    półce aż dojrzeje do nich reszta Polski.
                    • Gość: zag Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.smstv.pl 13.09.06, 21:05
                      "Może dlatego, że ściana wschodnia ma świadomość, że utrzymują ją podatnicy z
                      Poznania, Wrocławia, Gdańska, Krakowa oraz GOP-u."

A któż to tę szczwaną i pazerną na cudze uswiadomić na złość płatnikom netto
                      raczył? :)))
                      • Gość: zag Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.smstv.pl 13.09.06, 21:06
                        Wyżej mowa o rzeczonej ścianie, oczywiście.
            • Gość: Working Class Re: Zagłębiacy a Autonomia Śląska IP: *.wall.soneralink.com 13.09.06, 09:59
              > Czyli mam rozumieć,że żadnych zagłębioków nie interesuje co się dzieje wokół
              > nich?

Interesuje to co warte zainteresowania a nie political fiction.

> Gdyby przesiedlono was nad granicę ukraińską też byście nie odczuli
              > różnicy? Geny wasze polskich sarmackich przodków-koczowników jednak dominują?

Skad u was ta ciagla chec decydowania o losach Zaglebia co? Na slaskich forach
              internetowych ciage pisza zeby odlaczyc Zaglebie, Zaglebie do malopolskiego,
              Zaglebie do kieleckiego itp. Proponuje zajac sie swoimi slaskimi sprawami. A co
              do Ukrainy to piekny kraj wybierz sie kiedys....

> To dlatego nie umiecie pojąć śląskiego umiłowania ziemi,z której się
              wywodzimy?

Co znaczy "nie umiecie pojac"? Czy ktos wam tego zabrania? Czy jakis zly
              Zaglebiak chce wam odebrac wasza ziemie?? Mowisz jak wodz indian wygnany do
              rezerwatu przez bialych. Siedz sobie w tym Bytomiu, Chorzowie czy skad tam
              jestes kochaj go jak chcesz i nie pieprz takich farmazonow...

> Dlaczego piszesz, że zaglębie to "nieśląskie" tereny? Skąd ten cudzysłów?
              > Czyżbyś powątpiewał w "nieśląskość" zagłębia?

Cudzyslow podkresla retoryke RAS. Oczywiscie ze Zaglebie to nie Slask i kazdy
              Zaglebiak to wie. Najzabawniejsi sa slazacy ktorzy wlaza na fora zaglebiowskie
              i wrzeszcza "Zaglebie to nie slask!!!" To jak bys tlumaczyl sloniowi ze jest
              sloniem...
    • Gość: zag A to "agenturalna" wizyta? IP: *.smstv.pl 14.09.06, 17:44
      www.rasopole.org/phpBB2/viewtopic.php?t=112

Jakby taki federalizm coś dał to tylko idiota by zeń nie skorzystał:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka