Gość: banky IP: *.net / 212.160.152.* 30.08.05, 19:05 piszcie w którym biurze maklerskim(przez jaki bank)jest najlepiej wziąść lewar na zakup akcji pgnig (prowizie i wszystko co dotyczy kredytu) niech to nam wszystkim pomoże Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: max Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.szczecin.mm.pl 30.08.05, 20:47 wysil się, poszukaj troche w necie i sam zdecyduj... nie ma to jak iśc na łatwizne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dan Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: 195.42.249.* 31.08.05, 09:44 Przy poprzednich akcjach najlepszą ofertę miał Śląski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 10:08 masy leszczy + megagigahiperlewary + brak dyskonta + instytucjonalni i ich megagigahiperlewary = redukcja 99,99999% co w połączeniu z prowizja i % od megagigahiperlewarów = WTOPA:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 10:12 a teraz policzę wam żebyście wiedzieli na konkretnych liczbach jaka to megaoferta jest:) załóżmy że inwestujemy 50 kilo własnych srodków bierzemy maxymalny lewar bo redukcja 99,99999% a więc 50000 x 22 x 0,2 prowizji = 2 600 samej prowizji!! do tego % od wykorzystanego kredytu no i normalna prowizja przy sprzedaży z powyższego wynika że żeby zarobić na prowizje tylko walor na open musiałby zrobić górne widły co na takich kobyłach poprostu sie nie zdarza:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.stat.gov.pl 31.08.05, 10:29 Niestety Vito ma rację :) Policzyłem dokładnie i to przy redukcji tylko 95% i wyszło że całkowite koszty wynoszą 30% wartości akcji które otrzymamy więc jak ktoś wierzy w cuda że mu PGNiG wzrośnie o 30% żeby pokryć koszty to niech sobie lewaruje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.crowley.pl 31.08.05, 11:54 Ludzie nie dajcie się wciagnąć w to szaleństwo. To kasa tylko dla banków. Leszcze - nieszczesnicy dadzą sie naciągnać na obietnice zysków, a potem stracą. Przy takich lewarach 1:10 czy lepiej zysk musiałby być ok,30-40 % w debiucie a to szanse sa nikłe. Poczytajcie nim podejmiecie decyzję. Pułapka lewara www.finanseosobiste.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=33&mode=thread&order=0&thold=0 Powodzenia Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.stat.gov.pl 31.08.05, 12:27 No widzisz jak szybko zmieniasz zdanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.citibank.com 31.08.05, 12:37 to jakoś dla dziwnego lewara liczyłeś... biorąc lewar 22 razy przy prowizji 02% to dostaniesz przy redukcji 95% akcji za 115% środków własnych przy kosztach prowizji maklerskiej 0,8% razy 115% w dwie strony, prowizji kredytu 22 razy 0,2% i kosztach odsetek rzędu ułamka procent wychodzi Ci, że koszt stanowią w granicach 5 % i tyle wystarczy, że wyniesie debiut i jestes na zero. nie wiem jak mogło Ci wyjść 30 % !!! takie koszty to zaczynają się przy redukcji powyżej 99% albo jakimś lewarze z prowizją 1 %. poza tym akcji wbrew pozorą nie jest tak mało bo po gornej granicy stanowią około 810 mln pln (a może byc jeszcze pula dodatkowa), więc żeby redukcja była 99% muszą się ludzie zapisac na ponad 80 mld pln. to nierealne bo na PKO BP było zapisow na 20 mld - fakt, że teraz są wyższe lewary, ale i akcja promocyjna nie jest tak szeroka i jak widze sporo sceptyków. martwiłbym się bardziej ceną bo jest dośc wysoka i przy górnej granicy może nie być za rewelacyjny debiutt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.stat.gov.pl 31.08.05, 12:49 Na pewno nie uwzględniłeś procentów od 11 dni kredytu w wysokości: środkiwłasnex22krotny lewar. I nikt tu nie wspomina o prowizji od zapisów w wysokości około 1% od wartości: środki własnex22krotny lewar !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.citibank.com 31.08.05, 13:37 uwzględniłem - to będzie 6% w skali roku od 11 dni (wg mojego faworyzowanego lewara - bedzie to 8 dni) i drobnej sumy co stanowi jakieś 0,03% srodków własnych. a więc przy redukcji 95 % - choć będzie na pewno większa - zysk w wysokości 5% pokrywa wszelkie koszty. ja nie pisze o prowizji od zapisow tylko o prowizji od kredytu. musi być powyzej 1% żeby koszty stanowiły 30% śr własnych - oczywiście przy Twoim założeniu redukcji 95 %. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.stat.gov.pl 31.08.05, 13:56 Coś mi się zdaje że nie rozumiesz że procenty od kredytu to się liczy od wartości powstałej po przemnożeniu środków własnych przez lewar a nie tylko od środków własnych. I tak samo jest z 1% prowizji od zapisów. Nie płacisz prowizji od otrzymanych akcji ale od takiej ilości na jaką się zapisywałeś !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:43 Dokładnie, prowizja od całości, jak zresztą przy każdym kredycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.szczecin.mm.pl 31.08.05, 20:10 a mi się nie zadaje tylko wiem, że to Ty nie kumasz. najpierw prześledź co pisze a potem rozumuj. ja pisze o prowizji od 22 krotnego lewara czyli 22*0,2% co daje 4,4% środków własnych i o tym pisałem już 3 posty temu. Ty zaś mylisz pojęcia bo piszesz najpierw o procentach - te zapłacisz od tego za ile dostałeś akcje, a nie za ile składałeś zapis (w Twoim przykładzie z 95% redukcją to kredyt będzie stanowi 15 % środków własnych, a nie 22 krotność - a odsetki będą wtedy znikome) a potem mówisz o prowizji. wszystko jest proste starczy zrobić symulacje w Excelu - zajmie to kilka minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.szczecin.mm.pl 31.08.05, 20:17 ja chyba wiem o czym Ty próbujesz napisać... te 11 dni to niby od 7 do 19 ? jeśli tak to ja pisze o kredycie w którym odsetki się zaczynają liczyć od 20 września. zreszta nawet przez te 11 dni to przy lewarze 22 i procencie 6% wychodzi jakieś 4 % kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.stat.gov.pl 01.09.05, 10:01 Niezależnie kto ma rację to ja już zrezygnowałem definitywnie z lewarowania. Może kupię na rynku wtórnym jak będzie w miarę kiepskie otwarcie. Ty rób co chcesz. Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.citibank.com 31.08.05, 12:44 to ja Ci odpowiem, że twoje założenia sa nierealne bo jak weżmiesz 50 000 x 22 to Ci wyjdzie 1,1 mln a zapisać można się na niecałe 600 000 tys. - to po pierwsze. po drugie nie pisz bzdur o redukcji 99,9999% bo nawet redukcja 99% jest nierealistyczna. musialoby byc zapisow na ponad 80 mld pln (a jak dorzucą pule dodatkową to i więcej). a na PKO BP zapisało się ludzi na 20 mld pln. martw sie raczej o cenę PGNiG bo przy górnych widełkach jest raczej niezbyt atrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:52 Nie wtym problem kolego a w tym że trudno będzie cokolwiek zarobic przy takich warunkach policz sobie na wartościach nominalnych a nie procentowych bo tak drobnym i niedoświadczonym zaczerniasz obraz nie da się zarobić na koszt obsługi na pierwszej sesji a bez lewaru z pewnoscia dostanie się symboliczna ich ilość 2. nie porównuj tej emisji do PKO BP bo tam do końca MSP ostro kombinowało by leszcze nie stracili rzadko na której emisji pierwotnej się zarabia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.citibank.com 31.08.05, 13:45 co do potencjalnego zarobku to nigdy nic nie wiadomo i wszystko co piszesz to teoretycznie racja oprócz tego czy da się czy nie da zarobić na koszt obsługi. wszystko to kwestia ostatecznej ceny i redukcji. redukcja do 97% i cenie bliżej dolnych widełek spokojnie pozwoli zarobić przy odpowiednio wybranym lewarze. jeśli ktoryś z tych warunków nie zostanie spełniony to zarobek jest moim zdaniem sporą loterią. w ostatnim zdaniu nie dodałeś słowa ostatnio :)... kiedyś (a nawet całkiem niedawno) się sporo zarabiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:53 co do redukcji nie mów hop zanim nie zobaczysz redukcja 95% jest bardzo mocno optymistyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoświadczony Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:32 Czyli raczej na tym debiucie kokosów się nie zbije? Liczyłem gdzieś tak na 10% zarobek. Mógłbym zainwestować 100-150 tys zł, kredytu bym nie brał. Prowizja by wychodziła ok. 1000-1500 zł. Przy redukcji 95% kurs akcji by musiał zyskać ok 20% aby zwróciła mi się sama prowizja. A jeszcze dochodzi podatek... Jaka będzie różnica w redukcji dla zapisujących się we wcześniejszym terminie, czyli do 7 września? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 14:45 Cóż jeżeli nie jesteś pracownikiem domu maklerskiego to raczej szykuj sie na straty niz zarobek cena w widełkach jest juz wygórowana redukcja będzie napewno pow. 95% ja stawiam na pow 97% to jest oferta dla długoterminowych (2 - 5 lat) instytucjonalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.szczecin.mm.pl 31.08.05, 20:21 różnica jest taka, że w 2 terminie dostajesz 2 razy mniej akcji niż w 1. a z tym zyskiem 20 % to Ciebie nie rozumiem. jeśli masz środki własne i nie bierzesz lewara to płacisz tylko prowizje maklerską i to od tego co kupisz, a nie od tego na ile się zapiszesz. jeśli liczysz, że będzie to 1 % to tyle wystarczy na debiucie przebitki żebyś wyszedł na zero. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoświadczony Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:03 Ok dzięki za wyjaśnienie. W takim razie bez zaciągania kredytu powinno się opłacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 02.09.05, 07:54 zgroza , chcesz inwestować na giełdzie a nie potrafisz obliczyć prowizji, bo biura które pobierałoby 10% nigdzie nie znajdziesz.przy redukcji 95% kupisz akcje za 5000zł płacisz prowizję 0,4%(internet)tj 20zł i anologicznie inwest 150tys dostajesz za 7,5tys prowizja 30zł.to malkontenctwo jest okropne, tak było przy tvn i kto na tym dobrze wyszedł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) panu maxowi z citibanku dziekujemy za uwage IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:58 Daj sobie siana ze swoimi rekomendacjami i poradami. dziekuje i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: panu maxowi z citibanku dziekujemy za uwage IP: *.szczecin.mm.pl 04.09.05, 19:52 nikt nie kazał Ci ich czytać wieśniaku od siana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) oj dziadu okienkowy, nie stac cie na wiecej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 19:30 Siano ale chodzi ci o pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: śmieszny jesteś inteligenciku (trudne słowo) IP: *.szczecin.mm.pl 05.09.05, 20:05 jak nie masz nic do wniesienia do dyskusji, to nie zaśmiecaj forum erudyto (jeszcze trudniejsze słowo). o pieniadze mi nie chodzi na pewno. i widze jakąś nieukrywaną złość lub zazdrość w stosumku do mojej firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) lubie Citi i inne amerykanskie banki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.05, 18:30 BPH takze lubie , niestety nie lubie pracowników wielu banków i biur maklerskich ktorzy pelętają(to dobre okreslenie) sie po forach internetowych i nawet nie potrafią ukryc swoich IP z nazwą banku. Najczesciej zaczyna sie od normlanej dyskusji ale po jakims czasie zaczynają sie rady(oczywiscie bardzo nie racjonalne) oraz niekiedy zaproszenie do kontaku mailowego w celu fachowej porady jak zainwestowac lub cos w tym stylu. Pracownik banku ktoremu zalezy na kliencie i jego pieniądzach rozradziłby lewar , niestety takim pracownikom zalezy na zyskach dla banku wiec wprowadzają ludzi w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eisenhower11 Re: lubie Citi i inne amerykanskie banki IP: *.jedwabne.sdi.tpnet.pl 07.09.05, 18:45 PANOWIE WIECEJ SZACUNKU DLA SIEBIE.TO TAK NIEWIELE KOSZTUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Art Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.05, 14:45 wytłumacz mi jakim cudem przy lewarze, który wpisałeś muszę położyć 50.000,- podstawowych danych z prospektu nie znasz, niechce mi się dalej sprawdzać twoich wyliczeń jak na wstępiw walisz błędy, . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: I znowu będzie płacz i zgrzytanie zębów:P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:31 nie musisz, te 50 k PLN to przykładowa suma, możesz sobie policzyc dla 5 k Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fufuś Najpierw zdrowo lewarował, ale później lewitował IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 20:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: 194.181.28.* 01.09.05, 12:33 Pamietacie albo moze macie informacje na temat jaka (w mln szt) była oferta akcji PKO BP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) dobrze przelicz i przekalkuluj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:44 abys sie nie sparzył. Pamietaj lewar to zwyczajny kredyt który jest dośc kosztowny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.09.05, 23:59 czytam wszytsko i sądzę, że max ma rację. Dolne widełki i redukcja do 96-97 % to pozwala zarobić. Ja chyba przesadziłem bo skorzystałem z lewara 1:90. (getin bank) prowizja 0,18. I zapisałem dwie osoby. Skoro oferta jest na ok 3 mld. to jeśli powtórzy się przypadek Zelmera to zapisy obejmą 90 mld. A wówczas redukcja jest 98 %. Ja liczę tylko na niskie widełki i dobre otwarcie (ok 10%) bo zagranica łyknie myślę gaz a i emerytalne muszą. mimo to stawiam na redukcję 96% otwarcie 8-9 % wzwyż. I proszę o dolne widełki. (jak to ustalają? ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.smstv.pl / *.smstv.pl 02.09.05, 08:00 zastanawiałem się wczoraj czy znajdzie się desperat który weźmie lewar 9000% , proszę znalazł się i to w I dniu.poszedłeś tak na ful wyłączając szare komórki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ludu mój ludu Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.09.05, 21:05 Czy Wy na tym forum cierpicie na sklerozę??? Jeśli nie cierpicie to proszę sobie otworzyć historyczne posty. Wymieniam a) dotyczace oferty PKN Orlen b) Grupy Lotos c) PKO Bp Zagranica robi dobrze kupując polskie akcje to krajowym inwestorom źle. RPP obniżyła stopy procentowe to źle. Weto prezydenta dotyczące VAT w budownictwie odrzucone to źle. Nie chcecie zarabiać na akcjach to w Mińsku na Białorusi czekają. Aleksander Ł. chętnie zaopiekuje się Waszymi pieniędzmi. A jak Wam za blisko to dalej jest Korea Północna.... Niestety ale nie posłucham Was i będę nabywał akcje PGNiG. Według mnie obecna cena, nawet z górnego przedziału jest o 10 % za niska. A teraz możecie sobie na mnie szczekać i psy wieszać. Karawana pojechała dalej. Pogadamy za pół roku albo za rok. Ja mam czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fufuś Wieszam psa. Ale tylko jednego. IP: *.icpnet.pl 03.09.05, 17:32 Bo więcej mi się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AMIGO Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 22:56 Bardzo mądrze powiedział mi dzisiaj taksówkarz. "GAZY TO JA MAM W DUPIE". W przeciwieństwie do nas - tu postujących, on na pewno się nie myli. Przeczytałem wasze posty. Najciekawszy wniosek który osobiście wyciągam jest unikanie jak ognia akcji Getinu. Jeśli się mylę, to mnie sprostujcie. Grają ostro - za ostro jak na bank. Oferując taki lewar, w przypadku każdego większego niepowodzenia na tej emisji (przecież jest możliwe np załamanie rynku po pierwszej fazie zapisów - i niewielka redukcja- i debiut znacznie poniżej wyceny)będą mieli wówczas duże trudności z odzyskaniem pożyczonych pieniędzy. Tym bardziej że Getin pożycza na ogół z bardzo łagodnymi innymi zabezpieczeniami. Gdzie są w Getinie specjaliści od oceny produktowego ryzyka kredytowego?. Co innego kredyty hipoteczne czy samochodowe - gdzie wchodzą w grę mniejsze kwoty i możliwe do ściągnięcia w zbiżonej wartości w przypadku postawienia w stan wymagalności. Jakim cudem obeszli nadzór bankowy? - czy mają takie rezerwy?. to spekulacja. Ogólnie lewary są za wysokie. Liczymy na zagranicę - a tu nie wiadomo co sie będzia działo z walutami, ropą, rynkami. Szczególnie przez kilka dni przed pierwszym notowaniem. Niekoniecznie nasz rynek akcji musi być równie atrakcyjny w momencie zapisów i debiutu. Co, jeśli redukcja nie będzie taka duża i przyjdzie trzymać akcje przez kilka tygodni płacąc odsetki od kredytu licząc na wzrosty. PO drugie: mało który z postujących zwrócił uwagę,że lewar zwielokrotnia nie tylko potencjalne zyski ale i straty. Skąd powszechna pewność że debiut będzie udany. Lub na zero czy z niewielką stratą. A jeśli rynek wyceni PGNIG na poziomie dna widełek? W wielu bankach zabezpieczeniem są nie tylko akcje ale i cały majątek kredytobiorcy. Trzeba przeczytać umowę kredytową zanim zacznie się wydawać w myślach pieniądze z bardziej czy mniej udanego debiutu. Akcje są podstawowym zabezpieczeniem - nie jedynym. Sytuacja na giełdach jest taka że od czasu zapisów do pierwszego notowania może wydażyć się wszystko. Przez tych kilka dni nie ma stop losów ani innej formy ograniczania strat. Przypomina to wsiadanie do pociągu którego pasażerowie cię ostrzegają że maszynista strasznie szybko jedzie i popsusły mu się hamulce. Ci co chcą szybko dojechać - wsiądą. Ceniący życie-poczekają na autobus i też dojada - później ale na pewno. A NA KONIEC: przy tak dużych lewarach i skali kupowania na kredyt większość inwestorów BĘDZIE ZMUSZONA SPRZEDAĆ TUŻ PO DEBIUCIE.Bo odsetki zeżrą im zyski - nawet jeśli redukcja będzie mniejsza niż się spodziewacie. Ja właśnie wtedy będę kupował. Bez lewarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 00:11 Widze ze juz mnie wyreczyles wiec tylko powiem ze zamierzam duzo zarobic na ostatniej linijce twojego tekstu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.net.autocom.pl 04.09.05, 12:04 dziękuję bardzo!!! właśnie rozwiałeś moje wątpliwości!!! Idę zapisać się na PGNiG z lewarem!!! sam wczoraj wracając z meczu chciałem zagadnąć taksówkarza o giełdę ale rozmowa i tak zeszła na piłkę. A wracając do "głosu ludu", to wiadomo że jak w taksówce czy u fryzjera powiedzą ci że jest hossa, to na 99,99% właśnie kształtujemy formację szczytową. I na odwrót. A co do Getinu, bardzo chwalę jego odważne i mądre pozunięcie. Tym bardziej że jako akcjonariusz sam będę uczestniczyć w zyskach z lewarów :))) Te lewary to wirtualne pieniądze, bank zawsze na nich zarabia, inwestor niekoniecznie. A co do bezpieczeństwa inwestycji, bank ma pełną kontrolę nad rachunkiem, dopóki inwestor do końca nie spłaci kredytu z odsetkami, także nikt kasy Getinka nie zabierze pod pachę i nie ucieknie do Izraela. Podpiszesz kiedyś umowę kredytową na zakup akcji, to będziesz wiedział jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soros re LC IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.09.05, 12:52 Masz rację - bank ma kontrolę nad rachunkiem. Tyle, że wartość akcji na tym rachunku, po kiepskim pierwszym notowaniu PGNIG, może być nizsza niż kredyt plus wkład własny. Kontrola jest, kasa nie wyciekła ale pokrycia części kredytu nie ma. I o to tu chodzi. Jak tak się stanie to Getin będzie miał problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LC Re: re LC IP: *.net.autocom.pl 04.09.05, 13:50 tak by było, gdyby debiut okazał się zupełną klapą, typu -20%. Wtedy po prostu w przypadku niektórych inwestorów bank sprzedałby inne papiery na pokrycie roszczeń, a pewna zupełnie marginalna kwota należności nieściągalnych zmniejszyłaby nieco zyski z prowizji i odsetek. W przypadku takich ofert jak PGNiG czy PKO nawet lewary typu 500x nie niosą żadnego zagrożenia dla banku moferującego. Oferty mniejsze i b. ryzykowne nie powinny być lewarowane bardziej niż ok. 50x. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:03 Niech się AMIGO kompromituje dalej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 21:11 duzo słyszałem osób przechwalających sie o swoich wspaniałych inwestycjach. I wiesz co ? Jak napomknę coś o tych inwestycjach to zmieniają temat. Jest duża różnica między inwestowaniem a hazardem. Branie kredytu x90 porównałbym obstawienie 1/10 swojego kapitału w czarne i czerwone w kasynie. Chciałbym napisac że podziawiam odwagę tych osób co biorą takie kredyty, tylko że dlamnie jest to czyste szaleństwo. ale wszystkim tym dawcom kapitłau dla banków życze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:01 Znowu się kompromitujesz, pisząc komunały. Ble, ble, ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soros Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.09.05, 23:54 Amigo - bardzo ciekawe spostrzeżenia co do Getinu. Oni idą na całość. To się kiedyś skończy masakrą. Ale pewnie do tego czasu Czarnecki to komuś opchnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 00:13 Z tego co sie orientuje to on juz to opchnal :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:05 Dla Śląskiego też ? także dają 90x. "Idą na całość" buhahhaahaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.05, 22:15 niektórzy z was piszą jakby chcieli osłabić popyt na akcje (dlaczego?). Przecież PGNiG to jest pewniak jeśłi chodzi o zainteresowaie rynku. Przewidział to Skarb Państwa ustalając tak wysokie widełki. Chcieli ofertę na 1,5 mld zrobić wyszło na prawie 3. Wiedzą, że moga zyskać. Podobnie getin- idzie na całośc bo wie, że to się sprzeda. Zarobi kupę kasy. A inwestorzy (jak ja ) sami psują rynek birąc takie lewary bo potęguja redukcję. Tylko, że jak nie brać skoro jest oferta i wielu na pewno weźmie. Ja liczę na takich co piszą że kredyt i lewary to szaleństwo bo oni zmniejszają redukcję. Mniejsza redukcja większy zysk. Bo otwarcie - zobaczycie będzie 8-10 % w górę. Jeśli redukcje przekroczy 97 % to nici z zysku. Jeśli 98% to może być strata. NIe kupujcie!!! Bo ja kupiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To ja Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 22:50 (bez ułamków): 10 000 przeznaczam na akcje PGNig. 1.zapisuję się na akcje za 900 000 (90x). 2. Redukcja jest 80% . 3. Kupuję akcje za 180 000 4. kilka dni po zapisach indeksy, waluty lub ropa lecą w dół o kilka%. 5a. Debiut jest niecałe 3% poniżej wyceny: tracę 5400+prowizje+odsetki (razem7500?) ja dziekuję -------------------------------------------------------------------------------- 5b. Redukcja 50% - debiut 5%poniżej: 22.500 straty. 10000 bank bierze z depozytu a 12500+prowizje i odsetki potrąca sobie z moich lokat, hipoteki... 5c. Redukcja 90% - ale debiut po niskiej wycenie: -10%. Tracę 9 000+prowizje i odsetki.(razem tracę całe10000) 6. Redukcja 95%; debiut +3% (tyle powinno być) - zarabiam 1350 zł brutto. minus: prowizje i odsetki daje 800-900 zł. Po podatku zostaje 650 zł. 7. optymista: REDUKCJA 90% debiut +5%: zarabiam brutto 4500 - prowizja i odsetki;czyli netto 3500. Minus podatek=2800 8. Pesymistyczny: Redukcja 50% a debiut -dołek po debiucie: 10% taniej. Strata ponad 50 000 ;-(((. Ale nic mi nie zrobią. I tak nie mają z czego ściągnąć. A jeśli właśnie trafi na giełdową korektę?: Nie przejmuję się . mogom mi naskoczyc. bo bank i tak nie ma mi co zabrać.. hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 12:25 Lotos podobno też był pewniakiem, a na wtórnym można było kupić po tyle samo co w ofercie. Tak też zrobie z PGNiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.stat.gov.pl 05.09.05, 12:38 Zwłaszcza że zostanie znacjonalizowany przez Państwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygrysek Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.net.autocom.pl 08.09.05, 19:50 Do wszystkich co kupuja na wtornym. PGNiG to jednak ciekawa spółka skoro wszyscy chcecie ja kupować na wtórnym. Koszty lewaru są duże ale można na to popatrzeć z drugiej strony. Redukcja to max 96-97 ( jeśli nie nędzie dodatkowej puli dla indywidualnych ) a na akcje mozna zapisac sie nie mając wolnych środków finansowych. Wszyscy narzekacie na lewar x90. A można zabawić się jeszcze bardziej i dostać kredyt korzystając z akcji na rachunku. Wtedy to jest dopiero lewar :) Zero środków własnych a akcje dostajesz :) Nie mając wolnych środków na zakup akcji na wtórnym można zostac posiadaczem PGNiG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebe Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 21:51 wiesz.. jak codziennie słysze o tym co przejmujący władze zrobią z tą spółką to odechciewa mi się ją kupować nawet na wtórnym. W końcu zresztą to tylko gaz a nie ropa. Nie twierdzę że nie da się zarobić na tej spółce. Być może będzie można zarobić na niej całkiem sporą kase i wszyscy będą pisać " a nie mówiłem!" Ale dla mnie zaczyna to byc loteria, a ja nie lubie się bawić w hazard, bo mogę wyszukać na parkiecie spółki o bardziej korzystnym stosunku zysku do ryzyka. Jeśli mam wątpliwości to wole stać z boku. Dzięki temu unikam rozczarowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygrysek Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.net.autocom.pl 09.09.05, 09:40 Troche ropy przeciez wydobywaja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gorbi Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.stat.gov.pl 09.09.05, 12:35 Jak im ruscy odetną dopływ gazu to ciekawe gdzie będą wydobywać brakująca część :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tygrysek Re: PGNiG- kredyty - lewary IP: *.net.autocom.pl 09.09.05, 12:49 Dlatego tak mie zastanawia czemu Ci politycy tak sie pyszcze o to rure co ma EurPoGaz. Przeciez jak rosjanie nie bede nam chcieli odciac gaz to po prostu zakreca kurek. Odpowiedz Link Zgłoś