IP: *.atol.com.pl 13.01.06, 17:48
KOMISJA PAPIERÓW WARTOŚCIOWYCH I GIEŁD

Raport bieżący nr 3 Numer raportu / 2006 Rok Pole, w które można wprowadzić
dodatkowe oznaczenie numeru raportu.

Data sporządzenia: 2006-01-13
Skrócona nazwa emitenta
SANWIL SA Pole zostanie uzupełnione automatycznie po wypełnieniu arkusza z
informacjami o podmiocie i ponownym otwarciu arkusza raportu.

Temat
Zawarcie umowy dominacji.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Zarząd "SANWIL" Spółka Akcyjna informuje o zawarciu w dniu 12.01.2006 r. ze
wspólnikiem ukraińskim w spółce WINISAN umowy dominacji na okres 1 roku. Na mocy
powyższej umowy ukraiński wspólnik jest zobowiązany do wykonywania przysługujących
mu praw z udziałów WINISAN sp. z o.o., w zakresie głosowania na zgromadzeniu
wspólników WINISAN sp. z o.o., tak jak przedstawiciel SANWIL S.A. Z dniem zawarcia
umowy status spółki WINISAN sp. z o.o. w Tarnopolu (Ukraina) zmienił się ze spółki
współzależnej na zależną od SANWIL S.A. Spółka WINISAN pomimo poniesienia kosztów
uruchamiania produkcji według wstępnych danych za rok 2005 nie wykazuje straty.

RAPORT BIEŻĄCY
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
Obserwuj wątek
    • Gość: igor Re: sanwil IP: *.atol.com.pl 13.01.06, 18:14
      mysle że to info da nam w ponieziałek 10 % moze 15 % na zamkniecie
      • Gość: igor Re: sanwil IP: *.atol.com.pl 13.01.06, 18:34
        widze że nikogo nieporuszyła ta informacja?
        hhmmmmm?
        • Gość: racheela Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 18:39
          mnie poruszyla, szkoda ze poniedzialek dopiero w poniedzialek :) mysle ze
          pożegnamy zero z przodu.
          • Gość: igor Re: sanwil IP: *.atol.com.pl 13.01.06, 18:41
            hehehe
            mam jedynie nadzieje że to nie bedzie wzrost jedno dniowy, że w torek także
            poleci 5%
          • Gość: iko Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 18:56
            Sadziecie, ze drobnica moze cos wywalczyc? To znaczy pojawi sie taki popyt, ze
            popsuje szyki wiekszym. Dzis patrzylem na sesje i wyglda na totalne ustawienie
            kursu. Popatrzcie co sie dzialo o 10:50(dzis) i jak wyglada koncowka.

Pozdrowienia
    • Gość: tom Re: sanwil IP: *.chello.pl 13.01.06, 18:43
      rachela i igor jak obstawiacie kursik za jakieś pół roku?
      • Gość: igor Re: sanwil IP: *.atol.com.pl 13.01.06, 18:45
        staram sie nie obstawiac poprostu trzymam
        jak jesteś posiadaczem tego walorku ? to narazie zapomnij o sprzedazy i
        popółroku bedziesz mile zaskoczony
        może być 2,3,4,5, nie wiem ,może więcej ,a może dużo więcej
        pozdro
      • Gość: racheela Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 18:52
        ja sie nie wypowiadam bo az taka mądra sie nie czuje. Zreszta na śmieciach
        trudno jest przewidziec co sie bedzie dzialo za tydzień a co tu mowic o pol
        roku. Mysle tez ze wiele wyjasni nam raport kwartalny ktory sie dopiero ukaże.
        A uogólniajac to moim zdaniem spółka bedzie rosnąc, po drodze zaliczy troche
        korekt, ale w efekcie jej kurs to północ. Spółka sie rozwija, inwestuje w nowe
        technologie, maszyny, zdobywa nowe rynki. Nic nie wskazuje na to, aby mialo być
        źle. Jeśli faktycznie bedzie dostawcą materialów do produktów IKEA to juz tylko
        górka...
    • drugidotyk Re: sanwil 13.01.06, 19:10
      Długo się przymierzałem aby wejść ponownie w Sanwilka.Od miesiąca patrze się
      jak sroka w kość i tylko podziwiam jak kurs się pnie do góry.Dzisiaj
      zdecydowałem kupić troche akcji.Czasami brak zdecydowania kosztuje mnie więcej
      jak pazernoć.Cena jaką musiałem zapłacić za brak zdecydowania wyniosła 0,95.No
      cóż,za błedy się płaci.Staram się ich popełniać jak naj mniej,ale z Sanwilem to
      przegiełem.Po prostu nie uwierzyłem we wzrosty w okolicach 1PLN.
    • Gość: Greg Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 20:52
      Cóż, trzeba się tylko cieszyć. Inwestycja już po krótkim czasie nie przyniosła
      ujemnego wyniku, to wskazuje na duży potencjał dochodowy. Po takiej informacji
      nie będzie nikt (poza głupcami) chciał tanio sprzedawać, więc kurs na pewno
      wzrośnie. Ile? Któż to wie? Na pewno nie 1-2% ale zdecydowanie więcej.
    • Gość: racheela Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 20:54
      a to dla tych, którzy jeszcze watpia w sanwila

Serwis PAP

2006-01-13 20:41:00

Główny akcjonariusz Sanwilu chce pozostawić sobie ok. 50 proc. akcji spółki

13.1.Warszawa (PAP) - Adam Buchajski, który posiada największy
      pakiet akcji Sanwilu, zmniejszył zaangażowanie w kapitale
      zakładowym i głosach na WZA do 53,49 proc. z 59,63 proc., zamierza
      jednak utrzymać stan posiadania akcji na poziomie około 50 proc. -
      poinformował Sanwil w piątkowym komunikacie.

W grudniu zainteresowanie kupnem 25-proc. pakietu akcji Sanwilu
      wyraził irlandzki Trimproof, lider pod względem sprzedaży
      materiałów powlekanych PCV rynku na brytyjskim.

W piątek na zamknięciu za jedną akcję Sanwilu płacono 0,97 zł.
      Kurs spółki wzrósł o 1 proc.(PAP)

• Gość: Greg Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 21:13
        Buchajski powiedział kiedyś, że sprzeda akcje tylko dużemu inwestorowi (w
        domyśle rudym). I oto stało się. Na razie oficjalnie nie napisano komu
        sprzedał, ale wkrótce się okaże.
        Głupole, którzy dzisiaj sprzedali powyrywają sobie włosy z wściekłości.
        • Gość: sanwil is dead Re: sanwil IP: *.chello.pl 13.01.06, 21:20
          Zarząd "SANWIL" Spółka Akcyjna informuje, że w dniu 13 stycznia 2006 r. otrzymał
          od Adama Buchajskiego zawiadomienie, że Adam Buchajski: 1. W wyniku transakcji
          pakietowej zawartej w dniu 09.01.2006 r. zbył 3.500.000 szt. akcji spółki SANWIL
          S.A. Przed zmianą Adam Buchajski posiadał 59.768.760 szt. akcji SANWIL S.A., co
          stanowiło 59,63% kapitału zakładowego Emitenta. Akcje te uprawniały do
          wykonywania 59.768.760 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co stanowiło 59,63%
          ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta. Po zawarciu transakcji
          posiadał 56.268.760 szt. akcji SANWIL S.A. co stanowiło 56,14% kapitału
          zakładowego Emitenta. Akcje te uprawniały Go do wykonywania 56.268.760 głosów na
          Walnym Zgromadzeniu, co stanowiło 56,14% ogólnej liczby głosów na Walnym
          Zgromadzeniu Emitenta. 2. W wyniku transakcji pakietowej zawartej w dniu
          10.01.2006 r.Adam Buchajski zbył 2.651.509 szt. akcji spółki SANWIL S.A. Przed
          zmianą posiadał 56.268.760 szt. akcji SANWIL S.A., co stanowiło 56,14% kapitału
          zakładowego Emitenta. Akcje te uprawniały do wykonywania 56.268.760 głosów na
          Walnym Zgromadzeniu, co stanowiło 56,14% ogólnej liczby głosów na Walnym
          Zgromadzeniu Emitenta. Po zawarciu transakcji Adam Buchajski posiada 53.617.251
          szt. akcji SANWIL S.A. co stanowi 53,49% kapitału zakładowego Emitenta. Akcje te
          uprawniają Go do wykonywania 53.617.251 głosów na Walnym Zgromadzeniu, co
          stanowi 53,49% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta.
          Jednocześnie Adam Buchajski poinformował, że zamierza utrzymywać stan posiadania
          na poziomie około 50% ogólnej liczby akcji Emitenta.

• Gość: racheela Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 21:21
            te udzialy skupili Irlandczycy
            • Gość: młody Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:15
              nie jestem do końca pewny czy irlandczycy ,pamietacie wypowiedź Buchajskiego z
              9-12-05
              Nie prowadziłem z Irlandczykami żadnych negocjacji, ale pan Buckley zna moje
              stanowisko. Byłbym skłonny odsprzedać nieznaczny pakiet, ale instytucjom
              finansowym, a nie inwestorowi branżowemu - mówi PARKIETOWI A. Buchajski. -
              Irlandczycy mają więc świadomość, że jeśli chcą naprawdę zainwestować w akcje,
              to muszą to zrobić na rynku. Rozumieją i szanują moje stanowisko. Adam
              Buchajski zapewnia nas, że nawet po sprzedaży pakietu instytucjom finansowym
              chciałby zachować kontrolę nad giełdową spółką. - Docelowo zamierzam utrzymać
              zaangażowanie na poziomie "50% plus" - wyjaśnia.

będzie jeszcze ciekawiej
              • Gość: racheela Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:34
                sama sie nad tym zaczelam juz wczesniej zastanawiac. Cos mi sie wydaje ze pod
                wpływem euforii odpalilam z tymi Irlandczykami. Morskie powietrze mnie chyba za
                bardzo owiało :)
                • Gość: młody Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:56
                  dla kursu to duzo lepiej:) dalsza częśc
                  Adam Buchajski zapewnia nas, że nawet po sprzedaży pakietu instytucjom
                  finansowym chciałby zachować kontrolę nad giełdową spółką. - Docelowo zamierzam
                  utrzymać zaangażowanie na poziomie "50% plus" - wyjaśnia.
                  Zastrzega też, że transakcja z instytucjami może mieć miejsce, kiedy spółka
                  udowodni, że jej fundamenty są inne niż były i że restrukturyzacja daje
                  efekty. - Myślę, że jesteśmy w trakcie przeprowadzania tego dowodu - mówi A.
                  Buchajski. Po trzech kwartałach przychody przedsiębiorstwa wynoszą 27,3 mln zł,
                  a strata netto prawie 0,7 mln zł. Ubiegły rok firma zakończyła przychodami w
                  wysokości 40,8 mln zł i zyskiem 8,4 mln zł - w głównej mierze pochodzącym z
                  rozwiązania rezerw.
                • Gość: Greg Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:58
                  Zobaczcie jak różnią się medialne deklaracje od faktycznego postepowania wśród
                  różnej maści polityków, "vipów" itp. Kto wie czy Buchajski nie zmienił zdania?!
          • Gość: racheela Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 21:22
            2006-01-13 20:41:00

Główny akcjonariusz Sanwilu chce pozostawić sobie ok. 50 proc. akcji spółki

13.1.Warszawa (PAP) - Adam Buchajski, który posiada największy
            pakiet akcji Sanwilu, zmniejszył zaangażowanie w kapitale
            zakładowym i głosach na WZA do 53,49 proc. z 59,63 proc., zamierza
            jednak utrzymać stan posiadania akcji na poziomie około 50 proc. -
            poinformował Sanwil w piątkowym komunikacie.
            W grudniu zainteresowanie kupnem 25-proc. pakietu akcji Sanwilu
            wyraził irlandzki Trimproof, lider pod względem sprzedaży
            materiałów powlekanych PCV rynku na brytyjskim.
            W piątek na zamknięciu za jedną akcję Sanwilu płacono 0,97 zł.
            Kurs spółki wzrósł o 1 proc.(PAP)

• Gość: borys Re: sanwil IP: *.chello.pl 13.01.06, 21:28
      warto bedzie wejść w to we wtorek? dopiero kase bede miał
      • Gość: christoph.g Re: sanwil IP: *.chello.pl 13.01.06, 23:18
        Wyjaśnienie jest dużo bardziej prozaiczne - pan B. sprzedał, korzystając z
        koniunktury.
        • Gość: Greg Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:30
          Dzwoniłeś do niego, czy sam na to wpadłeś. Koniunktura na Sanwil się dopiero
          zacznie.
          PS. Nie wracaj do poziomu miecia, wiesia i innego badziewka.
          • Gość: christoph.g Re: sanwil IP: *.chello.pl 13.01.06, 23:55
            takie transkacje /jak rzekome pana B. z Irlandczykami/ załatwia się poza
            parkietem; nie sądzisz byli powazny kapitał bawił się w parkietowa wyprzedaż
            jakiegoś ułamka procent; jesli ktoś z zarzadu się wyprzedaje to na górce, bo
            ktoż ma niby /poza nimi/ wiedzieć kiedyż ona będzie...

tak apropos wyprzedawania - przesledź wyprzedaż agory przez ludzi zarządu tak
            powiedzmy od września ub.r. i skojarz to z wahaniami kursów, zwróć uwagę na
            sprzedazowa absencję - to bardzo bardzo pouczające lektura...
            • Gość: Greg Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 00:07
              Przecież to były transakcje pakietowe! Gdyby chciał na górce to sprzedałby po
              1.02, tu chodzi o coś więcej niż o zwykłe sprzedanie 6151509 akcji. Buchajski
              to nie jakiś biedak, który musi sprzedawać, żeby pojechać na wczasy. Sanwil
              jest w trendzie wzrostowym i nie ma podstaw, żeby twierdzić, że to się ma
              zmienić w najbliższym czasie, wręcz przeciwnie. Informacje tylko potwierdzają,
              że w spółce dzieje się coraz lepiej. Jeśli te akcje kupił jeden inwestor,
              wkrótce będziemy wiedzieć kto to taki.
              Porównywanie wykresów agory i sanwilu nie ma sensu, zbyt wiele różni te spółki,
              a doszukiwanie się analogii w tym wypadku nie jest najlepszym pomysłem. Chyba,
              że chcesz oceniać psychologię tłumu.
              • Gość: christoph.g Re: sanwil IP: *.chello.pl 14.01.06, 00:14
                z tym biedactwem to się nie zapędzaj, wszyscy członkowie zarządów ywprzedają
                się, bo mają duże potrzeby...
                • Gość: Greg Re: sanwil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 00:27
                  Mają też duże pensje od wielu lat. Myślę, że 5mln. na bieżące potrzeby to
                  trochę za dużo. Poza tym nie sądzę aby akcje Sanwilu były jego jedyną
                  inwestycją.
                  • Gość: christoph.g Re: sanwil IP: *.chello.pl 14.01.06, 00:45
                    ferie się zbliżaja - znam parę szczegółów na temt wyprzedaży przez zarząd swoich
                    akcji w mojej byłej firmie - dziwilem sie wtedy jak ktoś ktoa zarabia 50 tys/mc
                    ciągle wypuszcza pakiety po 0,5 mln, po 1 mln, po co mu takie pieniadze - do
                    dziś nie wiem
              • marauder2002 Re: sanwil 14.01.06, 20:20
                Witam,
                nie wiem jak Buchajski zarabia pieniadze. Ale 5 mln zl, to calkiem niezla kasa
                aby zagrac na gieldzie. Sprzedajac 6-9% akcji Sanwilu, nie traci kontroli nad
                spolka i moze grac na innych spolkach. Gdzie w krotkim czasie mozna pomnozyc
                kapital (np. Budopol, Gant, Capital czy spolki "karkosikowe").
                W ostatnich dniach byly bardzo duze obroty na Sanwilu, wlasciciela zmienialo 10-
                20% papierow. Byl dzien, gdy Sanwil byl na 5-ym miejscu pod wzgledem dziennych
                obrotow! Przed Sanwilem byly tylko cztery spolki o kapitalizacji liczonej w mld
                zl. Nie bylo wiec problemu, zeby skupic 25% wszystkich akcji spolki.
                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka