Dodaj do ulubionych

Millennium - jaka przyszlosc

06.05.06, 18:33
Witam
Tak sie zastanawialem co myslicie o Millennium. Od dluzszego czasu trzymam
akcje tej spolki i po momentach w okolicach 8 zl spadlo to do 7zl i tak stoi.
Moim zdaniem w najblizszym czasie powyzej 7,50 sie nie szykuje ale bylbym
bardzo wdzieczny za Wasze opinie. Z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • soros2 Re: Millennium - jaka przyszlosc 06.05.06, 21:01
      Wartość rynkowa banku to około 6 mld zł. Zysk netto za I kwartał 2006 to około
      70 mln. zł - to jeden z lepszych kwartałów tego banku. Czyli rocznie byłoby
      4x70=280 mln. zł. Wskaźnik cena / zysk dla banku wynosi około 6.000 mln/280
      mln. = 21,43. To taka średnia giełdowa dla dużych banków na naszej giełdzie.
      Wniosek: bank jest wyceniony jak inne banki więc fundamentalnie ten bank nie ma
      jakichś szczególnych przewag nad innymi bankami - czytaj powinien rosnąć, stać
      lub spadać jak reszta branży.
      • bbros2 Re: Millennium - jaka przyszlosc 06.05.06, 22:18
        No niby nie ma ale zobacz Co sie w nim dzieje. BCP ktore jest glownym
        wlascicielem kupilo ostatnio zdaje sie jeszcze wiecej udzialow. A slyszalem
        kiedys (nie wiem czy to prawda) ze w BCP krucho i gros kasy idzie ostatnimi
        czasy wlasnie z naszego polskiego Millennium wiec panowie z Portugalii bardzo
        chca zeby bylo lepiej - ostatnio zmieniono wizerunek firmy (zmiana barw i loga
        na BCP-podobne roze i czerwienie), gdzies czytalem ostatnio o tym ze beda w tym
        roku mnostwo nowych oddzialow kupowac za ogromna sume pieniedzy (a i tak jak na
        swoja wielkosc maja ich niesamowicie duza ilosc) wiec generalnie idzie ku
        lepszemu. Takze moim zdaniem dlugofalowo to bardzo dobra inwestycja. Ale
        myslalem bardziej o krotkim terminie - miesiac, dwa bo chce poobracac troszke
        pieniedzmi ktore mam w ich akcjacg - nie wiem za bardzo czym spowodowowane bylo
        to wahniecie na 8zl i zastanawiam sie czy sie moze w krotkim czasie powtorzyc :)
        Bede wdzieczny za Wasze krotkoterminowe prognozy
        • soros2 Re: Millennium - jaka przyszlosc 06.05.06, 22:54
          Ale ten bank ma jeden wielki problem - stary i beznadziejny prezes.
          I druga sprawa - miałem prywatną sprawę w tym banku. To istny dramat -
          kompletny brak kompetencji, bałagan i lanie na klienta. Nie ma z kim gadać bo
          tam same robocopy pracują - niedługo powinny byc zastąpione prawdziwymi
          robotami - na jedno wyjdzie a będzie taniej. Ten bank to dziadostwo. A ponieważ
          najlepsza sprawa to samemu sprawdzić jakość firmy - ja juz swoją lekcję
          odrobiłem i dziękuję - "nie" na dłuższy czas.
          • bbros2 Re: Millennium - jaka przyszlosc 06.05.06, 23:23
            Ja z kolei mam w Millennium paru znajomych ktorzy tez zachwyceni nie byli ale
            teraz wydaje mi sie ze sprawy ida wyraznie ku lepszemu - wiadomo - bardziej
            zadowoleni pracownicy to lepsza ich praca i w efekcie bardziej zadowoleni
            klienci. Tak wiec podtrzymuje swoja opinie o tym ze bedzie lepiej ale wciaz nie
            wiem co z tym kursem niebawem... Jakies sugestie?
            • juancruz Re: Millennium - jaka przyszlosc 07.05.06, 08:26
              jest zaproponowana dywidenda (jej dzien to 5 lipca) a to powinno spowodowac
              zainteresowanie ta spolka

m.in. dlatego trzymam ten papier

a ze wyniki 1Q byly dobre, to czemu mialbym sprzedawac papiery Millenium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka