Dodaj do ulubionych

Kupiłem BIOTON, teraz żałuję.

15.05.06, 15:04
Witam.
Kupiłem BIOTON w czwartek, gdy był na górce po 31,80, licząc na dobre wyniki
kwartalne. Zaryzykowałem full kasy. A tu dupa, leci w dół, że hej. I pytanie,
czy panikować i wyprzedawać go po 30 dychy, czy czekać aż zleci do 25 i łapać
się na trend wzrostowy podczas PP. Szczerze, to jestem rozdarty jak
prześcieradło Goździkowej.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • siurak20 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 15:23
      ja kupilem jeszcze drozej... wynikow chyba jeszcze nie podali (bo nie widzialem
      raportu na stronce) wiec zawsze moze to wzrosnac. Zwlaszcza ze poprzednio przed
      podaniem wynikow byl wzrost a po podaniu spadek. Moze tym razem bedzie
      odwrotnie.

Tak czy inaczej... radze wszystkim przeczekanie z kupnem biotka bo wroze dalsze
      spadki (chociaz sam jak mowilem wczesniej kupilem). Nie probojcie kupowac
      dolkow, jak pojawia sie sygnaly ze bedzie konkretnie roslo to wtedy kupcie a
      nie probojcie sie lapac na "promocje" bo przecena moze rownie dobrze potrwac do
      30 jak i do 25 zl (o czym pisalem w innym watku).

Wilku... ja tez jestem rozdarty jak przescieradlo. Ciesze sie ze wszedlem w
      niego ostroznie tylko polowa mocy bo bylbym zalamany. Nie wiem jak Ty ale ja
      trzymam to co mam, a z reszta zakupow czekam do 25. Jesli historia sie powtorzy
      to kurs po spadku wzrosnie jeszcze conajmniej do 32-34 zl, wiec zle z Twoja
      kasa nie bedzie. Co by sie nie dzialo to pp napewno napompuje kurs, chyba ze
      mamy totalna zwale i caly miesiac beda takie sesje jak dzis, ale to juz trzeba
      obserwowac sytuacje na biezaco. Pozdrawiam.
      • vertical1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 15:37
        Z waszych wypowiedzi wnoskuje że nigdy nie przezyliście korekty.
        Musicie sami ocenic sytuacje. Jezel uważacie że to juz koniec HOSSY i teraz
        będzie wszytsko spadac to proponuje sprzedawać i wiecej do gieldy sie nie
        zbliżac. Jeżeli uwazacie że to tylo korekta która co jakis czas odwiedza
        gielde, a ze spólki nie bylo żadnej wiadomości która mogla by zmienic trend
        BIOTONU na spadkowy to napewno nie polecam sprzedazy. proponuje obserwowac kurs
        i caly rynek, i ewentualnie spróbowac na dolku dokupic i wysrednić kurs.
        Ja tak bym zrobil.
        • siurak20 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 16:17
          ehhh... vertical zle zrozumiales... jestem mlody i nowy na GPW ale korekte
          przezylem. Tyle ze to co dla jednych jest korekta dla innych to caly trend
          ktory trzeba wczesnie rozpoznac by na nim zarobic (albo ocalic zarobek).
          Sprzedaz po 30 i odkupienie po 25 to duza roznica i nie dziwie sie wilkowi ze
          chce tak zrobic, zwlaszcza jesli gra krotkoterminowo.

Pomimo iz jestem mlody to widzialem tez pare "korekt" "przecen" i innych
          zjawisk zwanych "trzepaniem leszczy" po ktorych niestety z pieniedzmi zostali
          tylko leszcze. Przykladem jest elektrim ktory wielu kupilo na gorce po 20 i gdy
          kurs wynosil 15 to siedzieli spokojnie bo to tylko korekta. Szkoda ze po tej
          korekcie kurs wynosi 12 zl i za nic nie zapowiada sie chociazby na odrobienie
          strat.

Tak samo moze byc rownie dobrze z kazda spolka. Trzeba o tym pamietac zawsze i
          byc ostroznym.
      • vertical1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 15:37
        Dla jasności nie mam i nigdy nie mialem biotonu.
    • dca Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 15:47
      spokojnie bez pośpiechu teraz jest korekta prawie na wszystkim
    • mcwilk1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 15:48
      Szczerze, trochę niepokoją rynki zachodnie oraz taniejące coraz bardziej
      metale. Minus tego wszystkiego jest taki, że kurs BIOTONU podlega dużym wpływom
      wynikających z impulsywnych decyzji inwestorów i ogólnego trendu. Także nawet
      zbliżające się PP mogą nie uratować kursu BIOTONU, jeżeli nasza giełda jak i
      giełdy zachodnie chociaż trochę się nie uspokoją.
      • dca Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 16:18
        Spadki i nerwówka wróży dalsze wzrosty, wprawdzie może jeszcze dołować ale to
        dobra okazja na dokupowanie, ja w każdym bądź razie zamierzam skupować.
        • dopra Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 17:44
          to nie żałuj spójrz na raport jutro pewnie up
          • naganiatch Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 18:00
            Bioton to nie KGHM i przy koncu milosci do surowców, nie bedzie teoretycznie
            ciezarkowal. Ale jesli caly rynek szeroko bedzie lecial to i on. Znajomy tez
            chcial brac Bioton w tamtym tygodniu, ale ja powiedzialem, ze nie wchodze w to
            wtedy. Dobrze ocenilem technicznie, ale poza tym BIO dziala w dosc
            perspektywicznej branzy, wiec dziob do góry ;)
          • kitkat2 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 20:41
            A ja nie bo traktuję to jako średniterminowa inwestycję trudno czas pokaże
    • bns_lukasz Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 18:10
      Co sadzicie o raporcie kwartalnym? jak dla mnie wyglada to calkiem niezle. ale
      chcialbym poznac zdanie kogos bardziej doswiadczonego!?
      • ahead1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 19:57
        Bioton ma mase inwestycji wiec wiadomym bylo,ze wynikami nie powali na kolana,
        do tego wejdzie jeszcze PP ktore nie gwarantuje wzrostu, juz predzej split. Sam
        mam wieksza czesc portfela w biotonie skupowanym po okolo 25zl. 27 usredniajac
        wlaczajac niepotrzebna ostatnia transakcje. Nie wiem co musialoby sie stac,
        zeby w dluzszej perspektywie Biotek nie dal zarobic. To jest spoka z krwi i
        kosci wiec jestem spokojny, mozna teraz sprzedac bo moze jeszcze sie skorekcic
        ale na pewno jeszcze pokaze co potrafi.
        Nie wiem czy nie zostawic zlecenia sprzedazy na jutro bo od switu do nocy
        jestem w podrozy i nie bede mial czasu nawet sprawdzic kursu... Jesli sie
        zdecyduje to na pewno predzej czy pozniej odkupie...
        Pozdrawiam
        • ahead1 suplement 15.05.06, 19:59
          A ogolnie dzisiejsza sesja jest nastepstwem tego co dzialo sie na innych
          gieldach pod koniec zeszlego tygodnia, wiec sugeruje bardziej skupic sie co
          dzieje sie za granica niz na Wiejskiej...
    • mcwilk1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 15.05.06, 20:42
      No, po obejrzeniu wyników kwartalnych jestem spokojny o kurs Biotka w
      najblizszych dniach. Mimo wyraźnie zbliżającej się korekty, kurs Biotka
      powinien być stabilny i oscylować pomiędzy 30 a 34 zł. Byle by takie widełki
      się utrzymały do splitu, bo później (miejmy nadzieję) czekają nas wysokowydajne
      zbiory.
      • amax3 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:00
        Jestem początkującym graczem .
        O co chodzi z tym PP ( prawo poboru ? )?
        • fular1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:08
          a poczytaj. nie blokuja ci chyba google.pl ?
          • amax3 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:13
            niestety artykuły które znalazłem dość zawile przedstawiają temat
            • fular1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:22
              bossa.pl/edukacja/prawo_poboru/
              • amax3 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:25
                ok, dzięki
    • mcwilk1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:50
      Oj, trzepło w dół na otwarciu. Chyba się wyniki nie spodobały inwestorom, a i
      trend bardzo niekorzystnie działa na Biotka. Poczekamy na wyjaśnienie o
      wynikach o godz 11.30.
    • mcwilk1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:55
      Idziemy do góry, oby tak dalej.
      • willy41 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 09:59
        będzie dzisiaj po 30 ?chyba wiecie,dlaczego pytam.
    • mcwilk1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 10:02
      BIOTON

Skonsolidowane przychody Biotonu w pierwszym kwartale 2006 r. wyniosły 42,2 mln
      zł i były wyższe o 73,5 proc. niż rok wcześniej. Zysk z działalności
      operacyjnej osiągnął 12,4 mln zł, a netto 8,6 mln zł.

BM BPH Wyniki finansowe Biotonu za pierwszy kwartał są bardzo dobre i
      potwierdzają skuteczność ekspansywnej strategii zarówno na rynku krajowym, jak
      i za granicą. Pozytywnym elementem jest zwłaszcza duża dynamika przychodów ze
      sprzedaży. W połączeniu z relatywnie niewielkim wzrostem zarówno kosztów
      bezpośrednich jak i pośrednich spowodowała imponujący wzrost zysków w
      porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku, których dynamika przekroczyła
      600 proc. W ślad za tym istotnie poprawiły się również osiągane przez grupę
      marże – EBITDA i netto. Informacja może dać impuls dla lekkiego wzrostu kursu
      na dzisiejszej sesji.

• willy41 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 10:05
        czyli chyba już nie dokupie dziś po30!!!
        • przykopa dokupisz później ,ten wzrost może być pułapką UP 16.05.06, 11:35
          nie śpiesz sie ,do konca maja jeszcze trochę zostało...
          • inspektorek Re: dokupisz później ,ten wzrost może być pułapką 16.05.06, 12:06
            kurs 4.18 do góry ... czy w dalszym ciągu żałujesz ???
    • mcwilk1 Re: Kupiłem BIOTON, teraz żałuję. 16.05.06, 14:07
      Ciekawe czy przebije dzisiaj albo jutro 33,5. Jeżeli tak, to możemy mieć w
      najbliższych dniach pionową jazdę do góry bez trzymanki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka