Dodaj do ulubionych

pytanie do nowicjuszy

23.05.06, 12:46
czy sprzedajacy fundusze mowili Wam, ze tak moze byc?
czy wchodzac samemu na gielde, w czasie wzrostow, spodziewaliscie sie, ze rynek potrafi TAK spadac?

jesli nie, to teraz juz wiecie na czym to wszystko polega.
I sami podejmijcie decyze, czy Was to kręci

pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • kropson42 Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 12:51
      czy zadawanie takich pytań sprawia Ci radość?
      • gadzik1 Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 12:54
        to forum ma generalnie niezly poziom. Ostatnio pojawily sie fajne dyskusje. Tym postem chcialem sprowokowac do pewnych przemyslen

Takiej szczerej odpowiedzi: gdybys wiedzial (miesic, 6 mies, temu, rok) ze tak sie zachowuja rynki, to czy podjalbys te decyzje ktore podjales?
    • kulombo Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 12:53
      trochę kręci, ale żeby czasem nie przekręciło...
    • bocian29 Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 12:53
      Jako nowicjusz odpowiadam tak:
      1. sprzedający nic w temacie wzrostów i spadków nie mówil :] Mało tego, na
      początku interesowała mnie mniejsza kwota, aczkolwiek z sukcesywnymi dopłatami.
      Z tego miejsca doradca zaproponował włożenie większej kwoty sugerując mniejszą
      % prowizje.
      2. tak jak ze wzrostami tak i ze spadkami trzeba się liczyć. O tyle to jest
      normalne, zaskoczył mnie jedynie fakt, że te spadki nastąpiły tak szybko i tak
      duże.
      To niestety zniechęca. Nie mówię że nigdy więcej, ale teraz zdecydowanie
      mądrzej i rozsądniej
    • smok_sielski Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 13:01
      Jako nowicjusz odpowiadam:
      - na fundusze zaden sprzedajacy mnie nie namawial, po prostu w pewnym momencie
      postanowilem w to wejsc - liczac oczywiscie na zysk
      - jako ze nie mam pojecia o gieldzie postanowilem zrobic to z glowa, wiec
      zacalem od czytania, a co za tym idzie portfel podzielilem na rozne rodzaje
      funduszy (w tym tylko czesc akcyjne)
      - poki co spokojnie patrze co sie dzieje, swiadom tego, ze fundusze to
      inwestycja dlugoterminowa

smok
    • siurak20 Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 13:15
      2. Nie nie spodziewalem sie czegos takiego. Widzialem PCGuard, Elektrim, Gant,
      Capital, ale zeby poleciala w dol cala gielda sie nie spodziewalem... napewno
      nie w takim tempie. Ale ciesze sie ze cos takiego przyezylem bo to uczy pokory,
      ostroznosci, ustawiania stopow i trzymania sie ich chocby nie wiem jak pewna
      spolka to byla.
    • drapak.pl Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 13:36
      -nikt mi nie mowil bo kupuje jednostki w sfi mbanku :-))
      -zanim zaczelam sie bawic w inwestowanie czytalam to forum wiec mgliste pojecie
      o zamierzchlej przeszlosci mialam ;-))

jedno co zapamietalam to to, zeby nie dzialac jak tlum wiec kupowalam
      f.pieniezny przez pare pierwszych miesiecy (styczen-maj). teraz konwertuje na
      f.akcji (znowu wbrew tlumowi :-))
    • aniaz4 Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 13:55
      witam kupujac fundusze bedace czescia mojego portfela dostalam duzo, nawet
      obiesktywnych informacji, lepiej jednak bylo jak zakladalam internetowe konto,
      makler powiedzial ze moze powinnam sie zastanowic, bo pewnie nie znam sie na
      gieldzie i szybko strace uciulane ciezko oszcczednosci, powiedzialam ze mam
      troche gotowki wiec chetnie strace zeby wspomoc takich zadufanych bubkow,
      poznije mnie przespraszal :)
      czy spodziewalam sie spadkow? oj lubie czytac wiec sporo czytalam i czytam,
      wiedzialam ze gielda to ryzyko, ale tworia teoria a praktyka, no coz adrenalina
      rosnie , ale coz kazdy sport ekstremalny kosztuje

a co do wzrostow i spadkow, stanowczo wole jak rosnie;)
      pozdrawiam,
    • lechu07 Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 14:49
      jedna z wazniejszych lekcji i tyle
    • mariuszz1983 Re: pytanie do nowicjuszy 23.05.06, 14:54
      I love this:)

******** But i prefer when the stock market goes up~!:]***********
      • gadzik1 Re: pytanie do nowicjuszy 24.05.06, 11:16
        mysle, ze kazdy z Was patrzy teraz juz zupelnie inaczej. Różowe okulary, które nosiliście ktoś Wam rozbil. Byc moze cześć z Was ma jeszcze je na nosie i przez porysowane szkal wciaz widzi na różowo, ale dyskomfort jest poważny.

Nauka głowna - na giełdzie tak jak wszedzie , nie ma nic na skróty.

zycze sukcesów
    • yoric Re: pytanie do nowicjuszy 24.05.06, 13:22
      Mi się to nadal podoba. Z częścią środków wszedłem 2 lata temu przez IKE, tu mam
      średnio z 50% do przodu albo więcej i to trzymam (bo trudniej skonwertować :P).
      Z częścią w listopadzie, a z kolejną częścią w marcu i mam z nich odpowiednio
      20% i 5% w porównaniu z 4% w skali *rocznej* na lokacie czy podobnym wynikiem na
      funduszu nieakcyjnym. Gdyby nie nawoływania wszystkich expertów w mediach, np.
      takich kretynów jak fular na tym forum, uciekłbym dzień czy dwa wcześniej i
      miałbym odpowiednio 25 i 9.
      Więc generalnie zabawa jest fajna i na pewno będę ją kontynuował, jak ustanie
      panika.
      Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka