Dodaj do ulubionych

HOSSA w sierpniu

14.06.06, 12:06
Przynajmniej na bankach...
Na naszym rynku zaistniał właśnie niesamowity paradoks. Giełda się wali a
banki poprzez swoje fundusze inwestycyjne zarabiają właśnie gigantyczne i nie
spotykane do tej pory pieniądze. Funduszy inwestycyjnych nie iteresuje
przecież wartość indeksu tylko obroty, a te są gigantyczne.
Dodatkowo, ze względu na zmiany prawa gospodarstwa domowe na gigantyczną
skalę biorą kredyty na wszystko co się da.
Sumując te dwie sprawy uzyskamy gigantyczne zyski jakie banki uzyskają w II
kwartale i opublikują w sierpniu.
Jestem pewien, że w sierpniu czekają nas olbrzymie wzrosty na bankach,
zwłaszcza biorąc pod uwagę z jak niskiego poziomu mogą startować.
Obserwuj wątek
    • gadzik1 Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 12:10
      fajnie, ze są rzeczy w które wierzysz :)
    • eliot33 Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 12:11
      Jezeli jest jak mówisz
      "Dodatkowo, ze względu na zmiany prawa gospodarstwa domowe na gigantyczną
      skalę biorą kredyty na wszystko co się da."
      To nie widze dla banków przyszłosci takie zjawiska były juz nie raz przerabiane
      w krajach rozwijających się.Czym to sie konczyło dla finansów danego
      kraju,banków to kazdy wie,po rykoszetach jakie stamtąd wleciały na naszą giełde.
    • eliot33 Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 12:18
      Ludzie daj mu spokój ,czy nie widzicie jak na siłe stara sobie a przy olazji
      innym wmówic ,ze jest inaczej.
      Olimpiada w pekinie-chłopie to juz ,byłooni juz tam proces inwestycji z tej
      okazji zwalniaja,w niedługim czasie zacznie sie tam juz tylko wielkie sprzatanie
      malowanie i próby przed otwarciem.Co ty myslisz ,skąd był ten cały wzrost z
      ostatnich lat w chinach jak nie własnie z inwestycji olimpijskich.
      Człowieku obudz sie w masowym pedzie ludzi do kredytó widzisz bo na zyski banków/
      Tak w krótkim terminie a potem...bum
      Człowieku czy ty jeszcze nie zeszłes na ziemie?dopiero co społeczeństwo sie
      opamietuje włąsnie po takim owczym pedzie po instrumenty fiansowe.
      Jeszcze z miesiąc i ci w raportach pokażą jak te fundusze zarobiły po tej
      klęsce-jak twierdzisz.
      • gorbibanki Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 12:23
        Zawsze trzeba szukać jakichś pozytywów. Życie zweryfikuje czy było to pudło czy
        strzał w dziesiątkę.
        • eliot33 Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 12:39
          "Zawsze trzeba szukać jakichś pozytywów. Życie zweryfikuje czy było to pudło czy
          strzał w dziesiątkę"
          Tak masz racje każdy ma do tego prawo i cieszy mnie to,ze przyjałes takie
          nastawienie do obecnej sytuacji.
          Tylko dam ci rade:przy takim nastawieniu do sytuacji obecnej i strat które
          poniosłes i niechcesz ich skonsumować.To jedyne wyjscie jest zapomniec na dłuzej
          o giełdzie a tym bardziej o notowaniach ciągłych.Jesli twierdzisz ze w dłuzszym
          terminie zarobisz no to zwazywszy na aktualne ceny jest chyba daleka droga do
          celu.po co wiec ciągle tu zaglądać i ekscytowac się wzrostem twego ulubieńca o
          2%,3% jak i tka plany masz daleko większe.Po co dreczyc się meczyć jesli twój
          ulubienic na danej sesji dostaje szoku odbija mu i leci w przeciwnym kierunku do
          twoich oczekiwań.Przeciez z pewnością to sa emocje,wrażenia które nie przynoszą
          zadnych efektów materialnych dla takich długoterminowców ,.a uszczerbek na
          zdrowiu gwarantowany.Staraj się zpomniec załuz sobie plan kiedy ci się opłaci
          stopniowo powiększac swoje pozycje a napewno wróci taki czas-bo to giełda.Rób
          swoje zyj, uzywaj realizuj plany inne a nie przeszkadzaj to swoimi
          oswiadczeniami innym jak jest inaczej niz jest.
          • gorbibanki Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 12:47
            Przecież udało mi się przewidzieć tą zwałę. To prawda, że jej skala też mnie
            przerosła ale ją przewidziałem. Czemu nie może tak być w drugą stronę, że uda
            mi się bezbłędnie przewidzieć przyszłe wzrosty.
            • eliot33 Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 13:03
              Oczywiscie,tylko staraj się znalez ciekawsze argumenty na poparcie tej tezy a
              nie tak płytkie.
              Osobiscie powiem ci jedno,ze zaczynam miec obawy,ze nie jest zle, jest bardzo zle.
              Jak sledze notowania zachodu,chyba od 1996-97 to nie pamiętam jeszcze tak
              skrajnego pesymizmu w tak długim czasie.Owszem były zwały ale były tez odbicia i
              to nie raz nie małe.A teraz optymizm mniej niz zero,Nawet dla mnie o nastawieniu
              jakze odmiennym do optymizmu,zaczyna byc to meczące ciągłe spadanie ewentualnie
              odbicie równe zeru.Przeciez to się dzieje na całym swiecie czy ty tego nie
              widzisz?Japonia spada prawie 3000 na indeksie i jeszcze dzisiaj otwiera się
              minus jeden procent,fakt potem wycisli te 0,8 na koniec.Chłopie to jest skrajny
              pesymizm ,ze nawet paru spekulantów nie spróbuje cos odwrócic.Moje odczucie jest
              takie ze z tego rynki finansowe same się nie podniosą.Albo jakies spektakularne
              wydarzenie,albo ktos musi tu zadziałac,jesli tego nie będzie to bedą się obsuwac
              az do momentu prawdziwej paniki.
              Moze na to liczą spekulancji?
              Obecne znizki jak na razie ,nawet te wczorajsze trudno uznac za panike
              posiadaczy walorów.Mam wrazenie ze to głównie panika nabywców to oni nie chcą za
              skarby tych nieświezych ciasteczek i to nieraz w super cenie.Kazdy na tym rynku
              zachowuje się jak niedzwiedz.Najadł się wczesniej to mu teraz nie
              smakuje,wytrzyma do wiosny w swiom letargu
              Dotyczy to wszystkich prawie rynków w których biorą udział
              finasisci.(surowce,złoto ,giełda,srebro) itd.
              • gorbibanki Re: HOSSA w sierpniu 14.06.06, 23:46
                Zwałę przewidziałem bardzo prosto bo to był przykład podręcznikowy. Analitycy
                myśleli, że 10 maja usłyszą, że to już koniec podwyżek stóp w USA a było wręcz
                przeciwnie. No i zwała trwa na całym świecie od tamtego czasu. Jedyny błąd jaki
                zrobiłem, że nie wyszedłem z akcji do następnego posiedzenia FED 29 czerwca.
                Bałem się, że w międzyczasie moja firma poda super informacje, które tak
                skrzętnie kryją no i niestety, jak już mówiłem, nie przewidziałem skali tej
                zwały bo czegoś takiego to nikt jeszcze nie widział przez ostatnie kilka lat.
                Ja nie twierdzę, że do sierpnia nie będzie się już walić. Ja tylko mówię na
                podstawie prostych faktów (bo najbardziej skutecznych), że w sierpniu będzie
                ostro do góry na bankach, które może pociągną resztęza sobą. Jeden fakt
                wystarczył do zwały to czemu ma nie wystarczyć do wzrostów. To, że jest on dla
                Ciebie za prosty nie oznacza, że nie jest prawidłowy.
                • christoph.g Re: HOSSA w sierpniu 15.06.06, 01:34
                  Zwałe przewidziało z połowę inwestorów - nie rób sobie niepotrzebnej reklamy.
                  • pee.ees Re: HOSSA w sierpniu 15.06.06, 10:04
                    A dla mnie każdy głos w „sprawie” ma znaczenie. Giełda to skomplikowany
                    mechanizm i tylko suma różnorodnych opinii, a właściwie ich średnia może dawać
                    ostre spojrzenie. Gorbi daje taką analizę inni inną. Trzeba się przyglądać,
                    słuchać, analizować i samodzielnie wyciągać wnioski. W końcu to ja inwestuje
                    tak jak uznam za stosowne, a nie tak jak radzi Gorbi czy inny forumowicz. Dla
                    mnie ten głos w „sprawie” jest wartościowy i go zapamiętam. Dzięki Gorbi.
              • eliot33 Re: HOSSA w sierpniu 15.06.06, 10:06
                Powiem ci krótko bo to swięto.
                Wydaje mi się ,ze o czym innym rozmawiamy.Ja ja wielu którzy twierdzą ,ze rynek
                wszedł w okes bessy rozumieją ją tak jak to podaja ksiązki,zycie.
                Jest to okres w którym rynek nie wyznacza nowych szcytów cenowych,za to dołki
                które są osiągane są coraz nizsze i to tyle.
                A jak to bedzie osiagane to inna bajka.Wiadomo ze jak hossa ma swoje korekty
                wieksze i mniejsze tak i w bessie będzie podobnie i wcale nie twierdze ze nie
                zdazrzy sie w tym okresie,okres bardzo dynamicznego wzrostu bo tak tez bywało.
                Och 1994 co to były za piekne wakacje,dwa tygodnie bardzo silnych wzrostów.
                Więc bardziej na miejscu było by mówic o jakis dłuzszych wzrostach a nie
                ogłaszac powrót hossy.Kto wie moze akurat trafisz z terminem.Zwróc uwage ze na
                zachodzie,w stanach od 6 lat jest bessa,a ostatnie lata mozna uznac tylko za
                silne wzrosty które zaliczane są jak na razie do korekty trendu spadkowego.
                Tak do korekty,bo jak na razie w większosci przypadków wzrosty nie przekroczyły
                2/3 spadków.W czasie bessy nie ma dobrych spólek,ale zdarzają się wyjatki które
                i w tym okresie ustanawiają nowe rekordy cenowe.Trzymam kciuki,ze do takich
                bedzie należeć twój pupil.Jezeli indeksy nie ustanowią nowych rekordów cenowych
                to tak długo mozna mówic ze rynek jest w korekcie czyli praktycznie w bessie i
                to tyle
                • eliot33 Re: HOSSA w sierpniu 15.06.06, 10:34
                  Jeszcze jedno ,bessa jest to,to samo co hossa tylko odwrotnie,trwa to jakis
                  okres zanim ceny dojdą na odpowiednie poziomy.Natomiast zjawisko takie,kiedy w
                  krótkim czasie ceny znajdą sie na bardzo niskich poziomach nazywają krachem i o
                  tym nikt nie wspomina,.
                • gorbibanki Re: HOSSA w sierpniu 15.06.06, 12:05
                  No to się w końcu dogadaliśmy. Myślałem, że od samego początku zrozumieliście,
                  że słowo HOSSA to był czysty marketing z mojej strony, żeby przyciągnąć ludzi
                  do wątku. Absolutnie nie mówię o nowych rekordach na indeksach. Ale wyobraźcie
                  sobie z jakiego poziomu może to wszystko w sierpniu startować. Robiłem analizę
                  indeksu WIG 20 i takim kluczowym, długoterminowym, ważnym punktem jest poziom
                  około 2350 pkt. Jeżeli go przebije to zatrzyma się dopiero na 1800.
                  No i teraz załóżmy,że w sierpniu mamy 1800 i scenariusz rozgrywa się dalej
                  według moich założeń. Nawet bez bicia rekordów możliwy wzrost to 80 %.
                  Oczywiście taki nie będzie ale 35 % odbicia jest całkiem realne. Oczywiście nie
                  w miesiąc ale co najmniej do Bożego Narodzenia 2006.
                  • eliot33 Re: HOSSA w sierpniu 15.06.06, 12:46
                    No to widzę ze kolega lubi takie niedomówienia,marketing.
                    Teraz przypomniało mi sie o WBk i jego rzekomym przejeciu,które jak sie pózniej
                    okazało miało byc fuzją czy to nie było z tobą?
                    Na razie pozdr
                    • naganiatch Re: HOSSA, a kiedy sie skonczyla? 15.06.06, 20:32
                      No ciekaw jestem co wymyslicie po dniu dzisiejszym... patrzac na towary i rynki
                      dookola nas.. na stany..
                      • eliot33 Re: HOSSA, a kiedy sie skonczyla? 15.06.06, 21:05
                        Cóz mozna tylko żałowac ,że nas przy tym nie było.Jutro moze być zupełnie
                        inaczej i co wtedy zrobimy?No bo jesli dalej tam bedzie dobrze to nie pytam
                        ,mozna przypuszczać
                      • fular1 Re: HOSSA, a kiedy sie skonczyla? 15.06.06, 21:09
                        ja nic nie wymysle. otworze rano L jak nie bedzie za duzej luki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka