Dodaj do ulubionych

bioton o co tu chodzi

28.06.06, 10:30
mam akcje biotonu niedawno byly po 30 zl a teraz sa po 2,22 az tak spadly?
Obserwuj wątek
    • eliot33 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 10:47
      Nie mówiłem,ze niektózy sie moga pózno obudzić??
      Wez no sie troche wysil poczytaj a nie tylko nowy wątek i pytać
      Dosyc juz o tym napisano.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=44173231&a=44173231&wv.x=2
      • user30 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 11:09
        moze pan mi to jakos wytlumaczy
    • sigielki Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 11:03
      Może ktoś wie kiedy będzie się można zapisać na nowe akcje przysługujące z PP?
      • eliot33 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 11:21
        Czy wie ktos ,jaka wartosc biotomu jest zaliczana dzisiaj do wig20?
        Sadząc po wartosci wigu20 ,to chyba dzisiejsza cena ma nie wielki wpływ.Czy ktos
        to wie?Wiem ,mozna samemu szukac,ale akurat ten temat moze juz ktos zna,to
        oszczedzi mi tych kilkanascie minut na poszukiwania.
        • bbros2 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 13:09
          No wlasnie - w Parkiecie lamentowali jak to wplynie na WIG20 a tu cisza i spokoj
          Pozdrawiam
          Krzysiek
    • gadzik1 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 11:13
      mialem sie nie odzywac, bo znow ktos powie, ze to niegrzeczne, albo cos w tym stylu. Ale ludzie, do diabla ciezkiego czy w życiu też tak robicie, ze najpierw cos kupujecie a pozniej zastanawiacie sie do czego to słuzy?
      rozumiem, ze jesli nie skapowaliscie o co z tym wszystkim chodzi , to i nie skapujecie jak skorzystac z informacji ktore juz ktos wczesniej kilka razy napisal.

ja wiem, mozna nie rozumiec i pytania sa jak najbardziej na miejscu. Ale moze chociaz podejmicie troche wysilku, zeby zrozumiec odrobine i zadawac bardziej precyzyjne pytania, niz "o co w tym chodzi"

bossa.pl/edukacja/prawo_poboru/
      • 123kc Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 11:26
        Nie irytuj się, dzięki takim ludziom ( raczej pieniądzom)jakoś to się kręci.
      • streter Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 11:30
        Oczywiście, że w życiu tez tak robią. gadzik1 - czy jest sens postępowac wbrew
        trendom???
      • dominig Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 12:18
        Witam !
        Mam jedno pytanko, bo juz sam nie wiem co "oni" wykombinowali z tym biotonem :)
        Po splicie cena spadla do około 5zł. Dzis jest nowa cena około 2 zł na
        otwarciu, co znaczy że dziś jest początek notowań PP? Gdy dokupiłem dzisiaj
        akcji w cenie 2 zł, nie jestem do niczego więcej zobowiązany ?
        • akrystian Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 12:36
          od dzisiaj są notowane akcje bez PP nic już nie musisz nic nie dostaniesz -
          możesz sprzedać drożej (przynajmniej narazie)
        • woi.mi Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 14:27
          Jeśli wczoraj miałeś do końca sesji akcje to masz pp,dzisiaj już możesz wszystko
          sprzedać.
          • inspektorek Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 15:29
            a kiedy pp pokazą się na koncie maklerskim ??
      • corregidor Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 22:51
        Rewelacja
    • eljast1 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 18:20
      Proszę o wyjaśnienie. Kupiłam 100 akcji Biotonu, po splicie mam 500, czyli
      teoretycznie taką samą wartość w zł. Wczoraj miałam dokładnie tyle samo ile
      wydałam na zakup tych akcji. A dzisiaj kurs wynosi ok. 2 zł. Co to oznacza, bo
      nie za bardzo rozumiem te prawa poboru. Ile akcji mam teraz na koncie w Biurze
      Maklerskim? Też 500? Czy plus pp? Jednym słowem czy jeśli nie zrobiłam dziś
      żadnego ruchu z Biotonem lub może wczoraj to straciłam?
      Dzięki
      • bbros2 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 18:30
        Jesli dobrze rozumiem to wyglada to tak. Mialas 100 akcji czyli po splicie masz
        500 - jesli chodzi o prawa poboru to liczy sie 9 za 1 stara lub 1,8 za 1 nowa
        czyli masz prawo poboru 9x100 = 1,8x500 = 900 akcji. Z tego co sie orientuje to
        bedziesz mogla nabyc je po 0,21gr czyli 900x0,21 = 189zl. W tym momencie
        bedziesz miala w sumie 1400 akcji (500 po splicie + 900 po zmianie PP->PDA-
        >zwykle akcje). Zakladajac wiec ze akcje te beda powiedzmy po 2zl a wczesniej
        byly po 25zl to wczesniej mialas 25x100 = 2500zl a teraz masz 1400x2 = 2800zl -
        wydane 189zl co da Ci powyzej 2600. I tyle ;-) Tylko trzeba pamietac zeby
        zrealizowac PP wykupujac je (nie znam daty - chyba bedzie dopiero podana) lub
        po prostu sprzedac PP gdy beda notowane bo z reguly PP beda notowane i bedziesz
        miala na koncie wtedy 500 akcji i 900 PP - bedziesz mogla zmienic te 900 PP w
        prawa do akcji wykupujac je za 0,21 / szt badz tez opchnac je normalnie na
        gieldzie jak inne akcje

I chyba tyle. Mam nadzieje ze sie nie myle bo sam poczatkujacy jestem
        Pozdrawiam
        Krzysiek
        • dominig Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 22:46
          Witam !
          Mam pytanko, jaki jest podział PP, czyli ile można otrzymać akcji w cenie 0.21
          zł w stosunku do posiadanych i do kiedy trzeba bylo miec stare akcje, aby
          otrzymac PP. Czy split też się w to wlicza ?
          Pozdrawiam !
        • eljast1 Re: bioton o co tu chodzi 28.06.06, 23:23
          Bardzo dziękuje za te informacje.
          Pozdrawiam
          E.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka