gut_inwestor 29.06.06, 16:16 Witam Na co trzeba wzrucic szczegulną uwagę grając na kontraktach terminowych? Za wszystkie rady z góry dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:18 skoro taki gracz jak migo wtapia czasem na kontraktach, ja wtopilem nie raz - jesli w akcjach nie jestes od 3 lat - odradzam. kup dziewczynie suknie. albo pierscionek. a jesli zagrasz- pochwal sie za miesiac \ dwa ile wtopiles. ( zyskaless ) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:28 fular: moja walka z kontraktami oscyluje wokół zera - w długim terminie. Sporo wtopiłem jesienią by odrobić straty w ciągu bodajże 2 sesji. Fart. Od miesiąca liczę dokładnie - zaczynałem z kapitałem 10k. Teraz zostało 8,4. I tak dobrze bo obróciłem około 70-80 kontraktów od początku czerwca. Wychodzi na to że zarobek na kontraktach zależy od ogromnej ilości czynników. Podobnie jak przy spekulacji akcjami istotne są wyniki w naprawdę długim terminie. Powiedzmy rocznym. Na pewno odradzałbym granie samymi kontraktami - bez większości aktywów ulokowanych w bezpieczniejszych miejscach. Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:38 Witam Bo ja obecnie cały czas się ucze obserwując zachowanie Rynku Forex a dokładniej Miedzi i Ropy. Wpływ tych surowców na KGHM i na PKN Orlen, lotos. I wpływ tych spółek na indeks WIG20, oraz odzwierciedlenie WIG20 na kontrakty FW20. Oraz bardzo ważną rzeczą, którą robię to przeprowadzam analizę techniczną w sesji dziennej na indeks WIG20 :) i można dowiedzieć się jak pójdzie kórs :) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:43 migo daleki jestem od usmieszkow i kpin. sam wtopilem a jestes o wiele wytrawniejszym graczem. ja tylko chcialem powiedziec przedmowcy, ze jesli ma male doswiadczenie, niech nie gra dzwigniami finansowymi bo dostanie po lapach i bedzie smutny jak ja czasem wieczorami. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:34 gut_inwestor , jeżeli jesteś młodym inwestorem zwróć szczególną uwagę na ukryciem dóbr wszelakich przed wizytą komornika Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:45 a Wy elamigo1 i fular1 jakie macie swoje obliczenia odnośnie zachowań indeksu WIG20? Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:51 No to troche za mało bym powiedział. Ja też mam przeczucia i sie sprawdzają. odnośnie zachowań kursu WIG20 jakie bendzie otwarcie bądz zamknięcie. Przewidze czy mały plus bądź minus, albo duży minus, albo plus. Ale trudno na przeczuciach jak pojdzie kurs w ciągu sesji :( Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:53 i bardzo ważne jest cięcie strat :) lepiej z małą stratą wyjść, bądź z większą :( Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 16:58 poce sie ale 20 pkt i zamykam. 200 zl - fajna kolacja. dlatego narazie pasuje. nie zarabiam ale i nie trace Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:02 No też tak sądze najlepiej w ciągu 1 sesji otwozyć i zamknąć pozycje. Nawet te 10 punktów bądź 7 :) na jednym wejściu :) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:04 caly tydzien zapieprzam, poce sie - 10h przy kompie i mam na + 7 12 4 15 pkt zeby potem wjebac np 40 dzieki :-) to narazie nie dla mnie. za dziwny rynek Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:09 A jaką masz strategię? Czyli po ile punktów masz zamiar zarobić i kiedy tniesz ewęntualną stratę? Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:10 na poczatek to chyba dobry pomysl, mniejsze ryzyko ze obudzimy sie bez kasy, chociaz z drugiej strony granie intraday nie jest wcale takie latwe i czesto w dluzszej perspektywie okazuje sie ze lepiej bylo otworzyc zamierzona pozycje i zamknac ja po miesiacu. Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:11 No tak ale czy Ty wiesz jaki kurs bendzie np. za miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:20 Jeśli można spytać to z jakiego biuro maklerskiego kożystasz Fular1 odnośnie kontraktów? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 18:28 wbk - nie narzekam. a co do kontraktow to obserwuje rynek. kiedy widze ze jest zwala -3% w USA to wiem ze bedzie spadac. amator poczatkujacy na czuja Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:26 No czasem czlowiek wie a jednak grajac intra cos go korci zeby odwrocic zamknac itd. Jednym slowem chce zarobic wiecej a zarabia mniej :) zreszta niewazne sam sie troche zamotalem we wlasnych myslach. To przez to ze wentylator dzis wylaczony. Tak czy owak zycze powodzenia bo sam tez niedawno zaczalem granie na kontraktach i mam nadzieje ze nie zawita do mnie komornik :) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:30 i jak Ci idzie? jak przewidujesz kurs? Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 17:48 narazie jestem w plecy, na szczescie nieduzo. Glownie przez problemy z interpretacja zasady "pozwol zyskom rosnac". Zauwazylem ze nie sluzy mi ona przy obecnej sytuacji na rynku. Kurs obstawiam na minus ale to tylko przeczucia, bo gram narazie tylko DT a tam mam ciagle gorki i dolki, ktore przewiduje glownie stosujac AT. Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 19:14 Ja posiadam rachunek maklerski w Pekao S.A. I jestem zadowolony bo mają bardzo dobrze przejrzysty podgląd notowań :) I chcę założyć rachunek odnośnie kontraktów w ING :) Ponieważ szybko składa się zlecenie itp. :) i daytrading płace 7zł. od kontraktu :) Wiec tanio :) A powiedz mi Fular1 jak wygłada w WBK rynek zagraniczny? Wykresy zagranicznych indektów i kontraków na poszczegulne indeksy. Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 19:33 a gdzie patrzysz na wykresy zagranicznych indeksów Odpowiedz Link Zgłoś
imafreak Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:04 Hmm, z przeczuciami to radzę bardzo uważać. Szczególnie, gdy pojawiają się emocje - wtedy przeczucia znikają. A gwarantuję Ci sporo emocji przy kontraktach (jeżeli dopiero zaczynasz, to nawet będzie tak, że emocje będą większe, im bardziej będziesz do przodu - nie do tyłu :D ). Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:07 a Ty imafreak rozumie ze grasz na kontraktach? i czym się sugerujesz zeby obstawić kurs? Odpowiedz Link Zgłoś
imafreak Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:37 Tak, walczę na kontraktach już trochę ponad pół roku. Wcześniej interesowałem się bardziej rynkiem akcji, ale wszystkiego trzeba spróbować. Decyzję podejmuję przede wszystkim na podstawie AT. Oczywiście staram się też dużo czytać, żeby być na bieżąco z informacjami z rynku. Ostrzegam - to ciężka praca, wymagająca sporo zaangażowania czasowego. Męczy też psychicznie. Nie liczyłbym na dobre wyniki jeżeli bazujesz tylko na "wyczuciu". Nie traktuj tego jak ruletki - tutaj się nie obstawia kursu, tylko zajmuje pozycje zgodnie z wynikami analiz i przyjętym planem. Inaczej skończy się to wielką wtopą - gwarantuję głową. Na razie idzie mi całkiem nieźle a to pewnie dlatego, że na dzień dobry dostałem kopa (15% kapitału w plecy na 4 transakcjach) - to nauczyło mnie szacunku do rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:40 dlatego teraz mozesz zyskiwac. pisalem nizej - najgorzej zarobic na pierwszych transakcjach Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:08 emocje sa. i to za duze. ktos poradzil mi zebym z moim temperamentem zajal sie akcjami. nie kontraktami. jeszcze ktos zebym zajal sie opcjami. tam jest przyjete z gory ryzyko i nic wiecej sie nie da stracic. ponoc sa lepsze od kontraktow. nie wiem. nie czytalem. ale nie lubie byc dawca kapitalu wiec koncze na paro punktowej wtopie. jak slysze o gosciach na forum ( inne fora ) ze w mlodosci dostali baty na kontraktach w kwotach rzedu 20 000 - 30 000 to ja to wale. :-) a czym wiecej sie traci tym sie chce wiecej odegrac - czyli lepiej isc do kasyna. mozna sie na ladne kobietki popatrzec :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:20 i jedna z zasad. którą przyjełem to taka, że nie można być pazerny na pieniądze, bo jak się bendzie to się straci :( Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:24 tak. niestety. najgorzej co sie moze zdarzyc to jak mlody czlowiek zarobi na swojej pierwszej, nie daj Boze drugiej transakcji. Normalnie wtedy to jest katastrofa. Porazka i to bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:41 dokładnie. Ja uwazam, jeśli chce się obstawić spadek, bądź wzrost, to trzeba podać pare argumentów, które bende jasno twierdziły, iż kurs pójdzie w góre, badź w dół. W tedy mamy leprzy konfort psychiczny, co jest bardzo wazne :) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 29.06.06, 20:50 Najlepiej jeszcze jak się dysponuje środkami, które samemu się zapracowało, bo uważam, że się bardziej je szanuje :) i jest się dumny z siebie jeśli bendzie sie je pomnażać :) i bendziemy lepiej rynek obserwować :) rzeby nie narazić się na straty. Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:20 No i poszło ładnie nie Północ :) Tyle jak się zamknie? Czy bendzie lekki trend spadkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:23 miales jakas pozycje na otwarciu? czy tylko obserwujesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:56 Nie nie stety nie miałem zadnej pozycji, bo jestem na dłuzej fazie obserwacji, aby można było powoli w nie wchodzić :) A jakie masz doświadczenie na kontraktach? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 10:57 ostroznie. mowie ci. zreszta napiszesz jak sprobujesz. poki sie zapalkami nie oparzylem tez mialem rady ojca w dupie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:04 Fular1 kiedy zaczołes glrać na kontraktach? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:06 moze dwa miechy temu. nie no moze od maja. no to 2 miechy temu :) bilans ujemny - ale paro punktowy ( 30-35 ). bron Boze nie zycze ci udanych pierwszych transakcji. po czasie zrozumisz. ja zaczalem od +15 pkt i chyba +19 i to mnie zgubiło. narazie pasuje. wakacje mam. jeszcze siedze w katosach, ale lada dzien spadam. pocic sie caly tydzien, a potem oddac wszystko z nawiazka to nie dla mnie. poczytam o opcjach Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:09 swoja droga dzis odwiedzam krakow - wernisaż :-) napije sie na wawelu pifffka :) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:12 Ja rozumie Fular1 ze Ty traktujesz giełde jako dodatek do codzienności? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:14 alez oczywiscie. nigdy nie utrzymuj sie tylko z gieldy !! jak jest dobrze to super. jak jest gorzej - niejeden zawiązał sobie pętle wokol szyi - kredyty + bessa. Giełdą interesuje sie moze tak z 4-5 lat. czynnie inwestuje w fundusze od 2002 - 2003 roku. niejedno stracilem, nie jedno zyskalem. doswiadczenie jest bezcenne. ale do kontraktow nie mam nerwow. a mowili mi ze jestem melancholikiem w szkole ? Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:17 tak kontrakty to stres jak nie wiem. Ale dlatego czeba miec jakiś plan działania :) i postawiać argumenty, które bendą znacząco przemawiac ze kórs się tak zachowa a nie inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:19 u mnie stop 25 pkt. nigdy wiecej. gdybym utrzymał krotka pozycje mojego ostatniego ruchu na poziomie 2560 to dzis jest 2835 2560 sprzedaz - 2835 kupno = -275 x 10 zł \ punkt = -2750 zł moja strata urosłaby z 6% na pułap większy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:23 no dlatego jak już wspomniałem bardzo ważne jest ciecie strat :) Ja to robiłem na akcjach :) i zawsze dobrze zrobiłem :) wyszłem z tratą 2-3% A jeśli bym nie sprzedał i czymałbym dalej to straciłbym około 10% :/ Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:08 ja tez powtarzam - ostroznie :) dzis zapalki mocno mnie poparzyly, ale taka prawda ze dopoki sie nie straci to sie nie nauczy. Mysle ze to poprostu jest taka oplata za szkole. I mysle tez ze lepiej jak czlowiek straci 2 tysiaki na kontraktach niz jak wyda te 2 tysiaki na jakis kurs kontraktowy bo zycie pokazuje ze wiedza swoje a czlowiek na rynku swoje. Oczywiscie zakladajac ze bawimy sie pieniedzmi ktorych nie potrzebujemy na wyzywienie rachunki itd :) Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 11:27 Tak jak sądziałem dyży + i w sesji dniowej pomału lekka tendencja spadkowa. Wiec dzisiaj nie otwierałbym zadnej pozycji :) bo nie ma dużych wachnięć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
gut_inwestor Re: Kontrakty FW20 30.06.06, 15:54 co sądzicie jakie bendzie otwarcie jutrzejszej sesji? Odpowiedz Link Zgłoś