elamigo1 28.11.06, 14:35 Inaczej nie mogę SKOMENTOWAĆ TYCH DANYCH - jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gorbibanki Re: uuups. 28.11.06, 14:38 A ile wam trzeba jeszcze dowodów, że gospodarka amerykańska się wali !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 14:53 A ja nie jestem absolutnie pod wrażeniem. Dzisiejsze dane nie zmieniają obrazu gospodarki USA jaki mamy od tygodni, jeśli nie od miesięcy. Problem polega na tym kiedy stan gospodarki przełoży się na rynek akcji. Patrząc na wykresy wciąż się nie przekłada. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: uuups. 28.11.06, 15:00 Rozpędzoną lokomotywę nie tak łatwo zatrzymać i wrzucić wsteczny. Spokojnie. Wszystko w swoim czasie. Przynajmniej Gorbi będzie miał wesołe Święta. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 15:09 Gorbi może mieć wesołe święta głównie z powodu talexu. Ktoś znowu skupuje tą jakże cenną spółkę. Obroty dzisiaj są po prostu, jak na tę spółkę, oszałamiające. A kurs rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: uuups. 28.11.06, 14:58 to nie chodzi o skalę spadku. Miał być duży bo boeing zawyżył poprzedni miesiąc. Tu kwestia spadku bez zamówień na środko transportu. PKB stanów liczyny w kolejnym kwartale wskaże spadek poniżej tego co deklarował FED! Musziałem przerwać postowanie by puścić krótką... Jedną i ze stopem. Popatrzę sobie dalej. Jestem skłonny zamknąć tę pozycję o 16steh lub tuż po reakcji na kolejne dane - domy na wtórym mogą wyciągnąć resztki optymizmu. over Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: uuups. 28.11.06, 15:00 Jednak taki Gorbi który widzi tylko czarne i białe będzie miał na giełdzie lepiej bo wy się za dużo wahacie. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 15:05 Amigo, puszczanie teraz krótkiej to chyba raczej ruch emocjonalny. Co robią gracze widząc takie dane ? Wchodzą w krótkie. I pewnie jest dużo takich graczy. To takie "niby" naturalne. Tyle, że takie i podobne dane mamy od wielu miesięcy. Niespodzianka byłaby jakby te dane były lepsze. Z innej strony zauważyłem, że najczęściej rynek akcji w USA po takich danych rośnie; nie wiem w ilu przypadkach ale tak na oko w 70 - 80%. Tu by się przydał taki zeszyt jaki ma Citro. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: uuups. 28.11.06, 15:09 Czyżby nasz Zawodowiec siedział w długich? Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: uuups. 28.11.06, 15:10 trochę emocji owszem. Ale patrzę na emocje w usa. Nie może być inaczej by ich strach nie obleciał. Wiele z poprzednich analiz dlaczego rosło bierze w łeb. Jeśli ananle nie znajdą powodu by uzasadnić by nie spadało to będzie lecieć. na dodatek drożeje ropa a info ze spółek jest mało optymistyczne Na chwilę obecną relacja ryzyko zysk przy krótkiej mocno przechyliła się na korzyść ZYSK. a Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 15:22 Strach to powinien ich juz dawno oblecieć. Pamiętaj, że oni żyja takimi sprawami jak np. coroczny marsz świętego mikołaja itp. Analami bym się w ogóle nie przejmował. Lektura tych idiotów piszących np. w bloombergu coraz bardziej mnie przeraża. Jednego dnia piszą, że ropa spada więc akcje rosną. Innego dnia ropa rośnie, akcje też, więc piszą o nadziejach na obniżkę stóp itd. Pierdoły na maksa. Prawda jest na rynku i w jego zachowaniu. A co do moch pozycji. Sam już się w nich gubię. Mam je w walutach, złocie, polskich akcjach i polskich kontraktach. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 reakcja gti w usa 28.11.06, 15:22 prasa spycha dane o zamówieniach przemysłowych na trzeci plan. Na top wysuwa się nowe zamówienie boeinga oraz gadka Baranka. Jeśli rynki wytrzymają napór misiów do przemowy bernankego to ten może wyliftować indeksy. Taki chyba jest plan. Przecież baranek to człowiek usaańskiej gti . Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:26 A niech się dalej bawią w ten makijaż. Pewnego dnia wstaną a ich piękna będzie niumalowana i zawał gwarantowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:37 A stanie się to wtedy gdy Gorbi już odda stronie przeciwnej te 20 tys. zł depozytu, Amigo stanie sie bykiem a ja zapakuję się na maksa w długie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:42 Czy sugerujesz, że to niemożliwe :) Ja pod wpływem emocji mogę stracić wszystko :) Amigo to byk tylko o tym nie wie :) A co z Ciebie za ziółko to już sam Corhydron raczy wiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:51 Amigo, jednego tylko nie rozumiem. Dlaczego wystawiasz krótką na polski indeks po danych w USA ? Podobno IDM otwiera platformę inwestycyjną w grudniu - bedzie można handlować walutami i akcjami zagranicznymi i innymi instrumentami. Uwaga: nie jestem pracownikiem ani agentem IDM (generalnie mam ta firme gdzieś). Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:58 Dla szukających ręki GTI. Zanim zaczniecie narzekać na GTI spójrzcie na wykres WIG20 od początku października. Dzisiaj jest broniona linia trendu rosnącego. Czyli znowu może mieć rację Citro szukający swojej szansy w długich. Citro, dzisiaj kupuję sobie zeszyt 16 kartkowy w kratkę. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:07 odwieczna walka fundamentalistów z technikami. na marginesie: stop już mi strzelił. Ale warto było. Do następnego razu. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:10 Zawodowiec łączy w sobie fundamentalizm i technikę. Ale tak naprawdę najważniejsza jest psychologia masowa. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:25 tudzież właśnie psychologię mas łączę z fundamentalizmem technicznym :-) w swojej spekulacji. Gdyby nie zagrywka naszej gti - miałbym pozycjię i może nawet zachował ją do jutra. Ale stop jest stopem - niezależnie od mojego odczucie, przesuwać go nie wolno. Bywa i tak. Szykuję sobie już materiały na komentarz wieczorny. Nie będę zdradzał szczegółów:-) jak na razie jedyne co można powiedzieć o rynkach to to że nasza gti pokazała pazurki a w ameryce są bardzo nerwowi. Prawdę mówiąc wkurza mnie to że jutro anale każa nam uwierzyć że końcówka sesji była naturalna i słowem nie wspomną o ustawianiu indeksu. Powtarzam sobie: "obudź się, jesteś w Polsce" Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:31 Komentarze są fajne ale bez przesady. Mnie jednak wciąż dziwi ta beztroska amerykanów. To kompletni kretyni. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:53 Spokojnie. Sesja w Stanach trwa do 22'. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:58 To, że kretyni to wiedzą wszyscy. Cóż z tego jeśli mają kasę. Wczytałem się w dane. Są na granicy powalających. wszystko poniżej tego co dyskontowano jako powód do wzrostów. Nawet wtórna sprzedaż domów wzrosła bo ceny spadły. Wzrost o 0,5% okupiony był spadkiem 3,5% ceny. Jeśli porównasz inne okresy i ceny to się okaże że siła relatywna leci katastrofalnie, prawie. Czego się spodziewali? że jak ceny spadną o 3% to sprzedaż spadnie? Musiała wzrosnąć. Tu najważniejsze są ceny a nie ilość sprzedanych domów. To cena jest podstawą do określania wartości domu jako zabezpieczenia. Oni to mają gdzieś. Ma rosnąć i już. Jeśli reakcja na jutrzejsze dane będzie podobna to będzie oznaczało jedno - nie kończąca się hossa. Dow Jones będzie na poziomie 20k a dolar po 30. eurocentów. Zobaczymy co powie ben. Zresztą nieważne co powie. Wystarczy sama wiadomość że coś powiedział. Cokolwiek. Ważna jest reakcja na to fakt że coś powiedział. Może nawet beknąć zamiast mówić. Rynki i tak zrobią swoje. ami Odpowiedz Link Zgłoś
s42 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 17:35 Amigo, nie ma sie co wkurzać, tak to już jest. Dzisiaj na zakończenie sesji Jacek Rzeźniczek komentując dla stooq.com powiedział otwartym tekstem , że... cytat: Ameryka w dół, Euroland w dół, Budapeszt (BUX) w dół, ale u nas spekulacja ma inne plany i w końcowej fazie sesji mamy wyciąganie rynku za uszy. Niewiele ma to wspólnego nie tylko z fundamentami, ale także z logiką, a niestety czasem więcej z grą w trzy karty, a Piotr Kuczyński , którego również czytujesz przypomina nam też od czasu do czasu , że u nas często to ogon macha psem... S42 Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 18:29 Lepiej s42 nie dałoby się tego ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Wielka pielgrzymka 28.11.06, 18:58 Dane, jak dane. Ciekawe będą wydarzenia następnego tygodnia, gdy Paulson i Bernake posypią głowę popiołem, włożą włosiennice z napisem "Nie róbcie krzywdy oszczędnościom baby-boomers" i udadzą się do jaskinii smoka, źródła bogactw wszelakich, czyli do Chin. Chińczycy, którzy - niestety - jeszcze nie oddzielili gospodarki od polityki postanowili pokazać przed negocjacjami kto tu rządzi i udowodnili, że kilka słów chińskich mandsrynów gospodarczych może narobić niezłego bigosu. "Zostawimy u Was ten trylion dolarów Bernake-san, ale chcielibyśmy porozmawiać o oprocentowaniu lokat. 5,5% już nas nie zadowala. Może 6% albo 7% ?" - powiedzą Chińczycy. I co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Wielka pielgrzymka 28.11.06, 21:06 wtedy ben wyciągnie szkocką z barku i porozmawiają konkretnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Wielka pielgrzymka 28.11.06, 21:11 przy takim bilansie handlowym, kierunku dolara - coś musi pęknąć. Albo baran podniesie stopy broniąc dolara i zadowalając chińczyków i ucinając inflację - kładąc koszty kredytu i rynek akcji, albo nie znrobi nic by właśnie położyć dolara i uzdrowić bilans handlowy. Każdy z wariantów ma swoje plusy. Ten drugi zaś nie daje aż tak wielkiej siły chińczykom. W końcu usa zawsze może wydrukować pieniądze by spłacić chińczyków .... mało realne - ale coś w tym jest. Cokolwiek co by nie uzgodnili to może wstrząsnąć rynkami - więc stawiam że nie uzgodnią NIC. AMI Odpowiedz Link Zgłoś