28.11.06, 14:35
Inaczej nie mogę SKOMENTOWAĆ TYCH DANYCH - jestem pod wrażeniem.
Obserwuj wątek
    • gorbibanki Re: uuups. 28.11.06, 14:38
      A ile wam trzeba jeszcze dowodów, że gospodarka amerykańska się wali !!!
    • stockciarz Re: uuups. 28.11.06, 14:38
      Widać po wykresach.
      • zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 14:53
        A ja nie jestem absolutnie pod wrażeniem. Dzisiejsze dane nie zmieniają obrazu
        gospodarki USA jaki mamy od tygodni, jeśli nie od miesięcy. Problem polega na
        tym kiedy stan gospodarki przełoży się na rynek akcji. Patrząc na wykresy wciąż
        się nie przekłada.
        • prenditore Re: uuups. 28.11.06, 15:00
          Rozpędzoną lokomotywę nie tak łatwo zatrzymać i wrzucić wsteczny.
          Spokojnie. Wszystko w swoim czasie.
          Przynajmniej Gorbi będzie miał wesołe Święta.
          • zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 15:09
            Gorbi może mieć wesołe święta głównie z powodu talexu. Ktoś znowu skupuje tą
            jakże cenną spółkę. Obroty dzisiaj są po prostu, jak na tę spółkę,
            oszałamiające. A kurs rośnie.
    • elamigo1 Re: uuups. 28.11.06, 14:58
      to nie chodzi o skalę spadku. Miał być duży bo boeing zawyżył poprzedni miesiąc.
      Tu kwestia spadku bez zamówień na środko transportu. PKB stanów liczyny w
      kolejnym kwartale wskaże spadek poniżej tego co deklarował FED!
      Musziałem przerwać postowanie by puścić krótką... Jedną i ze stopem.
      Popatrzę sobie dalej. Jestem skłonny zamknąć tę pozycję o 16steh lub tuż po
      reakcji na kolejne dane - domy na wtórym mogą wyciągnąć resztki optymizmu.
      over
      • gorbibanki Re: uuups. 28.11.06, 15:00
        Jednak taki Gorbi który widzi tylko czarne i białe będzie miał na giełdzie
        lepiej bo wy się za dużo wahacie.
      • zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 15:05
        Amigo, puszczanie teraz krótkiej to chyba raczej ruch emocjonalny. Co robią
        gracze widząc takie dane ? Wchodzą w krótkie. I pewnie jest dużo takich
        graczy. To takie "niby" naturalne. Tyle, że takie i podobne dane mamy od wielu
        miesięcy. Niespodzianka byłaby jakby te dane były lepsze.
        Z innej strony zauważyłem, że najczęściej rynek akcji w USA po takich danych
        rośnie; nie wiem w ilu przypadkach ale tak na oko w 70 - 80%. Tu by się przydał
        taki zeszyt jaki ma Citro.
        • prenditore Re: uuups. 28.11.06, 15:09
          Czyżby nasz Zawodowiec siedział w długich?
        • elamigo1 Re: uuups. 28.11.06, 15:10
          trochę emocji owszem. Ale patrzę na emocje w usa. Nie może być inaczej by ich
          strach nie obleciał. Wiele z poprzednich analiz dlaczego rosło bierze w łeb.
          Jeśli ananle nie znajdą powodu by uzasadnić by nie spadało to będzie lecieć.
          na dodatek drożeje ropa a info ze spółek jest mało optymistyczne
          Na chwilę obecną relacja ryzyko zysk przy krótkiej mocno przechyliła się na
          korzyść ZYSK.
          a
          • zawodowiec4 Re: uuups. 28.11.06, 15:22
            Strach to powinien ich juz dawno oblecieć. Pamiętaj, że oni żyja takimi
            sprawami jak np. coroczny marsz świętego mikołaja itp. Analami bym się w ogóle
            nie przejmował. Lektura tych idiotów piszących np. w bloombergu coraz bardziej
            mnie przeraża. Jednego dnia piszą, że ropa spada więc akcje rosną. Innego dnia
            ropa rośnie, akcje też, więc piszą o nadziejach na obniżkę stóp itd. Pierdoły
            na maksa.
            Prawda jest na rynku i w jego zachowaniu.
            A co do moch pozycji. Sam już się w nich gubię. Mam je w walutach, złocie,
            polskich akcjach i polskich kontraktach.
    • elamigo1 reakcja gti w usa 28.11.06, 15:22
      prasa spycha dane o zamówieniach przemysłowych na trzeci plan. Na top wysuwa się
      nowe zamówienie boeinga oraz gadka Baranka. Jeśli rynki wytrzymają napór misiów
      do przemowy bernankego to ten może wyliftować indeksy. Taki chyba jest plan.
      Przecież baranek to człowiek usaańskiej gti .
      • gorbibanki Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:26
        A niech się dalej bawią w ten makijaż. Pewnego dnia wstaną a ich piękna będzie
        niumalowana i zawał gwarantowany :)
        • zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:37
          A stanie się to wtedy gdy Gorbi już odda stronie przeciwnej te 20 tys. zł
          depozytu, Amigo stanie sie bykiem a ja zapakuję się na maksa w długie.
          • gorbibanki Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:42
            Czy sugerujesz, że to niemożliwe :)
            Ja pod wpływem emocji mogę stracić wszystko :) Amigo to byk tylko o tym nie
            wie :) A co z Ciebie za ziółko to już sam Corhydron raczy wiedzieć :)
            • zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:51
              Amigo, jednego tylko nie rozumiem. Dlaczego wystawiasz krótką na polski indeks
              po danych w USA ?
              Podobno IDM otwiera platformę inwestycyjną w grudniu - bedzie można handlować
              walutami i akcjami zagranicznymi i innymi instrumentami.
              Uwaga: nie jestem pracownikiem ani agentem IDM (generalnie mam ta firme gdzieś).
              • zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 15:58
                Dla szukających ręki GTI. Zanim zaczniecie narzekać na GTI spójrzcie na wykres
                WIG20 od początku października. Dzisiaj jest broniona linia trendu rosnącego.
                Czyli znowu może mieć rację Citro szukający swojej szansy w długich.
                Citro, dzisiaj kupuję sobie zeszyt 16 kartkowy w kratkę.
                • elamigo1 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:07
                  odwieczna walka fundamentalistów z technikami.
                  na marginesie: stop już mi strzelił.
                  Ale warto było. Do następnego razu.
                  • zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:10
                    Zawodowiec łączy w sobie fundamentalizm i technikę. Ale tak naprawdę
                    najważniejsza jest psychologia masowa.
                    • elamigo1 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:25
                      tudzież właśnie psychologię mas łączę z fundamentalizmem technicznym :-) w
                      swojej spekulacji. Gdyby nie zagrywka naszej gti - miałbym pozycjię i może nawet
                      zachował ją do jutra. Ale stop jest stopem - niezależnie od mojego odczucie,
                      przesuwać go nie wolno. Bywa i tak. Szykuję sobie już materiały na komentarz
                      wieczorny. Nie będę zdradzał szczegółów:-)
                      jak na razie jedyne co można powiedzieć o rynkach to to że nasza gti pokazała
                      pazurki a w ameryce są bardzo nerwowi.
                      Prawdę mówiąc wkurza mnie to że jutro anale każa nam uwierzyć że końcówka sesji
                      była naturalna i słowem nie wspomną o ustawianiu indeksu.
                      Powtarzam sobie: "obudź się, jesteś w Polsce"
                      • zawodowiec4 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:31
                        Komentarze są fajne ale bez przesady.
                        Mnie jednak wciąż dziwi ta beztroska amerykanów. To kompletni kretyni.
                        • prenditore Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:53
                          Spokojnie. Sesja w Stanach trwa do 22'.
                        • elamigo1 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 16:58
                          To, że kretyni to wiedzą wszyscy. Cóż z tego jeśli mają kasę.
                          Wczytałem się w dane. Są na granicy powalających. wszystko poniżej tego co
                          dyskontowano jako powód do wzrostów. Nawet wtórna sprzedaż domów wzrosła bo ceny
                          spadły. Wzrost o 0,5% okupiony był spadkiem 3,5% ceny. Jeśli porównasz inne
                          okresy i ceny to się okaże że siła relatywna leci katastrofalnie, prawie. Czego
                          się spodziewali? że jak ceny spadną o 3% to sprzedaż spadnie? Musiała wzrosnąć.
                          Tu najważniejsze są ceny a nie ilość sprzedanych domów. To cena jest podstawą do
                          określania wartości domu jako zabezpieczenia. Oni to mają gdzieś. Ma rosnąć i już.
                          Jeśli reakcja na jutrzejsze dane będzie podobna to będzie oznaczało jedno - nie
                          kończąca się hossa. Dow Jones będzie na poziomie 20k a dolar po 30. eurocentów.
                          Zobaczymy co powie ben. Zresztą nieważne co powie. Wystarczy sama wiadomość że
                          coś powiedział. Cokolwiek. Ważna jest reakcja na to fakt że coś powiedział. Może
                          nawet beknąć zamiast mówić. Rynki i tak zrobią swoje.
                          ami
                      • s42 Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 17:35
                        Amigo, nie ma sie co wkurzać, tak to już jest.
                        Dzisiaj na zakończenie sesji Jacek Rzeźniczek komentując dla stooq.com
                        powiedział otwartym tekstem , że...
                        cytat:
                        Ameryka w dół, Euroland w dół, Budapeszt (BUX) w dół, ale u nas spekulacja ma
                        inne plany i w końcowej fazie sesji mamy wyciąganie rynku za uszy. Niewiele ma
                        to wspólnego nie tylko z fundamentami, ale także z logiką, a niestety czasem
                        więcej z grą w trzy karty, a Piotr Kuczyński , którego również czytujesz
                        przypomina nam też od czasu do czasu , że u nas często to ogon macha psem...
                        S42
                        • prenditore Re: reakcja gti w usa 28.11.06, 18:29
                          Lepiej s42 nie dałoby się tego ująć.
    • rrj Wielka pielgrzymka 28.11.06, 18:58
      Dane, jak dane. Ciekawe będą wydarzenia następnego tygodnia, gdy Paulson i
      Bernake posypią głowę popiołem, włożą włosiennice z napisem "Nie róbcie krzywdy
      oszczędnościom baby-boomers" i udadzą się do jaskinii smoka, źródła bogactw
      wszelakich, czyli do Chin.
      Chińczycy, którzy - niestety - jeszcze nie oddzielili gospodarki od polityki
      postanowili pokazać przed negocjacjami kto tu rządzi i udowodnili, że kilka
      słów chińskich mandsrynów gospodarczych może narobić niezłego bigosu.
      "Zostawimy u Was ten trylion dolarów Bernake-san, ale chcielibyśmy porozmawiać
      o oprocentowaniu lokat. 5,5% już nas nie zadowala. Może 6% albo 7% ?" -
      powiedzą Chińczycy. I co wtedy?
      • fular1 Re: Wielka pielgrzymka 28.11.06, 21:06
        wtedy ben wyciągnie szkocką z barku i porozmawiają konkretnie :)
      • elamigo1 Re: Wielka pielgrzymka 28.11.06, 21:11
        przy takim bilansie handlowym, kierunku dolara - coś musi pęknąć. Albo baran
        podniesie stopy broniąc dolara i zadowalając chińczyków i ucinając inflację -
        kładąc koszty kredytu i rynek akcji, albo nie znrobi nic by właśnie położyć
        dolara i uzdrowić bilans handlowy. Każdy z wariantów ma swoje plusy. Ten drugi
        zaś nie daje aż tak wielkiej siły chińczykom. W końcu usa zawsze może wydrukować
        pieniądze by spłacić chińczyków ....
        mało realne - ale coś w tym jest.
        Cokolwiek co by nie uzgodnili to może wstrząsnąć rynkami - więc stawiam że nie
        uzgodnią NIC.
        AMI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka