Dodaj do ulubionych

=== Proszę o radę ====

25.01.07, 11:02
Kupiłem niedawno akcje pewnej spółki. Nazwa nie ważna bo chodzi mi bardziej o
zasadę niż o poradę w tej konkretnej sprawie.
Miała być świetlana przyszłość i up up up, niestety kurs o tym nie wiedział i
zlata na pysk.
Dziś mam już 40 % straty i fatalnie to wygląda w moim arkuszu kalkulacyjnym.

Gdybym dziś dokupił taki sam pakiecik i uśrednił straty, byłoby tylko 20 % i
mniej skołatane nerwy.
Z punktu widzenia inwestora, a nie dla zdrowia psychicznego, powinienem
dokupić ?
Ma to jakieś realne uzasadnienie ?
Obserwuj wątek
    • magic49 Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:10
      usrednianie ma sens jeżleli trend sie odwruci.wydaje mi sie że pewnie chodzi o
      bioton???Gram juz kilka lat i nigdy (z wyjątkiem konca roku-ksiegowanie strat i
      odkup tego samego dnia)nie sprzedaje ze stratą.Jeżeli nie musisz nieć gotówki na
      dniach to czekaj.W koncu przyjdą dobre dni dla tej spółki i odrobisz i
      zarobisz.MIałem takie sytuacje na gant ,capital ,odlewnie ,hyperion, agora i
      wiele innych ale najbłużej to mi softbank dął popalić.Kupowałem po około 31 a
      spadł do 17 i popatrz teraz na kurs.Cześc inwestorów akceptuje strate np 10 % i
      wywala akcje po przekroczeniu tego poziomu.Jestem pewnie jednym z nielicznych na
      gpw, którzy nigdy nie wywalają.napisz jaka to spółka to może coś Ci podpowiem.pozdro
    • radiotrwam Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:13

nie chcę być namolny , ale z Twojej strony to chyba prowokacja.....
      - chyba że chodzi o TLX , wtedy zwracam honor...

,,szewc bez butów chodzi"
      • gorbibanki Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:16
        Dokup, dokup :) Ten dziennikarz kłamał bo uczestniczy w spisku. A zresztą
        możesz poczekać na wyniki i wtedy zobaczysz, że artykuł był na zlecenie.
        • radiotrwam Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:21
          Gorbi lubię Cię , ale wyluzuj...
          • gorbibanki Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:31
            Tym razem to żart :) A w sumie to Ty powiedziałeś, że to TLX :) Niestety to nie
            możliwie bo żeby zrobić 40% strat to trzeba by było kupić po 22,50 zł a Talex
            nie kosztował tyle ładnych parę lat :)
          • js.2 Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:37
            Często na forum czytam posty że ktoś dokupił by uśrednić straty i stąd moja
            prośba. Chciałbym wiedzieć czy to dobra strategia.

Gorbi, jeśli jeszcze raz, w wątku nie dotyczącym Talexa, zaczniesz swoje
            dywagacje na temat tej spółki, napiszę do admina o zablokowanie Twojego konta.
            • gorbibanki Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:59
              A to bardzo przepraszam :) Musiałem Cię pomylić z jakimś innym JS2 który od
              roku na tym forum próbuje udowodnić, że jestem największym idiotą giełdowym.
    • prenditore Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:41
      Jeżeli spółka ma przyszłość, inwestuje, i na przestrzeni paru lat widać jej
      rozwój, to można trzymać i uśredniać. Jeżeli kurs spółki spadł z powodów innych
      niż bankructwo, albo kłopoty finansowe, to jest szansa, że się odbije.
    • corregidor Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:51
      Nie dokupuj, lepiej sprzedaj i poszukaj czegos lepszego

• harryportier Re: Szczerze? 25.01.07, 11:55
      > Miała być świetlana przyszłość i up up up, niestety kurs o tym nie wiedział i
      > zlata na pysk.
      > Dziś mam już 40 % straty i fatalnie to wygląda w moim arkuszu kalkulacyjnym.

Po to, by tak się nie działo są sell-stopy. Strata jest stałym elementem
      zabawy, ale czy musi być tak duża?

> Gdybym dziś dokupił taki sam pakiecik i uśrednił straty, byłoby tylko 20 % i
      > mniej skołatane nerwy.
      > Z punktu widzenia inwestora, a nie dla zdrowia psychicznego, powinienem
      > dokupić ?

Zdecydowanie nie. Jakkolwiek nie wiem, jaka to spółka, to spadek o 40% każe
      dość poważnie brać pod uwagę możliwość, że walor jest w bessie czyli, że może
      być jeszcze taniej. Dokupywanie w tej sytuacji nie jest najsensowniejszą rzeczą.
      Ja osobiście sprzedałbym natychmiast wszystko, ratując to, co jeszcze zostało,
      nawet za cenę ewentualnego ryzyka, że sprzedaję w jakimś lokalnym dołku.
      Zawsze można probować znaleźć coś, co ewidentnie rośnie - przecież akcje kupuje
      się drogo, by sprzedać jeszcze drożej (kupno tanio, by sprzedać drogo
      obowiązuje jedynie na początku hossy). Akcje, które opisujesz, nie wyglądają na
      skłonne do wzrostów.
      Zrobisz, jak uważasz. ja osobiście przyznałbym się przed sobą do błędu i
      sprzedał.
      PZDR
    • siurak20 Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 11:59
      Ja sie nie znam ale skoro pisza tu ze trzymac to trzymac i usredniac. A jak nie
      ma za co usredniac to od czego sa banki. Ponoc dobra strategia gdy spadna nam
      akcje np pko jest usrednianie ich za kredyty w pko i podobnie w przypadku
      innych bankow.

A ja zadam drugie pytanie. Czemu oplaca sie trzymac? Czy nie lepiej zamiast
      mrozic pieniadze niewiadomo na jak dlugo kupic jakas inna? Mamy hosse, teraz
      wszystko rosnie.
      • violinist4 Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 12:05
        ach ta LUBAWA..
        • citro1 Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 12:35
          js.2 robisz sobie jaja?? Zadajesz pytanie na które znasz dobrze odpowiedż.
          Uśrednianie strat jest "dobre" wiesz dla kogo.
          • radiotrwam Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 13:02
            Dokładnie...
            • gorbibanki Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 13:12
              Nigdy niczego nie uśredniałem :)
              • js.2 Re: Citro 25.01.07, 13:22
                citro1, na rynku marazm i zżera mnie nuda.
                Miałem do wyboru, albo ten wątek, albo wątek "Moja wakacyjna przygoda na
                koloniach".
                Na razie wybrałem "uśrednianie strat", wspomnienia z wakacji muszą poczekać
                • citro1 Re: js.2 25.01.07, 13:26
                  Dawaj lepiej te wakacje:-))
                  • js.2 Re: js.2 25.01.07, 13:31
                    Ten wątek może (wątpię) wniesie coś pożytecznego a z tamtego dowiesz się tylko
                    jak podglądać wychowawczynię pod natryskiem
            • wahh Re: === Proszę o radę ==== 25.01.07, 13:32
              W podejmowaniu decyzji najważniejsza jest uczciwość.Tak jak nie można oszukiwać
              innych, tak też nie można oszukiwać siebie. Jeśli podejmuje się decyzję o
              której fakty świadczą że jest zła , trzeba szybko i rzetelnie dokonać analizy
              jak zminimalizować szkody. O dalszym postępowaniu powinna zadecydować
              obiektywna analiza wartości Twoich akcji na tle innych, przy czym nie można
              kierować się bajaniami prezesów, ale realnymi faktami.
              Jeśli dojdziesz do uzasadnionego wniosku,że są wyraźnie niedocenione możesz
              przytrzymać lub nawet dokupić. Jeśli jednak powtórna analiza wykaże, że je
              przeceniałeś trzeba sprzedać i kupić cos lepszego.

• js.2 Re: Harry. Citro........... 25.01.07, 15:31
                Załóżmy że :
                1. Procentowy udział akcji które spadły to 50 % wartości przeznaczonych na
                jedną spółkę. Czyli według mojej strategii jest miejsce na powiększenie pozycji.

2. Zakup następnego pakieciku potraktuję nie jako "uśrednianie strat" a jako
                zupełnie nową, oddzielną inwestycję

I co teraz ?

Zmieniły się tylko powody inwestycji ale w praktyce wyszło na to samo,
                powiększyłem stratną pozycję.
                • citro1 Re: Harry. Citro........... 25.01.07, 15:59
                  Powiedzmy przeznaczyłeś 10tys na zakup jakiegoś papierka i w pierwszym rzucie
                  kupiłeś za 5 tyś.Ten pakiet spadł o 40/50% i teraz zamierzasz dokupić / uśrednić
                  /,za pozostałe 5 tyś i pytasz czy to dobre - tak??

Kłania się ochrona kapitału: jeżeli spadek pierwszego pakietu wygenerował
                  powiedzmy stratę 1,5% Twojego całego kapitału ,to zakup drugiego pakietu można
                  jeszcze potraktować jako jedną inwestycję,ale jeżeli więcej / powiedzmy 4/5% /
                  to robisz błąd i łamiesz zasady ochrony kapitału.Łamanie tych zasad prędzej czy
                  póżniej zaboli cię boleśnie.

Kapitał to ŚWIĘTOŚĆ i tak jak pisał ostatnio Harry,każdy powinien pilnować go
                  jak oka w głowie.Można nie zarabiać,ale najważniejsze, to nie tracić / choć to
                  drugie jest nie możliwe /Jak się skupisz na tym to prędzej czy póżniej zyski
                  same przyjdą do Ciebie
                  • js.2 Re: Harry. Citro........... 25.01.07, 16:16
                    citro1, jestem wierny zasadom jak poseł Łyżwiński swojej żonie.
                    Wszystko jest zgodne z zasadami ale.....

Jak w pierwszym przypadku "uśrednianie strat" można przyjąć za inwestorską
                    bzdurę, tak zrobienie tego samego pod szyldem nowej inwestycji nie moża już tak
                    traktować.
                    I to mnie dręczy.
                    • citro1 Re: Harry. Citro........... 25.01.07, 16:49
                      Słuchaj tu nie ma co się dręczyć.Straciłeś 3% kapitału na inwestycji,to znaczy
                      ,że żle ją oceniłeś i popełniłeś błąd.Mówisz sobie przed lustrem / js.2 żle
                      zrobiłeś / i koniec, kropka.ZAMYKASZ ze stratą.
                      Za dwa dni, Twój system znowu dał Ci sygnał kupna tych akcji,to kupujesz i świat
                      się nie zawala.Ile to ja razy odkupywałem papier który sprzedałem taniej,a
                      kontrakty!! To jest normalne i to trzeba w sobie wytrenować / wiem trudno,sam
                      miałem z tym problemy i dalej mam czasami /,ale tak trzeba postępować.Jest
                      sygnał kupuj - to kupujesz i koniec ,a uśrednianie - machnij na to ręka.Ci co
                      piszą,że nigdy nie sprzedają ze stratą to po prostu nie znają rynku i teraz w
                      czasie hossy im sie jeszcze udaje.Wiesz ile kosztowała kiedyś Netia ,znam osoby
                      które straciły na niej domy.A wiesz dlaczego - bo uśredniali,uśredniali i ciągle
                      im sie wydawało ,jak tyle spadła / ze 100 na 20 / to już jest prawie za darmo ,a
                      to dalej spadało i praktycznie tak jest do dzisiaj.
                      • js.2 Re: Harry. Citro........... 25.01.07, 17:10
                        i to jest cenna rada do praktycznego wykorzystania, chociaż....
                        Wchodząc na forum nie przysięgałem że będę pisał "prawdę, całą prawdę i tylko
                        prawdę"

P.S
                        fular nic nie pisał o gadaniu do luster. Miałem się uśmiechać i stroić groźne
                        miny.
                        • fular1 Re: Harry. Citro........... 25.01.07, 18:52
                          citro dobrze pisze, cóż tu dodać....
                          • js.2 Re: Harry. Citro........... 25.01.07, 19:01
                            fular1, coż tu dodać ?
                            Dodaj swoje zdanie na temat uśredniania strat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka