Dodaj do ulubionych

TALEX - 4 pancernych :)

09.02.07, 10:41
Zakładam nowy wątek z informacją dnia :)

mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=868819
Obserwuj wątek
    • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 11:11
      Ten nowy musiał złapać do DC kogoś wielkiego bo inaczej nie dostał by takiego
      awansu :)
      • js.2 Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 11:19
        Bez 2 zdań. Albo R.Giertycha albo M.Dydek
        • stefekmaly Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 11:31
          Ten nowy jest ojcem Gatesa z Microsoftu. Dalej sobie Gorbi dopowiedz. Przecież
          dobry w tym jesteś. A tak na marginesie widzę, że choroba rozwija się iście
          książkowo.
          • mufafa Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 11:52
            Ech skoro zabawa to jedziemy dalej premier wczoraj powiedzial ze ludwik dorn ma
            już przydzielone zadanie i bedzie sie zajmował informatyzacją kraju wiec
            raczej wszystkie przetargi i zakupy muszą przez jego rece przechodzic moze
            szałek to jakas rodzina:)
            A tak na powaznie to dobre info i tyle a jak poczekacie to po owocach je
            poznacie:)
            • js.2 Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 11:55
              To ja wycofuję Małgosię Dydek, tym bardziej że podobno jest już "po słowie" z
              Jarkiem K
          • stamia Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 12:00
            Można było sądzić,że stać ich na dużo więcej tuż przed ogłoszeniem wyników.
            No chyba ,ze jest coś jeszcze(?).
            Ta informacja to tylko potwierdzenie degrengolady i desperacji w próbie
            powstrzymania tego co nieuchronne.:)
            Jeśli nie mają asa w rękawie ,to będzie bardzo bolało,zwłaszcza drobnych
            inwestorów.
            Powrót do poziomów z poczatku roku bedzie długi ,a dzwignięcie powyżej 20zł
            to "matura" moich nienarodzonych wnuków.:)
            • mufafa Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 12:37
              osobiscie to nie mam nic przeciw zeby talex tak jeszcze zaliczył jakiś mocny
              dołek i dopiero poszedł w góre po złapaniu istotnych kontraktów.
              mozna mówić ze zawiódł oczekiwania tym bardziej po pozytywnym roku 2005 ale to
              było do przewidzenia i sam sie troche w tyłek gryze ze nie zrobiłem tak jak
              myślalem bo trzeba było na górce wywalać mówie o początku 2006 jak tylko sie
              zaczynało coś niepokojącego dziac a teraz to praktycznie powinnismy być nizej i
              to nie 1 zł ale trzyma nas to ze wisi pare ciekawych rozstrzygnieć w powietrzu
              tylko ze to sie troche przeciaga i cierpliwość niektórym moze sie wyczerpac
              wtedy bedzie gorzej to moze być ciekawy momęt to zerobienia znaczacych zakupów
              tlx to spółka przyszłościowa i to jest wazne no i oczywiscie czy to wykorzysta
              dodatkowo na plus trzeba zaliczyć ze to nie jest jakas wydmuszka można kupić
              ponizej wartosci a to raczej nie jest częste zjawisko.
    • wahh Re: TALEX - 4 pancernych :) 09.02.07, 17:23
      Patrząc na wyniki od 2001 roku widać, że Talex nie ma prawdopodobnie strategii
      wzrostu potencjału firmy, a w br. można chyba mówić o tendencji spadkowej.
      W takim przypadku nie traktowałbym firmy jako inwestycji długoterminowej, ale
      wykorzystywał górki do sprzedaży i dołki do zakupu. Wydaje mi się, że przy
      takim dużym zaangażowaniu w spółkę Gorbiego, powinien po odrzuceniu sentymentów
      do spółki bezbłędnie wyczuwać i wykorzystywać do zarobku takie momenty.
      Chyba to lepsze od zaklinania i wróżenia przyszłości.
      • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 08:36
        Uwierz mi, bardzo doceniam Twoje rady. Sporo już wyczuwam w spółce chociaż
        nadal mnie zaskakują. Bardzo mocno wierzę, że rok 2006 był dla spółki twardym
        dnem z którego nastąpi silne wybicie. Bardzo mi się podoba Twoja metoda łapania
        górek i dołków ale cały czas uważam, że uda mi się moją 1 górkę złapać przy
        poziomie 40 zł.
    • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 08:41
      Nic nie wymyślam. Tam jest wprost napisane ile placówek powstanie do końca tego
      roku.

media.prnews.pl/index.php/moda_na_placowki_partnerskie,display,26377
      • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 08:44
        Jeżeli wszystko wypali to w BZWBK będzie 1000 nowych placówek :) A co ja się
        będę męczył :)
        • stefekmaly Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 08:47
          Właśnie. Proponuję ćwiczenia oddechowe.
          • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 08:51
            Według mnie całe DC jest pod tą nową sieć :)
            • stamia Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 09:29
              Gorbi ,chyba nie masz już Talexu ? Jesli jest inaczej,to masz jeszcze parę
              chwil.:)
              I jeszcze jedno,zaczynasz sie powtarzac,to symptom zniecierpliwienia i strachu:)

• gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 09:33
                Nie rozumiem Twojej strategii już od jakiegoś czasu. To znaczy rozumiem ale aż
                nie chce mi się wierzyć. Straszysz mnie próbując budować atmosferę, że wiesz
                coś takiego po czym Talex się już nie podniesie. Czemu to robisz skoro masz
                czarno na białym, że będzie ogromna robota w BZWBK ???
                • stamia Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 09:51
                  Nie mialem na mysli całkowitego wycofania tylko na okolicznośc wyników:)
                  • mufafa Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 11:45
                    Jakie masz oczekiwania odnośnie wyników? jezeli mozesz oczywiscie powiedziec ja
                    jakiś czas temu to spodziewałem sie bardzo słabego 4q ale teraz zastanawiam
                    sie jaki efekt dadza ruchy jakie firma wykonywała w ostatnim czasie i coraz
                    czesciej zastanawiam sie czy nie bedzie miłego zaskoczenia tzn zamkniecie roku
                    gdies w okolicy 0 albo na małym minusie.
                    wydaje sie ze nie bedzie tak ze 4q bedzie minusowy albo odrobi tylko cześc
                    strat jakie spólka ma do tej pory a jezeli znaczna cześć zostanie odrobiona to
                    moze być ciezko o tańsze zakupy przynajmniej sporo tańsze
                    • gorbibanki Do Mufafy 12.02.07, 12:36
                      Ponieważ bardzo rzeczowo dyskutujesz ze mną na temat Talexu to powiem bez
                      upiększeń. Waham się między dwoma scenariuszami:

1. Cały rok zakończą na kilkusetysięcznym plusie. Szczególnie jak w sobotę
                      podali, że prace nad nowymi placówkami to już od 18 miesięcy rzeczywistość a
                      nie tylko gadanie.

2. Zakończą IV kwartał na kilkusettysięcznym plusie a rok na mniejszym
                      nominalnie ale minusie. Tak jeszcze sądziłem zanim dowiedziałem się o tych
                      prowadzonych już od 18 miesięcy pracach.
              • stamia Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 09:46
                Chyba mnie źle zrozumiałeś.To zwykła koleżenska podpowiedz nic więcej.
                Nie ma się co łudzić,a parę groszy zawsze można zaoszczedzić zammykajac
                pozycje.:)
                Jaki koń każdy widzi,chociaż cuda się zdarzają.:)

• groochal Re: TALEX - 4 pancernych :) 12.02.07, 09:54
                  no i mamy koniec korekty na papierku. książkowo-trzy fale do góry, dwie w
                  dół ....będzie dobrze.
    • mufafa Re: TALEX - 4 pancernych :) 13.02.07, 09:09
      www.pulsbiznesu.pl/news,607,7b340939-cccb-42f3-a274-135ea4f01194.aspx
    • elamigo1 kto za tym stoi? 13.02.07, 12:18
      czy tlx nie iinformatyzował przypadkiem GPW?

:-)

• zawodowiec4 Re: kto za tym stoi? 13.02.07, 12:27
        He, he.
      • mufafa Re: kto za tym stoi? 13.02.07, 12:29
        Z tego co mi wiadomo to nic tam nie robił choc moze i szkoda z drugiej
        strony:)
    • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 11:47
      Im później opublikują wyniki tym więcej dobrych informacji dodatkowych będzie
      razem z nimi.

P.S. Do końca tygodnia mam takie urwanie głowy, że wyniki szczegółowo
      skomentuję dopiero w Sobotę. Przepraszam za zwłokę :)
    • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 16:08
      Według mnie słowo klucz do dyskusji w najbliższym czasie to: TAJEMNICA HANDLOWA.
      Jest także ono odpowiedzią na ewentualnie zaskakująco dobre wyniki za IV kwartał
    • lewarek4 Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 17:47
      No Gorbi, coś nie popisał się ten Twój TALEX..
      Wiesz co jutro będzie.. ;)
      • trobo Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 18:06
        ech, wyniki wydają się być nienajgorsze ale z oceną poczekajmy lepiej na
        fachowy komentarz:)
        pozdr.
        • zawodowiec4 Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 19:39
          Wyniki są O.K. (w końcu). IV kwartał 2006 był dobrym kwartałem dla tej spółki.
          Mimo mniejszej sprzedaży wyniki sa w porządku. Marże rosną, w tym nawet na
          produktach, czyli sprzedają mniej ale zyskowniej (czyli te małe kontrakty nie
          są takie złe jak na tą spółkę - może ktoś to ewentualnie porównać z innymi
          spółkami - marża na produktach 39,6% w IV kwartale i 29,5% w całym roku).
          Spółka panuje nad kosztami (i zarządu i sprzedaży, choć koszty sprzedaży mogą
          być nizsze bo po prostu nie szukają nowych kontraktów). W efekcie cały rok
          jednak na plusie.
          Bardzo dobry bilans, wręcz super. 17,5 mln. zł to kasa (5,84 zł na akcję). Kasy
          jest więcej niż zobowiązań - spółka może więc spokojnie spłacić wszystkie długi
          a zostanie jeszcze żywa gotówa. To świetna sprawa. Zero problemów z płynnością.
          Talex ma kasę na rozwój tylko....jakoś się nie rozwija, póki co (w całym 2006
          roku zainwestowali tylko 1,7 mln. zł).
          Bardzo dobre przepływy pieniężne - spółka jest generatorem gotówki tyle, że jak
          nie bedzie nowych kontraktów to nie bedzie tego cashu z czego generować.

Podsumowując: Talex miał dobry kwartał - dobre wyniki finnasowe tyle, że spółka
          nie potrafi za bardzo sprzedawać swoich produktów. Na razie biznes polega chyba
          na sprzedaży swoich produktów co jest połączone z dostawami sprzętu na którym
          spółka zarabia około 7%. Tendencja jest jednak taka (i dobrze), że Talex stara
          się zarabiać coraz więcej na swoich produktach (w 2006 roku 6 mln zł podczas
          gdy na towarach spółka zarobiła 4 mln. zł - w 2005 roku było to odpowiednio 5,6
          mln i 6,0 mln zł).
          Dlatego gdyby Talex poinformował o nowych kontraktach polegających głównie na
          dostawie swoich produktów to można byłoby być spokojnym o tą spółkę. Takich
          informacji nie ma więc........i tu pole do popisu dlla Gorbiego.
          • radiotrwam walentynka dla ukochanej spółeczki 14.02.07, 20:29
            Gorbi pamiętałeś !?
          • siurak20 Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 21:24
            ja jestem ciekaw jaki wplyw na kurs spolki ma ten watek i teraz Twoj
            komentarz :) moim zdaniem 90% inwestorow posiadajacych talex pochodzi z tego
            forum. Czy sie myle zobaczymy jutro :)
            • zawodowiec4 Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 21:40
              Bez przesady. Nie przeceniaj tego forum. Gorbi z pewnością ma swój cały majątek
              w Taleksie, to się zgadza, tyle, że posiadanie czterech akcji nie ma większego
              wpływu na akcjonariat tej spółki.
              Kolejny na liście forumowicz ma pewnie trzy akcje więc spoko. Reakcja przyjdzie
              (jeśli w ogóle) skąd inąd.
              • mufafa Re: TALEX - 4 pancernych :) 14.02.07, 23:22
                ech dopiero co przyjechaem z walnego stxa a tutaj juz wychodzi ze na talexowe
                trzeba sie bedzie niedługo szykować:)
                wyniki nadspodziewanie dobre w stosunku do oczekiwań i przynjmniej przez jakis
                czas powinien być spokój z podażą a i zakupy mogą sie pojawić.
                ciekawe co na to parkiet:)
                • olesss Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 00:13
                  i ten co te dyrdymaly wypisywal ? Troche popsul nastroje i stracha napedzil. Sam
                  jestem ciekawy jaka bedzie reakcja i czy faktycznie oprocz czytelnikow tego
                  forum sa jeszcze jacys zainteresowani ta spolka.
                  Ps. Gorbi to chyba po dzisiejszym poszedl odreagowac -)
                  • js.2 Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 08:31
                    Artykułu nie czytałem, ale jeśli autor pisał że Talex to beznadziejna spółka o
                    tragicznych wynikach, proponuję wysłać gratulacje.

Jeśli 80 % spadek na poziomie zysku operacyjnego w stosunku do kiepskiego roku
                    2005 można uznać za dobry wynik to moje gratulacje.
                    Zysk na jedną akcję spadek z 0,39 do 0,10 groszy to też super wynik ?
                    Jeśli tak to zysk netto 269 tys !!! przy 90 mln przychodów to chyba rewelacja.

Po takich wynikach zarząd powinien walnąć się w piersi i natychmiast podać się
                    do dymisji.
    • gorbibanki Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 08:36
      Naprawdę Was bardzo przepraszam ale mam tyle roboty, że nie wiem za co najpierw
      się zabrać. Pełen komentarz będzie w sobotę.

Na pewno się odpuszczę Parkietowi. Wszyscy wiedzieli, że cały rok 2006 będzie
      gorszy niż 2005 bo cuda się nie zdażają i nikt by nie wyciągnął w jednym
      kwartale ze straty 1,3 mln na zysk 1,1 mln. Za to dało się przypuszczać dla
      wnikliwych obserwatorów, że IV kwartał będzie dobry. Był lepszy prawie o 50%
      niż ten poprzedni. I za to KNF powinien dowalić Parkietowi 5 mln karę. Jeżeli
      to nie był spisek to przynajmniej dziennikarze wezmą się do pracy a nie będą
      odwalać taką szopkę jaką zrobili przy Talexie.
      • js.2 Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 08:45
        Gorbi, zobacz jak dobrze było w IV kw 2005 i latach poprzednich.
        Niestety po super IV kwartałach następowały tragiczne I kwartały roku
        następnego.
        "Kreatywna księgowość" się kłania.
        Zamknąć dobrze rok a wszystkie brudy wyjdą w następnym kwartale.
      • zawodowiec4 Re: do Gorbiego i js.2 15.02.07, 08:50
        Gorbi, jakie 5 mln. gzrywny ? O czym Ty w ogóle piszesz ? Rzucasz jakies
        wiąchy, wietrzysz spisek, z PiSu jesteś czy co ? Opanuj się, to tylko
        inwestycja a nie sprawa życia i śmierci. A jak juz chcesz coś robić to działaj -
        są na to prawne metody - a nie brzęcz szabelką na forum Wyborczej. Żenada
        kompletna. Widze same emocje - cały czas - Ty jesteś niereformowalny.

Do js.2 - spólka płaci karę za wyniki w postaci zniżkującego od dawna, a
        utrzymującego sie na niskim poziomie od niedawna, kursu. Tak ma wiele spółek
        mających problemy. Talex na razie nie wychodzi z tych problemów bo wciąż nie
        jest zyskowny - tu masz rację - zwrot na kapitale w Talexie jest żaden. Ale IV
        kwartał jest lekkim postępem a na pewno spółka przynajmniej jest bezpieczna
        finansowo (tu zarząd ma jakiś sukces). Zawsze, jak ma być lepiej, to kiedys
        jest tego początek. Czy tak jest w Talexie - przekonamy się w kolejnych
        kwartałach.
        I uwaga na koniec - ten wątek to takie lekkie wynaturzenie - tyle pisania o
        spółce takiej sobie podczas gdy na giełdzie jest mnóstwo znacznie ciekawszych
        tematów inwestycyjnych.
        • js.2 Re: zawodowiec4 15.02.07, 09:01
          W jednym zgoda, spółka jest bezpieczna finansowo.
          Szkoda że nie potrafi zrobić użytku z posiadanej kasy.

Czy IV kwartał to jakiś postęp przekonamy się po wynikach I kw.
        • stamia Re: ....jest mnóstwo znacznie ciekawszych .... 15.02.07, 09:17
          Wyniki Talexu w IV kwartale częsciowo zostały "uszyte na miarę" oczekiwań
          sfrustrowanych inwestorów.
          Chyba niedobrze,że ksiegowość znajduje sie w tych samych rekach.Tu potrzebne sa
          zmiany.Inaczej bedziemy powtarzać scenariusze z ostatnich dwóch lat.
          Ponadto konieczny jest transfer menadzerów z zewnątrz."Wychowanek" Talexu nie
          będzie umiał,z psychologicznych wzgledów, skutecznie przefosować nawet
          najbardziej błyskotliwych projektów.
          Na dzis, bardzo niepokojący jest brak pozytywnych info.:)
          A propos tematu, może być Próchnik ewntualnie Sanwil :)
    • lewarek4 Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 09:15
      no, ale wydaje mi się, że powoli staje się dla wszystkich jasne, co na Taleksie
      dzisiaj się dokona.. ;)
      • groochal Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 09:19
        na TKO to mogą ustawiać nawet po 1 gr. szczególnie na spółkach o takiej
        płynności...... i co z tego? jak ktoś chce koniecznie spanikować to niech sypie
        PKC.
    • lewarek4 Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 09:23
      Chłopie !
      tam nie ma komu sprzedać !
      wiesz co się będzie działo.. ;)

(ja na szczęście po zabiegu) ale sobie obserwuje..
      a może ten Wasz cały Gorbi to jakiś super zdolny naganiacz, który robi z siebie
      półinteligenta, w tym samym czasie upłynniając Wam swój cały zapas papieru.. ;)
      • stefekmaly Re: TALEX - 4 pancernych :) 15.02.07, 12:33
        Gorbi. Proponuję, żebyś zrobił mały eksperyment.Sprzedaj 10% swojego pakietu
        Talexa i zobacz jak się poczujesz.
        Jak poczujesz, że straciłeś coś ważnego powinieneś natychmiast sprzedać resztę
        i iść niezwłocznie do lekarza - to będzie długie leczenie (jak z alkoholizmu).
        Jak poczujesz ulgę lub nic to może będą z Ciebie jeszcze ludzie - wtedy
        sprzedaj kolejne 10% i zacznij myśleć co zrobić z pieniędzmi (inna inwestycja)
        itd. I tak krok po kroczku wyleczysz się z choroby zwanej w
        ogólności "histeria zdobycia za wszelką cenę pieniędzy" a w
        szczególności "Talex".
    • gorbibanki Do Zawodowca 16.02.07, 15:57
      Chciałem przeprosić Zawodowca za moje wieśniackie zachowanie dotyczące
      Parkietu. Nie wytrzymałem i mnie poniosło.

Jednocześnie dziękuję Ci za rzetelną i bezstronną ocenę sytuacji finansowej
      spółki.

Jeśli chodzi o perpektywy to BZWBK prawdopodobie w Czwartek wraz z wynikami
      przedstawi pełną strategię rozbudowy sieci swoich placówek wraz z pełnym
      kosztorysem tej operacji.
    • gorbibanki Raport 17.02.07, 15:10
      W sumie najważniejszą rzeczą jest to, że w końcu przestali siedzieć z
      założonymi rękami i wzięli się do roboty. Realizowany od ponad 4 miesięcy
      racjonalizatorski program OptiServ dopełnił pozytywnie wyjątkowo korzystny dla
      spółki IV kwartał. Jak podkreśla spółka efekty wprowadzanych zmian widoczne
      będą już w I kwartale 2007. Docelowo jest on podstawą kolejnych zaplanowanych
      przedsięwzięć które będą miały na celu poprawę sytuacji Spółki i przygotowanie
      jej do realizacji założonych celów czyli intensyfikacji działań związanych ze
      sprzedażą usług spółki ze szczególnym uwzględnieniem oprogramowania własnego
      oraz usług wdrożeniowych czyli najbardziej rentownych pozycji.
      • groochal Re: Raport 22.02.07, 09:37
        czas na odświeżenie wątku...koniec nudów na TLX
        • zawodowiec4 Re: Raport 22.02.07, 10:17
          No właśnie. Tylko rzetelnom analizom osiognie sie sukces. Po dobrym kwartale
          akcje super spółki idom w góre. Normalka.
    • stamia Re: TALEX - 4 pancernych :) 26.02.07, 13:05
      Co się dzieje w Talexie? Gorbi ,bez ciebie to forum(nie wspominajac o watku)
      umiera.:(
      • siurak20 Re: TALEX - 4 pancernych :) 02.03.07, 09:27
        gorbi chyba juz dawno sprzedal talex i uciekl do cieplych krajow... musimy
        sobie radzic sami
    • stamia Re: TALEX - 4 pancernych :) 02.03.07, 12:54
      Talex,jak dotad, odporny za zawieruchy.Ktos ,jak w IV kw ,leciutko podciaga z
      dnia na dzien .Ani sie obejrzysz i mamy 15zŁ:)
      • siurak20 Re: TALEX - 4 pancernych :) 02.03.07, 17:13
        nie ma sie co dziwic... talex jest odporny w obie strony :) no ale moze
        zostanie doceniony jako bezpieczna spolka ktorej nie straszne krachy na wig20 :)
    • mufafa Re: TALEX - 4 pancernych :) 17.03.07, 00:41
      Witam a co tutaj taka cisza prawda jest ze kontrakt nie powala na nogi a raczej
      jego wartosc ale juz od bardzo dawna firma niczego nie podawała.
      teraz tylko monitorowac ile tych placówek bedzie bo jak cos nowego to spore
      szanse ze tlx tez bedzie robił no i bz tes sie bedzie musial troszke ruszyć
      bo zapowiada ze chce otwierac a konkurencja już działa:)
      www.talex.pl/news/emitent/article?id=3374
      • nowasek Re: TALEX - 4 pancernych :) 17.03.07, 10:58
        Szał to nie jest, tym bardziej ,że jest to inwestycja rozłożona na 3 lata (
        rocznie 1,36 mln ).
        • stamia Re: TALEX - 4 pancernych :) 17.03.07, 12:17
          Kontrakt wileloletni jest adekwatnie proporcjonalny do czasu wychodzenia z
          Talexu z zyskiem(ewntualnym):)
          • ahead1 Re: TALEX - 4 pancernych :) 28.03.07, 10:01
            Nie bylo mnie tutaj juz dosc dawno, ale od razu zauwazylem ze nie ma ojca
            chrzestnego Talexu... Ktos wie co sie dzieje?
            • olesss Re: TALEX - 4 pancernych :) 28.03.07, 19:24
              mam zle przeczucia, albo to tylko rozbrat z gielda i "wykreowana" spolka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka