Dodaj do ulubionych

kupowac cos jutro

11.02.07, 10:54
witam
zastanawiam sie nad kupnem jutro akcji tylko obawiam sie dalszej korekty w tym
tygodniu miim zdaniem to dopiero poczatekale zaluzmy ze w tym tyg bedzie ok
zastanawiam sie and kupne akcji AGORY ,ECHO, TVN
mam okoo 3500zl co radzcie ja sklaniam sie ku agorze i raczej echo ale jestem
malo doswiadczony moze cos poradzicie czy dobrze wyralem?
amoze sie jeszce wstrzymac?
dopiero rozpoczynam swoja przygode z gielda wiec jestemotwarty na wszelkie
sugestie i opinie.

pozdrawiam

dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • frolama Re: kupowac cos jutro 11.02.07, 12:43
      Myślę, że to nie jest odpowiednie forum na ten temat . Swoją odpowiedz
      znajdziesz na www.bankier.pl . Na szczęście przez ostatnie miesiące dokonała
      się tutaj swoista ewolucja i kilku specjalistów wyraża swoje zdanie na temat
      sytuacji na rynkach akcji - i nie tylko, a nie na temat poszczególnych papierów.
    • radiotrwam Re: kupowac cos jutro 11.02.07, 12:55
      Agorę mam , uważam ją mimo fali sprzedaży akcji przez ludzi zarządzających za perspektywiczną.Papier się jednak w tej chwili konsoliduje powyżej 40 zeta i nie wygląda by od razu z marszu poszedł wyżej. W tej chwili wszyscy czekają na wyniki finansowe i w tych sprzedażach osób z firmy może coś być ( słabe wyniki).
      Jednak nie gloryfikowałbym aż tego tak bardzo ,gdyż to jest już w znacznym stopniu zdyskontowane w poprzednich spadkach.Co do Echa i TVn są to znane marki ,lecz nie przyglądałem im się blizej.
      Ostatnia ciężka atmosfera na parkiecie zmusza również do zastanowienia czy kupować teraz.
      Ja do swojego notesu wpisałem:
      hygienika , swarzędz,groclin ,jcauto , żurawie...
      Ale jestem w tej chwili daleki od kupowania ( jedynie zaczynam dokładniej analizować)
      • radiotrwam > Ja do swojego notesu wpisałem: 15.02.07, 19:24
        > Ja do swojego notesu wpisałem:
        > hygienika , swarzędz,groclin ,jcauto , żurawie...

- swarzędz odpalił
        - hygienika odpaliła
        - jcauto na +
        - żurawie na razie remis
        - groclin jeszcze trochę musi spaść i bedzie do brania
    • harryportier Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpowiem 11.02.07, 17:52
      na tak postawione pytanie. Ale...niezupełnie tak, jak tego oczekujesz.

p0105 napisał:

> zastanawiam sie nad kupnem jutro akcji tylko obawiam sie dalszej korekty w tym
      > tygodniu miim zdaniem to dopiero poczatekale zaluzmy ze w tym tyg bedzie ok

Zastanawiam się nad wyjazdem na urlop na narty, ale obawiam się, że jestem
      bardzo poważnie chory, jednak zakładam, że stracę przytomność dopiero za
      tydzień, kiedy już zdążę z nart wrócić - to mniej więcej tak samo logiczne i
      podobnie sensowne:-)

>zaluzmy ze w tym tyg bedzie ok
      na jakiej PODSTAWIE? Przeczucie? Maciek albo Kazik tak powiedział?
      A co chcesz zrobić, jesli nie będzie? Masz na taki wypadek plan awaryjny??
      Nie masz, a chcesz angażować to, co najcenniejsze- Twój własny kapitał??

> zastanawiam sie and kupne akcji AGORY ,ECHO, TVN
      Jeśli ktoś na tym Forum potwierdzi Twoją opinię, mówiąc: Kupuj Agorę i Echo, na
      co zapewne psychicznie liczysz, Ty kupisz, a te akcje np. mocno spadną,
      generując Ci straty, kogo za to obwinisz? Siebie czy ludzi na Forum, którzy
      Ci "doradzili"??

Załóżmy, że Ci doradzę: kupuj, ale się pomylę (jestem tak samo omylny jak Ty,
      czy wielu innych tu na Forum. "95% moich zysków pochodzi z 5% moich inwestycji"
      rzekł ongiś pewien guru giełdowy, pod czym się podpisuję rękami i nogami) - ja
      wiem, jak rozpoznać kiedy popełniłem pomyłkę i potrafię wtedy szybko zamknąć
      błędną pozycję, a co Ty zrobisz?
      Jak znam życie sporo stracisz, nim się zorientujesz, że to błąd, a wsparty
      psychicznie moim "ałtorytetem" (nie mylić z Autorytetem) będziesz dalej tkwił w
      błędzie, myśląc "no przecież Harry mi powiedział kupuj! Chyba wiedział, co
      mówi! To się musi jutro odwrócić, a jak nie, to pojutrze....".

>jestem malo doswiadczony
      Dobrze, że zdajesz sobie z tego sprawę. To pierwszy krok do zostania dobrym
      traderem. Drugim krokiem MUSI być duża praca własna. Zacznij od poczytania tego
      na bossa.pl:
      bossa.pl/analizy/techniczna/
      i tego:
      bossa.pl/analizy/fundamentalne/podstawy.html
      oraz tego :
      www.parkiet.com/enc/enc.jsp?id_en=2
      wraz z sąsiednimi zakładkami dla tych tematów. Ale potraktuj to jako zaledwie
      początek i poszukaj literatury. Było tu już parę postów na Forum o literaturze,
      musisz tylko pogrzebać w Archiwum.
      Poszukaj też jakiegoś programu do Analizy Technicznej, a jeśli go nie masz, to
      być może masz np. ISPAG'a lub innego Amibroker'a w ofercie internetowego
      rachunku Twojego DM.
      Jeśli nie masz dostępu do tych platform, w ostateczności spróbuj tego (ale nie
      jest to zbyt dobre - za mały obrazek):
      www.parkiet.com/at/at.jsp
      Zdołowałem Cię chyba już dość mocno, ale postawiłem tu bardzo ważne pytania, na
      które tylko Ty sam musisz sobie odpowiedzieć. Poza tym, tylko wtedy, jesli sam
      odrobisz swoje zadanie domowe, będziesz znał naprawdę jego wartość i
      zdobędziesz niezbędne doświadczenie.
      Żeby jednak nie być aż takim wredziolem i przemądrzałym zgredem pooglądałem
      akcje, nad którymi myślisz i oto moje wnioski:

1. AGORA
      Te akcje są w newralgicznym momencie. Ciągnąc po dołkach z 1999 i 2004r
      (wykres - skala logarytmiczna) dostajemy ważną linię, którą kurs przełamał w
      maju 2006. Obecny szczyt z 18.01.07 dotknał tej linii od spodu. Kurs odbił się
      w dół, potwierdzając ważność owej linii, przy okazji MACD dal sygnał sprzedaży,
      do tej pory nie zanegowany.
      Zasada zmiany biegunów mówi, że przełamane wsparcie staje się oporem( i
      odwrotnie) - zsada ta najwyraźniej zadziałała w przypadku AGO i cofnęła kurs z
      rejonu 43,7 zł.
      Rynek wygląda tak, jakby przymierzał się po raz 2 do ataku na tę linię, obecnie
      na poziomie ok 43,9 zł. Drugie od niej odbicie w dół potwierdzi, że mamy koniec
      wzrostów i AGO wróci do spadków. Zdecydowane wyjście powyżej 44 zł (+ kilka
      procent na zamknięciu sesji, na dużym obrocie) potraktowałbym jako sygnał kupna
      AGO. Do czasu testu linii - stać z boku i obserwować.

2. ECHO
      7.02.07 uformowało się na szczycie, po długotrwałym marszu kursu w górę objęcie
      bessy - zobacz tu, co to takiego:
      www.parkiet.com/enc/enc.jsp?dz=null&id_en=1&id_ha=22
      na potężnym obrocie, (3 w historii notowań papieru pod względem wielkości),
      potwierdzone kolejną mocną czarną świecą w dół. Moim zdaniem ten papier już
      zakończył wzrosty, a RSI na poziomie 52 pkt pokazuje, że spadki mogą być
      jeszcze dość głębokie, nim papier zdecyduje się na większe korekcyjne odbicie.
      Pierwszym ważniejszym wsparciem, na którym można by liczyć na większe
      korekcyjne odbicie jest moim zdaniem strefa 88-92 zł.
      Od tego papieru trzymalbym się z daleka, a jego branie na krótko-spekulacyjnie
      (kilka dni - do 2 tygodni) rozważałbym dopiero po wyhamowywaniu spadków w
      okolicy ww. wsparcia, pamiętając o ryzyku takiego działania (ciasne sell stopy
      i palec na cynglu po kupnie) - ale to zabawa dla doświadczonych, albo małymi
      środkami, które ewentualnie bez żalu można "oddać" na rynku.

3.
      TVN
      2.02.07 w okolicach poprzedniego szczytu z 22.01. uformowała się pełna,
      potwierdzona w następnej sesji, podręcznikowa zasłona ciemnej chmury (okolice
      28 - 28,5zł; interpretacja pod poniższym linkiem):
      www.parkiet.com/enc/enc.jsp?dz=null&id_en=1&id_ha=19
      Teraz kurs doszedł do krótkoterminowej linii trendu, ciągniętej po dołkach
      z 8.01 i 26.01, od której zapewne lekko korekcyjnie odbije, na co wskazywałoby
      też charakterystyczne "podgięcie" RSI. Zasięg odbicia? Ok 26,8 - 27 zł (połowa
      dużej czarnej świecy z 5.02.07) i potem w dół dalej - wyraźny, klasyczny, drugi
      sygnał sprzedaży na MACD. Mocniejsze wsparcie dopiero w okolicach 22,5 - 23 zł.
      Na razie z daleka od tego papieru.

Czy to Cię satysfakcjonuje???

P.S. Nigdy nie kupuj akcji tylko dlatego, że jest poniedziałek, a Ty masz
      wyłącznie gotówkę na koncie w DM i ręce Cię świerzbią, by coś kupić!!!
      PZDR
      HP

• p0105 Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 18:37
        witam

dzieki ogromne za odpowiedz zmobilizowalies mnie do lektury od dawna sie
        zbieralem ale moja wiedza jest naprawde 0 musze sie podciagnac zanim zaczne cos
        dzialac na powaznie?
        czy ta analiza techniczna naprawde sie sprawdza?

dzieki ogromne

pozdrawiam
        • harryportier Re: To świetnie, że Cię zmobilizowałem. 11.02.07, 19:05
          Przynajmniej do czegoś się przysłużyłem swoim ględzeniem :-)

> czy ta analiza techniczna naprawde sie sprawdza?
          Wszystko, co w życiu zarobiłem na róznych giełdach (bo od paru lat już nie na
          WGPW) zawdzięczam AT. Owszem, doceniam analizę fundamentalną (głównie na
          poziomie makroekonomii, bo działam na future'sach na amerykańskie indeksy i na
          rynkach towarowych, akcjami nie handluję od 1998 r.), ale AT jest podstawą dla
          moich inwestycji.
          PZDR.
          HP
        • ziomoslaw Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 19:15
          moim zdaniem dobrą inwestycją może być spółka BBIDEVNFI, 14 lutego podają wyniki, które mają być bardzo dobre, a 16 lutego PP myślę, że najblizsze dni to moga byc spore wzrosty, a pozniej powinna byc w trendzie wzrostowym z uwagi na małem zmiany w MIDWIGu, otóż BBIDEVNFI wchodzi do MIDWIGu, więc będzie większe zainteresowanie tą spółką...

ciekawy może okazać się również Energopol, akcjonariusze Energopolu będą mogli zapisać się na akcje debiutanta J.W.Construction bez żadnych redukcji, a to powinno przyciągnąć inwestorów do Energopolu, kto wie czy nie powtórzy się sytuacja z listopada 06 kiedy kurs skoczył z 30 zł. na ok. 200 zł.

jesli myslisz o inwestycji długoterminowej, mam na mysli ok. 12 miesięcy, polecam Budopol, jak wiadomo budowlanka z bardzo dobrymi perspektywami, w piątek przedstawili wyniki za 4 kwartał, mimo że nie były zbyt dobre kurs skoczył do góry o 6%, wg mnie w skali roku ta spółka może przynieść sporą stopę zysku...

decyzja jednak należy do Ciebie :-)
          • p0105 Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 20:40
            "ciekawy może okazać się również Energopol, akcjonariusze Energopolu będą mogli
            zapisać się na akcje debiutanta J.W.Construction
            bez żadnych redukcji, a to powinno przyciągnąć inwestorów do Energopolu, kto wie
            czy nie powtórzy się sytuacja z listopada 06
            kiedy kurs skoczył z 30 zł. na ok. 200 zł."

a skad to wycztales?

pozdrawiam
            • stefekmaly Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 20:47
              Jak to skąd ? Z fusów albo z sufitu.
            • ziomoslaw Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 21:06
              Gazeta Prawna

www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=1887.81.759.2.8.1.0.1.htm
              • p0105 Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 21:10
                chyba warto wejsc

dziei pozdrawiam
              • ziomoslaw Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 21:12
                jeszcze jedno, z artykułu wynika, że wraca koncepcja połączenia w drugiej połowie roku, jeśli wszystkie te informacje potwierdzą się, a Walne w tych sprawach ma być bodajże 26 lutego, to chyba nie muszę mówić co się stanie z kursem, moim zdaniem dawne szczyty bedą w zasięgu
                • stefekmaly Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 21:16
                  Tak sobie czytam te wasze mądre rzeczy i się zastanawiam na jakiej podstawie
                  sądzicie, że cena np. 150 zł jest dobrą ceną dla Energopolu. A czemu nie cena
                  645,3 zł albo 12,5 zł ? Możecie coś o tym napisać ? Może też to kupię ?
                  • ziomoslaw Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 21:31
                    obserwowałem kurs Energopolu gdy pojawiła się koncepcja połączenia z JWC, teraz będzie podobna sytuacja, nie mówie do ilu dojdzie kurs bo tego nikt nie wie, to rynek wyceni spółkę. Jeśli ktoś rozważa zapisanie się na akcje JWC to mysle, że warto zastanowić się nad wejściem w Energopol i zapisanie sie na JWC bez redukcji
                    • stefekmaly Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 21:43
                      Już kumam. Czyli liczysz na to, że historia się powtórzy. Czyli, że kupa ludzi
                      kupi te akcje jadąc na modzie na spółki deweloperskie i nie patrząc ile to może
                      być warte. Ot tak. Wyjdzie nie wyjdzie ale czemu ma nie wyjść. Przecież zawsze
                      wychodziło.
                      Ja w każdym razie dziękuję. Se z boku popatrzę.
                      • alinka102 Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 22:19
                        i naprawdę przepuścisz TAKĄ okazję !?
                        zwariowałeś ?
                        przecież już więcej mogą się takie nie powtórzyć !
                        a twoja biernosć napewno się potem zemści
                      • ziomoslaw Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 23:01
                        chyba nie bardzo rozumiesz o czym piszę...
                        spójrz na wykres i infa, które pojawiały się w listopadzie i wcześniej, przeanalizuj to i odnieś do obecnej sytuacji, zauważ, że kurs w ciągu kilku ostatnich tygodni z 43 zł. wzrósł nawet do 100 zł. (osobiście kupiłem po 48)

każdy zrobi jak chce, napisałem tylko to co uwazam, za 2 tyg. sprawdzimy czy moje przypuszczenia sprawdzą się (26 luty - Walne)
                        • ziomoslaw Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 11.02.07, 23:32
                          i żeby nie było sprawdziłem date Walnego:

Zarząd Spółki "Energopol-Południe" S.A. w Sosnowcu, ul. Jedności 2, wpisanej do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Katowicach, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000143061 (Kapitał Akcyjny 8.880.000 PLN, w tym kapitał wpłacony 8.880.000 PLN), zwołuje Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy na dzień 26 luty 2007 r., na godz. 11.00.
                          Zgromadzenie odbędzie się w Auli Wydziału Farmaceutycznego Śląskiej Akademii Medycznej w Sosnowcu, ul. Jedności 2.

źródło:

www.bankier.pl/wiadomosc/ENERGOPOL-Termin-i-porzadek-obrad-NWZA-1539932.html
                        • tomekjot Re: Zrobię coś, czego normalnie nie robię i odpow 12.02.07, 08:28
                          to mi zaczyna przypominać jedna z wielu mód która przerabialiśmy na giełdzie,
                          kiedyś był moda na sektot IT teraz jest moda na developerke, ale jak każda
                          modaz i ta przeminie
    • jusbog Re: kupowac cos jutro 13.02.07, 13:52
      jasne, kup chleb, mleko i masło.
      • ziomoslaw Re: kupowac cos jutro 15.02.07, 22:46
        mysle, ze jeszcze 02NFI moze byc dobra inwestycja, sporo tu sie dzieje w ostatnim czasie, mam swoja cene docelowa na ten papier, ale nie bede jej tu pisał bo powiecie, że naganiam na kupno tego waloru...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka