Dodaj do ulubionych

Jak ustawić

05.03.07, 22:46
stopa w sytuacji kiedy opór jest np. na 25.50. Ustawić na 25,50 czy
niżej. Jeśli niżej, to gdzie.
Obserwuj wątek
    • siurak20 Re: Jak ustawić 06.03.07, 08:48
      nizej. a gdzie dokladnie to zalezy od spolki i od Twoich metod ustawiania
      stopow. poczytaj o stopach i o zarzadzaniu pieniedzmi. Polecam najprostszy
      system zarzadzania wielkoscia pozycji:

Ryzyko procentowe
      Założenie poziomu cenowego przy którym pozycja powinna być zamknięta pozwala
      określić nie tylko ryzyko ale i wielkość pozycji. Trzeba tylko odpowiedzieć na
      pytanie, ile kapitału jesteśmy skłonni zaryzykować w jednej transakcji.
      Standardowo określa się ten poziom w granicach 1-5%. Prześledźmy poczynania
      znanych nam już dwóch inwestorów:

Pan Ostrożny założył, że nie może stracić więcej niż 1% (1 000 PLN) kapitału w
      jednej transakcji. Przy podziale portfela 100 000 PLN na 5 równych jednostek,
      musiałby określić stop w odległości 5 pkt procentowych od ceny otwarcia pozycji
      (1 000/20 000*100%). W ten sposób odległość stopu jest niejako narzucona z góry
      na każdą pozycję.
      Przy użyciu drugiej metody to odległość stopu wyznacza niejako wielkość
      pozycji. Pan Ostrożny nadal nie chce stracić więcej niż 1% kapitału (1 000)
      przy jednej transakcji. Chcąc kupić akcje A, dla których stop wyznaczył na
      poziomie 10% od ceny wejścia, może wydać 10 000 PLN (1 000/10%=10 000).

Jak widać w powyższym przykładzie, metoda ryzyka procentowego wyznacza wielkość
      pozycji w zależności od ryzyka z nią związanego. W wypadku gdy transakcja jest
      zbyt ryzykowna lub kapitał zbyt niski, metoda może "nie zezwalać" na otwarcie
      pozycji.

Pan Ryzykant posiadający 10 000 PLN, chciał otworzyć długie pozycje w
      kontraktach terminowych na WIG20. Zakładając, że ogranicza ryzyko jednej
      transakcji do 5% kapitału (500 PLN) i wyznaczył stop w odległości 100 pkt (1
      000 PLN) okazuje się, że stać go na kupno tylko "połowy" kontraktu (500/1
      000=0,5).

Powyższa metoda odrzuca transakcje zbyt ryzykowne dla danej wartości portfela,
      z drugiej strony łatwo pozwala powiększać pozycję przy jego wzroście. Niektórym
      inwestorom trudno będzie się pogodzić z myślą, że nie stać ich na otwarcie
      danej pozycji, mimo tego, że "nominalnie" posiadają wystarczające środki.
      Powinno to ich sprowokować do rewizji założeń swojego systemu, choć z drugiej
      strony, trzeba uważać na pokusę "naginania stopów" tak aby zmieścić się w
      wartości portfela.

bossa.pl

• marcinyst Re: Jak ustawić 06.03.07, 12:41
        Czytałem.
        Jak nisko od ceny oporu można/trzeba ustawić stopa, tak zeby sprzedać jak
        przebije opór, a nie przypadkowo.
        • js.2 Re: Jak ustawić 06.03.07, 13:02
          Jak przebije opór to kupuj a nie sprzedawaj.
          Jesteś pewien że pisząc "opór" masz na myśli opór a nie wsparcie ?
          • plessok Re: Jak ustawić 06.03.07, 13:55
            zalezy od punktu siedzenia,a moze on mowi o pozycjach krotkich badz dlugich:)
          • marcinyst Re: Jak ustawić 06.03.07, 14:03
            no pewnie wsparcie:)
            Pare dnie temu ustawiłem stopa 2 gr. niżej i połknęło mi papierki. Przekroczyło
            wsparcie tylko poto, żeby kupić moje. Nie wiem czy dlatego,że ustewiłwm zanisko
            stopa, czy dlatego, że ustawiłem bez limitu.
            • js.2 Re: Jak ustawić 06.03.07, 14:11
              Ktoś zobaczył Twoją atrakcyjną pozycję i nie mógł się powstrzymać by nie
              chapnąć tak łakomego kąska.
              • marcinyst Re: Jak ustawić 06.03.07, 14:33
                Tak myślę, ale wczoraj spadło jeszcze niżej:)
                Nie w tym rzecz. Jak unikać takich sytuacji, jak nisko pod wsparciem -:)-
                ustawić stopa?
                • plessok Re: Jak ustawić 06.03.07, 14:58
                  musisz wiedziec,ze teraz jest wiele osob co stosuje analize technicza,a ty
                  musisz byc o ten krok lepszy ,a poza tym dobrze posiadac trzy badz piec
                  najlepszych ofer oraz przed rozpoczeciem sesji podejrzec rozpietosc take profit
                  i stopwo
                  • marcinyst Re: Jak ustawić 06.03.07, 16:21
                    "... oraz przed rozpoczeciem sesji podejrzec rozpietosc take profit
                    i stopwo"
                    Nie rozómiem, możesz dokładniej.

• kostek444 Re: Jak ustawić 07.03.07, 02:16
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka