brakiss 19.08.07, 10:30 Jak według Was potoczy się najbliżysz poniedziałek na GPW? O cały tydzieńnie pytam bo trudno prognozować jeden dzień a co dopiero tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misty_zwany_krawcem Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 11:40 bierz długie i nie pękaj. ............... Niniejszy tekst jest wyłącznie wyrazem poglądów autora i JAK NAJBARDZIEJ POWINNO SIĘ go interpretować jako formę rekomendacji inwestycyjnej. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 19:03 Jeżeli Misty mówi, że będzie rosło, to znaczy, że będzie rosło. Zaczynam się czuć zagrożony na mojej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 19:49 Ja bez deklaracji. Po prostu nie mam zielonego pojęcia. Na takim rynku będę reagował w zależności od sytuacji. Co mnie na razie zastanawia np. w usa to: - spadek cen w piątek obligacji długoterminowych (krótkie wzrosły zgodnie z teorią) - jak ktoś to zauważył na tym forum, bardzo mały ruch na walutach - usd w stosunku do euro owszem osłabił się ale strasznie mało jak na taki ruch na stopach; podobnie jen - myślałem, że poleci na ryja a on tak nie bardzo W takiej sytuacji myślę, że gracze na całym świecie nie bardzo wiedzą co robić. W polsce pewnie podobnie. Lepiej więc reagować na bieżąco. Niech rynek decyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 19:56 spoko....porośnie z dzień, dwa może dłużej a potem jeszcze spadnie. Zdążysz wyjść z tych krótkich. Dzisiaj przeanalizowałem kontrakty na indeksy, towary i waluty. I prawie wszędzie wyszło mi to samo. Kilka dni wzrostów a może nawet i nie i kolejny spadek. Od siły tego kolejnego spadku bedzie zależało właściwe odbicie. Jak spadnie mocno to kaplica. Jak nie dosięgnie poprzedniego dna to zostajesz z krótkimi na dłuższy okres. Może miesiąc, może dwa a potem się zobaczy. Co do towarów. Złoto i miedź to sprawa już przesądzona. W dłuższym okresie lecą na ryj. Ale to nie musi mocno wpłynąć na indeksy choć może. Najbardziej martwi mnie jen. Tu na razie jest źle. W oczywisty sposób wpłynie on na złotówkę. A rosnące indeksy przy spadającej złotówce? Jakoś mi to nie pasuje. Najbardziej podoba mi się S&P bo może sie uformować RGR zwiastująca większe wybicie tak w okolice poprzednich szczytów. Warunek: we wtorek, środe zaczynają spadać ale nie spadają poniżej 1420. To tyle. Tak na marginesie to największą kasę zamierzam zrobić na Cornie (kukurydza).Gorąco polecam długie :)). Ja mam długie od czwartku. Wszystko wskazuje że może tu być niezła jazda. Z kilkaset procent na najniższych stawkach. Warunek: musi w najbliższych dniach przebić 340. Ale amatorów :)) przestrzegam. To bardzo kapryśny instrument. Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 20:07 Zawodowiec, co do jena...według mnie to był ryj. Zwłaszcza USDJPY. A obroty na kontraktach były olbrzymie. Przynajmniej na forexie (nie wiem czy są gdzieś jeszcze jakieś inne). I mimo obrony przez byki poziomu 111 ponowne testowanie dna w najblizszych dniach jest nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 20:16 Misty, ten wątek wrzucam do pamięci, aby łatwo móc sięgnąć po niego w odpowiedniej chwili i użyć go przeciwko Tobie. Wydajesz się pewnych najbliższych wydarzeń, a ja podobnie jak Zawodowiec błądzę obecnie we mgle i dopiero rano będę mógł coś powiedzieć, gdy znane będą notowania walut, giełd azjatyckich i kontraktów amerykańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 20:19 Coś jakoś brak tu konsekwencji Misty. Jak jen ma pójść w górę to wszytkie towary, w tym i corn, raczej polecą na ryja - silny jen to likwidowanie pozycji przez fundusze hedge a to panika na m.in. towarach. A co samego corna: patrząc na raporty COT (kontrakty amerykańskie) to chyba cykl spadku cen na kukurydzy jeszcze się nie zakończył - on się zbliża do końca ale jak spojrzysz na pozycje commercials to oni raczej wciąż sprzedają a do dołka trochę jeszcze brakuje: www.softwarenorth.net/cot/current/charts/C.png Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 20:22 Tu wklejam link do wątku Fulara, który powinien być przypomnieniem dla młodych inwestorów giełdowych; forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=27&w=56801809&a=56801809 Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 20:40 prendi, oczywiście że jestem pewny swojego zdania. Skoro w czwartek brałem długie to nie brałem je ot tak sobie z kaprysu. Takim amatorem już nie jestem. :)) Ale to że jestem pewny nie oznacza że nie mogę się mylić. Dlatego stosuję odpowiednie środki zaradcze: stoplosy, strategie, itp. A co do jena i cornu. No nie wiem jak to wszystko wyjdzie ale na razie tak mi wychodzi z wykresów. Korelacje istnieją ale czasami się rozbiegają. Za bardzo nie można się do nich przywiązywać. Co do COT-a: następne dane bedą 21 sierpnia. Zobaczymy co te dane pokażą. A jak już jesteśmy na COT-e to popatrz na spadającą liczbę kontraktów zwiastującą odwrócenie trendu. Poza tym podałem warunek. Mocne przebicie poziomu 340. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 20.08.07, 08:43 Dwóch rozsądnych facetów (Rogers i Faber) sądzi, że kukurydza i inne zboża/produkty rolnicze mają duży potencjał wzrostu. www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aE8uo1Axl1hE&refer=home Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Na biedę i bessę jest dobry cukier i kukurydza... 21.08.07, 19:46 www.money.pl/gielda/raporty/artykul/194,0,260290.html?p=md Odpowiedz Link Zgłoś
czerwony_korektor Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 19.08.07, 22:03 Poniedziałek może się zacząć minusami, bo w piątek to był raczej huraoptymizm a nie racjonalne wzrosty. Reszta tygodnia wydaje mi się raczej wzrostowa, ale do następnego poniedziałku. Część narodu, która nie zdążyła wypłacić kasy z funduszy na czas niedawno się obudziła i chwyciła za głowę (patrz pierwsza strona na piątkowej wyborczej). Na zlecenie odkupienia trzeba będzie poczekać parę dni. Potem pewnie będzie druga fala, w której utonie wielu :) co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: Jak według Was potoczy się poniedziałek? 20.08.07, 16:41 Jak tam Misty Twoje długie? Odpowiedz Link Zgłoś
firmland wybory część N-ta, gielda,sytuacja w usa,konflikty 20.08.07, 11:48 ja w temacie mysle ze beda nawijac znowu o aferach zaiazanich z seks aferą oraz z kaczmarkiem ziobrem oraz lepperem Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: wybory część N-ta, gielda,sytuacja w usa,konf 20.08.07, 20:44 prendi, moje długie zeżarł stoploss kasując jednak niewielki zysk. Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony bo wszystko układa się według mojego scenariusza. Czaję się teraz na kolejne długie. W żadnym wypadku krótkie. Za duży stosunek ryzyka do zysku :)). Zawodowiec, dzieki za link. Corn też według scenariusza. Gość pisze że niby w czasach kryzysu ludzie muszą jeść. W czasach prosperity też muszą :)) To gadka dla leszczy. Chociaż jak ktoś mu dał w zarządzanie 6 miliardów to może wie co mówi :)). Moim zdaniem corn i temu podobne bedzie drożał bo: zbiory zapowiadają się niskie a zwłaszcza pszenicy.... bodajże z powodu suszy, i druga sprawa to biopaliwa. Bush ogłosił jakiś program rządowy zastąpienia ropy nawet do 20% biokomponentami. Z kukurydzy można je robić. Odpowiedz Link Zgłoś
tom8010 Re: MISTY - pszenica... 21.08.07, 22:42 misty_zwany_krawcem napisał: > dzieki za link. Corn też według scenariusza. > Gość pisze że niby w czasach kryzysu ludzie muszą jeść. W czasach prosperity te > ż muszą :)) To gadka dla leszczy. Chociaż jak ktoś mu dał w zarządzanie 6 mili > ardów to może wie co mówi :)). > Moim zdaniem corn i temu podobne bedzie drożał bo: zbiory zapowiadają się niski > e a zwłaszcza pszenicy.... bodajże z powodu suszy, i druga sprawa to biopaliwa > . Bush ogłosił jakiś program rządowy zastąpienia ropy nawet do 20% biokomponent > ami. Z kukurydzy można je robić. Misty a skąd wiesz, że zbiory zapowiadają się niskie?? Jakiś czas temu akurat szperałem trochę w necie żeby znaleźć odpowiedź dlaczego pszenica tak mocno idzie do góry. Zgodnie z raportem opublikowanym 10 sierpnia przez Departament Rolnictwa USA światowe zbiory pszenicy w roku bieżącym będą większe niż w roku ubiegłym: img47.imageshack.us/my.php?image=wheatuz3.jpg jeszcze więcej danych znajdziesz jak sobie wejdziesz na strony departamentów rolnictwa -właściwie to odpowiedników tego organu - największych producentów pszenicy. Niestety, na stronach azjatyckich raczej po angielsku ciężko będzie coś znaleźć ale na pewno dużo informacji będzie na stronach UE czy kanadyjskich. Na tych drugich jest dużo fajnych stronek zrobionych przez jakieś stowarzyszenia farmerów. A odnośnie suszy, tutaj sytuacja jest zróżnicowana i jeśli ktoś nie monitoruje tego rynku „pełną gębą” to raczej musi wierzyć raportom które są przecież wypuszczane dosyć rzadko. Historyczne dane odnośnie pogody – oczywiście pod kątem rolnictwa - są łatwo dostępne dla takich krajów jak Kanada czy USA, gdzie zbiory można ubezpieczyć. Tutaj zapodaję też linka dla USA więc możesz sobie popatrzeć www.drought.unl.edu/dm/monitor.html i mam jeszcze pytanko: jak myslisz, od kiedy sie mowi w Stanach o biopaliwach?? Moim zdaniem granie na towarach to jak zabawa zapałkami czterolatka. Tutaj trzeba mieć cholerna wiedzę i jeszcze większe doświadczenie bo inaczej jesteś tylko dawcą kapitału. Jeśli nawet takie żuczki/leszcze jak my coś ugrają to raczej tylko poprzez olbrzymiego fuksa, chociaż widzę ze Twoje zdanie jest inne -cóż Twoja kasa Twoja decyzja ja tam taki kozak nie jestem ;-) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: MISTY - pszenica... 22.08.07, 00:44 Tom, dzięki za linki. Późno już dzisiaj więc przejrze je jutro. Teraz tylko tak na gorąco. O biopaliwach mogą sobie mówić i od stu lat. Corn to nie Skotan. Jak czegoś bedzie mało to to podrożeje, po prostu nie ma innego wyjścia....i niezależnie od mody czy od tego czy się o tym mówi czy nie. Nie wiem czy jest susza, czy była i czy będzie. Nie operuje budżetem 6 miliardów dolarów i nie robie inwestycji na kilka lat więc to mi jest niepotrzebne. Patrze na wykres, widze że bedzie rosnąć więc biorę długie. Żadna filozofia :)) I naprawdę nie widzę żadnej różnicy między graniem na towarach a graniem na indeksach. Chyba nawet na towarach łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mario976 Re: MISTY - pszenica... 22.08.07, 01:17 Misty, gram na walutach i towarach ale przyznam szczerze, ze takie egzotyczne towary ( w moim przypadku) jak CORN nigdy nie bralem pod uwage. Oczywiscie miedz, zloto, ropa to podstawa jak dla mnie na ktorej ostatnio zgarnalem troche kasy ale CORNA nigdy nie bralem podn uwage. By the way, skad to zamilowanie do coraz bardziej egzotycznych krosow walutowych badz surowcowych? Zaczalem patrzec od paru dni na Corna jak zaczales mowic o wyraznym przebiciu 330. Patrzac z punktu widzenia analizy technicznej sa pewne sygnaly swiadczace o tym, ze CORN moze wystrzellic ale przebicie wyrazne 330 pkt moze okazac sie pulapka a nie poczatkiem trendu wzrostowego. Wskazniki jeszcze dosc szybko sie grzeja przy wzrostach na roznych interwalach czasowych wiec obstawiam jeszcze jedno poglebienie ostatnich spadkow i wtedy chyba wejde w ten rynek. Ruchy sa konkretne:).....duzy zysk-duza strata ale waluty to przy surowcach maly pikus:). Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: MISTY - pszenica... 22.08.07, 08:31 pisałem o krytycznym poziomie 340 a nie 330. Właśnie wczoraj o niego się otarliśmy. Jak dzisiaj bedzie w USA na giełdach dobra atmosfera to pęknie ten poziom jak zapałka. Zółci przez noc ładnie uklepali grunt. Jak nie bedzie atmosfery to się odbijemy od tego poziomu i trochę spadniemy. Bedzie to znakomita okazja dla spóźnialskich na długie. Sam też coś dokupie. Jednak w porównaniu z walutami jest to można powiedzieć całkiem odmienny instrument. Ma swoje kaprysy. Dużo luk na otwarciu. Innego rodzaju płynność :)) Notowania są w dwóch turach. Nocne od 2.50 do bodajże 13 i popołudniowe od 16.30 do 20.20. Na nocnych jest z regóły spokojnie choć sa wyjątki i zdarzają się duże luki ( trzeba uważać ze stoplosami). Prawdziwa jazda zaczyna się po południu, są emocje. Większe niż na elektrimie w dniu ogłoszenia wyroków :)) W dłuższym horyzoncie czasowym jest ten instrument jednak przewidywalny i można na nim zarobić....stąd moje zainteresowanie :)) Ale przestrzegam !!!! To specyficzny instrument. Lepiej wcześniej i to najlepiej przez pare tygodni lub nawet miesięcy potrenować na nim na demo. Wówczas pozna się wszystkie jego kaprysy. Odpowiedz Link Zgłoś