6an1 21.08.07, 13:02 Czytałem kilka dni temu, że wskażnik ten na Wig20 sugeruje ruch w górę. Czy ktoś ze znawców mógłby się wypowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brakiss Re: Wskażnik ATR 21.08.07, 13:19 Nie jestem ekspertem w analizie technicznej ale myślę, że nie o to teraz chodzi. Oczy zwrócone są w kierunku USA i ich obecnych problemów gospodarczych. Analiza techniczna (podbnie zresztą jak i fundamentalna) jeśli chodzi o zakupy obecnie schodzi raczej na drugi plan. Odpowiedz Link Zgłoś
misty_zwany_krawcem Re: Wskażnik ATR 21.08.07, 19:10 analiza techniczna jest ważna w każdej sytuacji i nigdy nie schodzi na drugi plan. Za zakupy lub sprzedaż zawsze jest odpowiedzialny człowiek i jego emocje. Analiza techniczna opisuje te emocje i próbuje przewidzieć ludzkie reakcje. Może zbankrutować tysiąc banków a jeśli ludzie pod wpływem emocji czy kaprysu zechcą kupować akcje to te będą drożeć i nie ma na to siły. Naprawde jest bardzo niewiele wyjątków kiedy AT może się nie sprawdzić. Np. nieoczekiwane uderzenie komety w ziemie :)). Inna sprawa to ta że narzędzia analityczne się ciągle zmieniają i wciąż nie są doskonałe a ludzka psychika jest tak skomplikowana (choć od tysięcy lat się nie zmienia) że badanie jej jest trudne i może prowadzić do wyciągnięcia mylnych wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal Re: Wskażnik ATR 22.08.07, 06:56 Wskaznik ATR jest wyłacznie wskaznikiem siły zmiennosci rynku. Poza informacja, jak duze są "ruchy" cen podczas wybranego okresu nnic nie sugeruje na temat kierunku ruchu troche więcej tu: www.futures.pl/?did=75 Odpowiedz Link Zgłoś