orcik12 14.11.07, 00:45 Parę dni temu sprzedałem mieszkanie. Co Waszym zdaniem powinienem zrobić z pieniędzmi, jak je zainwestować. Nie potrzebuje ich przez najbliższe pare lat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citro1 Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 11:35 Podpowiem Ci coś po południu. Gwarancja zainwestowanego kapitału,a jak się uda to 10/20% zysku Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 11:36 Jak je zainwestować ? Może kupić mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Citro 14.11.07, 11:42 Citro, dawaj teraz a nie po południu. Człowiek jest bez mieszkania i każesz mu w taką pogodę czekać do popołudnia Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Proszę bardzo 14.11.07, 12:27 Strategia jest opisana w pażdziernikowym Manager Magazin str.118 w dużym skrócie: " Załóżmy,ze mamy do dyspozycji 100tys. złotych.Z tego 96,1tys. inwestujemy na rok w bezpieczne instrumenty ( lokata obligacje). Po roku bezpieczna część inwestycji przyniesie nam ( już po zapłacie podatku Belki) około 100tys.Mamy więc gwarancję,że nie stracimy poczatkowego kapitału. Pozostałe 3,9 tys. zł przeznaczamy na zakup opcji.Jeżeli spodziewamy sie spadku,powinnismy kupić opcję sprzedaży,np. tę z poziomem wykonania 3,400 tys. punktów.Kupujemy jak gdyby prawo do sprzedaży indeksu wig20 po 3,400 tys, a gdy trafnie przewidzimy giedową koniunkturę i indeks zjedzie poniżej tego poziomu,inwestor zarobi na róznicy między aktualną wartością indeksu a tą zawartą w opcji. Jeśli spadkowy scenariusz będzie się realizował,opcja zacznie mocno drożeć,będzie ją więc mozna sprzedać wcześniej. A ile się uda zarobić?? Spójrzmy w przeszłośc. W lipcu tego roku zanim zaczeła się korekta na wig20,jedna opcja z poziomem wykonania 3,6tys. pkt kosztowała około 500zł.korekta spowodowała zmianę nastrojów i im indeks schodził niżej,tym opcja była droższa,az jej cena doszła do 3tys zł.Wystarczyło ją wówczas sprzedać z 500% zyskiem.A jak byśmy zainwestowali w takie opcje nasze 3,900zł to zysk byłby około 20tys. Jak się pomylimy ,to nasze opcje nie urosną,tylko spadną ,wówczas stracimy te 3tys. z haczykiem ,ale bezpieczna lokata nam to zwróci i kapitał początkowy /100tys/ będzie nie naruszony. To w dużym skrócie. Poczytajcie o produktach strukturyzowanych - wyglądają dobrze na niepewna czasy.Ograniczają znacznie ryzyko inwestycji,a i stopy zwrotu bywają zadowalające dle nie za bardzo pazernych Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: Proszę bardzo 14.11.07, 12:33 Oj tam. Ale pomysł. Taka ściema dla krawaciarzy. E tam. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Proszę bardzo 14.11.07, 12:40 Jaka ściema!! Inwestycja gwarantuje ochronę kapitału,a jak sie uda można zarobić. Zawsze jest inna możliwość np. kupno biotka czy innego śmiecia i wóz albo przewóz /30% do góry,albo 50% na dół/ Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Proszę bardzo 14.11.07, 12:58 Pomysł bardzo fajny, tylko te opcje... Dla kogoś kto nie ma choćby podstawowj wiedzy o giełdzie prawdopodobieństwo stracenia kasy wydaje się ogromne. Nie jestem znawcą rynku opcji, ale po pobieżnym zapoznaniu się z tematyką, zaangażowane inwestycje na tym rynku wydają mi się o wiele trudniejsze niż na rynku kasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Proszę bardzo 14.11.07, 13:04 inwestycja nie jest z dnia na dzień,tylko na dłuższy okres /rok/ Masz problem zapakować sie w opcje w ciągu miesiąca?? Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Proszę bardzo 14.11.07, 13:08 Opcje wygasają co kwartał i nawet jeśli założymy że w tym czasie na rynku nic się nie dzieje, mocno tracą na wartości na skutek "starzenia się". Opcja kupiona za 4k pod koniec notowań może byc warta pare groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
soul.brother Re: Proszę bardzo 14.11.07, 13:15 Ten pomysł z opcjami trochę przypomina mi inna "strategie": Wkładamy kasę na lokatę, a za zarobione odsetki puszczamy kupon lotto :D gwarancja kapitału jest, ale i możliwość zarobienia niby tez. :D Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Proszę bardzo HAHAHA 14.11.07, 15:28 W sobotę postaram się rozszerzyć temat ryzyka i inwestowania w instrumenty pozornie bezryzykowne. Teraz w skrócie. Na pojedyńczej opcji się nie da. Nie przy dyskontowaniu nie więcej niz jakkieś 6% kapitalu rocznie. Koszt opcji pożre cię po kwartale. Już prędzej w kanale opcyjnym - ale tu już jest inne ryzyko i inne zski. Najproszszą stategia tego typu jest baza kapitalowa + kontrakt lub nawet kontrakty. Ale czy ja przypadkiem już o tym nie pisałem? a Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Proszę bardzo HAHAHA 14.11.07, 16:38 Pisać pisałeś, ale nie doszukałem się rozdziału : "Opcje zamiast stopów na otwieranych kontraktach" Literatura do uzupełnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
elamigo1 Re: Proszę bardzo 14.11.07, 17:42 Chcę dawkować publikację - inaczej wyczerpię temat i nie będę miał o czym pisać-:-) W sobotę rozszerzę temat, może już wejdę w opcję. W każdym bądź razie na samej opcji w zasadzie jest to trochę bez sensu - mało opłacalne. Inaczej jeśli się np. nastawiasz nie na czas, a na określony ruch indeksu. Wówczas robisz dwa kanały opcyjne (góra - dół) które dają ci zysk max np. 10% niezależnie od kieruku indeksów, Wówczas pozycję masz nie czasową o opartą o zakres ruchu. Przesuwa się ryzyko w inną stronę - na zmienność . Ale każde dyskontowanie jest związane z utratą stopy zbezpiecznej, więc czy aby na pewno jest to takie opłacalne. Np. spotkałem się z ofertą fundu który daje max 40% w dwa i pół roku - niezależnie od kierunku indeksu - tyle ile się ruszy indeks. Z pełną gwarancją k. Niby fajne. Tyle tylko że 2,5 roku daje ok 12% bezpiecznej stopy zwr. więc mówimy o maksymalnej premii za ryzyko w wysokości 28%. Ryzyko wynosi 12% względem maksymalnego zarobku 40% - maksymalnego!. Jeśli indeks przekroczy +v-40% to inwestor dostaje zwrot kapitału. Przy obecnej zmienności indeksu ryzyko że wyjdzie poza 40 jest całkiem spore. Obecna zmienność roczna to 23% to znaczy że ryzyko przekrocznia progu jest obodajże około 10%... teraz Policz VAR. zyskujesz max 1,4 z szansą 90% co ci daje 1,24 - to jest 24% ważonego zysku na inwestycji - w najlepszym wypadku. Teraz dodaj ryzyko stopy procentowej - wyjdzie ci jescze ciutkę mniej. A w zasadzie powinieneś policzyć nie MAKSYMALNĄ STOPĘ zwrotu a całkę od prawdopodobieństwa uzyskania wszysktich stóp zwrotu pomiędzy + a -40% . Wychodzi , że ............ to inwestycja do zastanowienia się by wyważać portfel..... rozumiesz coś z tego:-) ale tak to jest z funduszami strukturyzowanymi . Są fajne. ALe czasami spece od marketingu przeginają. elamigo Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 13:27 Można pokusić się na zakup opcji o odległym terminie wygasania, tylko gdzie to kupić ? W tej chwili zajrzałem do notowań i na serii wrzesień 08 na put i call, obrót na dzisiejszej sesji wynosi 0. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 13:35 Tu sie zgadzam.Płynność na tych dłuższych okresach jest znikoma/ marcowe 2008 jakiś tam przeszły,ale przy taki horyzoncie masz sporo czasu Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 13:55 Może dla kogoś słabo obeznanego z giełdą lepszą alternatywą są jednostki indeksowe MW20 ? Można inwestować w obie strony, nie wygasają i praktycznie zerowe ryzyko straty całego kapitału. Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 14:57 Gratujacje z powodu sprzedania mieszkania! Mysle ze sprzedales w bardzo dobrym momencie. Jesli uwazasz ze nadal bedzie wysoki wzrost rozwijajacych sie krajow, to mozna zainwestowac czesc pieniedzy w silne waluty. Tzn krajow ktore maja duzo surowcow - dolar kanadyjski, australijski i nowozelandzki. Odpowiedz Link Zgłoś
soul.brother Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 18:05 aby zyskać, musisz zainwestować w coś na czym się ZNASZ. Giełda jest szulernią, aby inwestować z powodzeniem trzeba dobrze poznać obowiązujące reguły. prostej a najważniejsze szczerej recepty w jaki sposób inwestować raczej tu nie uzyskasz. taka wiedza jest bezcenna, niestety nikt się tym nie chwali. a z prostych wyborów masz fundusze i lokaty. ale nawet przy wyborze funduszu potrzebna jest jakaś tam wiedza (nie mam tu na myśli jakiś tam doratcuf). Odpowiedz Link Zgłoś
totus4all Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 18:19 Czlowiek tu chcial uslyszec zeby sie pakowal w biotka albo w DWS Top25 MISS a wy mu tu z opcjami :P Odpowiedz Link Zgłoś
orcik12 Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 20:59 Żaden biotek, żadne opcje… Nie mam czasu na giełdę, a poza tym, myślę ze to już schyłek. Myślałem o funduszach. Czy wiecie coś o Aegon? Jestem namawiany, i nie wiem co mam zrobić. Jak inaczej kupować fundusze? Odpowiedz Link Zgłoś
ksawon Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 21:24 Konto w mBanku i ich Supermarket Funduszy Inwestycyjnych - duża paleta funduszy, sprzedajesz i kupujesz bez żadnych opłat. Da Ci to komfort opuszczenia rynku w wybranym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 21:24 Koleś, mnóstwo ludzi próbowało coś ci tu doradzić prosto od serca. A ty im d...ę zawracasz jakimiś pierdo....mi. Chcesz se kupić fundusze to se kup. I nie zawracaj gitary. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: co zrobić z 1... zł 14.11.07, 21:35 A najgorsze w tym wszystkim jest to, że jesteś zwykłym leniem inwestycyjnym. Nie chce ci się myśleć, nie chce ci się szukać więc pytasz się na tym forum (i pewnie paru innych). A z góry już wiesz co zrobisz - zainwestujesz swoje zas...ne pieniądze w jakimś funduszu bo ktoś ciebie umiejętnie (to jego praca) namawia. Stuknij się lepiej w swój pusty łeb i zacznij myśleć. Nic ci się samo nie zrobi. Jak chcesz być miernotą podatną na wszelkie nagabywania to nic prostszego - idź do pierwszego lepszego doradcy a on coś ci na pewno znajdzie. Ale jak chcesz z pieniędzmi zrobić coś swojego, z czego możesz mieć satysfakcję (albo finansową albo mentalną bo się czegoś nauczysz) to myśl samodzielnie. A zresztą, co tam będę pisał matołowi. Odpowiedz Link Zgłoś
orcik12 Re: co zrobić z 1... zł 15.11.07, 01:05 Stefek, z pokorą przeczytałem i przyznaje Ci rację. Bardzo dziękuję za szczerość. Jak widzisz nie poleciałem do jakiegoś doradcy, tylko zastanawiam się. Giełdy sie po prostu boje. Nie mam wiedzy, doświadczenia, idą ciężkie czasy... Na domiar złego nie mam czasu. Pracuje, jestem mężem, tatą... Trudna decyzja przede mną. Dziękuję wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
artremi Re: co zrobić z 1... zł 15.11.07, 02:32 Stefek ma racje - trzeba pytac krotko i zwiezle jesli wiesz czego chcesz... ;-) Mowisz ze chcesz fundusz, a nie gielde... O ile wiem, to fundusze skladaja sie z akcji plus maja czesto spory koszt. Tez mozesz na tym stracic. Jedyna pewna inwestycja sa obligacje skarbu panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
totus4all Re: co zrobić z 1... zł 15.11.07, 08:40 okej po Twoim poscie to i ja cos dorzuce. Mozesz pomyslec o tym aby CZESC tych srodkow zainwestowac w certifikaty funduszy zamknietych. Nie sa to sensu stricte fundusze hedge, duzo mniejsza plynnosc w wychodzeniu z nich ale zarabiaja tez na spadkach (SA RACZEJ BARDZIEJ RYZYKOWNE OD ZWYKLYCH AKCYJNYCH ale ja na razie nie narzekam :-)). Nie moge powiedziec ze ktorys z nich polecam ale rozejrzyj sie w ofercie opery za 3 grosze (nie wiem jak sie samo TFI nazywa) lub Investors... Sa jeszcze inne na pewno. Nie pamietam czy wymieniales jakis Aegon ale zarzuc w google opinie o podobnych programach inwestycyjnych. Generalnie opinie sa niepochlebne (ja nie mam czasu aby sam zanalizowac czy na prawde jest tak jak pisza :-)) Odpowiedz Link Zgłoś