Dodaj do ulubionych

Cztery elementy strategii?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.07, 10:46
Świeczki wykres liniowy i .......

Obserwuj wątek
    • Gość: Filip Re: Cztery elementy strategii? IP: 89.64.25.* 27.11.07, 12:51
      Jak swieczki to nie wykres liniowy.
      • pawel.sliwa Re: Cztery elementy strategii? 27.11.07, 13:14
        witam,
        Filip z ust mi to wyjąłeś,
        do tej układanki dorzuce rzut monetą.
        zastanawia mnie dlaczego wszyscy koncentruja sie na strategi a nikt
        np nie mysli o zarzadzaniu kapitałem albo psychologii. wbrew pozorom
        miejsce otwarcia pozycji jest najmniej istotne, bo juz miejsce
        zamkniecia jest wazniejsze bo to ono definiuje czy mamy zysk czy
        strate.
        pawel
        • Gość: Filip Re: Cztery elementy strategii? IP: 89.64.25.* 27.11.07, 16:17
          Kiedys przeczytalem w jakiejs madrej ksiazce, ze rynki nie sa racjonalne. Tak
          samo jest z psychika. Nie jest racjonalna, ba, ona nie rzadzi sie zadnymi
          prawami. Niemniej psychologowie staraja sie ja okielznac i zamknac w jakichs ramach.

Polecam co najmniej dwie ksiazki:

1. Psychologia Inwestowania - John. R. Nofsinger (jest wydanie polskie)
          2. Fear, greed and panic - D. Cohen (tylko po angielsku)

Pierwsza jest bardzo przyjemna i napisana naprawde prostym jezykiem.
          Pokazuje na gruncie roznych teorii psychologicznych, dlaczego ludzie inwestuja i
          dlaczego robia to tak fatalnie.
          Druga jest bardziej skomplikowana, ale moim zdaniem zdecydowanie najlepiej
          opisuje proces inwestowania od strony psychologii.

Polecam obie.

Pawel jak jestes zainteresowany, to moge podrzucic w weekend na szkolenie.

• pawel.sliwa Re: Cztery elementy strategii? 27.11.07, 16:47
            witam,
            czemu nie, wiedzy nigdy dosc.
            pawel
            • Gość: Filip Re: Cztery elementy strategii? IP: 89.64.25.* 27.11.07, 18:25
              Napisalem o tych ksiazkach dlatego, bo na Twoje pytanie nie ma jednoznacznej i
              krotkiej odpowiedzi.

Nakresle tylko, gdzie ewentualnie mozna szukac:

- nadmierna pewnosc siebie
              - iluzoryczna wiedza
              - iluzoryczna kontrola
              - duma i wstyd
              - teorie podejmowania decyzji
              - emocje

Ludziom wydaje sie takze, ze mozna bez problemu zarobic mnostwo pieniedzy z tego
              samego powodu, dla ktorego latanie samolotami wydaje sie najniebezpieczniejsza
              forma podrozowania -> to wlasnie o katastrofach lotniczych najwiecej sie mowi.
              Wypadki samochodowe wszystkim spowszednialy, liczy sie cos ekstra. Katastrofy
              lotnicze sa ekstra wiec o nich pamietamy. Tak samo jak zapamietujemy rekiny
              gieldy. Buffet, Karkosik, czy inni. O nich mowi sie, ze sa ekstra bo zarobili
              kupe szmalu. Nie mowi sie o tysiacach ludzi, ktorzy na gieldzie zbankrutowali. A
              przyjemniej jest pamietac o tych co traca, czy o tych co zarabiaja? Oczywiscie o
              bogatych. Dlatego kazdy inwestor widzi sie w tej wlasnie grupie. Niestety
              najczesciej uwaza tez, ze same checi wystarcza. Potem sa juz tylko emocje,
              poszukiwanie dumy, bledne podejmowanie decyzji, iluzja kontroli i wiedzy itd...
              • Gość: Filip Re: Cztery elementy strategii? IP: *.chello.pl 29.11.07, 10:35
                Ciekawe, powstal tu temat wazny jak cholera, traktujacy o podstawach
                inwestowania tak naprawde, a nikt sie specjalnie nie zainteresowal.

Mowie Wam ludzie, ktorzy inwestujecie, psychologia jest najwazniejsza, zaraz po
                niej zarzadzanie kapitalem, a dopiero potem sama analiza rynku :)

• Gość: grzesiek Re: Cztery elementy strategii? IP: *.com.pl 29.11.07, 13:35
                  w zupelnosci sie z filipem zgadzam. psychologia jest tu podstawa i
                  najwazniejszym elementem strategii. jezeli nie jestes w stanie
                  kontrolowac swoich emocji to polegniesz i to najczesciej bardzo
                  szybko bez wzgledu na to jaki bedziesz mial system.
                  zaczynajac przygode z gielda tak napradwe zaczynamy dluga droge
                  poznawania siebie pozbywania sie wielu zludzen jak rowniez
                  przelamywania barier ktore nas ograniczaja. rozpoczynamy
                  fantastyczna podroz ktora prowadzi nas popzrez poszczegolne etapy
                  poznawania wlasnych mozliwosci jak rowniez slabosci. jezeli jestemy
                  tego swiadomi mamy mozliwosc tak poprowadzic proces zmian w naszym
                  umysle aby otrzymac pozadane zachowanie.
                  jezeli po jakims niepowodzeniu powiemy ze odnieslismy porazke to
                  automatycznie zamykamy w swojej podswiadomosci droge do analizy
                  przyczyn porazki. godzimy sie z tym i koniec. jezeli natomiast
                  potraktujemy to jako informacje zwrotna ze nasze dzialania byly
                  nieskuteczne to wtedy podswiadomie zaczynamy szukac innych rozwiazan
                  i sposobow ktore beda skuteczne. wystarczy spojrzec n azyciorysy
                  wielu swietnych trayderow wiekszosc z nich nawet kilka razy tracila
                  kapital a mimo to wracali n arynek bogatsi o nowe doswiadczenia i
                  poszukiwali innych rozwiazan niz stosowane przez nich wczesniej.
                  jak ktos kiedys powiedzial(chyba edison:))))"przegrani to ci ktorzy
                  byli o krok od sukcesu a go nie zrobili"
                • Gość: exodus24 Re: Cztery elementy strategii? IP: 212.157.152.* 05.01.08, 21:03
                  Oj zgadzam sie z toba w pelni. Przez to, ze nie trzymalem swoich
                  emocji na uwiezi stracilem sporo w piatek. Mialem 4 pozycje trzymane
                  od 31 grudnia i byl sygnal na zamkniecie wiec zamknalem. Mam fajny
                  system, ktory wymaga spelnienia kilku prostych zasad. Spieszylo mi
                  sie do pracy wiec nie poczekalem do zamkniecia swieczki (bardzo
                  wazne i walkowane na kazdym szkoleniu), podejzalem sytuacje na H1
                  (gram na H3) i otworzylem pozycje. Wykresy poszly oczywiscie tak jak
                  chcialem ale przez krotki czas i wrocily do wczesniejszego trendu.
                  Mam dostep do platformy przez palmptop to zamknalem je tracac ok
                  polowy tego co wczesniej zarobilem (ok najwazniejsze zeby wiecej
                  zyskiwac niz tracic), chcac sie odegrac pod wplywem chwili
                  otworzylem na geju pozycje okazalo sie, ze zlapalem go na szczycie
                  wiec z kapitalem wrocilem do stanu z dn. 31.12. Na szczescie nie
                  ponizej. Mam tez problem z wyluzowaniem sie gdy zostawiam pozycje na
                  noc a nie chce ich zamykac i otwierac co dzien tylko ciagnac do
                  konca.
                  Zly chodze przez to caly weekend dobrze, ze dzis w pracy sukces.
                  Oczywiscie przeanalizowalem problem i wiem gdzie zawinilem i mam
                  zamiar nauczyc sie na tym bledzie.
        • kreizel Re: Cztery elementy strategii? 06.12.07, 02:28
          pawel.sliwa napisał:

> witam,
          > Filip z ust mi to wyjąłeś,
          > do tej układanki dorzuce rzut monetą.
          > zastanawia mnie dlaczego wszyscy koncentruja sie na strategi a nikt
          > np nie mysli o zarzadzaniu kapitałem albo psychologii. wbrew pozorom
          > miejsce otwarcia pozycji jest najmniej istotne, bo juz miejsce
          > zamkniecia jest wazniejsze bo to ono definiuje czy mamy zysk czy
          > strate.

No dobrze. Rzut monetą...MM i psychologia. Istotne bardzo. Ale to, że moment
          wejścia jest najmniej istotny to nie do końca jest tak. To uproszczenie. A co
          jeśli ktoś zagra wbrew trendowi utrzymując pozycję średnioterminową na GBP/JPY? ;)
      • Gość: ast Re: Cztery elementy strategii? IP: *.artcomp.waw.pl 02.12.07, 13:33
        Proszę o odpowiedź. Dlaczego jeśli świeczki to nie wykres liniowy? I
        co w takim razie zamiast świeczek jeśli mamy już liniowy?
        • Gość: Filip Re: Cztery elementy strategii? IP: *.chello.pl 03.12.07, 16:23
          Sluchaj, duzo nauki przed Toba.
          Wykres liniowy wskazuje jedynie ceny zamkniecia poszczegolnych interwalow.
          Wykres swiecowy przedstawia pelny zakres cen w kazdym interwale czasowym.
          Dlatego wykres liniowy jest ubozszy i nie ma (wg mnie) sensu uzywanie go.
          Polecam swiecowy. Z Twojego postu wynika jednak, ze nie masz na ten temat
          wiedzy. Polecam ksiazki o swiecach japonskich. Wklep w google i dostaniesz tyle
          wynikow, ze Cie glowa rozboli ;)

3m sie!
          • Gość: GOŚĆ Re: Cztery elementy strategii? IP: *.ipartners.pl 03.12.07, 16:29
            Nie zgodzę się, że nie ma sensu. Jeśli np. chcesz ocenić czy wykres przebił
            linię oporu to lepiej nie patrzeć na świece bo high bardzo często mogą
            wyskakiwać ponad, podczas gdy close w zasadzie nie przebija oporu co może
            sugerować że trend się odwóci. Dla tego wykres liniowy pokazujący cenę close
            jest w tym wypadku wygodniejszy.

Trzeba umieć posługiwać się różnymi instrumentami, oczywiśćie w komplementarny
            sposób.

p.s. a ja coraz bardziej się przekonuję że najważniejszym narzędziem tradera
            jest nie wykres ale... zegarek :)
            • Gość: SS Re: Cztery elementy strategii? IP: *.telia.com 03.12.07, 16:46
              Chetnie przeczytam cos wiecej na temat teori zegarka.

Pzdr
              • Gość: GOŚĆ Re: Cztery elementy strategii? IP: *.ipartners.pl 04.12.07, 09:31
                :)

Obejrzyj sobie kwotowania EURUSD o w godzinach 8-9 rano i 16-17 po południu
                naszego czasu. Poniedziałki rano możesz pominąć. Prawie codziennie występują
                wtedy gwałtowne ruchy. Nawet dzisiaj, chociaż ostatnio mamy plażę na wykresach.

Poz tym jeżeli skalpujesz to zauważysz też, że gdy na zegarku jest godzina z
                liczbą minut podzielną przez 5 to również częściej dochodzi do większych zmian cen.
                Poza tym słyszałeś kiedyś, żeby np. RPP zwołała posiedzenie na 13:17? :)
                • Gość: Trader Re: Cztery elementy strategii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 20:46
                  Do Filipa, widze , że robisz za GURU i gatki o psychologi, a już z
                  twoich wywodów widać ,że wiedze masz czysto teoretyczną. Gram na fx
                  od 2.5 roku i nie zawracam sobie glowy psychologią, a siadając do
                  komputera iteresuje mnie tylko AT... Gram na swieczkach 1H w
                  dosłownym tego słowa znaczeniu- mam wybrane pary i w jedną świeczke
                  wchodze dwa trzy razy, a nawet zdazało sie cztery razy , ale
                  sporadycznie i to jest kwestia wyczucia,praktyki,AT,opanowania i jak
                  już ktoś zauważył zegarka.Zegarka, dlatego ,że jeżeli pograsz troche
                  na FX to bedziesz wiedział, że np; świeca 1H ma np; HI-LOW 30
                  pipsow, a można z niej wyciągnąc 90 itd. to w najwiekszym
                  uproszczeniu, bo mozna by o tej 1H dlugo pisac. I to jest kwestia
                  wprawy gracza.....A gatki o samolotach, samochodach,wypadkach, no
                  wybacz, ale karma dla ;OMŁEJOWCÓW; bardziej.Chyba Cie nie uraziłem?
                  I Pozdrawiam i polecam REAL,nic nie zastąpi praktyki i wielu godzin
                  obserwacji.
                  • Gość: Filip Re: Cztery elementy strategii? IP: *.chello.pl 04.12.07, 21:57
                    Witam :)
                    Absolutnie mnie nie uraziles, bo niby czym? Lubie jak rozmowa sie rozkreca i
                    jest dynamiczna :)

Zatem odpowiadam.

1. Jestem psychologiem i sprawa inwestowania interesuje mnie tez od czysto
                    teoretycznej strony. Gadki o samolotach i innych takich byly po to, aby pokazac
                    jak ten proces wyglada. Musisz wiedziec, ze sam ze swoja psychika radzisz sobie
                    najwidoczniej swietnie. Psychologia jednak poza kazda indywidualna jednostka,
                    zajmuje sie rowniez ogolem. Robione sa badania i rozne takie i wychodza z nich
                    bardzo konkretne rzeczy na temat chocby tego, jak ludzie traktuja inwestowanie.

2. Pisanie, tak jak np czytanie o tym, co wplywa na nasze decyzje inwestycyjne,
                    bardzo pomaga zrozumiec, jak to jest z kazdym z nas indywidualnie. Warto czasem
                    wyjsc od ogolu i zaobserwowac to samo u siebie. Jesli cos dotyczy ogolu, a Ty
                    zobaczysz to u siebie i jest to cecha negatywna, to masz wieksze szanse na
                    radzenie sobie z nia, albo wylaczenie jej z procesu inwestycyjnego. Jesli
                    pozostaje to w nieswiadomosci, to nie masz z tym szans.

3. Gram na rachunku rzeczywistym :)

4. Wiedze mam tez czysto praktyczna.

5. Ty sam jestes indywidualnoscia, masz bardzo fajnie wszystko poukladane ze
                    swoja psychika. Tak wynika z Twojego postu.
                    Jest jednak takze inna mozliwosc. Jesli piszesz, ze nie zawracasz sobie glowy
                    psychologia, czyli np. emocje nie maja na Ciebie wplywu, to albo jestes ich
                    zupelnie pozbawiony, co jest nierzadka przypadloscia i ma takze bardzo negatywne
                    konsekwencje, albo masz zwyczajnie szczescie i jestes wyjatkowy :) To wszystko
                    pisze bez absolutnie zadnych zlosliwosci.

pozdrawiam!
                    • Gość: Trader Re: Cztery elementy strategii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 23:06
                      ...Cieszę się, że w ten sposób mój post zinterpretowałeś, no może z
                      mojej strony było troche złosliwosci....przepraszam, ale psychologia
                      mysle bardziej potrzebna jest na GPW niż na FX. A emocje... też im
                      podlegam ,kwestia treningu i praktyki żeby nie miały na nas dużego
                      wpływu. tak uważam , a spojżenie na ; OGÓŁ;... no cóż, czasami
                      wystarczy odejść od monitora dwa metry i widzimy coś czego nie
                      zobaczymy pare centymetrów od nosa.... OJ można by dyskutować w
                      nieskończoność,ale póżna pora, a ja unikam gry nocami gdy nie mam
                      nad tym kontroli ( to też sprawdzony sposób,po co stres...)
                      Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji innym razem,miłego wieczoru.
          • Gość: ast Re: Cztery elementy strategii? IP: *.gwc.org.uk 05.01.08, 18:54
            Flip dzięki, że wyjaśniłeś mi co to jest wykres liniowy i świecowy i czym się od
            siebie różnią (posiadam tą wiedzę od bardzo dawna). Moje pytanie brzmiało
            dlaczego jeśli wykres świecowy to nie liniowy? Pytałem bo wiem, że są strategie,
            które bazują właśnie na jednoczesnym użyciu wykresu świecowego i liniowego.

Pozdrawiam
            • pawel.sliwa Re: Cztery elementy strategii? 07.01.08, 13:51
              w AT jedno z założeń to to że rynek dyskontuje wszystko czyli cena
              jest jedynym elementem który niesie informacje.
              zastanómy się nad szczytami i dołkami czy to są ważne punkty patrzac
              nato jako podaż i popyt, dla mnie sa ekstremalnie wazne bo tam jest
              równowaga i w konsekwencji jedna ze stron odpuszcza i druga
              przejmuje kontrolę nad rynkiem. jezeli tak to ja chce wiedzieć na
              jakim poziomie to nastąpiło? na cenie CLOSE czy Makimów/minimów
              danego interwału. oczywiście na ekstremach a ich nie widać na
              wykresie liniowym.
              pawel.
              ps: nie znam nikogo kto jest w stanie połączyć oba wykresy jako
              integralny element strategi, dużo ułatwia jak się inwestor zdecyduje
              na jeden konkretny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka