Dodaj do ulubionych

Osiedle "Białe Łąki" - na Lewandowie

12.03.04, 09:57
Oto kolejne osiedle, które zaczyna powstawać na terenach zwanych Zieloną
Białołęką. Przy ulicy Głębockiej 94/104 firma developerska z Kielc należąca
do p. Marka Antczaka zaczyna budować osiedle o wdzięcznej nazwie BIAŁE ŁĄKI ,
polecam obejrzenie wizualizacji.
www.antczak.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka Re: Osiedle "Białe Łąki" - na Lewandowie IP: *.acn.waw.pl 19.12.04, 16:28
      chcialam kupic tam mieszkanie... Czy moze wiecie cos wiecej o tej firmie i o
      tym osiedlu.
      pozdrawiam
      Agnieszka
      • chaladia Re: Osiedle "Białe Łąki" - na Lewandowie 20.12.04, 18:07
        Osiedle bardzo fajne, naprzeciwko stadnina i zabytkowy kościółek.
        Problemem może być uciążliwy sąsiad - kompleks 4 bliźniaków za kamiennym murem
        a'la Riyadh. Już zdołali nakłonić redaktorów Gazety Stołecznej do opublikowania
        skrajnie nieobiektywnego i napastliwego artykułu o tej budowie:
        miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,2010031.html
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=11842925&a=11844355
        • Gość: Agnieszka Re: Osiedle "Białe Łąki" - na Lewandowie IP: *.acn.waw.pl 22.12.04, 21:02
          bardzo dziękuję :)
          pozdrawiam
          Agnieszka
          • Gość: rOBAL Re: Osiedle "Białe Łąki" - na Lewandowie IP: *.aster.pl 26.12.04, 18:31
            Nie no qrwa, albo stawiamy rezydencje, albo bloki!

Styl a la Rijad mi nie odpowiada, ale wciskanie bloków między wille wzgl.
            bliźniaki to jeszcze gorsze sqrwysyństwo. Mój kumpel mieszka w takim domku na
            Białołęce, który z trzech stron otoczyły wieżowce. Teraz jak wychodzi w gaciach
            do ogródka, to go z góry ogląda circa kilkaset par oczu.
            • Gość: Agnieszka Re: Osiedle "Białe Łąki" - na Lewandowie IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 12:08
              a jest przynajmniej na co popatrzeć...? :)
              • Gość: rOBAL Baaaaardzo śmieszne;( n/t IP: *.chello.pl 27.12.04, 17:35
                • chaladia Tak się składa... 28.12.04, 12:29
                  Tak się składa, że obecna zabudowa szeregowa osiąga 4-5 kondygnacji (np. we
                  Włochach), co jest mniej-więcej tyle samo, ile mają te bloczki przy Głębockiej.
                  Na Agromanie jest kilka domków jednorodzinnych w otoczeniu małych domów
                  wielorodzinnych i nikomu to nie przeszkadza.
                  Zwracam uwagę, że lokalizacja jest blisko centrum i trudno oczekiwać tam
                  wyłącznie zabudowy jednorodzinnej. PGR-owskie bloki stoją tam od kilku dekad.
                  • Gość: rOBAL Re: Tak się składa... IP: *.chello.pl 01.01.05, 18:23
                    Bardzo pokrętna wypowiedź. Owszem, zabudowa we Włochach sięga gdzieniegdzie 4-5
                    kondygnacji, ale jest nie tylko "szeregowa", ale raczej rezydencjonalna
                    (oczywiście jeśli mówimy o starych Włochach, a nie okropieństwach stawianych
                    szeregowo na Skoroszach). Duża willa może mieć 4 kondygnacje, jeśli jest ładnie
                    wpasowana w otoczenie. Co innego jednak, gdy obok zwykłego bliźniaka stawia się
                    betonowe monstrum, które pieszczotliwie i zarazem zaciemniająco nazywasz "małym
                    domem wielorodzinnym" (powinno być BLOKIEM, bo to blok przecież!).

To, że w jakimś dziewiczym miejscu stoi jedna okropność w postaci
                    popegeerowskiego bloku, nie znaczy , że należy równać do dołu, czyli przyjmować
                    optykę estetyczno-architektoniczną owego bloku jako dominantę dla nowo
                    powstającej zabudowy. Nie lepiej stawiać pojedyncze wille? Argument, że
                    to "blisko centrum" jest tak bałamutny i nieprawdziwy, że nawet nie chce mi się
                    z nim dyskutować.
                    • chaladia Re: Tak się składa... 04.01.05, 13:05
                      Nie wiem, Robalu, czy tam byłeś, ale ja tamtędy jeżdżę codziennie i stwierdzam,
                      ża architektonicznie te bloczki nie są gorsze od rzeczonych czworaków za
                      kamiennym płotem.

Co do Włoch, to miałem na myśli zarówno upiorki na Parowcowej, jak i nowe
                      zespoły szeregówki na Solipsach.
                      • Gość: manyack Re: Tak się składa... IP: 62.233.164.* 16.02.05, 11:49
                        Moim zdaniem osiedle "Białe-łąki" jest bardzo dobrze usytuowane, blisko
                        przystanków autobusowych przy liniach 132 i 120, gdzie co 10-15 minut zawsze
                        jeden z nich podjeżdża. Dojazd do Centrum (biorąc pod uwagę położenie osiedla)
                        jest naprawdę bardzo dobry. Do ratusza targowek jedzie się 5-8 minut, a stamtąd
                        okolo 20 minut 500 lub 127 do centrum. Osiedle jest bardzo ladne
                        architektonicznie i budowane z wysokiej jakości materiałów. Moi rodzice
                        postanowili kupić tam mieszakanie około 70 metrów kwadratowych z widokiem z
                        jednej strony na osiedlowa fontannę, a z drugiej na łąki. Ogólnie mówiąc super
                        mieszkanie na super osiedlu.

Mieszkań do kupienia na tym osiedlu zostało bardzo niewiele. Winika z tego że
                        jednak ludziom podoba się to miejsce do mieszkania i ja się temu niedziwię sam
                        chciałbym tam mieszkać.
                        • Gość: LS Re: Tak się składa... IP: 195.85.249.* 16.02.05, 13:13
                          > okolo 20 minut 500 lub 127 do centrum.

Buhahahaha chyba w niedzielę o siódmej rano. Polecam się przejechać w dzień powszedni "na ósmą", zwłaszcza 127. A najbardziej polecam wrócić około 17-tej autobusem, tzn. odkwitnąć w oczekiwaniu na 127 aż się przebije przez korki na jerozolimskich, odstać na moście gdańskim (polecam po feriach zimowych sprawdzić bo teraz jest pusto) i jeszcze trafić w 132 albo 120 na Malborskiej.

Empirycznie - godzina jak w mordę strzelił. Wersja "dzień konia" czyli wszystkko na czas z uśmiechem na ustach schodzi do 45 minut.
                          • chaladia Re: Tak się składa... 16.02.05, 17:13
                            Ja to ćwiczę codziennie samochodem. Jeżeli przy kościółku jestem około 7:15, to
                            w najlepszym razie przy PKiNie jestem o 7:45. Starczy jakieś małe zamieszanie i
                            robi sie z tego 8:00.
                            Chcesz powiedzieć, że autobus jest szybszy? Gdyby tam był tramwaj, wtedy w to
                            uwierzę...
                            • Gość: LS Re: Tak się składa... IP: 195.85.249.* 16.02.05, 17:21
                              > Chcesz powiedzieć, że autobus jest szybszy? Gdyby tam był tramwaj, wtedy w to
                              > uwierzę...

No nie, piszę że cała trasa z przesiadkami to 45 minut (daj Panie Boże) do godziny. A samochodem piszesz że 30 min.

W to 20 minut z Bródna jestem w stanie uwierzyć, ale jak napisałem w niedzielę rano.

Wersje już próbowałem różne - autobus przez Grota, Gdański; tramwaj z Żaby, Żerania, Starzyńskiego; autobusem do metra... jak się nie obrócisz dupa z tyłu ;-) czyli door to door Brzeziny - pl. Konstytucji godzina.

pzdr
                              • chaladia A tak niewiele potrzeba... 16.02.05, 21:36
                                Zrobić odgałęzienie linii tramwajowej na Annopol (nawet jednotorowiskowe)
                                wzdłuż Trasy Toruńskiej z przystankami Łabiszyńska, Viking, Agroman, Brzeziny i
                                pętlą gdzieś w gumnach wsi Kąty Grodziskie.
                                Niby to jazda zakosami, ale bez korków - przy metrze Dw. Gdański można by być w
                                mniej niż 30 minut bez względu na korki i pogodę - tramwaj cały czas jedzie po
                                wydzielonym torowisku.
                                • Gość: LS Re: A tak niewiele potrzeba... IP: 195.85.249.* 17.02.05, 09:58
                                  Eeeeeech pomarzyć. Z drugiej strony jeżeli na Kondratowicza i Rembielińskiej ma wylądować metro to raczej taki plan można z góry skreślić.
                                  • chaladia Re: A tak niewiele potrzeba... 17.02.05, 12:04
                                    Jedno drugiemu nie przeszkadza. Taka linia tramwajowa zapewniałaby komunikację
                                    Zielonej Biłołęki z metrem. Na początek z tym na Dw. Gdanskim, a potem z Drugą
                                    Linią Metra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka