Dodaj do ulubionych

Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO...

20.04.13, 14:58
Wizyta w muzeum? Nein, danke.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pimke Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.toya.net.pl 20.04.13, 15:05
      Nawet nazwa wprowadza w błąd. Powinno być: muzeum mniejszości żydowskiej w Polsce.
      • Gość: qba Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.compnet.com.pl 20.04.13, 15:31
        W Polsce niestety praktycznie nie ma już zatwardziałych żydów. Wg wikipedi jest ( o zgrozo) tylko 1055. Dla porównania w Niemczech, skąd przecież przyszło tyle nieszczęść skierowanych w ich kierunku jest 120 000 a chyba powinno być na odwrót.
        • Gość: Polak Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.elisa-laajakaista.fi 20.04.13, 15:33
          idiota
          • calli Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 15:35
            To dlatego warszawiacy płacicie więcej za czynsze, wodę, energię i komunikację miejską, bo Hejka Bufetowa musiała znaleźć miliony na tę poronioną 'inwestycję'.

Shalom i niech żyje Wolna Palestyna :)
            • basiakoz Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 15:50
              Żenujące komentarze: nein danke..., Hanke - bufetowa... Kolejne antysemickie wpisy, a potem się dziwicie, że o Polsce mówi się w kontekście antysemityzmu. Snowbird1 - do czego nawiązujesz? Do tradycji niemieckiej z II wojny światowej, gdzie muzea okupant zwiedzał po to żeby wywieźć zbiory, czy do tradycji niemieckiej z II wojny światowej - likwidacji Żydów. Pimke - ta mniejszośc była przed wojną dość znaczaca i muzeum pokazuje wkład tej mniejszości w naszą historię i kulturę. Polska słynęła z tego, że funkcjonowała jako Rzeczpospolita Wielu Narodów. Powinniśmy być z tej cechy dumni, a nie podkreślać swoje powojenne kompleksy...No i oczywiście: calli - Hejka Bufetowa? A co to za określenie? Piłeś z nią wódkę na żydowskiej melinie?
              • smooch Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:27
                cali jest powszechnie snanym skoooourwysynem, tu na forach. Nie wiem, może in real life jest milszy/milsza. Ale każdy wpis zieje nienawiścią, czy to do ż/Żydeów czy do Ameryki. W inne manifestacje/ukierunkowania nienawiści caliego nie wnikałem.
              • polis24 Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:30
                do Basiakoz: całkowicie się z Panią zgadzam, dziękuję za mądry komentarz.
              • Gość: Pimke Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.toya.net.pl 20.04.13, 16:32
                Znacząca mniejszość...Pewnie w spożywczaku prosisz większą połowę chleba...
              • Gość: k Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.04.13, 16:59
                basiakoz napisała:

Ja się nie przejmuję baranami, a przykro mi jest dlatego, że nie można cofnąć czasu i przywrócić tego, co było.
                Brak Żydów w Polsce, a w szczególności w Warszawie to ogromna strata, tak duża, że nie da się jej odbudować. Piszę w Warszawie, bo tu się urodziłem, moja rodzina od zawsze mieszkała w tym mieście i zawsze będę pisał w takim kontekście. Jest mi smutno jak wracam z jakiegoś innego europejskiego miasta, bo zamiast mojej Warszawy, dziś jest wielka dziura i zadupie, gdzie teatry można policzyć na palcach, a kultura to jakiś obcy slogan, bo tu nawet na ulicach ludzi nie ma.
                Pozbyliśmy się nie tylko Żydów, ale też Warszawiaków i zamiast stolicy mamy betonowe złomowe zadupie.
                • basiakoz Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 17:14
                  Moi Rodzice, Dziadkowie i Pradziadkowie urodzili się i mieszkali w Warszawie. Ja , a potem moje dzieci urodziliśmy się na tzw. "Ziemiach Odzyskanych". Pamiętam z domu rodzinnego wspomnienia i dyskusje na temat Warszawy przed- i powojennej. W pewnym sensie wszyscy jesteśmy "słoikami". Do potraw regionalnych Dolnego Ślaska należa potrawy łemkowskie (akcja Wisła), do potraw pomorskich, czy warmińsko- mazurskich należy sękacz, vel baumkuchen vel dziad ;-) W Polsce wyrywano nas po wojnie z korzeniami... Przerzucano z Kresów na Ziemie Zachodnie. Warszawiacy (wiem to od moich bliskich) nie chcieli wracać do nie swojej Warszawy... Można mieszkac i żyć w dowolnym miejscu na ziemi, mamy w końcu tylu emigrantów i tyle wewnętrznych, polskich "słoików". Trzeba umieć przenieść w nowe miejsce poszanowanie dla miejsca nowego, dla jego tradycji, zachowując w sercu pamięć o poprzednim. Czy w Warszawie mamy już warszawiaków? To zależy, jak czują się w tym miejscu i na ile się z nim identyfikują. Sądzę, że wielu młodych ludzi kocha Warszawę, wybraną na swoje miejsce na ziemi. Problem jest zawsze z buractwem, które z wdziękiem neofity zacznie wyburzać, przerabiać, ulepszać, krytykować i oczywiście unarodawiać pod hasłem Polska dla Polaków, czyli: nie to ważne czyje co je, ważne to je co je moje...
            • Gość: janek Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 20.04.13, 16:08
              calli---------
              • calli Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 21.04.13, 12:06
                Janeks, znany żydowski rasista, polonofob i pilny uczeń Adolfa Hitlera w dziedzinie ostatecznego rozwiązania kwestii arabskiej.

Nie mówiąc, że analfabeta i matoł :)
          • Gość: stan Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 16:17
            nie bądź tak ostry w ocenie swojego rozumku
            • Gość: stan Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 16:20
              gwoli scislości to moja odpowiedź dotyczy niejakiego "Polaka"
        • konbar Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:17
          "tylko 1055"
          Tylu jest w urzedzie miasta Warszawa.
          Nie rozpaczaj!Glowa do gory!!
    • Gość: hh Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 15:06
      Z zewnatrz moze i ciekawy... ale czy to akurat forma na tak wyjątkowy obiekt? wątpię. W środku wszystko wygląda jak hala do boulderingu
    • Gość: zenek Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.neting.pl 20.04.13, 15:12
      Nie jestem PiSowcem, narodowcem ani żadnym skrajnym prawicowcem, ale jak wchodzę na Wyborczą i widzę dwa topowe nagłówki:
      "Applebaum: Zamach w Bostonie to coś innego niż 11 września. Nasza odpowiedź musi być zupełnie inna"
      "Otwarto Muzeum Żydów Polskich. Projektant: Liczy się piękno."

to stwierdzam, że jednak Michałkiewicz ma rację twierdząc że GW jest żydowską gazetą dla Polaków:
      www.youtube.com/watch?v=J2AbaRP204E
      • Gość: gaz Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 15:22
        Bo jest.
      • Gość: qba Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.compnet.com.pl 20.04.13, 15:27
        Może i żydowską (kogo to obchodzi). Ważne, że przyjemnie się czyta.
        • calli Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 15:36
          Mów za siebie.
        • Gość: warszawiak Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 15:40
          o tak!:)
        • Gość: toja Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.04.13, 15:55
          To sie wyprowadz do izraela...
          • Gość: qba Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.compnet.com.pl 20.04.13, 16:00
            Izraela z dużej piszemy.
          • Gość: janek Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 20.04.13, 16:13
            tak malo ZYDOW w Polsce a tak duzo antysemitow, osmieszacie swoj kraj w oczach swiata, brawo
            • Gość: -------/\------- Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.13, 16:39
              Tak mało Polaków w Polsce, a tak dużo antypolaków, ośmieszacie się w oczach swiata, bez braw
      • maronek2 Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:06
        niezwykle merytoryczna wypowiedź, celnie nawiązuje do tematu artykułu...Co do Twego braku antysemityzmy, to brak mi zdania, że masz wielu przyjaciół Żydów, ale..
      • Gość: stan Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 16:24
        nistety twoj poziom jest taki sam jak twego guru Michalkiewicza. I jeszcze jedno : zawsze nienawistne pisuary zaklinaja się, ze oni absolutnie nie są za pisem. Oczywiscie celem dodania sobie wiarygodności, chociaz od razu się czuje że smierdzą tą sektą na kilometr
      • basiakoz Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:32
        Po co czytasz tę gazetę i jeszcze wchodzisz na forum. Siedź sobie przy Michalkiewiczu, nie osłabiaj intelektualnej siły prawicy rozsiewając swój potencjał jak popadnie dookoła...
      • polis24 Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:42
        do Zenka: więc nie czytaj GW, przecież nikt cię nie zmusza, czytaj Michałkiewicza. Tylko co tu robi twój wpis na forum GW ? Ja nie czytam Michałkiewicza i nie udzielam się na prawicowych forach. Szanuj Zenek siebie i innych.
    • Gość: Drzewa Szkoda ze u nas nie rozumieja, ze licza sie drzewa IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 15:14
      O, te slowa mowia wszystko.
      "Liczy sie piekno i DRZEWA".
      Szkoda, ze polscy projektanci i wlodarze miast zupelnie tego nie rozumieja. To co w przypadku zachodnioeuropejskich stolic jest OCZYWISTE i jest kluczem do przestrzeni przyjaznej dla ludzi, u nas jest uwazane za zupelnie nie istotne. Co wiecej, zamiast sadzic drzewa, pielegnowac zielen... wycina sie wszystko i bezrozumnie betonuje... Juz nie mowiac o sadzeniu wyrosnietych okazow, jak to sie robi na placach i wzdluz alejek w miastach np. niemieckich.

To wszystko doskonale widac na przykladzie tego muzeum. Bez tych otaczajacych drzew, byloby ono zwyklym szklanym klockiem jakich wiele... A wraz z drzewami efekt jest swietny... spokoj, wyciszenie i nienachalne-zlagodzone muzeum, w ktorym omawiane drzewa delikatnie odbijaja sie i polyskuja.

• felietony_nba Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... 20.04.13, 15:37
      Kolejne muzeum nacji, która uciskana teraz sama uciska innych i wywiera presję. "zapomniał wół jak cielęciem był".

Szkoda, że Polacy nie mają prawa do rewitalizacji parku (który był w tym miejscu) tylko jakiś średnioładny żydowski postument,który będzie odwiedziany przez jedną stronę.

Kolejny ukłon Ryfki vel HGW w kierunku swoich korzeni

PS.
      Kiosk z wyborczą już pewnie stoi...

PS2.
      Ciekawe kiedy będzie muzeum historii gejów i lesbijek, to też mniejszość robiąca za większość
      • Gość: janek Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 20.04.13, 16:16
        jak zwykle antysemici wylaza ze swich nor
        • Gość: ---/\--- Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.13, 16:42
          Czy jeśli dajmy na to okradnie mnie żyd w autobusie i to zauważę, po czym go zwyzywam to też będę antysemitą?

• qbeb Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:17
        Gamoń jesteś.
      • Gość: przechodzeń Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.14, 00:46
        W tym miejscu nigdy nie było żadnego parku, a jedynie trawnik na gruzach getta - to fakt, więc po co pisać głupstwa ?
    • wari Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... 20.04.13, 15:37
      Czy redakcja nie może wycinać tych antysemitów. Źle się czyta komentarze, gdy nie dotyczy to tematu, ale osobistych obsesji.

Budynek niestety nie zaskakuje, jest klocem, jakich buduje się teraz pełno. Nic nadzwyczajnego, kolejny "blok". Uważam, że dużo lepiej byłoby, gdyby nawiązywał choćby do zburzonej przez Niemców synagogi. Zresztą jej odbudowanie i urządzenie w niej tego muzeum byłoby w ogóle lepszym pomysłem. A tak mamy kolejny budynek w stylistyce szklanych wieżowców. Brzydki.
      • Gość: Gatsby Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.ghnet.pl 20.04.13, 15:53
        Gargameli też dużo się buduje rozejrzyj się.
      • Gość: romy.sznajder Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 16:28
        wari napisał:

> Czy redakcja nie może wycinać tych antysemitów. Źle się czyta komentarze, gdy n
        > ie dotyczy to tematu, ale osobistych obsesji.

Redakcja nie ma czasu na czytanie wszystkich wpisow, zrozumiale.
        Od tego jest opcja "kosz". Ja zniej czesto korzystam i, choc to bywa uciazliwe, zauwazylam, ze czesto skuteczne. Klikaj do kosza i po jakims czasie zobaczysz roznice.
        pozdr :-)
    • pro-contra A kiedy w końcu Muzeum Wyzwolicieli Polski 20.04.13, 15:43
      czyli Ludowego Wojska Polskiego i Armii Czerwonej? Jak by nie było, to dzięki nim mamy Polskę.
    • Gość: czekawy kto to sfinasował? IP: *.multi-play.net.pl 20.04.13, 15:45
      ja się pytam?
    • ergosumek Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... 20.04.13, 15:48
      A nie macie jakiegoś njusa nie o Żydach? To bardzo prosimy. Bo już uszami wychodzi.
    • Gość: architekt ciemny gród? IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 15:50
      Gdyby wszyscy Polacy, warszawiacy, byli jak ci, którzy piszą te wierutne bzdury na forum, nie warto byłoby u nas stawiać takich muzeów. Nadal donosilibyśmy na innych, denuncjowali słabszych, okradali bogatszych. Mam tylko nadzieję, że kiedyś chicha, mądra część naszego społeczeństwa stanie się większością. Wiem jednak, że będzie to proces bardzo długi.

Budynek - bo to, wbrew wpisom na forum, o nim artykuł - na pewno wart obejrzenia z każdej strony, a szczególnie od środka. Wybieram się tam jutro lub w przyszłym tygodniu. Tak czy inaczej Warszawa może się cieszyć, że Architektura przez duże "A" do niej zawitała.
      • basiakoz Re: ciemny gród? 20.04.13, 15:59
        To prawda. Miałam już szczęśliwie okazję obejrzeć ten budynek i bardzo jestem ciekawa wystawy... Mam nadzieję, że będzie kolejnym wydarzeniem. Niestety większość komentarzy jest kompletnie nie na temat i dotyczy sensowności budowania muzeum (szczególnie poświęconego, jak to ktoś określił "tej nacji"), tudzież narodu żydowskiego w ogóle. Byliśmy następni w kolejce, a polska inteligencja została przetrzebiona w trakcie II wojny światowej razem z narodem żydowskim. No to teraz mamy Polske buraczaną piszącą antysemickie komentarze.
    • normalny-parch gdzie to jest? 20.04.13, 15:53
      Prosze przynajmniej 1 x podac adres tego muzeum. Okreslenie w parku, miedzy domami nie mowi niczego.
      Poziom tego portalu przypomina raczej plotki miedzy maglarkami i straganami niz rzeczowa informacje.
      ale, coz, Warszawka i reszta swiata
      • Gość: qba Re: gdzie to jest? IP: *.compnet.com.pl 20.04.13, 16:05
        Z tyłu po prawej stronie ;)

A tak na poważnie to chyba na Anielewicza 6 xD Tak piszę na ich stronie.
    • Gość: mk Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... IP: *.internetia.net.pl 20.04.13, 16:06
      czemu na zdjeciach tego słynnego już holu nie ma sulwetki ludzkiej ?
      • polis24 Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:52
        nie ma bo nikt nie wie co to jest sulwetka, a skoro nie wie to jak ją miał wstawić ?
    • krzysztof_ptk Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... 20.04.13, 16:11
      ja też studiowałem jaką pozycję miała Finlandia w czasie drugiej wojny. Jaką pozycję przyjął Mannerheim. Szef kraju. Są znane zapisy z jego rozmów z przywódcami krajów ościennych. Nieznaczący kraj i małe możliwości.
      Ale cieszy że powstał pomnik, upamiętniający stulecia pobytu Żydów w POLSCE.
      • Gość: b Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.13, 16:22
        w WARSZAWIE durniu...
        • krzysztof_ptk Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ 20.04.13, 16:31
          Odpowiem Ci w Twoim języku młocie.
          Pomnik stoi w Warszawie i jest dedykowany wszystkim żydowskim istotom. jest dedykowanym tym którzy mogą o zagładzie mówić,są w stanie mówić i podkreślać, że Polska wcale nie jest antysemicka!
    • qbeb Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... 20.04.13, 16:14
      Gamonie jesteście.
      Co z tego czy żyd czy nie?
      To tylko religia a wy dajecie się wkręcić w polityczną grę, że wszystko przez "żydów".
      Idioci czy jak?

• Gość: hejhej Re: Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [ IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.13, 16:18
        Głównie desperaci mają czas na pisanie komentarzy, więc nie dziwi ich durnota. Budynek ciekawy, inicjatywa także. Na pewno odwiedzę, bo wciąż niewiele wiem o ludziach, którzy współtworzyli z nami państwo przez setki lat.
    • normalny-parch zapytanie 20.04.13, 16:15
      jesli ja juz ze swoja Salcie 40 lat wyhajratany to mnie jeszcze trzeba jeszcze do muzeum?
      • Gość: janek Re: zapytanie IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 20.04.13, 16:33
        normalny-parch
        • polis24 Re: zapytanie 20.04.13, 16:56
          lub potomek szmalcownika
          • Gość: wawiak Re: zapytanie IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 18:36
            ty i janeks to potomkowie
            żydowskich gestapowców z "trzynastki"
    • Gość: ff Budynek z zewnątrz prezentuje się okropnie. IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.13, 16:21
      Jak grobowiec. Zimny i nieciekawy. Może robić za filię Muzeum w Oświęcimiu.
    • leser.1 Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... 20.04.13, 16:26
      Przy wejściu do muzeum Polaków przywitają uzbrojone po zęby osiłki z mossadu i takie informacje :
      -
      “Bardzo pouczające pod tym względem było spotkanie, jakie odbyło się w połowie maja 1987 w Instytucie Francuskim w Warszawie z Rachelą Erthel, profesorem Uniwersytetu Paryskiego, wykładającą cywilizację żydowską i język jidysz, autorką kilku książek z tej dziedziny. Zaraz na początku wykładu usłyszeliśmy, że Żydzi żyli w Polsce od niepamiętnych czasów, zaś większy napływ na skutek prześladowań w innych krajach nastąpił w XII wieku, a nazwa Polska pochodzi wg żydowskiej legendy (‘legende’, a nie ‘conte’, co byłoby synonimem ‘podania’, ‘opowieści’) od hebrajskiej nazwy ‘po lin’, która jest synonimem drugiej Ziemi Obiecanej, a która zniekształcona przez Niemców na Polen dała nazwę kraju.

- W Jewish Museum w Nowym Jorku, przy Fifftest Avenue, w dziale poświęconym Żydom z ziem polskich, znajduje się informacja, że Żydzi wypędzeni z Hiszpanii i tułający się po Europie zatrzymali się w miejscu, które uznali za właściwe, aby spocząć (“Po-lin”); i stąd pochodzi nazwa Polska.

“After the Jews, were expelled from Spain, they traveled eastward. At one point they stopped to rest, and a note dropped down from the sky. ‘Po-lin’, it said in Hebrew -??Stay here’. That is how Poland got its name”
    • abhaod Ach jak pięknie jest... 20.04.13, 16:48
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3403043,2,1,Dwojmyslenie.html
    • Gość: MonX Powstanie w Getcie vs Powstanie Warszawskie IP: *.wroclaw.mm.pl 20.04.13, 16:51
      Powstanie w Getcie: mądre, o słuszną sprawę, dobrze przemyślane.
      Powstanie Warszawskie: głupie, bezcelowe, bezmyślne.

Bojowcy ŻOB w Getcie i ich dowódcy: wspaniali, odważni, honorowi bohaterowie
      Powstańcy warszawscy, bojowcy AK: młodzież wykorzystana przez bezmyślnych dowódców, bezsensowne ofiary, a poza tym byli to nacjonaliści, antysemici i prawdopodobnie też geje

Obchody rocznicy Powstania w Getcie: słuszne oddanie należnej czci bohaterom żydowskiego dziedzictwa narodowego
      Obchody rocznicy Powstania Warszawskiego: bezsensowne świętowanie niepotrzebne klęski, niepotrzebne grzebanie się przeszłości

Pamiętaj, lemingu - Adaś Michnik i jego kolega z liceum Jan Tomasz Gross wiedzą najlepiej, jak wyglądała polska historia.
    • Gość: jehohannan Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 16:53
      Niektóre wpisy świadczą o tym, że komentatorzy wyssali swoją antyżydowskość z mlekiem matek, albo ze spermą swoich ojców. to tyle
    • Gość: jahwe Kloc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 16:56
      ten gigantyczny może i ładny kloc stanie w miejscu parku odwiedzanego przez dziesiątki ludzi, oraz będzie zasłąniał widok z okien wszystkim którzy mieszkali dookoła skweru. Zabieranie ludziom i takie praktyki zawłaszczania przestrzenie sa nie do pomyślenia w innych cywilizowanych miastach. Kolejny powód do zwiększania zasobów "miłości" polsko-żydowskiej.
      • polis24 Re: Kloc 20.04.13, 17:00
        Oj, widać Jahwe żeś mało gdzie był i mało widział.
        • Gość: JHWH Re: Kloc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 17:04
          aklurat Jahwe zna ta okolice i ma do niej sentyment. Wiele razy patrzył z okien balkonu na ten skwer i setki ludzi na nim.
    • polis24 Projektant o Muzeum Żydów: Liczy się piękno [RO... 20.04.13, 17:08
      Piękny budynek, projektowany z dużą kulturą architektoniczną. Klasa światowa. Brawa dla autora. Cieszę się, że powstało Muzeum Żydów Polskich, tylko wiedza i edukacja może nas ochronić przed tą wzrastającą falą bezrozumnego nacjonalizmu.
    • Gość: drMuras Chętnie zwiedzę IP: 217.170.175.* 20.04.13, 17:22
      A ja chętnie zwiedzę kiedy już dotrę do stolicy. A głosy na forum ? Po co się tak napinacie ? Jest ładna pogoda idźcie pospacerować , posłuchać ptaków, spuście z siebie tą żółć ... a może
      stworzyć taki eksponat - szklany przeźroczysty pojemnik w kształcie człowieka wypełniony żółcią - tytuł pracy : polactwo
    • Gość: tubylec Re: Gazeta Wyborcza - strona główna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.13, 17:30
      @modarz

Dobrze powiedziane
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka