Dodaj do ulubionych

Zmiana nazwy Mostu Siekierkowskiego!!!

IP: *.acn.waw.pl 18.01.03, 16:41
Ostatnio przeczytałem w Życiu Warszawy,że Lech Kaczyński uważa,iż powinno się
zmienić nazwę Mostu Siekierkowskiego.Gazeta przeprowadziła nawet sondaż,gdzie
bodajże "wygrał" generał Sikorski - postać niewątpliwie wybitna.Z koleji
Kaczyński dorzucił od siebie Eugeniusza Kwiatkowskiego (też zasłużony) oraz
wspomniał o ogólnej nazwie "Most Noblistów".
Moim zdaniem jest to całkowicie bezsensowna akcja,która jeśli dojdzie do
skutku będzie jeszcze większą katastrofą niż przemianowanie Ronda
Babka.Wszyscy i tak zawsze będą te miejsca kojarzyć tylko z tymi
nazwami,które zapadły już wszyskim w pamięć i stały się częsćią tradycji i
spuścizny warszawskiej.
Prezydent Lech Kaczyński popierając takie zmiany pokazuje,że nie rozumie
problemów i historii Stolicy i bliżej mu do Trójmiasta gdzie jest
zameldowany!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: pershing Re: Zmiana nazwy Mostu Siekierkowskiego!!! IP: *.riviera.pw.edu.pl / 10.4.51.* 18.01.03, 23:13
      Proszę napiszcie mi lub wyjaśnijcie dlaczego zmieniać nazwę mostu który de
      facto ma już nazwę.Przeciez od początku była mowa o Moście Siekierkowskim a nie
      o Moście gen.X. lub pana Y. Nie widzę za bardzo sensu zmiany nazwy która już
      praktycznie "weszła do obiegu" na nową.
      Pozdrawiam

by pershing
    • Gość: efl Re: Zmiana nazwy Mostu Siekierkowskiego!!! IP: *.chello.pl 19.01.03, 01:12
      Po pierwsze nazwe mostu Siekierkowskiego nadala oficjalnie Rada Warszawy, zeby
      uchronic sie przed podobnymi durnotami jak teraz. Po drugie Zycie Warszawy
      samo wygadalo sie, jak doszli, kto ma byc patronem mostu. Bodaj w grudniu
      przyszedl do nich (albo zadzwonil) jakis dziadek, ktory podal sie za
      przewodniczacego organizacji kultywujacej pamiec gen Sikorskiego i poparl jego
      kandydature w imieniu wszystkich 8 tys. czlonkow tejze organizacji. Oni to w
      redakcji doliczyli do swojego pseudoplebiscytu i zaniesli do ratusza. A zrobil
      to ten sam dziennikarz co jeszcze w piatek wieszczyl,ze prezydent podpisze
      ustawe o biopaliwach.
      efl
    • Gość: 87981123 nowy most, owszem IP: *.ipartners.pl 19.01.03, 09:55
      W porządku, jak zaczną budować nowy most, niech nazwą go jak tam kto ustali.
      Ale przemianowywać już istniejący, to moim zdaniem marny pomysł. Przecież ten
      most już się nazywa, a nazwa się przyjęła - krąży w mowie potocznej.

Zmieniać funkcjonująca nazwę to zapraszać następnych mędrców do kolejnych zmian
      nazewniczych. Jak Sikorski wyjdzie z mody, to sikorszczycy tylko sobie będą
      zawdzięczać, że most przemianują np. na Most Britney Spears.

O ile mi wiadomo, część mostów nosi swoje nazwy nadane w chwili budowy (Most
      Legionów, Most Rydza Śmigłego, Most Ignacego Mościckiego i wiele innych). Ale
      zdaje się, że oba wiślańskie mosty Piłsudskiego nazwano tak w wiele lat po ich
      postawieniu, czyli niestety jakaś tradycja nazewniczych tańców już istnieje.

Swoją drogą dziwię się, że wygrał (rzekomo; nie czytałem) Sikorski. Myślałem,
      że Jan Paweł II jest bezkonkurencyjny.
      • Gość: sado_1980 Re: nowy most, owszem IP: *.acn.waw.pl 19.01.03, 13:16
        Gość portalu: 87981123 napisał(a):

>Jan Paweł II był trzeci...jednak jeśli się weźmie pod uwagę to co napisał
        elf,o organizacji kultywującej pamięć generała Sikorskiego,to już miejsce
        polskiego papieża w "plebiscycie" Życia Warszawy nie jest takie dziwne.
        Generał miał juz 8 tys. głosów z góry...
        >
        > Swoją drogą dziwię się, że wygrał (rzekomo; nie czytałem) Sikorski. Myślałem,
        > że Jan Paweł II jest bezkonkurencyjny.
      • Gość: sixa Re: nowy most, owszem IP: *.acn.pl 23.01.03, 08:42
        most piłsudskiego w toruniu nazywał się tak przed wojną a około 10 lat temu
        wrócił do swojej nazwy
        drugi most piłsudskiego jest chyba w krakowie
        • Gość: 69811432 od kiedy Piłsudskiego? IP: proxy / 62.29.253.* 23.01.03, 12:33
          zgadza się, drugi most Piłsudskiego stoi w Krakowie (ale tej nazwy się nie
          używa; potocznie mówi się o nim Podgórski).

Co do toruńskiego: postawiono go w 1934, a więc jeszcze przed śmiercią
          Piłsudskiego. Nie chce mi się wierzyć, żeby Piłsudski pozwalał na takie rzeczy
          jak mianowanie czegokolwiek swoim imieniem za życia. Ale może? Czy wiesz na
          pewno, w którym roku most drogowy w Toruniu nazwano imieniem Piłsudskiego? Będę
          wdzięczny.

• Gość: Yasioo Re: od kiedy Piłsudskiego? IP: *.private.ramtel.pl / 172.20.6.* 28.01.03, 20:58
            W Krakowie jest Most Piłsudskiego i wcale nie nazywa się go Mostem Podgórskim.
            Most Podgórski był całkiem odrębną, nieistniejącą już konstrukcją (zostały po
            nim tylko przyczułki, jeden na przedłużeniu Gazowej) pomiędzy Mostem
            Piłsudskiego i Mostem Powstańców.
            • Gość: 67981123 Czwarty, Piłsudskiego, Podgórski IP: 134.146.9.* 29.01.03, 19:30
              nazywa nie nazywa, ja często rozmawiając z Krakusami spotykam się z takim
              określeniem.

Natomiast most po którym zostały przyczółki w mowie potocznej chyba nie nazywał
              się "Podgórski", ale "Trzeci Most". Stąd też zresztą obecny Most Piłsudskiego
              początkowo nazywany był "Czwartym Mostem".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka