Gość: gh67 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 00:39 Paranoją to jest korso, druga propozycja "tylko" kompromisem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ja Centrum Warszawy jak bękart IP: *.chello.pl 08.02.08, 01:17 Do niedawna podobały mi się wizualizacje zabudowania okolic PKiNu. Jednak przejechałem sie niedawno Jerozolimskimi i choć jestem zdecydowanie za zabudową centrum Warszawy, to stwierdziłem, że Plac Defilad powinien zostać pusty. Wydaje mi się, że zszarzały Pałac Kultury wyglądałby zza tych nowych ładnych budynków jak pół d... zza krzaka. Poza tym tam nie ma tak dużo miejsca jak się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
xaveri Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 02:47 Gość portalu: Ja napisał(a): > Do niedawna podobały mi się wizualizacje zabudowania okolic PKiNu. Jednak > przejechałem sie niedawno Jerozolimskimi i choć jestem zdecydowanie za zabudową > centrum Warszawy, to stwierdziłem, że Plac Defilad powinien zostać pusty. Wydaj > e > mi się, że zszarzały Pałac Kultury wyglądałby zza tych nowych ładnych budynków > jak pół d... zza krzaka. Poza tym tam nie ma tak dużo miejsca jak się wydaje... Tam jest od ch... miejsca i trochę. Tylko PKiN ma niepotrzebne tak rozległe przybudówki, które zniekształcają perspektywę... Przybudówki należy rozebrać i zostawić (ewentualnie) sam "trzon" pałacu. W okół zrobić plac z odrobiną zieleni, a resztę zabudować wieżowcami z których przynajmniej jeden powinien być od PKiN wyższy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: 195.245.213.* 08.02.08, 09:26 Domorosły architekcie! A może tak rozebrać nie tylko przybudówki ale i "trzon" pałacu i zostawić samą iglicę??? Zaprojektuj najpierw sobie w piaskownicy komórkę z garażem i trochę zieleni też... Odpowiedz Link Zgłoś
krwe Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 10:01 Lubię pałac ale z rozebraniem przybudówek to akurat dobry pomysł,powinny zostać rozebrane to i wtedy można by było wszystko ładnie ogarnąc.Inna sprawa,ze w tych przybodówkach dzieją się rzeczy wspaniałe,kulturalnie.Są teatry,jest kafe kulturalna.trzeba byłoby zaoferować coś obok w zamian bo tak to szkoda miejsc.Doczepek pałacowych nie szkoda w ogole,ciężko jest je nawet obejść.Architektonicznie są jak rak. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle małe miasteczka z PL wschodniej wypraszają sobie!! 08.02.08, 20:06 małe miasteczka z PL wschodniej wypraszają sobie takie porównania! czy ci panowie mają coś na poparcie swoich kalumni? na pewno nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.merinet.pl 08.02.08, 14:09 panie profi , a co niedorzecznego jest w tej propozycji . to własnie te przybudówki uniemożliwiają zaprojektowanie czegokolwiek sensownego. Zresztą , najlepszą i najpowszechniej stosowaną metodą rozwiązywania takich problemów w całym cywilizowanym świecie są konkursy. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 14:54 Konkurs przecież już był, a zwycięzcy jeszcze żyją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 17:40 Gość portalu: 1235 napisał(a): > Zresztą , najlepszą i najpowszechniej stosowaną metodą rozwiązywania takich > problemów w całym cywilizowanym świecie są konkursy. Konkurs, międzynarodowy na dodatek, dotyczący zagospodarowania Pl. Defilad został rozstrzygnięty w 1992 roku. Wygrało wtedy własnie "korso" Biełyszewa i Skopińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 01:01 Ja bym był gotów umrzeć za koronę... Warszawa wreszcie musi nabrać charakteru i przestać udawać że odbudowana starówka, park i muzeum przed PKiN wszystko załatwia. To jakieś prowincjonalne mrzonki. POTRZEBA WIZJI A NIE MARAZMU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Pieruna... :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 01:05 Ja bym był gotów umrzeć za koronę... Warszawa wreszcie musi nabrać charakteru i przestać udawać że odbudowana starówka, park i muzeum przed PKiN wszystko załatwia. To jakieś prowincjonalne mrzonki. POTRZEBA WIZJI A NIE MARAZMU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tommy Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.acn.waw.pl 08.02.08, 09:28 Skoro jest szary, to trzeba go odnowić. Ludzie, nie twórzcie problemów tam, gdzie ich nei ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chinique Znowu Rutkiewicz? IP: *.acn.waw.pl 08.02.08, 01:19 Chyba Rutkiewicz miał już swoje 5 minut? Powinno mu było styknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
testra Re: Znowu Rutkiewicz? 08.02.08, 10:43 Skopiński i Biełyszew też już kilkakrotnie mieli swoje 5 minut, czyż nie ? na kilometr widać, że już dawno nie mają żadnego racjonalnego pomysłu na miarę centrum współczesnego miasta poza obcymi, niczym nieuzasadnionymi formalizmami. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 02:34 Po co ten okrągły bulwar? Warszawiacy mają spacerować wokół PKiN-u jak wokół jakiegoś totemu? Ostatnie pomysły ekipy HGW coraz to gorsze :/ /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Quartz Centrum Warszawy jak bękart IP: *.uni.lodz.pl 08.02.08, 03:22 Patrzę na te wizualizacje i dochodzę do wniosku, że cała ta korona i tak lepiej wygląda niż dostawienie trzech przysadzistych kartonów :/ A przybudówki faktycznie zajmują masę miejsca ... można by je wyburzyć, a za ich miejscu w identycznym układzie zrobić nowe wieżowce stylizowana lekko na pałac żeby było jakieś przejście między architekturą brudasa a koncepcją posiekanej korony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsw Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.chello.pl 08.02.08, 12:12 > Patrzę na te wizualizacje i dochodzę do wniosku, że cała ta korona i tak lepiej > wygląda niż dostawienie trzech przysadzistych kartonów :/ Nie panikuj, kartony określaja tylko maksymalny gabaryt budynków. Nie wierz ślepo swoim oczom. Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Re: Centrum Warszawy jak bękart 11.02.08, 08:55 Panikuj, panikuj!! A niby jak Kerez wygrał konkurs? Po prostu obrysował działkę. W przypadku wieżowców też tak będzie - bo inwestor będzie chciał wykorzystać całą dostępną przestrzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borys Centrum Warszawy jak bękart IP: *.aster.pl 08.02.08, 04:20 wiecie co się dokładnie znajduje w tych przybudówkach co chcecie zburzyć? ktoś nie odrobił lekcji... Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Centrum z lotu ptaka? 08.02.08, 08:15 Pan Rutkowski to miły facet ale używa zbyt kwiecistego języka. Niejeden mieszkaniec Polski B powinien sie obrazić, bo tamte miasteczka potrafią być lepsze niż całe to planowane Centrum! Panowie architekci posuwają klocuszki i rysują piękne perspektywki a na końcu wychodzi g... Bo nasi architekci to kupa megalomanów, nie mających pojęcia o swoim rzemiośle. Dlatego życzę centrum Warszawy aby na razie pozostało takie, jakie jest. Nikomu nie zamydlimy oczu wieżowcami albo i nie-wieżowcami! I tak nikt nie uwierzy w nasz urbanistyczny geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skandal Re: Centrum z lotu ptaka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 19:46 Bez urazy, ale prezentujesz typowe myslenie czlowieka bez jakichkolwiek ambicji..."Zostawmy tak jak jest,bo lepiej sie nie da"...Zenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pckloss Centrum Warszawy jak bękart IP: *.mofnet.gov.pl 08.02.08, 08:23 Dyskutujcie, dyskutujcie, dyskutujcie ...rządy się zmieniają, zmieniaja się koncepcje, tylko dyskutancji wciąż ci sami ... biedna ta Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wobo1704 Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.chello.pl 08.02.08, 08:35 ... > Dyskutujcie, dyskutujcie, dyskutujcie ...rządy się zmieniają, > zmieniaja się koncepcje, ... Za pieniądze zmarnowane na te wszystkie projekty zbudowano by już całe centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archie Centrum Warszawy jak bękart IP: *.aster.pl 08.02.08, 08:37 Skoro dla Panow Wielce Szanownych Projektantów Skopinskiego i Bielyszewa wybrana przez zarzad miasta koncepcja zabudowy otoczenia PKiN jest jak niechciany bękart to należy powierzyć projektowanie planu komu innemu, a niech ci Panowie stawiają swoje pergole gdzie indziej ... Archie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Centrum Warszawy jak bękart IP: *.aster.pl 08.02.08, 08:43 Ta poprawiona "korona" bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
expilo Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 09:04 Niesamowite jak się zmieniły moje upodobania przez te 10 lat. Wtedy może i ta pseudokorona z wieżowców by mi się podobała. Dziś wygląda naiwnie i co najmniej trywialnie, chyba nawet gorzej niż Złote Tarasy. Przedziwne, ale wolę te trzy pudła od Emilii Plater, zwłaszcza jeżeli zostaną dobrze wykonane, co nie jest takie nieprawdopodobne, biorąc pod uwagę lokalizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Centrum Warszawy jak bękart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 09:00 chcecie pozbyc sie palacu a otaczacie go wiencem:)...panom architektom klania sie książeczka pana Żórawskiego i przemyslenia nt. pola wzajemnego odzdziaływania brył na siebie :)...niezła gafa co?:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dylan Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 19:03 Do kogo kierujesz to "chcecie"? Pomysl z wyburzeniem Palacu jest nie dosc ,ze glupi to (a wlasciwie przede wszystkim) nierealny.Korona z wiezowcow wg mnie idealnie pasowalaby do charakteru miasta i podkreslala jego wyjatkowa role. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klepaucius34 Centrum Warszawy jak bękart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 09:01 Nie ma to jak za planowanie centrum Warszawy biora sie niearchitekci tak jak ten pan redaktor z Gazety Wyborczej lub architekci - dinozaury jak Skopiński i Biełyszew. Czy tak trudno zrouzmiec ze korso to najgorszy z mozliwych pomyslow? lepiej juz bym tam bylo pole z ziemniakami zrobic. Korso niszczy juz calkowicie siatke ulic, gloryfikuje PKiN, jest banalne do bolu. Nigdzie na swiecie nikt czegos tak glupiego nie wymyslil i to nie przypadkiem! Najlepiej rozpisac jakis miedzynarodowy konkurs. Odpowiedz Link Zgłoś
expilo Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 09:05 Tylko bez takich cyrków jak z Muzeum Sztuki Nowoczesnej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek wa-wa Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.subscribers.sferia.net 08.02.08, 23:21 współczesne bochomazy na satrówke pod barbakan lepiej byłoby sztuki polskiej.narodowej lub powiązanej z polską .wyjąć z magazynów i pozwolić rozkoszować sie sztukąprzez durze S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyche Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.cec.eu.int 08.02.08, 13:44 AMEN! Nic dodac, nic ujac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hi,hi,hi Re: Centrum Warszawy jak bękart IP: *.aster.pl 08.02.08, 18:25 "Ten wariant za najlepszy uznał tzw. zespół koordynacyjny, czyli pani prezydent, wiceprezydenci, sekretarz i skarbnik - opisał "bękarci plan" wiceprezydent Wojciechowicz". A Pan Wojciechowicz najwyraźniej pretenduje do tytułu największego urbanisty i architekta przyszłości. Czy ktoś z tego zespołu ma blade pojęcie o przestrzeni? Bankowcy, prawnicy i urzędnicy. Biedna Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK FRW IP: 217.153.99.* 15.02.08, 00:34 Forum rozwoju warszay ma najjlepszą propozycje jednak te skamieliny zamkneły sie od paru lat i dyskutuja tylko o swoich propozycjach naj chetniej by tam kopic i świątynie postawili, to by było oryginalne FRW racjonalna propozycja dla warszay a nie dla PKIN www.frw.fc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
bambok Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 09:30 Skoro nie ma oryginalnych pomysłów jak urządzić teren wokół PKN, proponuję tam piękny park (Central Park?) na całym terenie. Niech to będzie oaza zieleni i spokoju w sercu miasta zamiast beznadziejnych betonownych klocków za miliardy złotych. Zieleni w mieście nigdy nie za dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 09:37 Z dwojga złego lepsze jest już "corso" bo przynajmniej nada miastu trochę orginalności.Wieża Eiffla też miała kiedyś opinię paskudztwa a dzisiaj...Projekt z trzema szafami jest tragiczny,gorszy od mojego wierszyka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=752&w=75251471&a=75274866 Ale najlepiej chyba rozpisać nowy konkurs i zaprosić wybitnych architektów z całego świata.O jego wyniku nie powinno jednak decydować wyłącznie Eksperckie Towarzystwo Wzajemnej Adoracjii Za Zamkniętymi Drzwiami... Odpowiedz Link Zgłoś
mezzanine78 Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 22:12 Projekt z bulwarem jest o niebo lepszy. Na pierwszym zdjęciu widać spójną wizje na drugim wygląda to tak jakby, przypadkowy człowiek poustawiał sobie przypadkowe budynki. Od tego centrum Warszawy nie stanie się centrum. A Warszawa od cała wygląda jakby była przypadkowo ustawiona. Niestety prawda jest taka, że politykom brakuje jaj żeby wybrać śmielszą koncepcję i przekonać do tego innych. Wyjdzie jak zawsze - wieczna prowizorka, która nie będzie sie niczym wyróżniać, tak jak muzem sztuki nowoczesnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Centrum Warszawy jak bękart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 09:48 NIE dla korso! To jakiś postmodernistyczny wymymysł godzien Dubaju. Przez to kółko PKiN jest nadal hołubiony i stawiany w centrum uwagi a widoczne toto będzie najwyżej z satelity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf4 Centrum Warszawy jak bękart IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 10:02 Popieram projekt pierwszy "korony"....jakos wyglada, mam w sobie jakosc spoistosc i mozna powiedziec ze pieknie wyglada….projekt drugi wyglada jak kilka barakow porostawionych na przestrzeni ze „sciana placzu” od Emili Plater, w skrocie koszmar!!!!!!! Kończmy dyskusje wybierzmy projek I i zacznijmy w koncu budowac bo ta pusta przestrzen jest porazajaca!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jijiji Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 10:15 No wlasnie tego sie mozna bylo spodziewac - jak sie pokaze publice korso, to czesc zapieje z zachwytu. Jaki polski gust jest, kazdy widzi, wystarczy poogladac domy jednorodzinne jakie stawiaja Polacy. Tylko ja bym nie chcial, by ten plebejski tandetny gust decydowal o zabudowie centrum Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Centrum Warszawy jak bękart 08.02.08, 18:46 Stoisz na stanowisku, że pomysł by wybudować lustrzaną ścianę za PKiN, w której tenże bedzie się "przeglądał" i która jeszcze wyraźniej wypchnie go "przed szereg", wraz z bliźniaczymi hangarami MSN i KDT jest ponadprzeciętnym i nietuzionkowym sposobem na zagospodarowanie tego miejsca? Oj... to ja chyba wolę zostać plebejuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Centrum Warszawy jak bękart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 10:11 Propozycja Korony wokół PAłacu jest po prostu KICZOWATA...to zagospodarowanie Centrum "bez pomysłu" a założenie urbanistyczne jest czytelne dopiero z pewnej odległości a powinno służyc i być czytlene dla osób znajdujących się w jego wnętrzu . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwk Centrum Warszawy jak bękart IP: *.um.warszawa.pl 08.02.08, 10:12 Faktycznie to corso(..co to w ogóle znaczy w tym kontekście?!) wygląda baaaardzo prowincjonalnie, przywodzi na myśl projekty z Emiratów Arabskich, projekty siedzib Gazpromu, kijowskie mieszkaniówki dla NowoRuskich czy projekt nowej stolicy Kazachstanu. Nie wyobrażam sobie poważnego rozważania takiego projektu w jakiejkolwiek europejskiej stolicy na zachód od nas,- w Berlinie, Pradze,nawet pewnie w Bratysławie czy Budapeszcie. Styl tego żałosnego rozwiązania urbanistycznego można by określić jako (post)soc(post)modernizm; jego wybór realizacyjny, w sposób czytelny określi aspiracje Polaków co do przynależności do kręgu cywilizacyjnego.. Projekt ma w sobie coś z łukaszenkowskich wielkich budów, coś z ducha nowej białoruskiej biblioteki narodowej. Dodatkowo z artykułu wynika że ten drugi projekt jest jakimś przypadkowym produktem, jakimś printscreenem zrzuconym w ostatnim momencie na pracownianą drukarkę.. Tak zrozumiałem wypowiedź autorów o ich dziele. ergo: MUSI BYĆ ROZPISANY NOWY< MIĘDZYNARODOWY KONKURS NA PLAC DEFILAD. wszelkie inne rozwiązania zepchną to miasto w jeszcze gorszą prowincjonalność. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
adamyr Potrzeba czegoś oryginalnego 08.02.08, 10:13 Ta korana jest oryginalna, ale tandetna. Dlaczego wszyscy się uparli na gęstą zabudowę w tym miejscu. Moja wizja: 2 Budynki góra do 25 pięter najlepiej na miejscach tych obelisków ( stoją z dwuch stron takie igły- miniatury tej z Waszyngtonu), Te mini wieżowce pokryte bybyły kamieniem (np. takim jak w Holandparku na pl. 3k) - źle by wyglądało szkło w tak niewielkiej odległości od PKiN. budynki te miały by w sobie coś z Prudentiala (hotel Warszawa) Od alej Jerozolimskich i Marszałkowskiej niskie góra 10 piętrowe budynki ustawione rzędem w zdłuż ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dylan Re: Potrzeba czegoś oryginalnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 19:12 Kolego, obudz sie! Mowimy o centrum Warszawy....Polski. Naprawde chcesz ,zeby wybudowac wzdluz Marszalkowskiej i Jerozolimskich rzad 10-pietrowych karlow? Powinnismy w pelni zaszyc ta dziure otoczona coraz wieksza iloscia kilkusetmetrowcow na obrzezach centrum zamiast ja tylko maskowac 10-pietrowym niewiadomoczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwk Centrum Warszawy jak bękart IP: *.um.warszawa.pl 08.02.08, 10:26 ..A moja propozycja to żeby odbudować wszystko w formie kamienic przedwojennych ale stu piętrowych i walnąć wszystko na różowo i jelołbahama ..LITOŚI ludzie z tym projektowaniem na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pykaczu Najlepsza jest propozycja FRW IP: 91.199.132.* 08.02.08, 10:47 Najlepsza jest koncepcja Forum Rozwoju Warszawy. Wczoraj wydrukowali ją nawet w Stołecznej. Dlaczego miejskie projekty wogóle nie zakładają integracji projektowanego obszaru z istniejącą siecią ulic? Dlaczego np. ul. Poznańska, Widok czy Chmielna ma nie mieć kontynuacji na nowym obszarze? Tylko projekt FRW daje nadzieję na to, że nowe centrum nie będzie przypominało statku kosmicznego, który wylądował na obcej planecie. Więcej: www.frw.fc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funky Okragly bulwar to pomylka. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.08, 10:50 Wole drugi plan, gdzie szczegolnie podoba mi sie nowa okolica 'Cepelii' przy Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asq Centrum Warszawy jak bękart IP: *.aster.pl 08.02.08, 10:51 zamiast tego kiczu, powyższych bzdur i jałowych dyskusji od 15 lat, to może jednak wyślijmy na nasz koszt Panią Gronkiewicz Waltz z Panem Wojciechowiczem, np. do Barcelony, aby najpierw pooglądali sobie centra i nowoczesne place w kontekście starszej zabudowy - napewno wszystkim nam się to opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Korso TAAK!! IP: *.153.240.133.pentex.pl 08.02.08, 10:54 korona wyglada super, orgyfinalna, scisla, zaplanowana, a nie jakies beznadziejne kloce ktore z oryginalnoscia maja tyle wspolnego co wisniewski. ludzie obudzcie sie nie robcie z centrum wiochy!! wykorzystajmy te szanse!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pykaczu Zrób sobie korso u siebie w domu IP: 91.199.132.* 08.02.08, 10:58 ale nie krzywdź nas wszystkich. BTW - ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogjar Centrum Warszawy jak bękart IP: 86.155.16.* 08.02.08, 11:11 Biedna Warszawo kiedy doczekasz sie ludzi z fantazja wizjonerow, ktorzy potrafili by zaszczepic warszawiakom entuzjazm co do przyszlosci ich miasta a przede wszystkim sami miec wizje stolicy w centrum Europy. Socjalistyczna miernota i oszczednosc powinny sie dawno skonczyc - sekretarze i skarbnicy zamnknijcie sie w swoich kanciapach i zapracujecie na pienadze, ktore jako podatnicy wam placimy. PS Zaden decydent w Europie nie chcial budynku Opery zwanej obecnie Sydnejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak najlepsza jest propozycja FRW IP: 85.219.240.* 08.02.08, 11:55 Forum Rozwoju Warszawy - ludzie którym NAPRAWDE zalezy na naszym miescie zaproponowali najlepszy projekt. Białyszew od klocków osiedla za zelazna bramą czy Borowski pokazują nam ze oprócz tego cyrkowego kraju nikt by ich nie chciał. Dlaczego w Polsce promuje sie beztalencia??? Odpowiedz Link Zgłoś