patrickvcf Już odpowiadam 08.06.11, 22:46 No widzisz jak szybko sprawdziłeś że grał. Wasilewski w kadrze nawet kilkukrotnie, podobnie jak Żewłakow może grac na różnych pozycjach. Myśle że Wasyl mimo to jest lepszy od Głowy bo i gra w lepszym klubie jest silniejszy fizycznie odważny, twardy, prawdziwy walczak a ile razy się na Arka narzekało jak grał w eklstraklasie...Dobra Dudek nie grał ostatnio za często ale popatrz nawet z kim on przebywał, trenował no i podpatrzał niektóre techniki, z samym Ikerem Casillasem. Najlepszy kierunek dla Jurka to teraz Anglia gdzie udowodnił by swoje wciąż niemałe a nawet większe umiejętności. Wiek ? popatrz na Cesara z Valenci, Butta z Bayernu czy właśnie van der Saara. Wiek nie ma znaczenia a wręcz pomaga.Mówisz o ambicji nie wierze że Dudi nie charował na treningach i nie wierze że nie chciał wskoczyc za Ikera do bramki.To jest chyba moje największe marzenie do czasu rozpoczęcia Euro aby Dudek w tej kadrze z jedynką na plecach zagrał. Szczęsny ? kurde młokos, gó...aż wręcz ma bronic na Euro no weżcie przestańce wątpie aby poradził sobie z presją a po za tym ma jeszcze czas na kadrę, dac szansę starszym Fabian, Kuszczak, Boruc. Perquis ? Też go nie widziałem ale podobno to jest jeden z wyróżniających sie obrońców w Lig ĘŁ. Przez cały sezon zbierał pozytywne noty. Tadeusz Fogiel też wypowiadał sie o nim pozytywnie. No i właśnie m. in. dlatego nalezy uważac że to zbawienie. Ja w niego wierze. Podobno też polski już prawie umie bo uczy się już kilka miesięcy, więc popatrz jaką ma chęc gry w tej kadrze. Wojtkowiak ? nie, nie, bardzo dobry obrońca ale tylko na ławkę na Euro wolę Głowę albo Wasyla albo Arbolede. Odpowiedz Link Zgłoś
bez.komentarza Re: Już odpowiadam 09.06.11, 14:21 Napisałeś, że Wasilewski jest lepszy od Głowackiego i gra w lepszym klubie. Co do tego, który z nich jest lepszy, można dyskutować. Ja uważam, że Głowacki, bo Wasilewski kojarzy się mi z typowym boiskowym zakapiorem - zero techniki, zero finezji, zero myślenia - wystarczy szybko biegać, wybijać piłkę na aut i faulować rywali. Wasyl jest twardy, ale dla mnie to taki boiskowy brutal. Poza tym gdyby w piłce liczyła się tylko siła, to Hiszpania i Brazylia zbierałyby bęcki od każdego, bo poza Roberto Carlosem, Adriano i Puyolem nie przypominam sobie żadnego twardziela z tych reprezentacji, a w piłkę grają świetnie. Obrońcy hiszpańscy są zaprzeczeniem Wasyla, a jednak grają o niebo lepiej od niego. Piłka nożna to mimo wszystko nie jest hokej, gdzie trzeba być silnym, twardym, agresywnym. Barcelona wygrywa dzięki technice, a nie sile. Dalej. Czy Anderlecht Wasilewskiego jest lepszy od Trabzonsporu Głowackiego? Czy liga turecka jest słabsza od belgijskiej? Nie sądzę. Patrząc na piłkarzy, którzy grają w tych ligach, na trenerów, występy w pucharach, to liga turecka jest silniejsza. Według rankingu UEFA liga turecka zajmuje 11 miejsce w Europie, liga belgijska jest 14 (liga polska jest 26 na 53 sklasyfikowane ligi). Anderlecht zajął 3 miejsce w lidze belgijskiej, Trabzon to wicemistrz Turcji, więc teoretycznie lepszy jest klub z Turcji. Co do Dudka - sam fakt trenowania z najlepszymi piłkarzami świata nie czyni z nikogo klasowego gracza. W Realu terminował np. Krzysztof Król, a po powrocie do Polski nie radził sobie ani w Odrze ani w Jagielloni. W Boltonie był Fojut, w Wigan - Kupisz. Fojut nie sprawdza się nawet w lidze polskiej, Kupisz pokazuje się z dobrej strony. Sczęsny i Fabiański pokazują się w Arsenalu, bo są dobrzy. Gdyby byli słabi, to przecież treningi z Arsenalem nic by im nie dały. Wiek nie ma znaczenia? Jasne, że nie ma. Ale taki vav der Saar, Lehmann czy Kahn bronili mniej więcej do 40 ciągle grając. Dudek nie gra od kilku lat. Co innego mieć 36 lat i grać regularnie, utrzymując w formie stawy, mięśnie, wytrzymałość, a co innego mieć 36 lat i od kilku lat siedzieć na ławcę. Pomyśl, jaka jest kondycja i wytrzymałość piłkarza, który po 30 tylko grzeje ławę. Dalej. Szczęsny jest za młody? Nie wytrzyma presji? Takie argumenty padają tylko w Polsce. Messi był gwiazdą jako 20-latek, C.Ronaldo jako 20-latek, Ronaldo "prawdziwy" jako 20-latek, Rosicky, Hleb, Sahin, de Rossi, Elmander, Neymar, Wilshere, Rooney, Fabregas, Gotze, Neuer, Kluivert i masa innych graczy zaczynała karierę jako nastolatkowie i sobie radzili, więc dlaczego młody Polak miałby sobie nie poradzić? Młodzi Polacy są słabsi psychicznie od młodych piłkarzy z innych krajów? Przypomnij sobie Ajax Amsterdam z lat 90., gdzie LM wygrywali 20-latkowie. Znieśli presję. Poza tym Szczęsny bronił w LM przeciwko Barcelonie i wytrzymał presję, więc ja nie wiem, jaka może większa presja niż gra przeciwko najlepszemu becnie klubowi świata? Na EURO będą lepsi piłkarze niż Messi, Xavi, Puyol, Alves, Villa i cała reszta? Skoro Szczęsny nie bał się ich, to kogo ma się bać? Można nie lubić Szczęsnego za jego zbytnią pewność siebie, mnie też to w nim często drażni, ale z drugiej strony fajnie jest mieć w Polsce piłkarza, który nie przeprasza, że żyje, tylko otwarcie mówi, że chce być nr 1 w silnym angielskim klubie. I, w przeciwieństwie do innych piłkarzy, nie tlyko gada, ale też trenuje, stara się, zależy mu. O Perquisie nie będę się wypowiadał, bo nie widziałem jego gry. Nie będę podpierał się wypowiedziami innych, bo wolałbym zobaczyć na własne oczy, jak on gra. Poza tym pewnie jedni go chwalą, a inni krytykują, więc lepiej ocenić jego grę samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
dziadek72 11 marzeń i 9 do wyboru... genielne... 08.06.11, 23:01 nic dodać... Prawo Murphy’ego: Jeżeli coś może się nie udać, to się nie uda. Uzupełnienie: 1. Nic nie jest takie proste jak się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
miszogun Jedenastka marzeń .... Sami marzyciele . Głównie 09.06.11, 06:40 marzy im się kasa . Odpowiedz Link Zgłoś