Gość: Ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 20:11 Wiem ze to nie odpowiednie chyab forum ale mam pytanie moj chlopak gra wpilke i zerwal wiązala w kolanie co sie z tym wiąze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markus.kembi Re: Zerwanie wiązadeł 08.12.06, 21:53 To raczej pytanie do ortopedy i to dobrego. Ale wygląda na to, że chłopak trafi w gips i czeka go wiele miesięcy odpoczynku od gry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulo Re: Zerwanie wiązadeł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 00:10 Mialem to przed trzema laty. Kolano zostalo zoperowanie i teraz prawie nie ma sladu. Ale do pilki juz nie worcilem. Odpowiedz Link Zgłoś
micmaj Re: Zerwanie wiązadeł 14.12.06, 14:49 Masz 2 wyjscia: opcja 1. Jezeli chlopak jeszcze chce kiedykolwiek pokopac w pilke, to niestety jaknajszybsza operacja (najlepiej artroskopowo) wraz z rekonstrukcja ACL. Po tym zabiegu jakies 6 miesiecy rehabilitacji, dochodzenia do siebie i bedzie mial noge sprwana w 100%. Tutaj niestety pojawia sie koszt, bo jezeli chcesz to zrobic szybko to tylko prywatnie cena 6-8 tys. i to najlepiej u jakiegos dobrego doswiadczonego w tym temacie lekarza. Teoretycznie mozna to zrobic tez w ramach panstwowej sluzby zdrowia, ale tutaj niestety trzeba sie ustawic w kolejeczce po implant. Przy odrobinie szczescia i sporych znajomosciach w miesiac moze sie udac. opcja 2. Robisz standardowa artroskopie (operacje) w kotrej lekarz przeczyscie kolano, usunie kawalki niepotrzebnego materialu i praktycznie od razu stajesz na nogi i zaczynasz chodzic... po miesiacu rehabilitacji czlowiek czuje sie zdrowy, chodzi normalnie, nawet da sie podbiegac. Lecz w przypadku jakiegokolwiek naskoku, tanca, czy chocby glupiego obrotu w miejscu isnieje ryzyko ze noga w kolanie znowu sie przekreci. Sporo osob decyduje sie wlasnie na ta opcje bo mozna smialo tak do konca zycia juz ciagnac i nawet da sie jezdzic na rowerze, snowboardzie (nartach troche bardziej ryzykownie ale rowniez sie da), jednak jakiekolwiek grania w pilke/siatkowke nie wchodza raczej w gre. Zycze powodzenia:> Odpowiedz Link Zgłoś
cybul_m Re: Zerwanie wiązadeł 15.12.06, 16:06 Ja tego nie mialem ale kolega mial i w tym przypadku jedyne wyjscie to operacja i dluga rehabilitacja. Jeżeli chodzi o rechabilitacje to poleacam wykonac ja jak najszybciej i w jak najwiekszej ilosci bo one pozwola na w miare szybki powrot do zdrowia no i zerwane wiazadla juz nigdy nie beda takie same chyba że po implancie wiec kolano bedzie podatne na skrecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
g-rege Re: Zerwanie wiązadeł 25.07.13, 13:47 Niestety może to się wiązać z operacją - ja miałem wypadek na nartach (snowboardzista mnie nie "ominą" i niestety była robota dla chirurga. Kolano składali mi pod warszawą w CKRze, i tam też miałem rehabilitację. Odpowiedz Link Zgłoś