d2jmr 16.07.05, 17:21 Czy ktoś może mi powiedzieć kto to jest libero, tzn na czym polega ta funkcja itp. ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aaagus Re: Libero 16.07.05, 23:17 libero, to zawodnik wyspecjalizowany w grze obronnej. może grać tylko w 2 linii, nie wolno muserwowac, blokować, ani atakować piłki, która znajduje sie całkowicie ponad siatką- czyli generalnie nie atakuje. Wchodzi na boisko zmieniając zawodników znajdujących się w lini obrony. najczęściej srodkowych. nie może on pełnic funkcji kapitana. hmn, co jeszcze... jest wyznaczany przez trenera, przed meczem, ale nie ma obowiązku gry z libero- tzn nie kazda drużyna kożysta z tego przywileju. najczesciej jest to zawodnik trochę niższy niż koledzy, zwinniejszy. no to chyba tyle podstawowych informacji, jak jakies pytania to prosze bardzo, chętnie odpowiem. pozdrawiam, Aguś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d2jmr Re: Libero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 00:21 dzięki.. dobrze wiedzieć;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carmi Re: Libero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:04 czyli rozumiem, że może on tylko (we wszystkich piłkach sytuacyjnych) odbijać sposobem dolnym, nie może np. plasować piłki ani wystawić "górą"..?? Odpowiedz Link Zgłoś
dupek.jak.kazdy.facet Re: Libero 18.07.05, 16:50 Wystawić górą może, ale wyskoczyć do ataku aani do bloku już nie, bo zawodnikowi z drugiej linii nie wolno przed atakiem przekraczać linii znajdującej się 3 metry od linii środkowej, a gdy ustawienie jest takie, że libero byłby pod siatką to wchodzi za niego jeden ze środkowych. Po to jest libero, żeby środkowi, często bardzo wysocy i niezdarni (np. Marcin Nowak) nie musieli osłabiać zespołu grając w drugiej linii. gdy wejdzie za niego zawodnik drobniejszy, a zwrotny, wyspecjalizowany w przyjmowaniu, gra stanie się ciekawsza. Odpowiedz Link Zgłoś
aaagus Re: Libero 18.07.05, 21:43 no nie tak do końca. może plasować/przebijać, czyli atakować pilke, ktora, choć częściowo jest poniżej górnej taśmy siatki. i to niezależnie, w którym miejscu boiska stoi ten zawodnik. a z wystawianiem palcami-górą to jest taka sprawa, że może rozegać palcami, ale - jeśli jest w polu obrony (poza 3 metrem) to zawodnik atakujący moze swobodnie skończyć atak - jezeli jednak libero rozegrał piłkę sposobem górnym będąc w polu ataku, to jest problem, bo ta piłka nie może być zaatakowana puki będzie całkowicie ponad górną taśmą -ten przepis jest po to, by z libero nie robic rozgrywającego. mam nadzieje że nie skomplikowałam tego za bardzo, pozdrawiam Aguś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka Re: Libero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:31 Libero !! Nie wiesz kto to jest czy tylko zartujesz sobie . Przeciesz to widac na meczach co on robi. Jak naprawde nie weiesz to jestes tempa !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aaagus Re: Libero 19.07.05, 20:31 Gość portalu: fanka napisał(a): > Libero !! Nie wiesz kto to jest czy tylko zartujesz sobie . Przeciesz to widac > > na meczach co on robi. Jak naprawde nie weiesz to jestes tempa !!!!!!!!!!!!!!!! > ! a do kogo to było? co? zresztą nieważne, do kogo, i tak bez sensu. nie wiem dlaczego sie czepiasz, nie wszyscy sa zagorzałymi fanami i nie wszyscy musza znać każdy niuans przepisów. a myśle że lepiej zapytać, i uzyskać sensowną odpowiedz, niż zyc w niewiedzy. ciekawa jestem, czy Ty tak dokładnie znasz przepisy siatkówki droga fanko? i orientujesz sie co, jak i dlaczego? co? nie naskakuj i nie obrażaj innych, bo ich nie znasz, i nie możesz oceniać. Odpowiedz Link Zgłoś
danielgdynia Re: Libero 26.07.05, 12:36 nie zwracaj uwagi na takie prymitywne zaczepki. dzieki za opis i wyjasnienia. mimo, ze wydawalo mi sie, ze jestem dobrze oblatany to libero nie byl taki oczywisty. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
aaagus Re: Libero 26.07.05, 21:36 oj staram sie nie zwracać, staram , ale czasem to już nie moge :/ a co do oblatania to mnie sie też tak zdawalo, że to proste jest i wszystko wiem... dopuki nie zaczęlam kursu sędziowskiego. tam uświadomiono mi, że się myliłam. a z tym libero to faktycznie nie taka prosta sprawa, więc sie nie dziwie, ze można miec wątpliwości. pozdrawiam, Aguś Odpowiedz Link Zgłoś