16.07.05, 17:21
Czy ktoś może mi powiedzieć kto to jest libero, tzn na czym polega ta funkcja
itp. ;)
Obserwuj wątek
    • aaagus Re: Libero 16.07.05, 23:17
      libero, to zawodnik wyspecjalizowany w grze obronnej. może grać tylko w 2
      linii, nie wolno muserwowac, blokować, ani atakować piłki, która znajduje sie
      całkowicie ponad siatką- czyli generalnie nie atakuje. Wchodzi na boisko
      zmieniając zawodników znajdujących się w lini obrony. najczęściej srodkowych.
      nie może on pełnic funkcji kapitana. hmn, co jeszcze... jest wyznaczany przez
      trenera, przed meczem, ale nie ma obowiązku gry z libero- tzn nie kazda drużyna
      kożysta z tego przywileju. najczesciej jest to zawodnik trochę niższy niż
      koledzy, zwinniejszy.
      no to chyba tyle podstawowych informacji, jak jakies pytania to prosze bardzo,
      chętnie odpowiem.
      pozdrawiam, Aguś
      • Gość: d2jmr Re: Libero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 00:21
        dzięki.. dobrze wiedzieć;)
      • Gość: carmi Re: Libero IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 13:04
        czyli rozumiem, że może on tylko (we wszystkich piłkach sytuacyjnych) odbijać
        sposobem dolnym, nie może np. plasować piłki ani wystawić "górą"..??
        • dupek.jak.kazdy.facet Re: Libero 18.07.05, 16:50
          Wystawić górą może, ale wyskoczyć do ataku aani do bloku już nie, bo zawodnikowi
          z drugiej linii nie wolno przed atakiem przekraczać linii znajdującej się 3
          metry od linii środkowej, a gdy ustawienie jest takie, że libero byłby pod
          siatką to wchodzi za niego jeden ze środkowych.

Po to jest libero, żeby środkowi, często bardzo wysocy i niezdarni (np. Marcin
          Nowak) nie musieli osłabiać zespołu grając w drugiej linii. gdy wejdzie za niego
          zawodnik drobniejszy, a zwrotny, wyspecjalizowany w przyjmowaniu, gra stanie się
          ciekawsza.
        • aaagus Re: Libero 18.07.05, 21:43
          no nie tak do końca. może plasować/przebijać, czyli atakować pilke, ktora, choć
          częściowo jest poniżej górnej taśmy siatki. i to niezależnie, w którym miejscu
          boiska stoi ten zawodnik.
          a z wystawianiem palcami-górą to jest taka sprawa, że może rozegać palcami, ale
          - jeśli jest w polu obrony (poza 3 metrem) to zawodnik atakujący moze swobodnie
          skończyć atak
          - jezeli jednak libero rozegrał piłkę sposobem górnym będąc w polu ataku, to
          jest problem, bo ta piłka nie może być zaatakowana puki będzie całkowicie ponad
          górną taśmą -ten przepis jest po to, by z libero nie robic rozgrywającego.
          mam nadzieje że nie skomplikowałam tego za bardzo,
          pozdrawiam Aguś
    • Gość: fanka Re: Libero IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 12:31
      Libero !! Nie wiesz kto to jest czy tylko zartujesz sobie . Przeciesz to widac
      na meczach co on robi. Jak naprawde nie weiesz to jestes tempa !!!!!!!!!!!!!!!!!
      • aaagus Re: Libero 19.07.05, 20:31
        Gość portalu: fanka napisał(a):

> Libero !! Nie wiesz kto to jest czy tylko zartujesz sobie . Przeciesz to widac
        >
        > na meczach co on robi. Jak naprawde nie weiesz to jestes
        tempa !!!!!!!!!!!!!!!!
        > !
        a do kogo to było? co? zresztą nieważne, do kogo, i tak bez sensu. nie wiem
        dlaczego sie czepiasz, nie wszyscy sa zagorzałymi fanami i nie wszyscy musza
        znać każdy niuans przepisów. a myśle że lepiej zapytać, i uzyskać sensowną
        odpowiedz, niż zyc w niewiedzy. ciekawa jestem, czy Ty tak dokładnie znasz
        przepisy siatkówki droga fanko? i orientujesz sie co, jak i dlaczego? co? nie
        naskakuj i nie obrażaj innych, bo ich nie znasz, i nie możesz oceniać.
        • danielgdynia Re: Libero 26.07.05, 12:36
          nie zwracaj uwagi na takie prymitywne zaczepki. dzieki za opis i wyjasnienia.
          mimo, ze wydawalo mi sie, ze jestem dobrze oblatany to libero nie byl taki
          oczywisty. pozdro
          • aaagus Re: Libero 26.07.05, 21:36
            oj staram sie nie zwracać, staram , ale czasem to już nie moge :/
            a co do oblatania to mnie sie też tak zdawalo, że to proste jest i wszystko
            wiem... dopuki nie zaczęlam kursu sędziowskiego. tam uświadomiono mi, że się
            myliłam. a z tym libero to faktycznie nie taka prosta sprawa, więc sie nie
            dziwie, ze można miec wątpliwości.
            pozdrawiam, Aguś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka