Dodaj do ulubionych

Nowe Fotozagadki - Edycja 8

02.10.22, 14:00
Zapraszam wszystkich do zgadywanek.
Obserwuj wątek
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 14:01
      Gdzie znajduje się ten grobowiec i kto w nim spoczywa?

• wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 18:18
        Znalazł mi się podobny monument sir Francisa Vere z Westminster Abbey.
        Wprawdzie to nie to, ale na podpowiedź się nadaje bardziej niż informacja,
        że ten podpierający z tyłu po prawej to podobno sam Juliusz Cezar.
      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 19:19
        w kościele głównym Najświętszej Maryi Panny w Bredzie w kaplicy książęcej grobowiec grafa van Engelbrechta II
        • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:02
          Właściwie to Engelbrecht II van Nassau-Breda.
          • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:16
            wariant, i nazwany Chwalebnym
            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:31
              Ja wrzuciłam w grafikę renesansowy grobowiec z rzymskimi wojownikami i google wypluło Petrę w Jordanii, chińską armię z brązu itp. Potem zajęłam się czymś innym.
              • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:59
                Ale szybko poszło. Nie zdążyłam sprawdzić do ewentualnej podpowiedzi, kto jeszcze dźwiga "trumnę".
                Chris zadaje następną zagadkę.
                • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 21:11
                  kot.peter napisała:

> Nie zdążyłam sprawdzić do ewentualnej podpowiedzi, kto jeszcze dźwiga "trumnę".

Jeśli można wierzyć Wikipedii, to Juliusz Cezar, Marek Atyliusz, Hannibal i Filip Macedoński
                  nl.wikipedia.org/wiki/Praalgraf_van_Engelbrecht_II_van_Nassau
                • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 02.10.22, 21:33
                  w jakim to mieście i ewentualnie co to za budowla?
                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 03.10.22, 19:58
                    Rzeczywiście trudno trafić na zdjęcie tej bramy czy skojarzyć ją z mostem.
                    Ale ten wieżowiec w tle udało się znaleźć, bo to jeden z najwyższych budynków w mieście,
                    choć ma niespełna 120 metrów.

Myślę, że bywalcy Fotoforum lepiej będą wiedzieli gdzie szukać.
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 04.10.22, 21:16
                      Ja się poddaję - zasugerowałem już co to za miasto i jaka dzielnica, więcej nie podam.
                      • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 04.10.22, 21:42
                        Odpowiadać, ani nowej zagadki zadawać nie będę, ale radzę szukać w ulubionej dzielnicy Chrisa.
                        • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 05.10.22, 00:11
                          To przestańcie podpowiadać. Zgodnie ze starożytnym regulaminem podpórka powinna być po 48 godzinach. Może się szanowny admin zgodzi na podpowiedzi po 24 godzinach. Bo w tej chwili to już żadna zagadka. Nie wiem, którą dzielnice lubi chris ale wiem, że Berlin. Charlottenburger Tor w Berlinie.
                          • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 05.10.22, 00:19
                            kobalt, no i brawo! odgadłaś, kolej na Twoją zagadkę
                          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 05.10.22, 00:25
                            kobalt_x napisała:

> To przestańcie podpowiadać. Zgodnie ze starożytnym regulaminem podpórka powinna
                            > być po 48 godzinach. Może się szanowny admin zgodzi na podpowiedzi po 24 godzi
                            > nach. Bo w tej chwili to już żadna zagadka.
                            Wasza wola. Może być po 24 godzinach. Jeśli Wariant będzie potrafił ugryźć się w palce. smile
                            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 4 05.10.22, 22:41
                              Co to za pomnik i gdzie jest?
                              • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 4 06.10.22, 17:25
                                kobalt_x napisała:

> Co to za pomnik i gdzie jest?

Wygląda przerażająco. Na zbliżeniu widać, że to obrania, z daleko wyglądało jak powieszeni ludzie.
                                Zaczęłam od Holokaustu - nic. O dziwo po prostym pytaniu "England" - poznałam po architekturze i rejestracji samochodu - i "black monument" wypluło "pomnik pamięci (udziału) kobiet w II wojnie światowej" Whitehall, Londyn, John W. Mills.

Kobalt, poproszę zdjęcie na Nekro do wątku "Ofiarom wojen i tragedii". Jest na samej górze.

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 4 06.10.22, 21:49
                                  Brawo! Bierz zagadkę.
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 06.10.22, 23:17
      Gdzie jesteśmy i co symbolizują te kamulce? (Te małe, płaskie, nie ten duży.)

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 01:24
        Co to to za pismo z pionowymi liniami? Cegła to raczej nowożytna rzecz a to pismo jak ze starożytności.
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 12:12
          kobalt_x napisała:

> Co to to za pismo z pionowymi liniami? Cegła to raczej nowożytna rzecz a to pis
          > mo jak ze starożytności.
          To skandynawskie runy. Ale nie o ten kamulec pytam.
      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 08:27
        dziedziniec uniwersytetu w Utrechcie, płaskie kamulce to siedziska, można posiedzieć?
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 12:14
          chris.w5 napisał:

> dziedziniec uniwersytetu w Utrechcie, płaskie kamulce to siedziska, można posie
          > dzieć?

Utrecht, ale nie chodzi o uniwersytet. Co jest naprzeciwko? Na kamulcach można posiedzieć, ale nie ustawiono ich w przypadkowych miejscach.
      • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 18:56
        Małe kamienie - duży problem.
        Na razie udało mi się ustalić jedynie, że to meble miejskie Smarties po 355.00 €
        a najlepsze zastosowanie jakie znalazłem, to inspiracja do żartów z nazwy placu.
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 21:02
          wariant_b napisał:

> Małe kamienie - duży problem.
          > Na razie udało mi się ustalić jedynie, że to meble miejskie Smarties po 355.00 €
          > a najlepsze zastosowanie jakie znalazłem, to inspiracja do żartów z nazwy placu> .

O! Czyżbym coś pokręciła?
          Na razie będę się jednak trzymać tego, co gdzieś wyczytałam. Kamienie coś wyznaczają. Gdybym zrobiła zdjęcie z drona, odpowiedź byłaby oczywista.
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 21:07
            kot.peter napisała:
            >
            > O! Czyżbym coś pokręciła?
            Faktycznie pokręciłam. Czekałam na odpowiedź, że kamulce wyznaczają obrys zawalonej części katedry.
            Ale to nie one, wystarczy nie być Kotem - gapą i spojrzeć uważnie.
            Obrys nawy jest zaznaczony kostką brukową, której na zdjęciu nie widać.

Przepraszam Was za zamieszanie.
            Zagadkę zadaje Chris, który odgadł, że to Utrecht i plac przed uniwersytetem. Albo obok katedry. smile

Meble miejskie, dobre!
            • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 21:52
              kot.peter napisała:

> Meble miejskie, dobre!

Zacytuję: Domplein is een dom plein
            • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 08.10.22, 22:24
              gdzie zrobiłem to zdjęcie?
              • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 08.10.22, 23:06
                Czyżbyś odwiedził Cedynię?
                • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 08.10.22, 23:39
                  wedrowiec, tak, to Cedynia, brawo!

w tle wieża kościoła Narodzenia Najświętszej Maryi Panny, widok z placu Wolności, Cedynia, Zachodniopomorskie

kolej na Twoja zagadkę
                  • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 09.10.22, 14:53
                    Do Cedyni mam bliżej, niż do Stralsunduwink
    • wedrowiec2 Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 09.10.22, 14:59
      Korzystamy z wynalazków pana Louis Jacques Daguerre, a może czasem pójść krok dalej i oprzeć się o dzieło braci Lumière?
      Gdzie można posłuchać (na żywo) szemrania tej fontanny:
      drive.google.com/file/d/102SJjvKa7nziVyrpkuZVWcEbBy1aTlF_/view?usp=sharing
      • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 15:07
        W tej miejscowości, uzdrowisku liczącym 1050 lat, znajdują się tężnie, ale nie jest to pokazywane wcześciej Bad Nauheim.
      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 19:36
        w Bad Kösen?
        • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 20:21
          Pomyliłam się. Pierwsza wzmiank o uzdrowisku pochodzi z 1050 roku. Nie jest to jednak Bad Kösen. Nasza zagadka znajduje się ok. 250 km na południowy zachód, a drogą jeszcze dalej, bo teren pagórkowaty i lesny.
          Tężnia ma 155 m długości.
          • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 20:49
            próbuję raz jeszcze, w Bad Orb?
            • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 21:15
              Strzał w dziesiątkęsmile
              Fontanna znajduje się w Bad Orb.
              Na jej podstawie umieszczono kilka informacjiwink
              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 11.10.22, 00:49
                w jakim to mieście i co to za budynek?
                • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 11:10
                  Wygląda to na wschodnią elewację ratusza, po tabliczce nad wejściem sądząc
                  z Anno Christiano MDCLXXXI. Obstawiałby Niemcy.
                  • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 12:00
                    wariant_b napisał:

> Wygląda to na wschodnią elewację ratusza, po tabliczce nad wejściem sądząc
                    > z Anno Christiano MDCLXXXI. Obstawiałby Niemcy.
                    Ale przydałaby się nazwa landu, bo po samym rathaus Deutschland nie chce się wyszukać.

Skąd wiesz, że to elewacja wschodnia?!
                    • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 12:03
                      Okay, z datą 1681 się znalazł. Rotherburg ob der Tauber.
                      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 16:37
                        kot, brawo! to ratusz w Rothenburg ob der Tauber w Bawarii.
                        Kolej na Twoją zagadkę
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 13:10
                      Najpierw szukałem ratusza, potem dodałem wieżę ratuszową, więc poszło szybko.
                      Data z tabliczki nad wejściem jest ze Street View. Historia i plan budowli z innej strony.
                      Przy szukaniu ratusza Bawaria mogła nie wystarczyć, a Frankonia to byłoby za dużo.
                  • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 20:14
                    wariant, 1681 do data dobudowy podcieni ratusza od strony rynku
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 22:26
                      chris.w5 napisał:

> wariant, 1681 do data dobudowy podcieni ratusza od strony rynku

Zapewne masz rację, ale wrzuciłem określenie "wschodnia elewacja" znalezione w necie
                      (wraz z datą 1681 i nazwiskiem domniemanego autora) uznając, że z tego okresu pochodzi
                      aktualny wygląd nowszej części ratusza - starsza, wraz z wieżą jest jeszcze gotycka.
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 12.10.22, 23:38
      Gdzie robiłam zakupy?

(Tzn. nie robiłam, bo było za drogo.)
      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 14.10.22, 00:24
        kot.peter napisała:

> Gdzie robiłam zakupy?
        >
        > (Tzn. nie robiłam, bo było za drogo.)

Kraj Wam podpowiedzieć? W tej chwili tam nie pojedziemy i zakupów nie zrobimy. Zdjęcie zamieszczam w proteście i z tęsknoty.

• chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 14.10.22, 01:06
          Odessa, galeria handlowa Pasaż przy ulicy Preobrazhenska
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 14.10.22, 10:58
            chris.w5 napisał:

> Odessa, galeria handlowa Pasaż przy ulicy Preobrazhenska

Tak jest, brawo!
            • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 14.10.22, 12:01
              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 19:33
                Widocznej mniej więcej centralnie na zdjęciu Four Season Restaurant nie polecam. Piszą o niej:
                Worst meal ever, moussaka is not moussaka, was rubbish, burger was tough, dry & disgusting, they pull you in with the usual spiel & my friend who is a chef was very disappointed & relayed this to the owner who was not interested, avoid, the next restaurant is a lot better. Have to add, I offered one of the stray cats a piece of my burger & it turned its nose up at it!

A tak ogólniej - jesteśmy na wyspie.
                • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 19:55
                  wariant_b napisał:
                  > A tak ogólniej - jesteśmy na wyspie.

Myślałam już wcześniej o Cyprze. Chris, potwierdzasz?

• chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 20:25
                    kot, oczywiście potwierdzam. To Girne po turecku, lub Kerýnia po grecku, na Cyprze Północnym.
                    Gratuluję, kolej na Twoją zagadkę
                    • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 22:32
                      chris.w5 napisał:

> kot, oczywiście potwierdzam. To Girne po turecku, lub Kerýnia po grecku, na Cyp
                      > rze Północnym.
                      Chwała Bogu, że nia pytasz o konkretny port. smile
              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 20:17
                wariant, restauracji tej nie odwiedziłem, wypiliśmy piwo w Harbour Cafe
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 11 15.10.22, 22:53
      Gdzie wpłynęłam na "suchego przestwór oceanu"?
      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 11 15.10.22, 23:43
        Bilhorod-Dnistrovskyi w obwodzie odeskim południowo-zachodniej Ukrainy, w historycznym Budjaku?
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 11 16.10.22, 00:57
          chris.w5 napisał:

> Bilhorod-Dnistrovskyi w obwodzie odeskim południowo-zachodniej Ukrainy, w histo
          > rycznym Budjaku?

Po polsku nazywa się to Białogród nad Dniestrem...
          pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ogr%C3%B3d_nad_Dniestrem
          ..ale tak, zgadłeś.

Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu,
          Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi,
          Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi,
          Omijam koralowe ostrowy burzanu.

Już mrok zapada, nigdzie drogi ni kurhanu;
          Patrzę w niebo, gwiazd szukam przewodniczek łodzi;
          Tam z dala błyszczy obłok? tam jutrzenka wschodzi?
          To błyszczy Dniestr, to weszła lampa Akermanu.

Stójmy! — Jak cicho! — Słyszę ciągnące żurawie,
          Których by nie dościgły źrenice sokoła;
          Słyszę, kędy się motyl kołysa na trawie,

Kędy wąż śliską piersią dotyka się zioła.
          W takiéj ciszy — tak ucho natężam ciekawie,
          Że słyszałbym głos z Litwy. — Jedźmy, nikt nie woła!
          • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 12 16.10.22, 04:32
            no to teraz zagadka 'lekka, łatwa i przyjemna'. Co to za budowla i w jakim mieście?
            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 12 17.10.22, 03:00
              Katedra w Berlinie?
              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 12 17.10.22, 04:54
                kobalt, bingo! zgadza się, to ewangelicka katedra Berliner Dom w Berlinie.
                Kolej na Twoją zagadkę
                • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 09:54
                  Co to za ruiny?
                  • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 16:36
                    kobalt_x napisała:
                    > Co to za ruiny?

Myślałam, że to Malta / Gozo, ale nie pasują mi te "obramówki" okien.

• wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 17:33
                      Popularne naczynia z drugiego zdjęcia mówią, że to inna wyspa.
                      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 18:01
                        wariant_b napisał:

> Popularne naczynia z drugiego zdjęcia mówią, że to inna wyspa.

O Cyprze też myślałam i sprawdziłam Pafos, park archeologiczny, ale guzik.
                        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 18:58
                          kot.peter napisała:
                          > O Cyprze też myślałam i sprawdziłam Pafos, park archeologiczny, ale guzik

byłaś blisko, to ruiny pałacu w Knossos na Krecie
                        • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 20:27
                          kot.peter napisała:

> O Cyprze też myślałam i sprawdziłam Pafos...

Ja dla sprawdzenia sugestii, że to może być Malta wrzuciłem do googla
                          "starożytne naczynia Malta" i od razu wylądowałem na Krecie. Oszukują.
                          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 21:25
                            wariant_b napisał:
                            >
                            > Ja dla sprawdzenia sugestii, że to może być Malta wrzuciłem do googla
                            > "starożytne naczynia Malta" i od razu wylądowałem na Krecie. Oszukują.

W tym przypadku pomogli. Ale fakt, gdybyśmy chcieli znaleźć skorupy z Malty, to muka.
                          • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 21:40
                            Naczynia wskazują na odległą starożytność a pierwsze piętrowe budynki to kultura minojska. Faktycznie na grafice w Google hasło "starożytne naczynia Malta" wyskakuje prawie takie samo zdjęcie z Knossos. Chris zagadkuje.
                            • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 14 17.10.22, 22:11
                              co to za budowla i gdzie?
                              • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 14 18.10.22, 22:32
                                Czy gotyckie koscioły o białych scianach i czerwonych ornamentach są pod wezwaniem św.Mikołaja?
                                Zagadka była trydna, ale naprowadził mnie kościół św.Mikołaje we Frankfurcie frankfurtnadmenem.lovetotravel.pl/kosciol_sw._mikolaja
                                A zagadkowe zdjęcie pokazuje kościół w Saarbrucken.
                                • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 14 18.10.22, 22:48
                                  Dalszy ciąg odpowiedzi - to kościół zamkowy.
                                • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 14 18.10.22, 23:02
                                  wedrowiec, brawo!
                                  to dawny zamkowy kościół Sankt-Nikolaus von Myra-Schlosskirche, Świętego Mikołaja z Miry, od 2004 muzeum chrześcijańskiej sztuki sakralnej, zbudowany w 16.wieku z piaskowca w stylu późnogotyckim, widok w samo południe z Am Schlossberg w Saarbrücken

Kolej na Twoją zagadkę
    • wedrowiec2 Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 19.10.22, 21:03
      Piękny widok rozpościera się z ... na ...
      • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 00:35
        Faktycznie piękny widok.
        Ale mówiąc "na ..." masz na myśli który ze szczytów?
        • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:05
          Mogą być szczyty, może być pasmo górskie.
          W pobliżu jest szarlotkawink
          • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:08
            wedrowiec2 napisała:

> W pobliżu jest szarlotkawink

Miałam na myśli pewien wątek z dawnego fotoforum.
          • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 09:48
            Jedna z tych gór jest Wysoka, ale to nie ta najwyższa.
            Szarlotkę próbuję namierzyć.
            • adam.eu Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:02
              wariant_b napisał:

> Jedna z tych gór jest Wysoka, ale to nie ta najwyższa.
              > Szarlotkę próbuję namierzyć.

"Wysoka", to mi się kojarzy z Małymi Pieninami. Ale to nie wygląda na widok z Wysokiej na Tatry.
              Więc to jakaś inna "Wysoka"
              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:32
                To nie jest widok z Wysokiej, ale na Wysoką (trochę w głębi, środek zdjęcia),
                prawie dokładnie od północy. Jakieś 10 km w linii prostej.
                Bliżej, trochę po prawej jest coś bardziej nam znanego.
            • adam.eu Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:02
              wariant_b napisał:

> Jedna z tych gór jest Wysoka, ale to nie ta najwyższa.
              > Szarlotkę próbuję namierzyć.

"Wysoka", to mi się kojarzy z Małymi Pieninami. Ale to nie wygląda na widok z Wysokiej na Tatry.
              Więc to jakaś inna "Wysoka"
      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:18
        piękny widok rozpościera się z Kabardo-Bałkarii na góry Kaukazu?
        • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:32
          Nie, tam nie zawędrowałam. Góry mam o dzień jazdy samochodem.
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:18
            Szarlotkę dają w Pięciu Stawach, więc widok byłby na grań główną Tatr, m. in. ze szczytami Wysoka i Mała Wysoka.
            • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:37
              Z Doliny Pięciu Stawów nie widać głównej grani Tatr, ale odpowiedź jest najbliższa prawdy.
              Zdjęcie zrobiłam na Rusinowej Polanie.
              W 2006 roku, w Galerii Potraw był długi wątek Szarlotka spod samiuskich Tater.
              Opisałam w nim (9.09.2006) drogę do Doliny Roztoki, przez Rusinkę. Zdjęcia ze szlaku, niestety, były tylko podlinkowane, więc i opowieść nie jest zbyt atrakcyjna.
              Kocie, zadajesz zagadkę.
              • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 12:11
                wedrowiec2 napisała:

> Z Doliny Pięciu Stawów nie widać głównej grani Tatr, ale odpowiedź jest najbliż
                > sza prawdy. Zdjęcie zrobiłam na Rusinowej Polanie.
                No właśnie. Widok spod Piątki mi nie pasował. Na Rusinowej nocowałam kiedyś nielegalnie w szałasie. W nocy przyszły niedźwiedzie. Na szczęście przyszły i poszły.

> W 2006 roku, w Galerii Potraw był długi wątek Szarlotka spod samiusk
                > ich Tater.

Pamiętam, wątek Szellki. Szarlotkę w Pięciu Stawach robiono jednak inaczej. Chyba. Ten przepis jest zbyt pracochłonny. Ale mogę się mylić. To już tyle lat...

> Kocie, zadajesz zagadkę.
                Ok.
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 12:15
      Pozostańmy w górach. Jak się nazywa ten szczyt z przełęczą?

• wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 20:13
        No, Kocie, pogoniłaś nas trochę po świecie.
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 20:14
          wariant_b napisał:
          > No, Kocie, pogoniłaś nas trochę po świecie.

Lubię tamte strony.
          • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 20:29
            Trudno nie lubić - wymienili ławeczki na wagoniki.
            • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 21:31
              Kot lubi Gruzję smile To Uszba (4710 m.n.p.m.)
              • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 00:15
                s.wawelski napisał:
                > Kot lubi Gruzję smile To Uszba (4710 m.n.p.m.)

Lubię całe Zakaukazie. smile
                Oczywiście zgadłeś, brawo!
              • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 00:17
                s.wawelski napisał:

> Kot lubi Gruzję smile To Uszba (4710 m.n.p.m.)

Lubię całe Zakaukazie. smile
                Oczywiście zgadłeś, brawo!
            • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 21:31
              wariant_b napisał:
              > Trudno nie lubić - wymienili ławeczki na wagoniki.

Poważnie? To akurat fatalnie. Jak robić zdjęcia z wagonika? Przez brudną szybę?
              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 22:23
                Może przesadziłem z określeniem wagonik.
                Obudowana, przeszklona kabina na dwie ławeczki.
                Całkiem fajnie to wygląda.
                • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 00:22
                  wariant_b napisał:

> Może przesadziłem z określeniem wagonik.
                  > Obudowana, przeszklona kabina na dwie ławeczki.
                  > Całkiem fajnie to wygląda.

Pokaż, proszę. Nie mogę znaleźć.
                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 11:29
                    kot.peter napisała:

> Pokaż, proszę. Nie mogę znaleźć.

Będzie trochę niewygodnie, bo kiedy już wiem czego szukam, to przechodzę do map Google.
                    W rejonie Mestii znalazłem dwa ośrodki narciarskie: Hatsvali i Tetnuldi. Widok góry podobny,
                    ale inne detale przemawiały na tym pierwszym. Zdjęcia znajdziesz przy mapie - są i krzesełka,
                    i w tegorocznych zdjęciach kabiny. Ludzikiem można wybrać sobie punkt na trasie wyciągu
                    i zobaczyć panoramy okrężne w kolejnych miejscach trasy.

www.google.com/maps/place/Hatsvali+Ski+Resort/@43.0175505,42.7389271,17z
                    • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 11:38
                      Dzięki.
                      Najpierw ciągle trafiałam na taras knajpy, w której jadłam lunch i piłam piwo. smile Ale w końcu ludzik spadł, gdzie trzeba. Wagoniki faktycznie eleganckie. Ale jazda na otwartej ławeczce, zabezpieczonej tylko łańcuchem, to zupełnie inne przeżycie.
                      • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 14:59
                        kot.peter napisała:

> Ale jazda na otwartej ławeczce, zabezpieczonej tylko łańcuchem, to zupełnie inne przeżycie.

Na ogół przeżycie, ale nie zawsze.

Podobnie ze zdjęciami z map google - zwykle są we właściwym miejscu (geolokacja),
                        ale też nie zawsze. Nieźle naszukałem się kiedyś dzwonu w Budvie z zagadki chrisa.

• kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 23:16
                          wariant_b napisał:
                          > kot.peter napisała:
                          >
                          > > Ale jazda na otwartej ławeczce, zabezpieczonej tylko łańcuchem, to zupełnie inne przeżycie.
                          >
                          > Na ogół przeżycie, ale nie zawsze.

Jeśli ktoś się nabombluje (nabąbluje?) gruzińskiego wina... Inaczej naprawdę trudno spaść.
                          Może na zmianę ławeczek na wagoniki wpłynęły statystyki wypadków.
    • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 21.10.22, 19:04
      Zagadka Edycja 8 #17

Gdzie jest i jak się nazywa ten kościół?
      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 21.10.22, 23:17
        s.wawelski napisał:

> Zagadka Edycja 8 #17
        >
        > Gdzie jest i jak się nazywa ten kościół?

Ni wiem, gdzie jest, ale wiem, gdzie powinien się znaleźć na nowym Nekro. smile
        • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 21.10.22, 23:48
          No?
          • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 22.10.22, 00:09
            Grecja, Monemvasia, bizantyjski kościół Hagia Sophia
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 22.10.22, 00:38
            s.wawelski napisał:

> No?
            Jak Ty do mnie mówisz? smile
            Jeśli Chris zgadł, to tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174086396,174086396,Swiatynie_bizantyjskie_i_preromanskie.html
    • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 24.10.22, 18:53
      Coś się tu zacięło. Może Smok wyjechał i dlatego nie potwierdza odpowiedzi?
      Chris, na moją odpowiedzialność kolejną zagadkę - tylko proszę, załóż nowy wątek.
    • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 24.10.22, 19:47
      kot, według życzenia i zabawy ciąg dalszy
      • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 19:53
        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 19:59
          oj, chyba coś spieprzyłem z tym otwarciem nowego wątku.
          kot, założyć jeszcze raz?
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 21:07
            chris.w5 napisał:

> oj, chyba coś spieprzyłem z tym otwarciem nowego wątku.
            > kot, założyć jeszcze raz?

Wątek założyłeś jak należy. Nie wiem, co się dzieje.
            Spróbuj jutro wkleić tam zagadkę jeszcze raz.

• s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 15.11.22, 23:00
              Faktycznie wyjechałem i z internetem było krucho - przepraszam, że nie potwierdziłem odpowiedzi.

Czy zagadki są nadal kontynuowane? Bo nie widzę ich nigdzie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka