kot.peter 02.10.22, 14:00 Zapraszam wszystkich do zgadywanek. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 14:01 Gdzie znajduje się ten grobowiec i kto w nim spoczywa? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 18:18 Znalazł mi się podobny monument sir Francisa Vere z Westminster Abbey. Wprawdzie to nie to, ale na podpowiedź się nadaje bardziej niż informacja, że ten podpierający z tyłu po prawej to podobno sam Juliusz Cezar. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 19:19 w kościele głównym Najświętszej Maryi Panny w Bredzie w kaplicy książęcej grobowiec grafa van Engelbrechta II Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:02 Właściwie to Engelbrecht II van Nassau-Breda. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:16 wariant, i nazwany Chwalebnym Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:31 Ja wrzuciłam w grafikę renesansowy grobowiec z rzymskimi wojownikami i google wypluło Petrę w Jordanii, chińską armię z brązu itp. Potem zajęłam się czymś innym. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 20:59 Ale szybko poszło. Nie zdążyłam sprawdzić do ewentualnej podpowiedzi, kto jeszcze dźwiga "trumnę". Chris zadaje następną zagadkę. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 1 02.10.22, 21:11 kot.peter napisała: > Nie zdążyłam sprawdzić do ewentualnej podpowiedzi, kto jeszcze dźwiga "trumnę". Jeśli można wierzyć Wikipedii, to Juliusz Cezar, Marek Atyliusz, Hannibal i Filip Macedoński nl.wikipedia.org/wiki/Praalgraf_van_Engelbrecht_II_van_Nassau Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 02.10.22, 21:33 w jakim to mieście i ewentualnie co to za budowla? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 03.10.22, 19:58 Rzeczywiście trudno trafić na zdjęcie tej bramy czy skojarzyć ją z mostem. Ale ten wieżowiec w tle udało się znaleźć, bo to jeden z najwyższych budynków w mieście, choć ma niespełna 120 metrów. Myślę, że bywalcy Fotoforum lepiej będą wiedzieli gdzie szukać. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 04.10.22, 21:16 Ja się poddaję - zasugerowałem już co to za miasto i jaka dzielnica, więcej nie podam. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 04.10.22, 21:42 Odpowiadać, ani nowej zagadki zadawać nie będę, ale radzę szukać w ulubionej dzielnicy Chrisa. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 05.10.22, 00:11 To przestańcie podpowiadać. Zgodnie ze starożytnym regulaminem podpórka powinna być po 48 godzinach. Może się szanowny admin zgodzi na podpowiedzi po 24 godzinach. Bo w tej chwili to już żadna zagadka. Nie wiem, którą dzielnice lubi chris ale wiem, że Berlin. Charlottenburger Tor w Berlinie. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 05.10.22, 00:19 kobalt, no i brawo! odgadłaś, kolej na Twoją zagadkę Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 3 05.10.22, 00:25 kobalt_x napisała: > To przestańcie podpowiadać. Zgodnie ze starożytnym regulaminem podpórka powinna > być po 48 godzinach. Może się szanowny admin zgodzi na podpowiedzi po 24 godzi > nach. Bo w tej chwili to już żadna zagadka. Wasza wola. Może być po 24 godzinach. Jeśli Wariant będzie potrafił ugryźć się w palce. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 4 05.10.22, 22:41 Co to za pomnik i gdzie jest? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 4 06.10.22, 17:25 kobalt_x napisała: > Co to za pomnik i gdzie jest? Wygląda przerażająco. Na zbliżeniu widać, że to obrania, z daleko wyglądało jak powieszeni ludzie. Zaczęłam od Holokaustu - nic. O dziwo po prostym pytaniu "England" - poznałam po architekturze i rejestracji samochodu - i "black monument" wypluło "pomnik pamięci (udziału) kobiet w II wojnie światowej" Whitehall, Londyn, John W. Mills. Kobalt, poproszę zdjęcie na Nekro do wątku "Ofiarom wojen i tragedii". Jest na samej górze. Odpowiedz Link
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 06.10.22, 23:17 Gdzie jesteśmy i co symbolizują te kamulce? (Te małe, płaskie, nie ten duży.) Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 01:24 Co to to za pismo z pionowymi liniami? Cegła to raczej nowożytna rzecz a to pismo jak ze starożytności. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 12:12 kobalt_x napisała: > Co to to za pismo z pionowymi liniami? Cegła to raczej nowożytna rzecz a to pis > mo jak ze starożytności. To skandynawskie runy. Ale nie o ten kamulec pytam. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 08:27 dziedziniec uniwersytetu w Utrechcie, płaskie kamulce to siedziska, można posiedzieć? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 07.10.22, 12:14 chris.w5 napisał: > dziedziniec uniwersytetu w Utrechcie, płaskie kamulce to siedziska, można posie > dzieć? Utrecht, ale nie chodzi o uniwersytet. Co jest naprzeciwko? Na kamulcach można posiedzieć, ale nie ustawiono ich w przypadkowych miejscach. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 18:56 Małe kamienie - duży problem. Na razie udało mi się ustalić jedynie, że to meble miejskie Smarties po 355.00 € a najlepsze zastosowanie jakie znalazłem, to inspiracja do żartów z nazwy placu. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 21:02 wariant_b napisał: > Małe kamienie - duży problem. > Na razie udało mi się ustalić jedynie, że to meble miejskie Smarties po 355.00 € > a najlepsze zastosowanie jakie znalazłem, to inspiracja do żartów z nazwy placu> . O! Czyżbym coś pokręciła? Na razie będę się jednak trzymać tego, co gdzieś wyczytałam. Kamienie coś wyznaczają. Gdybym zrobiła zdjęcie z drona, odpowiedź byłaby oczywista. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 21:07 kot.peter napisała: > > O! Czyżbym coś pokręciła? Faktycznie pokręciłam. Czekałam na odpowiedź, że kamulce wyznaczają obrys zawalonej części katedry. Ale to nie one, wystarczy nie być Kotem - gapą i spojrzeć uważnie. Obrys nawy jest zaznaczony kostką brukową, której na zdjęciu nie widać. Przepraszam Was za zamieszanie. Zagadkę zadaje Chris, który odgadł, że to Utrecht i plac przed uniwersytetem. Albo obok katedry. Meble miejskie, dobre! Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 5 08.10.22, 21:52 kot.peter napisała: > Meble miejskie, dobre! Zacytuję: Domplein is een dom plein Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 08.10.22, 22:24 gdzie zrobiłem to zdjęcie? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 08.10.22, 23:06 Czyżbyś odwiedził Cedynię? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 08.10.22, 23:39 wedrowiec, tak, to Cedynia, brawo! w tle wieża kościoła Narodzenia Najświętszej Maryi Panny, widok z placu Wolności, Cedynia, Zachodniopomorskie kolej na Twoja zagadkę Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 6 09.10.22, 14:53 Do Cedyni mam bliżej, niż do Stralsundu Odpowiedz Link
wedrowiec2 Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 09.10.22, 14:59 Korzystamy z wynalazków pana Louis Jacques Daguerre, a może czasem pójść krok dalej i oprzeć się o dzieło braci Lumière? Gdzie można posłuchać (na żywo) szemrania tej fontanny: drive.google.com/file/d/102SJjvKa7nziVyrpkuZVWcEbBy1aTlF_/view?usp=sharing Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 15:07 W tej miejscowości, uzdrowisku liczącym 1050 lat, znajdują się tężnie, ale nie jest to pokazywane wcześciej Bad Nauheim. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 20:21 Pomyliłam się. Pierwsza wzmiank o uzdrowisku pochodzi z 1050 roku. Nie jest to jednak Bad Kösen. Nasza zagadka znajduje się ok. 250 km na południowy zachód, a drogą jeszcze dalej, bo teren pagórkowaty i lesny. Tężnia ma 155 m długości. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 20:49 próbuję raz jeszcze, w Bad Orb? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 7 10.10.22, 21:15 Strzał w dziesiątkę Fontanna znajduje się w Bad Orb. Na jej podstawie umieszczono kilka informacji Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 11.10.22, 00:49 w jakim to mieście i co to za budynek? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 11:10 Wygląda to na wschodnią elewację ratusza, po tabliczce nad wejściem sądząc z Anno Christiano MDCLXXXI. Obstawiałby Niemcy. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 12:00 wariant_b napisał: > Wygląda to na wschodnią elewację ratusza, po tabliczce nad wejściem sądząc > z Anno Christiano MDCLXXXI. Obstawiałby Niemcy. Ale przydałaby się nazwa landu, bo po samym rathaus Deutschland nie chce się wyszukać. Skąd wiesz, że to elewacja wschodnia?! Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 12:03 Okay, z datą 1681 się znalazł. Rotherburg ob der Tauber. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 16:37 kot, brawo! to ratusz w Rothenburg ob der Tauber w Bawarii. Kolej na Twoją zagadkę Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 13:10 Najpierw szukałem ratusza, potem dodałem wieżę ratuszową, więc poszło szybko. Data z tabliczki nad wejściem jest ze Street View. Historia i plan budowli z innej strony. Przy szukaniu ratusza Bawaria mogła nie wystarczyć, a Frankonia to byłoby za dużo. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 20:14 wariant, 1681 do data dobudowy podcieni ratusza od strony rynku Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 8 12.10.22, 22:26 chris.w5 napisał: > wariant, 1681 do data dobudowy podcieni ratusza od strony rynku Zapewne masz rację, ale wrzuciłem określenie "wschodnia elewacja" znalezione w necie (wraz z datą 1681 i nazwiskiem domniemanego autora) uznając, że z tego okresu pochodzi aktualny wygląd nowszej części ratusza - starsza, wraz z wieżą jest jeszcze gotycka. Odpowiedz Link
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 12.10.22, 23:38 Gdzie robiłam zakupy? (Tzn. nie robiłam, bo było za drogo.) Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 14.10.22, 00:24 kot.peter napisała: > Gdzie robiłam zakupy? > > (Tzn. nie robiłam, bo było za drogo.) Kraj Wam podpowiedzieć? W tej chwili tam nie pojedziemy i zakupów nie zrobimy. Zdjęcie zamieszczam w proteście i z tęsknoty. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 14.10.22, 01:06 Odessa, galeria handlowa Pasaż przy ulicy Preobrazhenska Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 9 14.10.22, 10:58 chris.w5 napisał: > Odessa, galeria handlowa Pasaż przy ulicy Preobrazhenska Tak jest, brawo! Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 14.10.22, 12:01 gdzie zrobiłem to zdjęcie? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 19:33 Widocznej mniej więcej centralnie na zdjęciu Four Season Restaurant nie polecam. Piszą o niej: Worst meal ever, moussaka is not moussaka, was rubbish, burger was tough, dry & disgusting, they pull you in with the usual spiel & my friend who is a chef was very disappointed & relayed this to the owner who was not interested, avoid, the next restaurant is a lot better. Have to add, I offered one of the stray cats a piece of my burger & it turned its nose up at it! A tak ogólniej - jesteśmy na wyspie. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 19:55 wariant_b napisał: > A tak ogólniej - jesteśmy na wyspie. Myślałam już wcześniej o Cyprze. Chris, potwierdzasz? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 20:25 kot, oczywiście potwierdzam. To Girne po turecku, lub Kerýnia po grecku, na Cyprze Północnym. Gratuluję, kolej na Twoją zagadkę Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 22:32 chris.w5 napisał: > kot, oczywiście potwierdzam. To Girne po turecku, lub Kerýnia po grecku, na Cyp > rze Północnym. Chwała Bogu, że nia pytasz o konkretny port. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 10 15.10.22, 20:17 wariant, restauracji tej nie odwiedziłem, wypiliśmy piwo w Harbour Cafe Odpowiedz Link
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 11 15.10.22, 22:53 Gdzie wpłynęłam na "suchego przestwór oceanu"? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 11 15.10.22, 23:43 Bilhorod-Dnistrovskyi w obwodzie odeskim południowo-zachodniej Ukrainy, w historycznym Budjaku? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 11 16.10.22, 00:57 chris.w5 napisał: > Bilhorod-Dnistrovskyi w obwodzie odeskim południowo-zachodniej Ukrainy, w histo > rycznym Budjaku? Po polsku nazywa się to Białogród nad Dniestrem... pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ogr%C3%B3d_nad_Dniestrem ..ale tak, zgadłeś. Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu, Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi, Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi, Omijam koralowe ostrowy burzanu. Już mrok zapada, nigdzie drogi ni kurhanu; Patrzę w niebo, gwiazd szukam przewodniczek łodzi; Tam z dala błyszczy obłok? tam jutrzenka wschodzi? To błyszczy Dniestr, to weszła lampa Akermanu. Stójmy! — Jak cicho! — Słyszę ciągnące żurawie, Których by nie dościgły źrenice sokoła; Słyszę, kędy się motyl kołysa na trawie, Kędy wąż śliską piersią dotyka się zioła. W takiéj ciszy — tak ucho natężam ciekawie, Że słyszałbym głos z Litwy. — Jedźmy, nikt nie woła! Odpowiedz Link
chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 12 16.10.22, 04:32 no to teraz zagadka 'lekka, łatwa i przyjemna'. Co to za budowla i w jakim mieście? Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 12 17.10.22, 04:54 kobalt, bingo! zgadza się, to ewangelicka katedra Berliner Dom w Berlinie. Kolej na Twoją zagadkę Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 16:36 kobalt_x napisała: > Co to za ruiny? Myślałam, że to Malta / Gozo, ale nie pasują mi te "obramówki" okien. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 17:33 Popularne naczynia z drugiego zdjęcia mówią, że to inna wyspa. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 18:01 wariant_b napisał: > Popularne naczynia z drugiego zdjęcia mówią, że to inna wyspa. O Cyprze też myślałam i sprawdziłam Pafos, park archeologiczny, ale guzik. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 18:58 kot.peter napisała: > O Cyprze też myślałam i sprawdziłam Pafos, park archeologiczny, ale guzik byłaś blisko, to ruiny pałacu w Knossos na Krecie Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 20:27 kot.peter napisała: > O Cyprze też myślałam i sprawdziłam Pafos... Ja dla sprawdzenia sugestii, że to może być Malta wrzuciłem do googla "starożytne naczynia Malta" i od razu wylądowałem na Krecie. Oszukują. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 21:25 wariant_b napisał: > > Ja dla sprawdzenia sugestii, że to może być Malta wrzuciłem do googla > "starożytne naczynia Malta" i od razu wylądowałem na Krecie. Oszukują. W tym przypadku pomogli. Ale fakt, gdybyśmy chcieli znaleźć skorupy z Malty, to muka. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 13 17.10.22, 21:40 Naczynia wskazują na odległą starożytność a pierwsze piętrowe budynki to kultura minojska. Faktycznie na grafice w Google hasło "starożytne naczynia Malta" wyskakuje prawie takie samo zdjęcie z Knossos. Chris zagadkuje. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 14 18.10.22, 22:32 Czy gotyckie koscioły o białych scianach i czerwonych ornamentach są pod wezwaniem św.Mikołaja? Zagadka była trydna, ale naprowadził mnie kościół św.Mikołaje we Frankfurcie frankfurtnadmenem.lovetotravel.pl/kosciol_sw._mikolaja A zagadkowe zdjęcie pokazuje kościół w Saarbrucken. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 14 18.10.22, 22:48 Dalszy ciąg odpowiedzi - to kościół zamkowy. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 14 18.10.22, 23:02 wedrowiec, brawo! to dawny zamkowy kościół Sankt-Nikolaus von Myra-Schlosskirche, Świętego Mikołaja z Miry, od 2004 muzeum chrześcijańskiej sztuki sakralnej, zbudowany w 16.wieku z piaskowca w stylu późnogotyckim, widok w samo południe z Am Schlossberg w Saarbrücken Kolej na Twoją zagadkę Odpowiedz Link
wedrowiec2 Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 19.10.22, 21:03 Piękny widok rozpościera się z ... na ... Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 00:35 Faktycznie piękny widok. Ale mówiąc "na ..." masz na myśli który ze szczytów? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:05 Mogą być szczyty, może być pasmo górskie. W pobliżu jest szarlotka Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:08 wedrowiec2 napisała: > W pobliżu jest szarlotka Miałam na myśli pewien wątek z dawnego fotoforum. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 09:48 Jedna z tych gór jest Wysoka, ale to nie ta najwyższa. Szarlotkę próbuję namierzyć. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:02 wariant_b napisał: > Jedna z tych gór jest Wysoka, ale to nie ta najwyższa. > Szarlotkę próbuję namierzyć. "Wysoka", to mi się kojarzy z Małymi Pieninami. Ale to nie wygląda na widok z Wysokiej na Tatry. Więc to jakaś inna "Wysoka" Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:32 To nie jest widok z Wysokiej, ale na Wysoką (trochę w głębi, środek zdjęcia), prawie dokładnie od północy. Jakieś 10 km w linii prostej. Bliżej, trochę po prawej jest coś bardziej nam znanego. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:02 wariant_b napisał: > Jedna z tych gór jest Wysoka, ale to nie ta najwyższa. > Szarlotkę próbuję namierzyć. "Wysoka", to mi się kojarzy z Małymi Pieninami. Ale to nie wygląda na widok z Wysokiej na Tatry. Więc to jakaś inna "Wysoka" Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:18 piękny widok rozpościera się z Kabardo-Bałkarii na góry Kaukazu? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 01:32 Nie, tam nie zawędrowałam. Góry mam o dzień jazdy samochodem. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:18 Szarlotkę dają w Pięciu Stawach, więc widok byłby na grań główną Tatr, m. in. ze szczytami Wysoka i Mała Wysoka. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 10:37 Z Doliny Pięciu Stawów nie widać głównej grani Tatr, ale odpowiedź jest najbliższa prawdy. Zdjęcie zrobiłam na Rusinowej Polanie. W 2006 roku, w Galerii Potraw był długi wątek Szarlotka spod samiuskich Tater. Opisałam w nim (9.09.2006) drogę do Doliny Roztoki, przez Rusinkę. Zdjęcia ze szlaku, niestety, były tylko podlinkowane, więc i opowieść nie jest zbyt atrakcyjna. Kocie, zadajesz zagadkę. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 #15 20.10.22, 12:11 wedrowiec2 napisała: > Z Doliny Pięciu Stawów nie widać głównej grani Tatr, ale odpowiedź jest najbliż > sza prawdy. Zdjęcie zrobiłam na Rusinowej Polanie. No właśnie. Widok spod Piątki mi nie pasował. Na Rusinowej nocowałam kiedyś nielegalnie w szałasie. W nocy przyszły niedźwiedzie. Na szczęście przyszły i poszły. > W 2006 roku, w Galerii Potraw był długi wątek Szarlotka spod samiusk > ich Tater. Pamiętam, wątek Szellki. Szarlotkę w Pięciu Stawach robiono jednak inaczej. Chyba. Ten przepis jest zbyt pracochłonny. Ale mogę się mylić. To już tyle lat... > Kocie, zadajesz zagadkę. Ok. Odpowiedz Link
kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 12:15 Pozostańmy w górach. Jak się nazywa ten szczyt z przełęczą? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 20:13 No, Kocie, pogoniłaś nas trochę po świecie. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 20:14 wariant_b napisał: > No, Kocie, pogoniłaś nas trochę po świecie. Lubię tamte strony. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 20:29 Trudno nie lubić - wymienili ławeczki na wagoniki. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 21:31 Kot lubi Gruzję To Uszba (4710 m.n.p.m.) Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 00:15 s.wawelski napisał: > Kot lubi Gruzję To Uszba (4710 m.n.p.m.) Lubię całe Zakaukazie. Oczywiście zgadłeś, brawo! Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 00:17 s.wawelski napisał: > Kot lubi Gruzję To Uszba (4710 m.n.p.m.) Lubię całe Zakaukazie. Oczywiście zgadłeś, brawo! Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 21:31 wariant_b napisał: > Trudno nie lubić - wymienili ławeczki na wagoniki. Poważnie? To akurat fatalnie. Jak robić zdjęcia z wagonika? Przez brudną szybę? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 20.10.22, 22:23 Może przesadziłem z określeniem wagonik. Obudowana, przeszklona kabina na dwie ławeczki. Całkiem fajnie to wygląda. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 00:22 wariant_b napisał: > Może przesadziłem z określeniem wagonik. > Obudowana, przeszklona kabina na dwie ławeczki. > Całkiem fajnie to wygląda. Pokaż, proszę. Nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 11:29 kot.peter napisała: > Pokaż, proszę. Nie mogę znaleźć. Będzie trochę niewygodnie, bo kiedy już wiem czego szukam, to przechodzę do map Google. W rejonie Mestii znalazłem dwa ośrodki narciarskie: Hatsvali i Tetnuldi. Widok góry podobny, ale inne detale przemawiały na tym pierwszym. Zdjęcia znajdziesz przy mapie - są i krzesełka, i w tegorocznych zdjęciach kabiny. Ludzikiem można wybrać sobie punkt na trasie wyciągu i zobaczyć panoramy okrężne w kolejnych miejscach trasy. www.google.com/maps/place/Hatsvali+Ski+Resort/@43.0175505,42.7389271,17z Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 11:38 Dzięki. Najpierw ciągle trafiałam na taras knajpy, w której jadłam lunch i piłam piwo. Ale w końcu ludzik spadł, gdzie trzeba. Wagoniki faktycznie eleganckie. Ale jazda na otwartej ławeczce, zabezpieczonej tylko łańcuchem, to zupełnie inne przeżycie. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 14:59 kot.peter napisała: > Ale jazda na otwartej ławeczce, zabezpieczonej tylko łańcuchem, to zupełnie inne przeżycie. Na ogół przeżycie, ale nie zawsze. Podobnie ze zdjęciami z map google - zwykle są we właściwym miejscu (geolokacja), ale też nie zawsze. Nieźle naszukałem się kiedyś dzwonu w Budvie z zagadki chrisa. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 # 16 21.10.22, 23:16 wariant_b napisał: > kot.peter napisała: > > > Ale jazda na otwartej ławeczce, zabezpieczonej tylko łańcuchem, to zupełnie inne przeżycie. > > Na ogół przeżycie, ale nie zawsze. Jeśli ktoś się nabombluje (nabąbluje?) gruzińskiego wina... Inaczej naprawdę trudno spaść. Może na zmianę ławeczek na wagoniki wpłynęły statystyki wypadków. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 21.10.22, 19:04 Zagadka Edycja 8 #17 Gdzie jest i jak się nazywa ten kościół? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 21.10.22, 23:17 s.wawelski napisał: > Zagadka Edycja 8 #17 > > Gdzie jest i jak się nazywa ten kościół? Ni wiem, gdzie jest, ale wiem, gdzie powinien się znaleźć na nowym Nekro. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 22.10.22, 00:09 Grecja, Monemvasia, bizantyjski kościół Hagia Sophia Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 22.10.22, 00:38 s.wawelski napisał: > No? Jak Ty do mnie mówisz? Jeśli Chris zgadł, to tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174086396,174086396,Swiatynie_bizantyjskie_i_preromanskie.html Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 8 24.10.22, 18:53 Coś się tu zacięło. Może Smok wyjechał i dlatego nie potwierdza odpowiedzi? Chris, na moją odpowiedzialność kolejną zagadkę - tylko proszę, załóż nowy wątek. Odpowiedz Link
chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 24.10.22, 19:47 kot, według życzenia i zabawy ciąg dalszy Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 19:59 oj, chyba coś spieprzyłem z tym otwarciem nowego wątku. kot, założyć jeszcze raz? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 21:07 chris.w5 napisał: > oj, chyba coś spieprzyłem z tym otwarciem nowego wątku. > kot, założyć jeszcze raz? Wątek założyłeś jak należy. Nie wiem, co się dzieje. Spróbuj jutro wkleić tam zagadkę jeszcze raz. Odpowiedz Link
s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 15.11.22, 23:00 Faktycznie wyjechałem i z internetem było krucho - przepraszam, że nie potwierdziłem odpowiedzi. Czy zagadki są nadal kontynuowane? Bo nie widzę ich nigdzie... Odpowiedz Link