Dodaj do ulubionych

Nowe zagadki - Edycja 31 # 1

08.05.24, 18:18
Co to za miasteczko?
Obserwuj wątek
    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 1 08.05.24, 18:59
      kobalt_x napisała:

> Co to za miasteczko?

Wygląda mi to na grecką wyspę Simi (Symi), ale miasteczka nie nazwę. Też Simi, "stolica" wyspy? No i w ogóle nie jestem pewna.

PS. Dziękuję za założenie nowego wątku!
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 1 09.05.24, 00:21
        Tak. To Simi na Simi.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 1 09.05.24, 00:41
          kobalt_x napisała:

> Tak. To Simi na Simi.

O! Jak napisalam - nie byłam pewna, Rano poszukam jakiegoś innego "wybrzeżnego" widoku.
      • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 16.05.24, 16:52
        A taki pasaż to gdzie? mam nadzieję, że jeszcze nie zmiotły go bomby. sad
        • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 17.05.24, 18:11
          Czy nas ciągle aż tak mało?
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 17.05.24, 20:43
            wariant_b napisał:

> Czy nas ciągle aż tak mało?

Niestety. sad
            Nie wiem, czy ta zagadkowa zabawa ma jeszcze sens, ale nie wycofam się z niej, dopóki będzie chętna choć jedna osoba. Kapitan schodzi ze statku ostatni. smile
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 19.05.24, 13:19
              Tak czy owak, zdjęcie - podpowiedź: Pasaż z zewnątrz.

• wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 19.05.24, 16:29
                kot.peter napisała:

> Tak czy owak, zdjęcie - podpowiedź: Pasaż z zewnątrz.

Tak szczerze - z zewnątrz to bardziej hotel niż pasaż.
                I wejście od głównej ulicy, choć to boczne jest prawie identyczne.
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 19.05.24, 17:11
                  wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
                  >
                  > > Tak czy owak, zdjęcie - podpowiedź: Pasaż z zewnątrz.
                  >
                  > Tak szczerze - z zewnątrz to bardziej hotel niż pasaż.
                  > I wejście od głównej ulicy, choć to boczne jest prawie identyczne.

Ale widać, jakie to stare i zabytkowe. I jaki język tam obowiązuje - chociaż co do tego podpowiedziałam już trochę wcześniej.

Baga jest znów na Węgrzech i objada się langoszami. Cała nadzieja w Kobalt.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 20.05.24, 14:55
                    Strzelam, że to pasaż w Odessie.
                    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 4 20.05.24, 15:55
                      kobalt_x napisała:

> Strzelam, że to pasaż w Odessie.

Strzał celny. Odessa, pasaż, który nazywa się Pasaż, zbudowany na przełonie XIX i XX wieku.
                      www.kresy.com/ns,Pasaz
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 11:07
      Zamiast wybrzeża, dziura w ziemi, w której jest woda. Zjeżdża się windą, wsiada do łódki i pływa po podziemnych jaskiniowych "kanałach".
      Gdzie?
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 18:53
        kot.peter napisała:

> Zjeżdża się windą, wsiada do łódki i pływa po podziemnych jaskiniowych "kanałach".
        > Gdzie?

Na razie google wyrzuca mi linki do gry komputerowej big_grin
        • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 19:56
          baga napisała:

> Na razie google wyrzuca mi linki do gry komputerowej big_grin

A w jakim kraju szukasz?
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 20:21
            wariant_b napisał:

> A w jakim kraju szukasz?

W żadnym. Wpisałam coś w typie "windą do podziemnej rzeki" i wyszła mi studnia rzeki Ainsel w grze Elden Ring big_grin
            Kto tam Kota wie, gdzie się włóczyła po podziemnych rzekach? Może wirtualnie?
            • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 22:27
              baga napisała:
              > W żadnym. Wpisałam coś w typie "windą do podziemnej rzeki" i wyszła mi studnia
              > rzeki Ainsel w grze Elden Ring big_grin

To chyba nie to.
              Spróbuj zapytać w innym języku.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 22:58
              baga napisała:
              > Kto tam Kota wie, gdzie się włóczyła po podziemnych rzekach? Może wirtualnie?
              Nie no, na żywo. I zakochałam się we "flisaku", czy jak nazwać tego, kto nas tam woził / spławiał. Był podobny do Nicka Cave'a.
              Wiem, że ta informacja nic nie wnosi, ale podpowiedziałam już wcześniej.
              • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 13:04
                kot.peter napisała:
                > I zakochałam się we "flisaku", czy jak nazwać tego, kto nas tam woził / spławiał.
                > Był podobny do Nicka Cave'a.
                > Wiem, że ta informacja nic nie wnosi, ale podpowiedziałam już wcześniej.

Kto wie? Może trzeba spróbować wpisać w google "Flisak podobny do Nicka Cave'a"?
                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 13:06
                  baga napisała:

> Kto wie?

Ok, już się nie wygłupiam, bo mnie za chwilę wyrzucicie stąd tongue_out
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 13:34
                  baga napisała:

> Kto wie? Może trzeba spróbować wpisać w google "Flisak podobny do Nicka Cave'a"
                  smile
                  To było 12 lat temu...
                  Lepiej chyba skorzystać z podpowiedzi Warianta i szukać według legendy. Której albo nie znałam, albo zapomniałam.

• wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 14:46
                    kot.peter napisała:
                    > Lepiej chyba skorzystać z podpowiedzi Warianta i szukać według legendy.

Legenda wprawdzie z Wikipedii, ale chyba nie bardzo oryginalna.
                    Tamże pasjonująca historia poszukiwań dalszego biegu podziemnej rzeki.
                    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 14:54
                      wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
                      > > Lepiej chyba skorzystać z podpowiedzi Warianta i szukać według legendy.
                      >
                      > Legenda wprawdzie z Wikipedii, ale chyba nie bardzo oryginalna.
                      > Tamże pasjonująca historia poszukiwań dalszego biegu podziemnej rzeki.

Anyway, skoro wiemy, że to legenda o św. Marcinie z Tours, przynajmniej określił nam się kraj. (Choć z Tours jest do tej dziury w ziemi kawałek drogi.)
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 20:04
          baga napisała:

> kot.peter napisała:
          >
          > > Zjeżdża się windą, wsiada do łódki i pływa po podziemnych jaskiniowych "
          > kanałach".
          > > Gdzie?
          >
          > Na razie google wyrzuca mi linki do gry komputerowej big_grin

Czy jeśli powiem, że jest to jaskinia krasowa będzie łatwiej?
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 22:57
            Może być dawna kopalnia ale nie znajduje.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 09.05.24, 23:08
              kobalt_x napisała:

> Może być dawna kopalnia ale nie znajduje.
              Nie, nie była to kopalnia. (Aczkolwiek w okolicy wydobywano azotan potasu.) Po prostu ziemia się zapadła, dawno, dawno temu, i odkryto jaskinię. Jest dostępna dla turystów od końca 19. wieku.

• wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 00:05
                kot.peter napisała:

> Poprostu ziemia się zapadła, dawno, dawno temu, i odkryto jaskinię.

Podobno Szatan wybił tę dziurę piętą, aby przeszkodzić św. Marcinowi (z Tours) w podróży.
                Ale ten przeskoczył przepaść na swoim białym koniu. Inna wersja - że był to św. Piotr na mule.
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 17:21
                  Windę ma Le gouffre de Padirac w Oksytanii.
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 17:55
                    kobalt_x napisała:

> Windę ma Le gouffre de Padirac w Oksytanii.

Tak! Brawo!
                    lazurowyprzewodnik.pl/gouffre-de-padirac/
                    Dodam jako anegdotkę, że kiedy przez tydzień mieszkałyśmy z I. w okolicy, strasznie padało, poziom wody się podniósł i zamknięto atrakcję dla turystów. Pojechałyśmy tam i pocałowałyśmy klamkę.
                    Po kilku dniach, będąc w jakimś większym mieście, poszłyśmy do informacji turystycznej, żeby się dowiedzieć, jak sytuacja wygląda.
                    I., która doskonale mówi po francusku, w tymże języku zwróciła się do pana informatora turystycznego. Pan jej wysłuchał, po czym spytał: "Czy mówi pani po angielsku?" I. szlag trafił i do końca wyjazdu przestała używać francuskiego, zostawiając mnie z angielskim i szczątkowym francuskim do załatwiania wszystkich spraw. smile

Ale pięknie tam było, w tym / tej Dordogne / Quercy / Lot.
                    • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 19:56
                      Widzę na mapie więcej jaskiń w tym regionie, jeszcze miasteczka, zamki... Marzenie.
                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 2 10.05.24, 20:15
                        kobalt_x napisała:

> Widzę na mapie więcej jaskiń w tym regionie, jeszcze miasteczka, zamki... Marze
                        > nie.

O tak. Pięknie tam. Liczba romańskich kościołów na km2 przekracza wszystkie normy. No i przyczepione do skały miasteczko Rocamadour...
                        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 3 11.05.24, 10:10
                          Gdzie ja jestem?
                          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 3 12.05.24, 19:55
                            Czy tylko ja mam fart?
                            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 3 14.05.24, 15:39
                              wariant_b napisał:

> Czy tylko ja mam fart?
                              Urlopowałam się kilka dni, dziś wróciłam.
                              Jakiś pasaż handlowy - Paryż, Bruksela? One z nich słyną. Pomyślę jutro. Dziś wstałam o szóstej rano i tłukłam się siedem godzin pociągiem.

• kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 3 15.05.24, 18:41
                                Nie znalazłam takiego pasażu / galerii ani w Paryżu, ani w Brukseli, nie przypominam też sobie, żeby Kobalt była (ostatnio) w tych miastach. Była za to w Neapolu. No i znalazła mi się Galleria Umberto.
                                en.wikipedia.org/wiki/Galleria_Umberto_I

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 3 16.05.24, 12:44
                                  Tak. Ale nas tu mało.
                                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 3 16.05.24, 14:47
                                    kobalt_x napisała:

> Tak. Ale nas tu mało.

No wiem. Ale co mogę poradzić? Zachęcałyśmy z Bagą dawnych userów, żeby przenieśli się z nami tutaj i guzik. sad

Co do zagadki, mam zdjęcia z nowego wyjazdu, ale nadal siedzą w aparacie, więc zanim je zgram i obrobię, wynajdę jeszcze coś starego.

• kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 5 20.05.24, 20:53
                                      Jak się nazywa to miejsce?
                                      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 5 20.05.24, 23:33
                                        kobalt_x napisała:

> Jak się nazywa to miejsce?

Manufaktura w Łodzi.
                                        Nie pamiętam tej "piaskownicy" i baseników, byłam tam niedługo po otwarciu, więc miejsce mogło się zmienić i teraz wypluwa takie zdjęcia.
                                        • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 5 21.05.24, 15:55
                                          Zgadza się.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 21.05.24, 19:10
      To też jest teren poprzemysłowy. Jak się nazywa i gdzie się znajduje?
      Niestety, z bardzo fajnej przestrzeni deweloperzy robią osiedle (w tle widać pierwszy z jego bloków), wyburzając stare obiekty. Wrr. Pokazywałam to miejsce wszystkim gościom z daleka, było tam muzeum, fajne knajpy, galerie. A teraz chyba już nie ma po co tam jeździć. sad

• wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 22.05.24, 21:04
        kot.peter napisała:

> A teraz chyba już nie ma po co tam jeździć. sad

Nawet lokomotywy manewrowej nie ma.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 23.05.24, 19:44
          wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
          >
          > > A teraz chyba już nie ma po co tam jeździć. sad
          >
          > Nawet lokomotywy manewrowej nie ma.

Ano nie ma.
          I mnie też nie będzie do soboty wieczorem, więc macie trochę czasu. Może Baga już wróci?
          Jadę do Krakowa do kumpli oraz na Talowskiego, Banksy'ego, do nowego muzeum u dominikanów i na ruskie (ciekawe, czy nazywają się teraz ukraińskie) u pani Stasi na Mikołajskiej.
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 podpowiedź 25.05.24, 21:31
            Trudno mi było znaleźć zdjęcie, które nie zdradzałoby zbyt wiele. Wybrałam to. Zagadkowe miejsce było / jest? siedzibą firmy oferującej nietypowe wycieczki - starą nyską - po mieście, w którym jesteśmy.
            • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 podpowiedź 25.05.24, 23:00
              kot.peter napisała:

> Zagadkowe miejsce było / jest? siedzibą firmy oferującej nietypowe wycieczki -
              > starą nyską - po mieście, w którym jesteśmy.

Było - przenieśli się, a ostatecznie wylądowali w centrum na Pięknej.
              Garażu też już nie ma. Ale Nyska podobno ciągle jeździ.
              • kot.peter No i co? 29.05.24, 20:22
                Czy mam tu wrzucić pewną piosenkę Elektrycznych Gitar?

To już jest koniec, nie ma już nic,
                Jesteśmy wolni, możemy iść
                To już jest koniec, możemy iść,
                Jesteśmy wolni, bo nie ma już nic /2x

Robaczek w swej dziurce jak docent za biurkiem,
                I pszczółka na kwiatkach jak kontrol w tramwajach,
                Tak dłubie i gmera napisze, wymyśli,
                Obejdzie wokoło, zabrudzi, wyczyści,
                I krzaczek przy drodze i brat przy maszynie,
                Jak noga w skarpecie sprzedawca w kantynie,
                Kamyczek na polu i strażnik na straży,
                Lodówka wciąż ziębi, kuchenka wciąż parzy,
                A po co, a po co tak dłubie i dłubie,
                A za co, a za co tak myśli i skubie,
                I tak się przykłada i mówi z ekranu,
                I bredzi latami wieczorem i ranooo...

www.youtube.com/watch?v=WNnzw90vxrE

• baga Re: No i co? 03.06.24, 13:05
                  kot.peter napisała:

> Czy mam tu wrzucić pewną piosenkę Elektrycznych Gitar?

Może to jednak efekt nadchodzącego sezonu wakacyjnego? Mnie też dłuższy czas nie było. A że średnia wieku tutaj raczej emerytalna, więc też okres wakacyjny dłuższy? wink
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 03.06.24, 15:08
        Zdecydowanie to jakaś lokomotywownia, parowozownia. Wszystko też wskazuje na Warszawę. Ale po wrzuceniu na googlemap hasła: Warszawa, parowozownia, podobnego zdjęcia nie znalazłam sad Z doświadczenia pamiętam, że jakieś kolejowe zabudowania były jak się wjeżdżało od Katowic, gdzieś w okolicy Ursusa? Ale żeby tam jakieś muzea i kawiarenki? Nie sądzę.
        • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 03.06.24, 16:03
          baga napisała:

> Zdecydowanie to jakaś lokomotywownia, parowozownia. Wszystko też wskazuje na Warszawę.

Nie sugeruj się napisem "dworzec kolejowy CHODZIEŻ" na budynku obok.
          To tylko ekspozycja neonu.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 03.06.24, 17:14
          baga napisała:

> Zdecydowanie to jakaś lokomotywownia, parowozownia. Wszystko też wskazuje na Wa
          > rszawę.
          Zgadza się.

> Ale po wrzuceniu na googlemap hasła: Warszawa, parowozownia, podobnego
          > zdjęcia nie znalazłam sad Z doświadczenia pamiętam, że jakieś kolejowe zabudowan
          > ia były jak się wjeżdżało od Katowic, gdzieś w okolicy Ursusa? Ale żeby tam jak
          > ieś muzea i kawiarenki? Nie sądzę.
          Bo to nie tam. Spróbuj poszukać po rewitalizacjach dawnych terenów przemysłowych. Po prawej stronie Wisły.
          Albo po tej wycieczkowej nysce.
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 03.06.24, 23:08
            kot.peter napisała:

> Albo po tej wycieczkowej nysce.
            Wycieczkowa nyska ma swoją siedzibę w samym centrum Warszawy, więc po tym raczej nie znajdę. Po prawej stronie jest zajezdnia Grochów, co by mi pasowało ze względu na autorkę zagadki, bo kiedyś wspominała, że jest z Grochowem związana emocjonalnie. Ale żadne zdjęcie tej zajezdni ani penetrowanie street view nie pokazuje budynków ze zdjęcia sad
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 04.06.24, 00:12
              baga napisała:

> kot.peter napisała:
              >
              > > Albo po tej wycieczkowej nysce.
              > Wycieczkowa nyska ma swoją siedzibę w samym centrum Warszawy, więc po tym racze
              > j nie znajdę. Po prawej stronie jest zajezdnia Grochów, co by mi pasowało ze w
              > zględu na autorkę zagadki, bo kiedyś wspominała, że jest z Grochowem związana e
              > mocjonalnie. Ale żadne zdjęcie tej zajezdni ani penetrowanie street view nie po
              > kazuje budynków ze zdjęcia sad

No to nie wiem, jak podpowiedzieć. Grochów to nie jest. Raczej Kamionek. Może po rewitalizacjach dojdziesz? Mamy po praskiej stronie dwie - Konesera -to nie to - i tę drugą.
              • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 05.06.24, 17:38
                kot.peter napisała:

> No to nie wiem, jak podpowiedzieć. Grochów to nie jest. Raczej Kamionek. Może p
                > o rewitalizacjach dojdziesz? Mamy po praskiej stronie dwie - Konesera -to nie
                > to - i tę drugą.

Chyba za bardzo uczepiłam się tej zajezdni. Bo tory i podpowiedź o lokomotywie manewrującej. Zreszta budynek wygląda tak kolejowo. Ale już zauważyłam podpowiedź i zaczęłam szukać po haśle "Praga, rewitalizacja". Niestety, to co wyskakuje, nie przypomina budynku ze zdjęcia, choć jest postindustrialne. Ale to zdaje się "to drugie" (Bohema, rewitalizacja warzelni), a tego pierwszego za chiny nie da się znaleźć. W temacie rewitalizacji same dokumenty urzędowe, które mój system wyrzuca, że są niezaufane, zresztą nie chce mi się czytać uchwał radnych stolicy. Więc się poddaję sad
                • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 05.06.24, 19:20
                  baga napisała:
                  (...) Więc się poddaję sad

Może zagadka była za trudna.To Soho Factory:
                  www.confero.pl/konferencje/soho-factory,3623
                  www.projektpraga.pl/projekty/soho-factory-warszawa/
                  Którego już nie polecam do zwiedzania, bo stało się placem budowy. Stawiają tam tyle apartamentowców, ile da się wcisnąć - i pewnie gdzieś zmieści się też Biedronka, jak w innej praskiej rewitalizacji, koneserze. Już wyniosło się stamtąd słynne Muzeum Neonów, zniknęły male galerie i przestrzenie co-workingowe. Smutno.
                  A nyska to Adventure Warsaw:
                  adventurewarsaw.pl/
                  Zgodnie z regulaminem niestety to ja zadaję kolejną zagadkę. sad

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 05.06.24, 20:01
                    kot.peter napisała:

> Może zagadka była za trudna.To Soho Factory:

Dla Warszawiaków pewnie nie tongue_out Ale dla prowincji ciężko było. A wiesz, że kręciłam się po tej okolicy? Kiedy śledziłam dworce na Pradze? To muzeum neonów mi się wydawało podejrzane. Ale ani na street view nic w tej okolicy nie znalazłam, co by mogło mnie naprowadzić. Fakt, że nie wpadłam na to, żeby wpisać datę budynku jak wariant.

No to prosimy coś łatwiejszego.
                    • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 7 06.06.24, 19:03
                      baga napisała:

> kot.peter napisała:
                      >
                      > > Może zagadka była za trudna.To Soho Factory:
                      >
                      > Dla Warszawiaków pewnie nie tongue_out Ale dla prowincji ciężko było.
                      Sorry...

> No to prosimy coś łatwiejszego.
                      Nie wiem, czy będzie to łatwiejsze, ale spróbujmy. Dom rodzinny i pomnik pewnego malarza romantycznego. Co to za malarz i gdzie jesteśmy?

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 7 06.06.24, 20:09
                        A tu poszło szybciej. Mogłam się spodziewać, że skoro byłaś na Pomorzu, to mogłaś zahaczyć też o niemieckie wybrzeże. Poszukałam więc romantycznych malarzy nie wykluczając Niemców i dość szybko wyskoczył mi niejaki Caspar David Friedrich Bildweg, urodzony w Greiswaldzie na Pomorzu. A jak poszukałam jego pomnika, od razu wyskoczyło zdjęcie podobne do Twojego. Potem ju z wszystko się zgadzało. A więc jest to Caspar David Friedrich Bildweg i jego dom rodzinny oraz pomnik w Greiswaldzie.
                        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 7 07.06.24, 09:11
                          baga napisała:

> A tu poszło szybciej. Mogłam się spodziewać, że skoro byłaś na Pomorzu, to mogł
                          > aś zahaczyć też o niemieckie wybrzeże. Poszukałam więc romantycznych malarzy ni
                          > e wykluczając Niemców i dość szybko wyskoczył mi niejaki Caspar David Friedrich
                          > Bildweg, urodzony w Greiswaldzie na Pomorzu. A jak poszukałam jego pomnika, od
                          > razu wyskoczyło zdjęcie podobne do Twojego. Potem ju z wszystko się zgadzało.
                          > A więc jest to Caspar David Friedrich Bildweg i jego dom rodzinny oraz pomnik w
                          > Greiswaldzie.

Wszystko się zgadza, Twoja kolej.
                • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 6 05.06.24, 19:26
                  baga napisała:

> Chyba za bardzo uczepiłam się tej zajezdni. Bo tory i podpowiedź o lokomotywie manewrującej.

Przepraszam za kłopot z lokomotywą manewrową - znalazłem ją oznaczoną na mapach googli
                  i całkiem niedawnych zdjęciach (mar 2024), ale z podpisem SM04, po zielono-żółtej poprzedniczce,
                  a tu była agresywnie czarno-czerwona SM03. Było to skierowane do Kota, jako autorki zdjęcia.
                  A "dworzec kolejowy CHODZIEŻ", to ekspozycja pobliskiego Muzeum Neonów.

Ostatnio mam jakiś dziwny fart, bo hala znalazła mi się szybciutko po "hala rok budowy 1923".
                  Kiedy sprawdzałem wczoraj to hasło, google wylosowało inne zdjęcie i można było przegapić.
    • baga Nowe zagadki - Edycja 31 #8 08.06.24, 20:29
      Co to za rybka?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 08.06.24, 21:46
        baga napisała:

> Co to za rybka?

Amur? W Balatonie żyje wiele ryb. Boleń? Nie szczupak i nie sandacz, no i nie sum.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 09.06.24, 00:44
          kot.peter napisała:

> W Balatonie żyje wiele ryb.

Nie to jezioro. Ale też duże! tongue_out
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 09.06.24, 09:38
            baga napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > W Balatonie żyje wiele ryb.
            >
            > Nie to jezioro. Ale też duże! tongue_out

Zafiksowałam się na Węgrzech zamiast od razu napisać, że to piotrosz, ryba św. Piotra, z Morza Galilejskiego. Kiedyś już ją pokazywałaś.
            • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 09.06.24, 14:19
              kot.peter napisała:

> Zafiksowałam się na Węgrzech zamiast od razu napisać, że to piotrosz,
              > ryba św. Piotra, z Morza Galilejskiego. Kiedyś już ją pokazywałaś.

Jest tylko mały problem - piotrosz nie jest rybą św. Piotra z Morza Galilejskiego.
              • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 09.06.24, 15:18
                wariant_b napisał:

> Jest tylko mały problem - piotrosz nie jest rybą św. Piotra z Morza Galilejskiego.

Zgadza się, to raczej tilapia, ale faktycznie podawana nad Jeziorem Galilejskim jako ryba św. Piotra, ta w której znalazł pieniążek na podatki wink I faktycznie kiedyś już ją pokazywałam w tym kontekście. Więc odpowiedź traktuję jako prawidłową i przekazuję Kotowi pałeczkę.
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 09.06.24, 17:40
                wariant_b napisał:

> Jest tylko mały problem - piotrosz nie jest rybą św. Piotra z Morza Galilejskie
                > go.

Masz rację, piotrosz - inaczej, hi hi, paszczak (jak z Muminków) - to zeus faber, a ryba św. Piotra to oreochromis aureus, tilapia złota. Mniej paskudna na pysku. Ale, jak przyznała Baga, o rybę św. Piotra chodziło. Zrozumiałyśmy się. Ja też ją jadłam.

Tylko teraz co? Mam wymyślić zagadkę ichtiologiczną?!
                • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 09.06.24, 20:12
                  kot.peter napisała:

> a ryba św. Piotra to oreochromis aureus, tilapia złota. Mniej paskudna na pysku.

No i tu kontynuują się moje wątpliwości - w jeziorze występują cztery gatunki tilapii
                  i wszystkie są rybą św. Piotra. Oreochromis aureus zwana w naszej Wikipedii
                  tilapią złotą, a w brytyjskiej niebieską, określana jest jako czarna ryba św. Piotra,
                  lub ryba św. Piotra z rzeki Jordan. Natomiast podawana w restauracjach jest zwykle
                  mała biała ryba św. Piotra, czyli redbelly tilapia (Coptodon zillii), (ilustrowana na talerzu
                  przy haśle: Sea of Galilee). Jest jeszcze duża biała ryba czyli Sarotherodon galilaeus .

Ja natomiast miałem duże wątpliwości, czy jako ryba św. Piotra nie jest podawany
                  któryś z gatunków dorady, co pod względem kulinarnym byłoby niezłym wyborem.
                  Różne gatunki tilapii i dorad są rybami hodowlanymi, stąd łatwa dostępność.
                  Ale w Polsce tilapie mamy ciągle w formie mrożonych filetów, zapewne z Chin.

W sumie z wierzeniami religijnymi i rybami ładu nie dojdziesz.
                  • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 #8 09.06.24, 21:44
                    wariant_b napisał:
                    > Ale w Polsce tilapie mamy ciągle w formie mrożonych filetów, zapewne z Chin.

No właśnie. W Polsce tilapii bym do ust nie wzięła.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 31 # 9 09.06.24, 21:46
      Ryby nie znalazłam, więc co to za rynek z widokiem na kościół? Tzn., co to za miasto?
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 9 10.06.24, 00:20
        kot.peter napisała:

> Ryby nie znalazłam, więc co to za rynek z widokiem na kościół? Tzn., co to za miasto?

Tu też szybko poszło. Flagi na masztach chyba też w barwach Niemiec, a więc teren Twojej ostatniej wyprawy. Zakładałam, że daleko od granicy nie dotarłaś, więc wpisałam "Maklemburgia, ratusz" i wyskoczył Greiswald.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 9 10.06.24, 11:53
          baga napisała:

> Tu też szybko poszło. Flagi na masztach chyba też w barwach Niemiec, a więc ter
          > en Twojej ostatniej wyprawy. Zakładałam, że daleko od granicy nie dotarłaś, wię
          > c wpisałam "Maklemburgia, ratusz" i wyskoczył Greiswald.

O masz, nie zauważyłam flag.
          Twoja kolej, Sokole Oko!
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 9 10.06.24, 13:10
            kot.peter napisała:

> O masz, nie zauważyłam flag.

Mało widoczne, ale czarno-żółte kolory to mało gdzie występują. Oczywiście mogły to być jakieś regionalne flagi, ale się udało.
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 9 10.06.24, 13:52
              baga napisała:

> kot.peter napisała:
              >
              > > O masz, nie zauważyłam flag.
              >
              > Mało widoczne, ale czarno-żółte kolory to mało gdzie występują. Oczywiście mogł
              > y to być jakieś regionalne flagi, ale się udało.

W najbliższą sobotę znów jadę do Szczecina i Niemiec. (Tym razem do niewielkiej wsi, w której moi znajomi dadzą dwa koncerty.) Powinnam dostać jakąś zniżkę na pociągi Warszawa - Szczecin i z powrotem. smile
    • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 10 10.06.24, 18:45
      To ja też zapytam o ratusz. W jakim mieście stoi?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 10 10.06.24, 19:56
        Ratusz w Cieszynie.
        • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 10 10.06.24, 20:38
          kobalt_x napisała:

> Ratusz w Cieszynie.

Brawo!
          Zagadka Twoja smile
          • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 11 11.06.24, 00:51
            Reprezentacja jakiego państwa tutaj tańczy?
            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 11 11.06.24, 10:51
              Stawiam na Greków. Pamiętam takie stroje żołnierzy przy Grobie Nieznanego Żołnierza w Atenach.
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 11 11.06.24, 11:28
                baga napisała:

> Stawiam na Greków. Pamiętam takie stroje żołnierzy przy Grobie Nieznanego Żołni
                > erza w Atenach.

W pierwszej chwili też tak pomyślałam, ale po namyśle stawiam na Albanię.
                • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 11 12.06.24, 10:17
                  To Albania ale faktycznie podobne. Muzyka jest za to bliższa tureckiej. Twoja kolej kocie.
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 31 # 12 12.06.24, 14:02
      A ten strój ludowy?
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 12 13.06.24, 00:34
        kot.peter napisała:

> A ten strój ludowy?

Najbardziej mi pasuje na strój kurpiowski, choć brakuje tych fajnych czapek.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 12 13.06.24, 09:15
          baga napisała:

> kot.peter napisała:
          >
          > > A ten strój ludowy?
          >
          > Najbardziej mi pasuje na strój kurpiowski, choć brakuje tych fajnych czapek.

Tak, to Kurpie. Niedziela palmowa w Łysych. Specjalnie dałam zdjęcie bez "czapek", żeby było trudniej. smile
    • baga Nowe zagadki - Edycja 31 # 13 15.06.24, 19:39
      Gdzie znajduje się ten dworzec?
      • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 13 17.06.24, 13:33
        baga napisała:

> Gdzie znajduje się ten dworzec?
        Ładny. Śląsk albo Zagłębie.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 13 17.06.24, 13:41
          kot.peter napisała:

> baga napisała:
          >
          > > Gdzie znajduje się ten dworzec?
          > Ładny. Śląsk albo Zagłębie.

Znalazł mi się, choć musiałam przelecieć sporo zdjęć. Będzin - Miasto.
          Piękna moderna.

• baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 13 17.06.24, 19:03
          kot.peter napisała:

> Ładny. Śląsk albo Zagłębie.

Ciekawe skąd taki wniosek?

> Znalazł mi się, choć musiałam przelecieć sporo zdjęć. Będzin - Miasto.
          > Piękna moderna.

Właśnie w niedzielę miałam gości z Będzina i jakoś się zgadało o tym dworcu. Usłyszałam, że jest strasznie brzydki i się w duchu roześmiałam, bo sama jako dziecko tak uważałam. Taki szary kloc, nie to co stary będziński dworzec, taki z cegły i z ozdobnikami wink Musiałam dorosnąć żeby docenić jego klasyczny modernizm. Dodam tylko, że zaprojektował go Edgar Norwerth (urodzony pod Genewą w 1884 roku, zmarły w 1950, w Warszawie), znany architekt, urbanista i teoretyk architektury, a także grafik oraz profesor uczelni rosyjskich i polskich. Konstruktorem budynku dworca Będzin-Miasto był natomiast Stanisław Hempel (1892-1954), inżynier, projektant i budowniczy szeregu konstrukcji (stalowych, betonowych i drewnianych) o nowatorskim charakterze. Także on był profesorem i autorem wielu prac naukowych. Dworzec został oddany do użytku w 1931 roku, w czasach PRL-u mocno podupadł, zwłaszcza w latach 90-tych. Władze miasta walczyły z PKP o choćby dzierżawę tego budynku, która pozwoliłaby wyremontować go, bo wstyd było mieć taką ruderę. W końcu w 2006 roku PKP zdecydowały się przekazać budynek władzom samorządowym, dzięki czemu znów jest godną wizytówką miasta.
          A stary dworzec, dziś już nieużywany, niestety, popadł w ruinę sad

Kocie, zagadka Twoja!
          • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 13 17.06.24, 21:57
            baga napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > Ładny. Śląsk albo Zagłębie.
            > Ciekawe skąd taki wniosek?

Bo nowe, modernistyczne, dworce budowano tam, gdzie po I wojnie na nowo przyszła Polska? Nie wiem. Intuicja? Wiedziałam i już. smile
            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 13 18.06.24, 00:07
              kot.peter napisała:

> Bo nowe, modernistyczne, dworce budowano tam, gdzie po I wojnie na nowo przyszła Polska?

Ale po I wojnie wszędzie na nowo przyszła Polska tongue_out
    • kot.peter Nowe zagadki - Edycja 31 # 14 17.06.24, 21:57
      A ten ex-dworzec kolejowy gdzie jest?
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 14 18.06.24, 00:10
        kot.peter napisała:

> A ten ex-dworzec kolejowy gdzie jest?

Zdradziła go Galeria Staroci.
        Ciechocinek!
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 14 18.06.24, 09:33
          baga napisała:

> kot.peter napisała:
          >
          > > A ten ex-dworzec kolejowy gdzie jest?
          >
          > Zdradziła go Galeria Staroci.
          > Ciechocinek!

Zastanawiałam się, czy tej tablicy nie zamazać. smile
          • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 14 18.06.24, 10:10
            kot.peter napisała:

> Zastanawiałam się, czy tej tablicy nie zamazać. smile

Nie pomogło by, bo kopuła też jest charakterystyczna.
            • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 14 18.06.24, 10:46
              wariant_b napisał:

> Nie pomogło by, bo kopuła też jest charakterystyczna.

Ale pewnie szukanie trwałoby dłużej. Już się zastanawiałam gdzie to Kot się wałęsał ostatnio, gdzie szukać. (Chociaż z tym "ostatnio" to może być zmyłka, ja też często sięgam do archiwalnych zdjęć)
              • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 14 18.06.24, 12:01
                baga napisała:

> Już się zastanawiałam gdzie to Kot się wałęsał ostatnio, gdzie szukać.

Dworce w Greifswaldzie i Pasewalku były tak zapuszczone i ponure, że pożałowałam n nie kliszy. smile
                • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 14 19.06.24, 11:49
                  kot.peter napisała:

> Dworce w Greifswaldzie i Pasewalku były tak zapuszczone i ponure, że pożałowałam n nie kliszy. smile

A czasem warto. Ja do dziś pluję sobie w brodę, że nie zrobiłam zdjęć dworca w Łagiszy, kiedy jeszcze było co fotografować. No, ale to może ze względu na rodzinne sentymenty?
    • baga Nowe zagadki - Edycja 31 # 15 19.06.24, 12:00
      Co to za budynek i w jakim mieście się znajduje?
      • kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 15 20.06.24, 21:50
        Wydawało mi się, że takie dekoracje nazywano pikasiakami ale na hasło pikasiak wyskakuje tylko ceramika. Czy to jest sgrafitto?
        • wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 15 20.06.24, 22:20
          kobalt_x napisała:

> Czy to jest sgrafitto?

Owszem.
      • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 15 22.06.24, 12:55
        baga napisała:

> Co to za budynek i w jakim mieście się znajduje?

Takie trudne, czy nie ma chętnych do zgadywania? To podpowiem trochę pokrętnie... tongue_out To, co się tam mieści ma nazwę fonetycznie zbieżną z nazwą pewnego miasta w zachodniej części Bośni i Hercegowiny.
        • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 15 22.06.24, 14:04
          baga napisała:

> baga napisała:
          >
          > > Co to za budynek i w jakim mieście się znajduje?
          >
          > Takie trudne, czy nie ma chętnych do zgadywania? To podpowiem trochę pokrętnie.
          > .. tongue_out To, co się tam mieści ma nazwę fonetycznie zbieżną z nazwą pewnego miasta
          > w zachodniej części Bośni i Hercegowiny.

W takim razie jest to Teatr Lalek Banialuka w Bielsku-Białej.
          Napiszesz, kto jest autorem tego sgraffita i kiedy powstało?
          • baga Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 15 22.06.24, 18:47
            kot.peter napisała:

> W takim razie jest to Teatr Lalek Banialuka w Bielsku-Białej.

Tak jest! Dodam, że jest to boczna ściana budynku wzniesionego w 1934 r. jako żydowski dom kultury im. Chaima Nachmanna Bialika. W miejscu placu przed teatrem w latach 1881–1940 stała bielska synagoga, a wspomniana ściana widoczna jest od strony przelotowej ulicy miasta.

> Napiszesz, kto jest autorem tego sgraffita i kiedy powstało?

Sgraffito z lat 60-tych XX wieku, zaprojektował najprawdopodobniej Władysław Szostak, malarz i projektant związany z bielskim środowiskiem artystycznym. Kształcił się w krakowskiej ASP, uzyskując w 1952 absolutorium w pracowni Hanny Rudzkiej-Cybisowej. Uprawiał malarstwo, grafikę, metaloplastykę, mozaikę, polichromię, projektował aranżacje i wyposażenia wnętrz domów kultury, sal kinowych, kawiarni. Wiele jego prac jest znanych właśnie z fasad i wnętrz bardzo znanych obiektów na Śląsku. Wspomina się również o Janie Zipperze i Piotrze Szymusiu. Być może byli współtwórcami?
            • kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 31 # 15 22.06.24, 20:58
              baga napisała:

(...)
              Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka