wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 18.03.24, 19:27 baga napisała: > Jesteśmy na rynku w... Powiedzmy, w 2015 roku. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 18.03.24, 19:44 A może trochę wcześniej, gdzieś w 2012-13. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 18.03.24, 21:32 wariant_b napisał: > A może trochę wcześniej, gdzieś w 2012-13. Aż tak się zmienił? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 18.03.24, 23:12 baga napisała: > Aż tak się zmienił? Nie aż tak, ale zwykle szukam miejsca, z którego robione było zdjęcie. Tu w zdjęciach przy mapach googli mam rok 2019, no i jest wyraźnie inaczej. Zmieniło się oświetlenie rynku na koszmarnie szpetne ledy, szyldy sklepów czy parkujące na rynku auta. Z datowanych zdjęć coś zbliżonego do twojego było z 2013 roku. Nie identyczne - więc pewnie plus-minus dwa, trzy lata. Dokładniej nie chciało mi się już szukać. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 12:25 Chyba musisz coś podpowiedzieć. Wbijanie w gugla "rynek + kościół neogotycki" nic mi nie dało. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 14:20 kot.peter napisała: > Chyba musisz coś podpowiedzieć. Wbijanie w gugla "rynek + kościół neogotycki" nic mi nie dało. Widać miałem fuksa pytając o neogotycki kościół na rynku. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 19:07 wariant_b napisał: > Widać miałem fuksa pytając o neogotycki kościół na rynku. Widać miałeś. Spytałam po Twojemu - zero trafień. Google ma to do siebie, że na takie same pytania wypluwa różne odpowiedzi. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 19:25 kot.peter napisała: > Widać miałeś. Spytałam po Twojemu - zero trafień. Szukając miałem fuksa, ale pisząc o fuksie już nie, bo sprawdziłem i był nadal. Teraz w Edge (wyszukiwarka Bing) musiałem się napatrzeć - był, ale łatwy do przeoczenia. A tak ogólniej - co bym nie szukał, to zawsze pokażą mi gratis Kościół Mariacki. To północna Polska, gdybyś chciała zawęzić obszar poszukiwań. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 19:55 wariant_b napisał: > A tak ogólniej - co bym nie szukał, to zawsze pokażą mi gratis Kościół Mariacki Mnie też > To północna Polska, gdybyś chciała zawęzić obszar poszukiwań. Na północna Polskę wygląda, tam jest chyba najwięcej neogotyku. Kościół niegdyś protestancki, obecni katolicki, bo wyznawców protestantyzmu wywiało? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 21:00 kot.peter napisała: > Na północna Polskę wygląda, tam jest chyba najwięcej neogotyku. Kościół niegdyś > protestancki, obecni katolicki, bo wyznawców protestantyzmu wywiało? Zgadza się wszystko prócz (brakującej) nazwy miejscowości. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 21:53 wariant_b napisał: > kot.peter napisała: > > > Na północna Polskę wygląda, tam jest chyba najwięcej neogotyku. Kościół niegdyś > > protestancki, obecnie katolicki, bo wyznawców protestantyzmu wywiało? > > Zgadza się wszystko prócz (brakującej) nazwy miejscowości. Powiedz chociaż, czy to Pomorze, czy Warmia i Mazury. Szukałam i znów się poddałam. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 22:06 kot.peter napisała: > Powiedz chociaż, czy to Pomorze... Pomożecie? - Pomorzemy! Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 19.03.24, 23:15 kot.peter napisała: > Chyba musisz coś podpowiedzieć. Wbijanie w gugla "rynek + kościół neogotycki" nic mi nie dało. Już jestem! Rzeczywiście ja też tę sekwencję sprawdzałam i wyskoczyło mi na drugim miejscu, nawet pomyślałam, że za łatwe dałam. A tak po prawdzie, to wypadałoby "nagrodzić" warianta, bo nie tylko najwyraźniej wie o jakie miasto chodzi, to jeszcze z datą idealnie trafił. No i przenikliwość w analizowaniu obrazu, bo zaraz weszłam na google i owszem, jakieś tam zmiany nastąpiły, ale nie aż tak widoczne. Tak, to 2013 rok, w którym najwięcej się włóczyłam po świecie, więc i kolejne zagadki mogą się zdarzyć z tego roku. Później jeszcze byłam w tym mieście kilka razy, nawet ostatniego lata, ale już tylko przejazdem, więc nie było okazji ani robić zdjęć, ani analizować zmian. A jeśli chodzi o podpowiedzi, to mogę dodać, że kościół owszem, ciekawy, ale nie zdążyłam go zwiedzić, bo raczej miasto słynie z innych obiektów sakralnych. Odpowiedz Link
baga Nowe zagadki - Edycja 29 #1 - podpórka zdjęciowa 19.03.24, 23:20 Może to zdjęcie z wystawy sklepowej przy Rynku pomoże zawęzić region? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 - podpórka zdjęci 20.03.24, 00:04 baga napisała: > Może to zdjęcie z wystawy sklepowej przy Rynku pomoże zawęzić region? Pomogło. Te koraliki. Że Kaszuby. Kościół św. Kazimierza w Kartuzach. www.polskaniezwykla.pl/web/place/23799,kartuzy-neogotycki-kosciol-pw--sw--kazimierza.html Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #1 - podpórka zdjęci 20.03.24, 09:45 kot.peter napisała: > Kościół św. Kazimierza w Kartuzach. Tak jest. To Kartuzy Zagadka Twoja. Odpowiedz Link
kot.peter Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 20.03.24, 16:56 Skoro jesteśmy przy Kartuzach i kartuzach, gdzie to jest? Przy okazji polecam cudowną książkę "Kot niebieski". lubimyczytac.pl/ksiazka/4895675/kot-niebieski Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 20.03.24, 19:01 Na hasło ruiny klasztoru Kartuzów wypluwa różne kraje i nic podobnego. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 20.03.24, 20:02 kobalt_x napisała: > Na hasło ruiny klasztoru Kartuzów wypluwa różne kraje i nic podobnego. Idziesz dobrym tropem. Ruiny są tylko na początku. Za nimi - potężny i czynny klasztor. Dodam drugie zdjęcie, bardzo kiepskie i już ostatnie, jakie mam - byłam u tych kartuzów w czasach analogowych. I nie wpuszczali wtedy do środka. Teraz czytam w necie, że jest muzeum, sklep z pamiątkami (oczywiście!) itd. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 21.03.24, 11:32 kot.peter napisała: > Teraz czytam w necie, że jest muzeum, sklep z pamiątkami (oczywiście!) itd. Wywieszka Muzeum jest na murze tuż przed bramą. Nawet myślałem, że celowo wykadrowałaś zdjęcie żeby nie było jej widać. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 21.03.24, 13:20 wariant_b napisał: > kot.peter napisała: > > > Teraz czytam w necie, że jest muzeum, sklep z pamiątkami (oczywiście!) it > d. > > Wywieszka Muzeum jest na murze tuż przed bramą. Nawet myślałem, > że celowo wykadrowałaś zdjęcie żeby nie było jej widać. No to nie wiem, dlaczego nie byłam w środku. Może nie utrafiłam z godzinami? Albo byłam w środku, tylko nie wolno tam było robić zdjęć? Dziura w pamięci. To był 2006 r. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 20.03.24, 20:07 kobalt_x napisała: > Na hasło ruiny klasztoru Kartuzów wypluwa różne kraje i nic podobnego. Bo daleka jest droga z Kartuz do Kartuzów - wedle mapy Googli 1759 km i 40 metrów w linii prostej. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 20.03.24, 21:48 wariant_b napisał: > kobalt_x napisała: > > > Na hasło ruiny klasztoru Kartuzów wypluwa różne kraje i nic podobnego. > > Bo daleka jest droga z Kartuz do Kartuzów - wedle mapy Googli 1759 km i 40 metr > ów w linii prostej. Ja, będąc na urlopie w okolicy, wypożyczyłam samochód od kierowniczki hotelu, bo normalnej wypożyczalni na tym zadupiu nie było. Jakiś mercedes wielkości szafy gdańskiej, z biegiem wstecznym wrzucanym do przodu! Po powrocie z wycieczki czułam się tak, jakbym przejechała te 1759 km., chociaż oddaliłam się tylko kawałeczek od wybrzeża KALABRII. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 20.03.24, 23:37 kot.peter napisała: > Przy okazji polecam cudowną książkę "Kot niebieski". > lubimyczytac.pl/ksiazka/4895675/kot-niebieski Dzięki za polecajkę. Recenzje też wyglądają niezwykle zachęcająco. Muszę poszukać. A co do zagadki, to podobnie jak Kobalt nic nie znalazłam pod hasłami " kartuzi, klasztor, ruiny, baszta" oprócz Berezy Kartuskiej, klasztorów na Słowacji i Słowenii. Ale to nie te. Podejrzewam więc, że to jakieś kraje zachodnie, więc się poddaję (ciekawe, że w Wiki pod hasłem "Kartuzi" są tylko polskie klasztory, więc też nie ma punktu zaczepienia) Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 21.03.24, 00:10 baga napisała: > ... ciekawe, że w Wiki pod hasłem "Kartuzi" są tylko polskie klasztory ... Jest 45 języków i tłumacz. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 21.03.24, 07:38 Certosa di Serra San Bruno della Calabria. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 21.03.24, 10:51 kobalt_x napisała: > Certosa di Serra San Bruno della Calabria. Tak jest, brawo! Tam św. Bruno, założyciel zakonu kartuzów, dokonał żywota. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 21.03.24, 11:00 wariant_b napisał: > Jest 45 języków i tłumacz. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 2 21.03.24, 11:26 baga napisała: > Mnie się ta kartuzja znalazła po angielsku, zresztą mają nawet kompletny wykaz. Po polsku tak jak u ciebie - też albo coś Polsce lub pobliżu, albo Kościół Mariacki. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 3 21.03.24, 11:50 A u mnie taki kościół. Gdzie jest i jak się nazywa? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 3 22.03.24, 01:12 kobalt_x napisała: > A u mnie taki kościół. Gdzie jest i jak się nazywa? Ale numer! Po bezowocnych poszukiwaniach różnymi kombinacjami wpisów w google, typu: rynek, czarny kościół, bazaltowy kościół, bazaltowa elewacja, itp, zauważyłam gdzieś na samym brzegu zdjęcia fragment cokołu, znanego mi z konstrukcji kolumn maryjnych (chociaż mógł to być też po prostu jakiś pomnik). Więc bez szczególnej nadziei wpisałam ostatnim tchem "kolumna maryjna", oczywiście z podejrzewanymi krajami (nie wyglądało mi to na Polskę), w których wiem, że była Kobalt: Hiszpania, Włochy... no i bingo! Na jednym ze zdjęć zobaczyłam kościół ze zdjęcia! Co się okazało? Że to Kościół Gesù Nuovo (lub Trinità Maggiore) w Neapolu! Zresztą w pobliżu pokazywanego niedawno przez Kobalt klasztoru św. Klary! Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 3 22.03.24, 07:38 Zgadza się. Fasada została po pałacu, który wszedł w posiadanie Jezuitów. W środku bardzo bogate i ogromne wnętrze. Zagadkujesz. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 3 22.03.24, 11:00 kobalt_x napisała: > Zgadza się. Fasada została po pałacu, który wszedł w posiadanie Jezuitów. W śro > dku bardzo bogate i ogromne wnętrze. Zagadkujesz. Ciekawe miejsce. Poczytałam sobie na blogu podróżniczym, że wyjątkowe wnętrza. Dobrze by było, gdybyś pokazała więcej na Forum Świątynie i nekropolie. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 3 Basiu! 22.03.24, 13:07 Brawo! Ja tę kolumnę maryjną / morową nie zwróciłam uwagi, nie sądziłam zresztą nie występują poza Austro-Węgrami. Odpowiedz Link
baga Nowe zagadki - Edycja 29 #4 22.03.24, 11:03 Pałac, ale taki trochę inny Co to za pałac i gdzie? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #4 22.03.24, 19:14 Socrealizm czuć. Pałac Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej. Trochę mam słabe zdjęcia z kościoła Gesu Nuovo. Nie było jasno i wnętrze ogromne. Ciężko było ugryżć. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 22.03.24, 21:41 Co to za urządzenie i do czego służyło? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 23.03.24, 19:08 kobalt_x napisała: > Co to za urządzenie i do czego służyło? Zdecydowanie jakiś kołowrót i pewnie z nietypowym zastosowaniem, bo cóż by robiło w salonie? Chyba, że to muzeum i przyniesiono go tutaj jako eksponat. Ale położenie łopat (?) też dziwne, nierówne. Obawiam się, że zastosowanie jest na tyle dziwne, że nie jesteśmy w stanie go wymyślić. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 24.03.24, 09:20 baga napisała: > Obawiam się, że zastosowanie jest na tyle dziwne, że nie jesteśmy w stanie go wymyślić. Jedyne z czym mi się to kojarzy, to urządzenie do sitodruku tzw. karuzela. Ale jedyne w czym przypomina współczesne maszyny do nadruków kolorowych to ilość blatów odpowiadająca ilości używanych kolorów. Teraz są poziomo. Przy ośmiu kolorach mogłaby się nadawać do drukowania reprodukcji obrazów. Coś jak z drukarkami atramentowymi - niby cztery kolory wystarczą, ale do wysokiej jakości potrzeba więcej. Ale czy uda się znaleźć zdjęcie podobnego urządzenia? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 24.03.24, 18:08 Brak pomysłów? A gdzie jest kot? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 24.03.24, 18:33 kobalt_x napisała: > Brak pomysłów? A gdzie jest kot? Kot, czyli ja, tu jest, ale nie wiem. Też mam skojarzenia z drukarstwem. Albo z suszeniem czegoś. Koty przez małe "ka" ganiają po podwórku. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 24.03.24, 18:36 kot.peter napisała: > Kot, czyli ja, tu jest, ale nie wiem. Też mam skojarzenia z drukarstwem. Albo z > suszeniem czegoś. Albo z oglądaniem! W bibliotece? W Neapolu, gdzie byłaś? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 25.03.24, 01:14 Do czego to urządzenie służyło? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 25.03.24, 10:54 kobalt_x napisała: > Do czego to urządzenie służyło? Teraz to już jasne. Urządzenie służyło do oglądania cennych książek. I pewnie stało kiedyś w bibliotece / u kogoś bogatego, kto lubił się chwalić zbiorami. Ale że takie tomiszcza z niego nie spadały? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 25.03.24, 12:21 kot.peter napisała: > Teraz to już jasne. Urządzenie służyło do oglądania cennych książek. > I pewnie stało kiedyś w bibliotece u kogoś bogatego, kto lubił się chwalić zbiorami. A skoro wszystko stało się jasne, to filmik z tym obrotowym stojakiem na książki (leggio rotante) królowej Marii Karoliny: In mostra a Palazzo Reale il leggio restaurato della regina Maria Carolina Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 25.03.24, 12:35 wariant_b napisał: > kot.peter napisała: > > > Teraz to już jasne. Urządzenie służyło do oglądania cennych książek. > > I pewnie stało kiedyś w bibliotece u kogoś bogatego, kto lubił się chwali > ć zbiorami. > > A skoro wszystko stało się jasne, to filmik z tym obrotowym stojakiem na książki > (leggio rotante) królowej Marii Karoliny: Tak, jak myślałam: coś, co się w głowie nie mieści Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 25.03.24, 12:35 wariant_b napisał: > A skoro wszystko stało się jasne, to filmik z tym obrotowym stojakiem na książk > i (leggio rotante) królowej Marii Karoliny: > Fajny filmik, dzięki! Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #5 25.03.24, 17:10 Tak to dokładnie leggio rotante z filmu w Pałacu Królewskim w Neapolu. Tomiszcze to Petrarka w rzymskiej bibliotece. Takich grubych ksiąg to raczej na stojak nie kładli. Twoja kolej kocie. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #4 23.03.24, 09:52 kobalt_x napisała: > Trochę mam słabe zdjęcia z kościoła Gesu Nuovo. Nie było jasno i wnętrze ogromne. Szkoda. Ale zdjęcie z zewnątrz całkiem dobre, więc przynajmniej tyle możesz wkleić. A tę kolumnę maryjną masz? Fajnie, gdyby dołączyła do tej kolekcji: forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174076725,174076725,Kolumny_maryjne_i_morowe.html?so=0 A co do Pałacu Kultury Zagłębia, to oczywiście się zgadza, zresztą sama to wiesz Kawał dzieciństwa tam spędziłam, nawet na tamtejszej scenie udało mi się wystąpić Ale najlepiej pamiętam zjeżdżanie na pupie po marmurowych schodach Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #4 23.03.24, 18:04 kobalt_x napisała: > Wkleiłam kolumnę. Dzięki! Napisałam. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #4 23.03.24, 19:05 kot.peter napisała: > kobalt_x napisała: > > > Wkleiłam kolumnę. > > Dzięki! Napisałam. Ja też Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #4 24.03.24, 02:54 Nowa zagadka jest kilka postów powyżej. Odpowiedz Link
kot.peter Nowe zagadki - Edycja 29 # 6 25.03.24, 21:46 Poniekąd w temacie. Gdzie stoi - a raczej stał, bo go przenieśli z rynku i przykryli daszkiem - ten krzyż? Związek z tematem bibliotecznym jest taki, że nadal, mimo przenosin, krzyż stoi w miasteczku, którego nazwę nosi jeden z najsławniejszych średniowiecznych iluminowanych rękopisów. Kot pisał o tych manuskryptach pracę magisterską, ale, rzecz jasna, tego nie musicie pamiętać. Imho wystarczą Wam jednak powyższe informacje. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 6 25.03.24, 22:19 kot.peter napisała: > Imho wystarczą Wam jednak powyższe informacje. Wystarczą. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 6 26.03.24, 00:38 Market Cross w Kells. Irlandia. Przenoszony wielokrotnie. Łatwe było. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 6 26.03.24, 09:53 kobalt_x napisała: > Market Cross w Kells. Irlandia. Przenoszony wielokrotnie. Łatwe było. Sorry... Postaram się, żeby następna zagadka była trudniejsza. Ale teraz Ty. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 7 26.03.24, 20:41 Gdzie ta pani jest i kto ją wymyślił? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 7 26.03.24, 23:11 kobalt_x napisała: > Gdzie ta pani jest i kto ją wymyślił? To dość skomplikowane pytanie. Ciekawsze, jaka przyszłość ją czeka. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 7 27.03.24, 00:52 kobalt_x napisała: > Gdzie ta pani jest i kto ją wymyślił? W Neapolu „Venus of the Rags” Michała Anioła Pistoletto. A odpowiadając na pytanie warianta, znalazłam coś takiego: "Ostatnia wersja Venus of the Rags stała na placu Piazza del Municipio w Neapolu tylko przez dwa tygodnie, zanim została spalona 12 lipca 2023 r. Ta instalacja była częścią lokalnej inicjatywy rewitalizacji obszarów publicznych miasta. "Odtworzymy tę instalację, ponieważ jest to symbol regeneracji, który nie może zostać powstrzymany przez wandalizm" - powiedział Gaetano Manfredi, burmistrz Neapolu. Oświadczył, że zobowiązuje się do rozpoczęcia kampanii crowdfundingowej o nazwie "Odbuduj to!", aby odtworzyć pracę. Zrekonstruowana wersja zostanie ponownie zainstalowana na Piazza del Municipio w styczniu 2024 roku, gdzie będzie można ją oglądać przez cztery miesiące, zanim Pistoletto przekaże prace miastu Neapol." Ciekawe, czy Kobalt fotografowała jej pierwszą wersję, czy już po rekonstrukcji? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 7 27.03.24, 00:55 Tu jeszcze ciekawy artykuł o tym dziele: www.vogue.pl/a/historia-mody-w-sztuce-wenus-wsrod-szmat Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 7 27.03.24, 01:06 baga napisała: > Ciekawe, czy Kobalt fotografowała jej pierwszą wersję, czy już po rekonstrukcji Sądzę, że nową, którą dopiero co otwarto. Tak przynajmniej wydaje mi się porównując szmaty na zdjęciach. Poza tym La Venere degli stracci ma jeszcze kilka mniejszych wersji w różnych miejscach. Michał Anioł stworzył ją gdzieś około 1967 roku, ale posąg jest repliką czyjś innej rzeźby. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 7 27.03.24, 16:57 Zgadza się. W 1967 roku za Venus posłużyła betonowa rzeźba zakupiona w sklepie z ogrodowymi "krasnalami". Twoja kolej bago. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 7 27.03.24, 20:44 Byłam tam 3 tygodnie temu, więc to nowa Venera. Odpowiedz Link
baga Nowe zagadki - Edycja 29 #8 28.03.24, 22:53 Co to za budynek i gdzie się znajduje? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #8 29.03.24, 23:49 kobalt_x napisała: > Czy to wieża ciśnień? Nie. Wieża, ale nie ciśnień. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #8 30.03.24, 00:13 baga napisała: > kobalt_x napisała: > > > Czy to wieża ciśnień? > > Nie. Wieża, ale nie ciśnień. Ja stawiałam na "wieżę widokową" / "punkt widokowy", ale chyba niepotrzebnie dodałam "Śląsk", bo niczego mi nie wypluło. Jakaś inna strona Polski? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #8 31.03.24, 13:02 kot.peter napisała: > Ja stawiałam na "wieżę widokową" / "punkt widokowy", Bardzo dobrze! > ale chyba niepotrzebnie dodałam "Śląsk", bo niczego mi nie wypluło. Zupełnie niepotrzebnie! > Jakaś inna strona Polski? Zdecydowanie zupełnie przeciwna Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #8 31.03.24, 13:20 baga napisała: > Zdecydowanie zupełnie przeciwna Zdecydowanie skuteczna podpowiedź. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #8 31.03.24, 23:31 wariant_b napisał: > baga napisała: > > Zdecydowanie zupełnie przeciwna > > Zdecydowanie skuteczna podpowiedź. I teraz mi się znalazło - Dębki. Pierwszy lepszy link: www.dzieckowpodrozy.pl/wieza-widokowa-debki-przy-plazy-atrakcje-opinie/ Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #8 02.04.24, 00:38 kot.peter napisała: > I teraz mi się znalazło - Dębki. Task jest! Rybaczówka z wieżą widokową w Dębkach. Zagadka Twoja! Odpowiedz Link
kot.peter Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 02.04.24, 11:33 Kontynuują wątek wież widokowych, skąd można zobaczyć taką panoramę? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 02.04.24, 19:57 kot.peter napisała: > Kontynuują wątek wież widokowych, skąd można zobaczyć taką panoramę? Chyba mam podobne zdjęcie? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 02.04.24, 23:09 baga napisała: > Chyba mam podobne zdjęcie? Niemal identyczne, tylko większe zbliżenie. Musiałaś się wspiąć na to samo coś. Nie pamiętam zresztą, jak się owo nazywa, jeśli się jakoś nazywa, i do wtedy nie wiedziałam nawet, że istnieje. Byłam tam z "moimi" Ormiankami i zaczepił nas tubylec, zapewne porażony urodą Sony (córka) oraz, może, mieszaniną języków, którymi się porozumiewałyśmy. (Ormiański - one między sobą, rosyjski i angielski - ja z nimi.). I to on nam, tzn. mnie, powiedział, żeby pójść do tego lasu na to coś. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 02.04.24, 23:24 To piszcie gdzie to jest, jak zagadka już rozebrana. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 02.04.24, 23:46 kobalt_x napisała: > To piszcie gdzie to jest, jak zagadka już rozebrana. Niech Baga napisze, bo zgadła, i może jej ten Niemiec na A. nie ukradł wszystkich nazw. Ja mogę napisać tylko - jakaś wieża z jakimś lesie, skąd jest widok na Katedrę Oliwską. No i B. zadaje nową zagadkę! Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 03.04.24, 00:26 kot.peter napisała: > Niech Baga napisze, bo zgadła, i może jej ten Niemiec na A. nie ukradł wszystkich nazw. > Ja mogę napisać tylko - jakaś wieża z jakimś lesie, skąd jest widok na Katedrę Oliwską. No i po tej katedrze poznałam miejsce, bo ma ona bardzo charakterystyczną fasadę. Chociaż starałaś się tę fasadę ukryć w zieleni. Moje zdjęcie było robione bardzo wczesną wiosną 2012 roku, kiedy jeszcze zieleń się nie rozbuchała i więcej było widać. Co do nazw, to pamiętałam tylko, że było coś z pachołkiem, ale od czego jest internet, więc szczegóły są stamtąd: "W Gdańsku Oliwie, na wzgórzu o nazwie Pachołek, który ma ok. 100 m wysokości, stoi współczesna 15-metrowa wieża widokowa. Miejsce ponoć jest magiczne - a to ze względu na pozytywne promieniowanie. Poza tym, po osiedleniu się w pobliżu Zakonu Cystersów, miejsce to nazwano Czarcim Wzgórzem. Celem było odstraszenie ciekawskich od odwiedzania tego prawdopodobnie pogańskiego miejsca kultu. " Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 03.04.24, 12:32 Basiu, dzięki za obszerne info. I wiem, że nie powinno zadawać zagadek, na które nie na się dokładnych odpowiedzi, ale wierzyłam w Was! Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 9 03.04.24, 12:35 kot.peter napisała: > Basiu, dzięki za obszerne info. > I wiem, że nie powinno SIĘ zadawać zagadek, na które nie na się dokładnych odpowied > zi, ale wierzyłam w Was! Zapominam, że tu nie da się edytować postów. Odpowiedz Link
baga Nowe zagadki - Edycja 29 #10 03.04.24, 12:54 Nie będę oryginalna i zapytam o to samo: skąd zrobiono to zdjęcie? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #10 03.04.24, 18:36 Zaciekawiła mnie korona na dole. Częstochowa z Jasnej Góry? Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #10 03.04.24, 18:46 kobalt_x napisała: > Zaciekawiła mnie korona na dole. Częstochowa z Jasnej Góry? Tak jest! Brawo! Następna zagadka Twoja. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #11 03.04.24, 19:51 Będzie podobnie. Skąd zrobiłam to zdjęcie? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #11 04.04.24, 19:48 kobalt_x napisała: > Będzie podobnie. Skąd zrobiłam to zdjęcie? Wybrzeże Amalfi? Tak na czuja. Jeśli trop dobry, będę szukać dalej. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #11 04.04.24, 21:50 kobalt_x napisała: > Nie, ale nie tak daleko. Czyli bliżej Neapolu... Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #11 04.04.24, 22:37 kot.peter napisała: > Czyli bliżej Neapolu... Zdecydowanie bliżej. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 #11 05.04.24, 11:19 wariant_b napisał: > kot.peter napisała: > > > Czyli bliżej Neapolu... > > Zdecydowanie bliżej. Bo w Neapolu. Zrobiłaś zdjęcie z ogrodów Certosa di San Martino. Odpowiedz Link
kot.peter Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 05.04.24, 22:02 To może też zamek, tylko zmienimy teren na bardziej północny i znany z literatury ? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 05.04.24, 22:41 Sądzisz, że te skąpe informacje wystarczą do zlokalizowania zamku? Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 06.04.24, 01:48 Niechciał skubany wyskoczyć. W Belgii, Anglii, Szkocji itd. W końcu wypadł przy dopisaniu kraju, gdzie takich zamków spodziewałam się najmniej. Przy Holandii wyskoczył: Glamis – zamek w Glamis, w hrabstwie Angus. Uważany za najbardziej nawiedzony zamek Szkocji. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 06.04.24, 10:57 kobalt_x napisała: > Niechciał skubany wyskoczyć. W Belgii, Anglii, Szkocji itd. W końcu wypadł przy > dopisaniu kraju, gdzie takich zamków spodziewałam się najmniej. Przy Holandii > wyskoczył: Glamis – zamek w Glamis, w hrabstwie Angus. Uważany za najbardziej n > awiedzony zamek Szkocji. Brawo! Nie sądziłam, że pójdzie tak łatwo. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 06.04.24, 11:07 kot.peter napisała: > Brawo! Nie sądziłam, że pójdzie tak łatwo. Tak trudno nie było, bo zapytałem o zamek Hamleta. I choć to jednak nie był Hamlet, to dalej poszło szybko. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 06.04.24, 16:34 kobalt_x napisała: > Co to za zamek? Ten, na który stawiałam jako pierwszy, dopóki mi Certosy nie wypluło? Tzn. Castel Nuovo? Ale nabudowali w Neapolu zamków od pyty, więc się nie upieram. Zwłaszcza że musiałabym założyć nową edycję wątku. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 06.04.24, 18:52 kot.peter napisała: > Castel Nuovo? Ale nabudowali w Neapolu zamków od pyty, więc się nie upieram. Bardzo fikuśne te blanki, przeszukałam Castel Nuovo i takich nie znalazłam. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 06.04.24, 19:19 baga napisała: > Bardzo fikuśne te blanki, przeszukałam Castel Nuovo i takich nie znalazłam. No i słusznie, bo są sporo dalej. I to duże sporo. Ale mnie również wydaje się, że odbudowniczy zagadkowego zamku mógł wzorować się na Castel Nuovo tworząc wakacyjną rezydencję króla Włoch. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 06.04.24, 19:47 Castel Nuovo widać w zagadce numer 11 w oddali przed morzem. W obecnej zagadce zamek jest daleko od Neapolu i jest bardziej francuski ale leży w innym kierunku niż Francja. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 06.04.24, 23:19 kobalt_x napisała: > Castel Nuovo widać w zagadce numer 11 w oddali przed morzem. W obecnej zagadce zamek > jest daleko od Neapolu i jest bardziej francuski ale leży w innym kierunku niż Francja. Od Neapolu daleko, ale do morza blisko - w jakim kierunku by nie iść to się dojdzie. Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 07.04.24, 00:13 wariant_b napisał: > Od Neapolu daleko, ale do morza blisko - w jakim kierunku by nie iść to się dojdzie. Na wyspie? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 07.04.24, 10:55 baga napisała: > Na wyspie? Pytanie o kontynent byłoby trudniejsze. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 14:11 kobalt_x napisała: > Na wyspie. Chyba się poddam, bo na "Zamek Jajeczny", jak najbardziej na wyspie, też nie wygląda. Ale wycieczkę miałaś fajną! Odpowiedz Link
baga Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 14:37 kot.peter napisała: > Chyba się poddam, bo na "Zamek Jajeczny", jak najbardziej na wyspie, też nie wygląda. Zamki, to szeroki temat, zwłaszcza w kontekście światowym. Można wprawdzie szukać po krajach, w których zadający zagadkę bywał (bo tu chyba jest sugestia, że niekoniecznie to z ostatniej wyprawy), ale i to szukanie igły w stogu siana. Żeby się dało uchwycić jakiś szczególny element. Ale "fikuśne blanki" to chyba trochę za mało. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 16:47 baga napisała: > Zamki, to szeroki temat, zwłaszcza w kontekście światowym. Można wprawdzie szuk > ać po krajach, w których zadający zagadkę bywał (bo tu chyba jest sugestia, że > niekoniecznie to z ostatniej wyprawy), ale i to szukanie igły w stogu siana. Że > by się dało uchwycić jakiś szczególny element. Ale "fikuśne blanki" to chyba tr > ochę za mało. Wskazówki mamy - okolice Neapolu i wyspa, ale osobiście w tym momencie nie mam czasu. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 16:52 baga napisała: > Zamki, to szeroki temat, zwłaszcza w kontekście światowym. Kontekst jest tu dość dziwny - nie bardzo wiadomo, czy zamek jest w Europie, czy w Azji. Zresztą widać jakieś naleciałości z czasów osmańskich. Nie bardzo wiadomo, czy jest zabytkiem, bo jego odbudowa z przeznaczeniem na letnią rezydencję dla władców faszystowskich Włoch nie jest oceniana zbyt wysoko. W każdym razie bywa pomijany i ukrywa się przed wyszukiwaniem. Proponuję bardziej ogóle zapytanie typu: "zamki na wyspach Morza Śródziemnego". Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 16:59 wariant_b napisał: > W każdym razie bywa pomijany i ukrywa się przed wyszukiwaniem. Na przykład nie ma polskiej strony w Wikipedii. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 21:45 Zamek ma bardzo międzynarodową przeszłość ale do Włoch należał tylko około 20 lat. Stoi na tureckiej Starówce ale nie w Turcji. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 22:09 kobalt_x napisała: > Zamek ma bardzo międzynarodową przeszłość... Jego byli właściciele również. Kiedy zamek został zdobyty przez Osmanów, przenieśli się na Maltę, tam urządzili sobie siedzibę i zbudowali nowy pałac. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 22:43 Twoja podpowiedź to podanie zagadki na talerzu. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 08.04.24, 23:28 Podawanie po kawałeczku nie skutkowało, stąd większa porcja. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 09.04.24, 09:35 wariant_b napisał: > Podawanie po kawałeczku nie skutkowało, stąd większa porcja. Skutkowało, ale tym, że coraz bardziej głupiałam. Zamiast sprawdzić pierwszą myśl, która pojawiła się przy okazji rezydencji faszystów, że chodzi o Zamek Wielkich Mistrzów w Rodos na Rodos. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 13 09.04.24, 21:16 Zgadza się. To poproszę kocie o zagadkę. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 06.04.24, 12:24 wariant_b napisał: > kot.peter napisała: > > > Brawo! Nie sądziłam, że pójdzie tak łatwo. > > Tak trudno nie było, bo zapytałem o zamek Hamleta. > I choć to jednak nie był Hamlet, to dalej poszło szybko. To był Makbet. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 06.04.24, 12:56 kot.peter napisała: > To był Makbet. Fakt. Za dużego wyboru nie było. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Nowe zagadki - Edycja 29 # 12 06.04.24, 15:47 Ja nie zrozumiałam podpowiedzi. Udało się innym hasłem. Odpowiedz Link