Dodaj do ulubionych

Osobliwości

09.09.22, 23:21
Baga napisała:
Miejsca, obiekty, przedmioty, sytuacje. Takie, które nas zaskoczyły, zdziwiły,
rozbawiły. Wszelkiego rodzaju absurdy, dziwne zdarzenia, które napotkaliśmy.
Oczywiście wszystko to w tematyce naszego fotoforum.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/drive/u/0/folders/1J78e0BHpwTwyXTExvh1yg66f54xmOeEi
Obserwuj wątek
    • ewak225 Re: Osobliwości 11.10.22, 11:44
      Warszawa-Pyry. Tablice pamiątkowe donatorów umieszczone na ścianach portyku kościoła Kościół Świętych Apostołów Piotra i Pawła wzniesiony z czerwonej cegły w stylu neogotyckim z elementami stylu włoskiego w latach 1946 -1971, konsekrowany 1 kwietnia 1973.
    • baga Osobliwości z Heviz 27.10.22, 12:18
      Taka ciekawostka, która zwróciła moją uwagę na cmentarzu w Heviz:
      Wiszący na krzyżu pęk szarf, zapewne z wieńców pogrzebowych. Całkiem słuszne podejście: wieńce zapewne już uległy zniszczeniu, ale szarfy z dedykacjami pozostały. U nas zwykle wyrzuca się je razem z wieńcami, może słusznie byłoby je zachować jeszcze na jakiś czas? Nie wiem czy to jakiś znany zwyczaj, czy jednostkowy pomysł kogoś z rodziny zmarłego. Nie widziałam czegoś takiego na innych grobach, ale ten cmentarz jest stary i zapewne nowe pochówki są tylko dla tych, którzy mają tu stare, rodzinne groby.
      • kot.peter Re: Osobliwości z Heviz 27.10.22, 12:24
        Podoba mi się. Dobry pomysł.
    • matanzani Re: Osobliwości 09.02.23, 20:10
      Kończyce Wielkie - zainspirowana postem Bagi z makatką wstawiam fotę z Muzeum Śląska Cieszyńskiego, gdzie znajduje się urocza kolekcja wyszywanek , które kiedyś zdobiły wiele domów ....
    • baga Osobliwości - Niesułków 27.02.23, 20:57
      Sakralne zero waste, czyli jak wykorzystać stare kościelne ławki wink
      • kot.peter Re: Osobliwości - Niesułków 27.02.23, 21:29
        baga napisała:

> Sakralne zero waste, czyli jak wykorzystać stare kościelne ławki wink

Super!
    • baga Osobliwości cmentarno-świąteczne 15.03.23, 23:38
      Świąteczne znicze.
    • baga Osobliwości covidowe 21.03.23, 23:34
      Instrukcja w Sanktuarium MB Rychwałdzkiej.
    • matanzani Re: Osobliwości 26.03.23, 16:30
      Prudnik....
      Kościół św.Michała Archanioła sąsiaduje z okazałym budynkiem obecnego Gimnazjum.Gmach ten zbudowano w latach 1861-62 jako szkołę realną dla chłopców...Obie budowle dzieli kilkanaście metrów dziedzińca. Naprzeciw bocznego wejścia do kościoła istniało niegdyś tylne wejście do szkoły, z trzydzielnymi drzwiami, i uczniowie mieli rzut kamieniem , aby wstąpić na chwilkę do świątyni...Ale czasy się zmieniły i powojenne władze Prudnika uznały ,że taka "pokusa" nie może mieć miejsca.... Zamurowano więc dawne drzwi i nawet postawiono latarnię / chyba po to , aby po ciemku ktoś nie walnął w mur... hihi/
      • kot.peter Re: Osobliwości 26.03.23, 23:10
        matanzani napisała:

> Prudnik....
        Bardzo ciekawe. Proszę, bywaj tu częściej!

• chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 01.04.23, 04:15
          grzyb na cmentarzu ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin
          • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 01.04.23, 20:38
            grzyby na cmentarzu ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin
            • kot.peter Re: cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-K 02.04.23, 02:45
              chris.w5 napisał:

> grzyby na cmentarzu ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedä
              > chtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenbur
              > g, Berlin

Ale nie zerwałeś i nie zjadłeś? Nie wyglądają na jadalne.

• chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 02.04.23, 18:58
                kot, nie zerwałem, nie zjadłem, tylko sfotografowałem. Nieczęsty widok na cmentarzu
            • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 03.04.23, 20:41
              struktura drzewa, cmentarz ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin
              • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 26.04.23, 20:48
                przy wejściu, cmentarz ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin
                • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 26.04.23, 21:03
                  przy wejściu, cmentarz ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin
                  • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 17.05.23, 01:31
                    cmentarz ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin
                    • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 17.05.23, 22:59
                      cmentarz ewangelickiego parafialnego kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin
                      • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 19.05.23, 22:10
                        • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 20.05.23, 21:49
                          • kot.peter Re: cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-K 21.05.23, 21:30
                            chris.w5 napisał:

> cme
                            > ntarz ewangelickiego parafialnego kościoła
                            Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirc
                            > he, Pamięci Cesarza Wilhelma, przy Fürstenbrunner Weg, Charlottenburg, Berlin

Chris, ale co jest "osobliwego" w tym, że na cmentarzu rośnie jakiś kwitnący krzak? Jak również, "inne spojrzenie" to nie kawałek wieży kościoła, która przypadkiem znalazła się w kadrze. To cała koncepcja zdjęcia. Robisz fajne fotki, ale moim zdaniem mylisz wątki, tzn. nie rozumiesz, o co chodziło w nich założyciel/k/om.
                            • chris.w5 Re: cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-K 21.05.23, 21:47
                              kot.peter napisała:
                              > mylisz wątki

podpowiedz gdzie nadawałyby się, albo wcale?
                              • kot.peter Re: cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-K 21.05.23, 23:14
                                chris.w5 napisał:

> kot.peter napisała:
                                > > mylisz wątki
                                >
                                > podpowiedz gdzie nadawałyby się, albo wcale?

Nadają się wszystkie i cieszę się, że jesteś z nami, ale osobiście dałabym Twoje ostatnie zdjęcia cmentarne do '"cmentarzy", a kościelne do jakichś kościołów. Bo "osobliwości" czy "inne spojrzenie" to coś więcej. Powinna stać za nimi jakaś prawdziwa ciekawostka i nietypowe, piękne zdjęcie.
                          • chris.w5 cmentarz kościoła Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche 21.05.23, 21:33
    • baga Osobliwości - Rajcza 18.04.23, 11:28
      Jak sobie poradzić z rozciąganiem chodnika przez cały kościół?
    • can_x Re: Osobliwości 20.05.23, 12:55
      cmentarz w Kluczborku
      • baga Re: Osobliwości 20.05.23, 18:33
        can_x napisał:

No cóż, grobowiec też towarem może być big_grin
      • kot.peter Re: Osobliwości 20.05.23, 20:06
        can_x napisał:

> cmentarz w Kluczborku

Ale chyba sprzedają ten grobowiec bez lokatora?!
    • can_x Re: Osobliwości 21.05.23, 10:26
      Lapidarium, a może postój, parking? W tle restauracja, to może popas?
      • baga Re: Osobliwości 21.05.23, 11:45
        can_x napisał:

> Lapidarium, a może postój, parking? W tle restauracja, to może popas?

smile Wycieczka szlakiem nekropolii?

To też Kluczbork?
        • can_x Re: Osobliwości 21.05.23, 12:31
          Kluczbork. Nie podoba mi się w tym miejscu parking.
          • baga Re: Osobliwości 21.05.23, 12:48
            can_x napisał:

> Kluczbork. Nie podoba mi się w tym miejscu parking.

A to jest zaplanowany parking? Faktycznie, niefortunnie usytuowany.
    • can_x Re: Osobliwości 23.05.23, 11:29
      PRASZKA
      Parafia Świętej Rodziny – Jezusa, Maryi i Józefa
      Sanktuarium Pasyjno-Maryjne Najświętszej Maryi Panny Kalwaryjskiej
      Kalwaria Praszkowska
      • baga Re: Osobliwości 24.05.23, 20:31
        can_x napisał:

> PRASZKA
        Ten cytat często spotykałam w Małopolsce.
        A tak a propos Praszki, to moja babcia stamtąd pochodziła, ale niewiele wiem o tych okolicach sad
        • can_x Re: Osobliwości 28.05.23, 13:07
          To brzmi jak "memento mori" ( dołujące, smutne) , wolę łacińskie Carpe diem „chwytaj (skub) dzień” – sentencję pochodzącą z poezji Horacego, „Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie"…
          A Praszka to miedzy innymi kalwaria praszkowska. W lipcu, co roku, uroczystość
          • can_x Re: Osobliwości 28.05.23, 13:15
            Stacje, czerwone stroje, ogromnych rozmiarów różańce, msza...
          • kot.peter Re: Osobliwości 28.05.23, 20:45
            can_x napisał:

> To brzmi jak "memento mori" ( dołujące, smutne) , wolę łacińskie Carpe diem
            > „chwytaj (skub) dzień” – sentencję pochodzącą z poezji Horacego, „Chwytaj dzień
            > , bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie"…

Wiki (jak zwykle) kłamie.
            "Więc łap dzień każ­dy, a nie wierz ni tro­chę
            W złud­nej przy­szło­ści obiet­ni­ce pło­che". Tłum. Henryk Sienkiewicz
            Po łacinie jest krócej i ładniej:
            Carpe diem, quam minimum credula postero.
            Kiedyś umiałam ten wiersz na pamięć...
          • baga Osobliwości - Praszka 28.05.23, 23:37

> A Praszka to miedzy innymi kalwaria praszkowska. W lipcu, co roku, uroczystość

O, ciekawe. A z jakiej okazji ta uroczystość?

• can_x Re: Osobliwości - Praszka 29.05.23, 00:59
              Swego czasu publikowałem na FF zdjęcia zrobione w Praszce. Może są w chmurze? Na pewno poszukam w swoim archiwum. www.krajoznawcy.info.pl/kalwaria-na-makowym-wzgorzu-)23131 tamże: "Kalwaria na Makowym Wzgórzu ma nawiązywać do Kalwarii Zebrzydowskiej. "Ja( pisze autor) tego nawiązania dostrzec nie potrafię – może tylko takie, że w 2002 roku Jan Paweł II, będąc w Kalwarii Zebrzydowskiej, poświęcił kopię cudownego obrazu Matki Bożej Kalwaryjskiej dla kościoła w Praszce. I chyba tyle?"
              • can_x Re: Osobliwości - Praszka 29.05.23, 01:10
                Sprawdzam przesłany link, wyskakuje Finlandia ? wysyłam drugi "Początki Sanktuarium w Praszce i Kalwarii Praszkowskiej sięgają 1988 r. Wówczas powstała parafia Świętej Rodziny. Pierwszym proboszczem i organizatorem parafii został ks. Stanisław Gasiński, pochodzący z archidiecezji krakowskiej. W czasie jego duszpasterzowania powstały w tej miejscowości dwa kościoły: sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Kalwaryjskiej i kościół św. Rodziny, a na rozległym stoku Makowego Wzgórza zbudowano „Golgotę” i kaplice, które stanowią zaczątek tzw. Praszkowskiej Kalwarii." archiczest.pl/wiadomosci-archidiecezja,10/kard-dziwisz-w-praszce-sw-jan-pawel-ii-chcial-by-matka-boza-kalwaryjska-krolowala-takze-tutaj,1534092789.html

19 sierpnia 2002 r. Jan Paweł II w czasie pielgrzymki do Kalwarii Zebrzydowskiej poświęcił wierną kopię cudownego wizerunku Matki Bożej Kalwaryjskiej dla kościoła Najświętszej Maryi Panny Kalwaryjskiej w Praszce. Ojciec Święty powiedział wówczas: „Niech Matka Boża Kalwaryjska króluje także w Praszce. Módlcie się tam za mnie”. 15 września 2002 r. abp Stanisław Nowak konsekrował kościół Najświętszej Maryi Panny Kalwaryjskiej na Makowym Wzgórzu. Kościół ten został ogłoszony sanktuarium maryjnym dekretem Metropolity Częstochowskiego 11 października 2002 r. Oficjalne erygowanie i poświęcenie Kalwarii odbyło się 13 września 2004 r.
                • baga Re: Osobliwości - Praszka 29.05.23, 12:47
                  can_x napisał:

> "Początki Sanktuarium w Praszce i Kalwarii Praszkowskiej sięgają 1988 r.
                  Faktycznie, młoda ta kalwaria. Ja też się przyjrzałam stronie tej parafii, ale nie widzę żadnych obchodów w lipcu. Natomiast podejrzewam, że te asysty dotyczą Bożogrobowców, którzy są w tej parafii.
                  • can_x Re: Osobliwości - Praszka 29.05.23, 17:53
                    Asysty dotyczą Bożogrobowców? Nie wiem, nie znam się a nawet nie jestem zarobiony. Fakt, Jan Paweł II, będąc w Kalwarii Zebrzydowskiej, poświęcił kopię cudownego obrazu Matki Bożej Kalwaryjskiej dla kościoła w Praszce. I tak to się zaczęło. A z tym lipcem to strzeliłem...Może to był sierpień?

Pozdrawiam
    • matanzani Re: Osobliwości 23.05.23, 19:59
      Będąc w Muzeum Raciborskim zwróciłam uwagę na pewną ciekawostkę, a mianowicie złamany miecz...

Znaleziono go w grobie najmłodszego syna księcia raciborsko-opawskiego Jana V i jego żony Magdaleny - Walentyna..Jego dwaj starsi braci- pretendenci do objęcia rządów w księstwie - niespodziewanie zmarli i Walentyn został jedynym dziedzicem.. Książę był chorowity, brzydki i miał garb i z powodu kalectwa nigdy się nie ożenił...Zmarł bezpotomnie w 1521 r. jako ostatni przedstawiciel rodu Przemyślidów raciborskich..Po jego śmierci rytualnie złamano miecz , który złożono do jego grobu w dawnym kościele św. Ducha przy klasztorze dominikanek /obecnie Muzeum / ,a symbolizujący koniec rodu.....
      • baga Re: Osobliwości 24.05.23, 20:32
        matanzani napisała:

> Po jego śmierci rytualnie złamano miecz , który złożono do jego grobu w dawnym kościele św. Ducha
        > przy klasztorze dominikanek /obecnie Muzeum / ,a symbolizujący koniec rodu.....

Ciekawa symbolika.
    • baga Osobliwości - Heviz 24.05.23, 20:59
      Może to w innych krajach nie jest osobliwością, jednak dla nas niespotykane jest, żeby kolumbaria były w kościołach. Owszem, zdarzają się pochówki w kościołach, ale raczej dla osób wybitnych, w katakumbach i zwykle jednak są to pochówki z dawnych czasów.
      Dlatego długo się zastanawiałam nad tym, co zobaczyłam w węgierskim kościele. Czy jest to kolumbarium, w którym znajdują się ludzkie prochy, czy tylko tablice pamiątkowe. Ale po dłuższych poszukiwaniach znalazłam informację, że na Węgrzech kolumbaria w kościołach się zdarzają. Więc chyba to jednak miejsce przechowywania prochów. Dodam, że to nie jest gdzieś w osobnej kaplicy, ale wprost we wnętrzu kościoła, w pobliżu ławek.
      • kot.peter Re: Osobliwości - Heviz 26.05.23, 23:26
        Faktycznie osobliwe. Co kraj, to...
    • can_x Re: Osobliwości 25.07.23, 23:14
      gdy grosz w skrzynce zabrzęczy, dusza z czyśćca uleci
    • baga Osobliwości - Żywiec 16.08.23, 12:01
      Na bocznym ołtarzu konkatedry w Żywcu można sobie wylosować cytat z Biblii.
      • kot.peter Re: Osobliwości - Żywiec 16.08.23, 22:48
        baga napisała:

> Na bocznym ołtarzu konkatedry w Żywcu można sobie wylosować cytat z Biblii.

Coś jak chińskie ciasteczko z wróżbą?
        • baga Re: Osobliwości - Żywiec 18.08.23, 11:11
          kot.peter napisała:

> Coś jak chińskie ciasteczko z wróżbą?

Niezupełnie. Tu nie chodzi o wróżbę, ale raczej przemyślenie wylosowanych słów, aby były wskazówką w życiu. Chociaż faktycznie, znam takie podejście niektórych do losowania cytatu z Biblii, które ma być "wróżbą".
    • baga Osobliwości - Gyenesdiás 11.09.23, 13:33
      Taki mały zbereźnik na cmentarzu w Gyenesdiás
      • baga Osobliwości - Gyenesdiás (Węgry) 14.09.23, 20:42
        Słoneczniki na grobie? A dlaczego nie?
    • baga Osobliwości - Łagisza 02.11.23, 12:55
      Coraz częściej spotykam nowe nagrobki na starych grobach. Zapewne tych bardzo zniszczonych, czasem nawet zapomnianych.
      Kilka lat temu na grobie mojej ciotki znalazłam zafoliowaną kartkę z prośbą o kontakt. Osoba, która zostawiła tę kartkę sądziła, że to grób jego pradziadków. Wyjaśniłam, że nie, ale wiem, gdzie jego pradziadkowie są pochowani, bo to teściowie tej mojej ciotki. Ich nagrobek był na tyle zniszczony, że nie można było odczytać nazwisk. Prawnuczek mieszkał na drugim końcu Polski i stracił kontakt z rodziną swoich przodków. Po moich wyjaśnieniach zamówił nowy nagrobek, który prezentuje się teraz bardzo dobrze.
      Ten na zdjęciu, to nie jest nagrobek z mojej historii, on jest bardziej banalny, bo tylko wypisane są na nim nazwiska i daty. Ten ze zdjęcia, moim zdaniem jest ciekawszy.
    • baga Osobliwości - Kamesznica k/Żywca 03.04.24, 00:41
      Fragment witraża w kruchcie kościoła Parafii imienia Najświętszej Maryi Panny w Kamesznicy k/Żywca. Witraż poświęcony jest inicjatywie, której głównym pomysłodawcą był emerytowany już dzisiaj proboszcz parafii w Kamesznicy, ks. Władysław Zązel. Namawiał on swoich parafian, ale nie tylko ich, do organizowania wesel bez alkoholu. Pary, które miały takie bezalkoholowe wesela tworzą dziś towarzystwo nazwane "Wesele wesel" i spotykają się co jakiś czas w Kamesznicy lub okolicy.
      Na witrażu, obok Jana Pawła II wizerunek właśnie księdza Zązla.
    • baga Osobliwości - Węgry 30.07.24, 11:23
      Tabliczki pamiątkowe zawędrowały również na Węgry.
      • kot.peter Re: Osobliwości - Węgry 01.08.24, 16:44
        baga napisała:

> Tabliczki pamiątkowe zawędrowały również na Węgry.

Ale że co? smile
        • baga Re: Osobliwości - Węgry 01.08.24, 19:51
          kot.peter napisała:

> baga napisała:
          >
          > > Tabliczki pamiątkowe zawędrowały również na Węgry.
          >
          > Ale że co? smile

Nie wiem jak Wy, ale ja rzadko spotykam taką formę upamiętnienia, więc się zdziwiłam, że ją spotkałam na Węgrzech.
          • kot.peter Re: Osobliwości - Węgry 01.08.24, 23:41
            baga napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > baga napisała:
            > >
            > > > Tabliczki pamiątkowe zawędrowały również na Węgry.
            > >
            > > Ale że co? smile
            >
            > Nie wiem jak Wy, ale ja rzadko spotykam taką formę upamiętnienia, więc się zdzi
            > wiłam, że ją spotkałam na Węgrzech.

Aha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka