04.09.22, 15:46
Gdyby ktoś chciał podbudować się teoretycznie:
pl.wikipedia.org/wiki/Cerkiew_(budynek)
i przypominam, że mamy też wątek ikony i ikonostasy.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/drive/u/0/folders/1x1AM_-cR93ST-WoVgUzPUAGu5TfmcF3u
Obserwuj wątek
    • ewak225 Re: Cerkwie 26.09.22, 16:42
      Warszawa-Jeziorki Południowe. Cerkiew wzorowana na konstantynopolitańskiej świątyni Hagia Sophia pod wezwaniem św. Sofii Mądrości Bożej, wzniesiona w latach 2015-2018 przy ul Puławskiej,
      wg projektu architekta Andrzeja Markowskiego.
      • kot.peter Warszawa-Jeziorki Południowe 26.09.22, 17:15
        Aaa, to to jest to coś, które mijałam, jeżdżąc do Piaseczna. Najpierw myślałam, że budują meczet. smile
        Z opinią zaczekam, aż skończą, i zobaczę cerkiew na żywo. Na razie mnie nie zachwyca.

• ewak225 Re: Cerkwie 26.09.22, 18:19
      Po terenie i samej cerkwi ( szczególnie portale) , widać, że nie jest jeszcze skończona. Z opisu na Wikipedii wniosuję, że wnętrze warte zobaczenia, wybiorę się, można się umówić w kancelarii na zwiedzanie .
      Na ogrodzeniu są rozwieszone przepiękne zdjęcia wybranych monasterów z całego świat. Mam zdjęcia, gdzie je wstawić.
      • kot.peter Re: Cerkwie 26.09.22, 19:07
        ewak225 napisała:
        > Na ogrodzeniu są rozwieszone przepiękne zdjęcia wybranych monasterów z całego
        > świat. Mam zdjęcia, gdzie je wstawić.
        Świątynie i nekropolie w malarstwie i na fotografii:
        forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174067246,174067246,Swiatynie_i_nekropolie_w_malarstwie_i_fotografii.html
    • matanzani Re: Cerkwie 08.12.22, 18:53
      Głogów - cerkiew św. Maksyma Gorlickiego

Cerkiew ta jest jedną z najmłodszych w Polsce , zbudowano ją w 2007 r. W chwili obecnej do parafii należą rodziny Łemków,Rosjan,Ukraińców i nawet Bułgarów...
      • chris.w5 cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy 21.04.23, 19:53
        rosyjski kościół prawosławny, cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy, widok zza płotu z Wintersteinstraße, Charlottenburg, Berlin
        • chris.w5 cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy 21.04.23, 21:04
          rosyjski kościół prawosławny, cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy, widok zza płotu z Wintersteinstraße, Charlottenburg, Berlin
          • chris.w5 cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy 24.05.23, 22:46
            rosyjski kościół prawosławny, cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy, widok z Wintersteinstraße, Charlottenburg, Berlin
            • chris.w5 cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy 26.05.23, 22:38
              rosyjski kościół prawosławny, cerkiew Wstawiennictwa Najświętszej Bogurodzicy, widok z bulwaru nad rzeką Spree, Charlottenburg, Berlin
    • baga Cerkwie - Heviz 15.05.23, 12:59
      Budowa cerkwi Węgierskiej Eparchii Rosyjskiego Kościoła Prawosławnego w Heviz.
      Myślę, że inicjatywa tej budowy wynika z faktu, że Heviz jest tłumnie odwiedzane przez Rosjan (przynajmniej do niedawna).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka