Dodaj do ulubionych

Prośba o polecajki- horrory

19.04.24, 12:08
Problem w tym, że już chyba wszystkie widziałam ;) Ale jak rzucicie jakieś niszowe tytuły, to kto wie... Będę wdzięczna za podpowiedzi ;*
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:25
      Ten widziałaś:

www.filmweb.pl/film/Czarnobyl.+Reaktor+strachu-2012-648250
      • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:30
        o, a tego akurat nie widziałam ;) warto pytać ;)
        • borsuczyca.klusek Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:35
          Jeszcze napisz czy wolisz horroro-thrillery czy typowe slashery
          • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:46
            jeśli chodzi o horrory to lubię wszystko, poza takimi nudnymi, taśmowymi banałami, gdzie jest powykręcany upiór i jump scare'y jako jedyna atrakcja ;) Lubię horrory od takich z przesłaniem jak "babadook", poprzez gore-zwyrodnialstwa, aż po paździerze, jak seria "droga bez powrotu" ;) Ale najbardziej zakręcone jak "Vivarium" np
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 08:22
      Niszowe to nie znam. Szkoda mi oczu. Za to chętnie poznam propozycje dobrych.
      • borsuczyca.klusek Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 08:31
        Dla każdego co innego jest dobre 😉
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 09:00
          To dla mnie na przykład: Egzorcysta, Obcy, Inni, Wywiad z wampirem.
      • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:16
        Tyle horrorow lubie, ze trudno wybrac najlepsze ;) Ale na pewno polecam stare "Cos" Carpentera, "W paszczy szalenstwa", "Cube". Dla borsuczycy "Cos za mna chodzi" bo to film o tym, ze zboczenstwa sa smiertelnie niebezpieczne :D Zabojcze wrecz ;)
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:38
          Skoro znam cosia i cube to widzę, że Ty w ogóle nie zamierzasz wchodzić w dyskusję co jest horrorem a co thrillerem. Bo o tym są spore dyskusje nie tylko w sieci. I spoko. Tu tylko pojawia się takie zagadnienie, że w wątku mieści się wiele filmów kryminalnych, szpiegowskich itp.
          • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:44
            Ja tych gatunkow nie rozrozniam. Kiedys mi ktos tlumaczyl, ze horror to jak sa elementy nadprzyrodzone, thriller- jak wszystko jest rzeczywiste. Ale to g prawda, bo gore to typ horrorow, a tam nie ma elementow nadprzyrodzonych bardzo czesto. Nie zawracam tym sobie glowy, bo wiem, ze nie spamietam ;)
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:52
              No bo sytuacja horrible jak najbardziej wywołuje thrill.
              Natomiast generalnie chyba się przyjęło jak piszesz - że horror to nadprzyrodzone. I tutaj jest pole do dalszej dyskusji. Wiadomo, jak coś zza światów to horror. Ale Obcy jest biologiczny - ale też zza dotąd poznanego świata. Zarówno Filmweb jaki i IMDd opisują go jako horror-scifi. W tą samą kategorię wpada Coś - ale jak dla mnie Cube nie.

• fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:00
                Np film "Nie oddychaj" jest opisany jako horror. A nie ma tam duchow/kosmitow/wampirow. No to ja stwierdzilam, ze chrzanie te podzialy ;) Sa tez filmy, ktore bardzo trudno sklasyfikowac, do takich wg mnie nalezy "Hard candy"- Pulapka. Jak to jest horror (a widzialam takie opisy) to ja jestem Budda. Dramat-thriller sf ;) najpredzej...
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:07
                  Ano, to wszystko to są szufladki tylko.

Kuwa, te pomysły polskich dystrybutorów. "Hard candy"- Pulapka to po prostu HC z koktajlem z męskich jąder czy jakiś odprysk?
                  • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:08
                    No "Pulapka" zawsze lepsza niz slynny "Wirujacy seks" :D
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:21
                      fornitta007 napisała:

> No "Pulapka" zawsze lepsza niz slynny "Wirujacy seks" :D

1. A dlaczego nie Twardy cukierek/Karmelek/Landrynka , na czym sobie gość połamał zęby czy tam raczej stracił jądra?
                      2. Brudny/ nieobyczajny taniec? No nie wiem.
                      3. Kompletnym kuriozum jest Szklana pułapka, ale tu przynajmniej dystrybutor może się bronić tym, że nie przewidział kontynuacji.

• fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:27
                        Nie wiem, twardy cukierek to by bylo doslowne tlumaczenie idiomu. Ja bym juz chyba predzej dala jakis polski idiom w zamian.
                        2. Grzeszny taniec zamiast "brudnego". Brud jest u nas mocno pejoratywny.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:34
                          No to proponowałem: karmelek, landrynka. Z bardziej lokalnych dorzucam: klimek.

No, ale tak czy siak nie ma to takiej mocy małketingowej jak ZEKZ!!!!!
                          • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:38
                            Hard candy to tyle co lolitka, mocno nieletnie dziewcze. Wiec pasowalby zakazany owoc- ale to wg mnie pretensjonalny banal. Jakies zielone jabluszko moze... ;)
                            • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:40
                              A jak koniecznie chcesz przy cukierkach zostac: gorzka landrynka ;)
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:49
                              fornitta007 napisała:

> Hard candy to tyle co lolitka, mocno nieletnie dziewcze.

Pierwsze słyszę. Jasne, w slangu może być różnie, na razie tłumacz gugla widzi tylko: twardy cukierek.
                              • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:55
                                Moze to z jakiegos slangu zboczencow zaslyszalam i mi sie ubrdalo, ze to w powszechnym uzyciu jest. Bywa i tak ;)
                                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 12:01
                                  Pa to...

www.urbandictionary.com/define.php?term=hard%20candy
                                  • fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 12:05
                                    O fu!!!
                                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 12:07
                                      Co-fu? Język żyje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka