fornitta007 19.04.24, 12:08 Problem w tym, że już chyba wszystkie widziałam ;) Ale jak rzucicie jakieś niszowe tytuły, to kto wie... Będę wdzięczna za podpowiedzi ;* Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
borsuczyca.klusek Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:25 Ten widziałaś: www.filmweb.pl/film/Czarnobyl.+Reaktor+strachu-2012-648250 Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:30 o, a tego akurat nie widziałam ;) warto pytać ;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:35 Jeszcze napisz czy wolisz horroro-thrillery czy typowe slashery Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 19.04.24, 12:46 jeśli chodzi o horrory to lubię wszystko, poza takimi nudnymi, taśmowymi banałami, gdzie jest powykręcany upiór i jump scare'y jako jedyna atrakcja ;) Lubię horrory od takich z przesłaniem jak "babadook", poprzez gore-zwyrodnialstwa, aż po paździerze, jak seria "droga bez powrotu" ;) Ale najbardziej zakręcone jak "Vivarium" np Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 08:22 Niszowe to nie znam. Szkoda mi oczu. Za to chętnie poznam propozycje dobrych. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 08:31 Dla każdego co innego jest dobre 😉 Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 09:00 To dla mnie na przykład: Egzorcysta, Obcy, Inni, Wywiad z wampirem. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:16 Tyle horrorow lubie, ze trudno wybrac najlepsze ;) Ale na pewno polecam stare "Cos" Carpentera, "W paszczy szalenstwa", "Cube". Dla borsuczycy "Cos za mna chodzi" bo to film o tym, ze zboczenstwa sa smiertelnie niebezpieczne :D Zabojcze wrecz ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:38 Skoro znam cosia i cube to widzę, że Ty w ogóle nie zamierzasz wchodzić w dyskusję co jest horrorem a co thrillerem. Bo o tym są spore dyskusje nie tylko w sieci. I spoko. Tu tylko pojawia się takie zagadnienie, że w wątku mieści się wiele filmów kryminalnych, szpiegowskich itp. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:44 Ja tych gatunkow nie rozrozniam. Kiedys mi ktos tlumaczyl, ze horror to jak sa elementy nadprzyrodzone, thriller- jak wszystko jest rzeczywiste. Ale to g prawda, bo gore to typ horrorow, a tam nie ma elementow nadprzyrodzonych bardzo czesto. Nie zawracam tym sobie glowy, bo wiem, ze nie spamietam ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 10:52 No bo sytuacja horrible jak najbardziej wywołuje thrill. Natomiast generalnie chyba się przyjęło jak piszesz - że horror to nadprzyrodzone. I tutaj jest pole do dalszej dyskusji. Wiadomo, jak coś zza światów to horror. Ale Obcy jest biologiczny - ale też zza dotąd poznanego świata. Zarówno Filmweb jaki i IMDd opisują go jako horror-scifi. W tą samą kategorię wpada Coś - ale jak dla mnie Cube nie. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:00 Np film "Nie oddychaj" jest opisany jako horror. A nie ma tam duchow/kosmitow/wampirow. No to ja stwierdzilam, ze chrzanie te podzialy ;) Sa tez filmy, ktore bardzo trudno sklasyfikowac, do takich wg mnie nalezy "Hard candy"- Pulapka. Jak to jest horror (a widzialam takie opisy) to ja jestem Budda. Dramat-thriller sf ;) najpredzej... Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:07 Ano, to wszystko to są szufladki tylko. Kuwa, te pomysły polskich dystrybutorów. "Hard candy"- Pulapka to po prostu HC z koktajlem z męskich jąder czy jakiś odprysk? Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:08 No "Pulapka" zawsze lepsza niz slynny "Wirujacy seks" :D Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:21 fornitta007 napisała: > No "Pulapka" zawsze lepsza niz slynny "Wirujacy seks" :D 1. A dlaczego nie Twardy cukierek/Karmelek/Landrynka , na czym sobie gość połamał zęby czy tam raczej stracił jądra? 2. Brudny/ nieobyczajny taniec? No nie wiem. 3. Kompletnym kuriozum jest Szklana pułapka, ale tu przynajmniej dystrybutor może się bronić tym, że nie przewidział kontynuacji. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:27 Nie wiem, twardy cukierek to by bylo doslowne tlumaczenie idiomu. Ja bym juz chyba predzej dala jakis polski idiom w zamian. 2. Grzeszny taniec zamiast "brudnego". Brud jest u nas mocno pejoratywny. Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:34 No to proponowałem: karmelek, landrynka. Z bardziej lokalnych dorzucam: klimek. No, ale tak czy siak nie ma to takiej mocy małketingowej jak ZEKZ!!!!! Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:38 Hard candy to tyle co lolitka, mocno nieletnie dziewcze. Wiec pasowalby zakazany owoc- ale to wg mnie pretensjonalny banal. Jakies zielone jabluszko moze... ;) Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:40 A jak koniecznie chcesz przy cukierkach zostac: gorzka landrynka ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:49 fornitta007 napisała: > Hard candy to tyle co lolitka, mocno nieletnie dziewcze. Pierwsze słyszę. Jasne, w slangu może być różnie, na razie tłumacz gugla widzi tylko: twardy cukierek. Odpowiedz Link
fornitta007 Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 11:55 Moze to z jakiegos slangu zboczencow zaslyszalam i mi sie ubrdalo, ze to w powszechnym uzyciu jest. Bywa i tak ;) Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 12:01 Pa to... www.urbandictionary.com/define.php?term=hard%20candy Odpowiedz Link
asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prośba o polecajki- horrory 20.04.24, 12:07 Co-fu? Język żyje... Odpowiedz Link