boggi_dan 14.03.26, 10:46 Na mocy uchwały. Można to zrobić i olać prezydenta. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oby.watel Re: Safe przyjęte 14.03.26, 15:37 Przyjmować pieniądze na rozwój przemysłu zbrojeniowego wbrew Putinowi? Skandal! Ustawka Nawrockiego z Putinem nie wyszła. Ojojoj. Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 14.03.26, 18:28 przecież wiadomo że jak tusk w 2008 obiecuje zniesienie abonamentu RTV to tego abonamentu po 18 latach nie ma, jak obiecuje paliwo po 5,19 to jest po nawet mniej, jak obiecuje 100 konkretów to robi 500 a jak obiecuje 60 tysięcy wolne od podatku to robi ale w euro tyle są warte obietnice tuska dotyczące programu SLAVE bo SAFE to nie jest. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Safe przyjęte 14.03.26, 19:12 prze.nick napisał: > przecież wiadomo że jak tusk w 2008 obiecuje zniesienie abonamentu RTV to tego > abonamentu po 18 latach nie ma, jak obiecuje paliwo po 5,19 to jest po nawet mn > iej, jak obiecuje 100 konkretów to robi 500 a jak obiecuje 60 tysięcy wolne od > podatku to robi ale w euro > > tyle są warte obietnice tuska dotyczące programu SLAVE bo SAFE to nie jest. Lepsze są niespełnione obietnice Kaczyńskiego? Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 14.03.26, 20:03 Nie jestem wyborcą PiS - w 2023 glosowałem na prawicową Polska Jest Jedna a w 2025 na Nawrockiego dopiero w drugiej turze (ale z perspektywy czasu jestem zadowolony z jego działań) Obecne działania tuska w sprawie wciągnięcia Polski w pułapkę SLAVE (tu chodzi też o długofalowe wciągnięcie nas w strefę waluty euro i zasilenie jej naszym złotem) nadają się na Trybunał Stanu i mam nadzieję że następny rząd to zrobi. Popularność tuska już sięga dna pomimo medialnego picu strategicznych spółek premiera. forum.gazeta.pl/forum/w,28,179849748,179849748,Tusku_doprowadz_do_nowych_wyborow_.html Odpowiedz Link
oby.watel Re: Safe przyjęte 14.03.26, 20:12 prze.nick napisał: > Nie jestem wyborcą PiS - w 2023 glosowałem na prawicową Polska Jest Jedna a w 2 > 025 na Nawrockiego dopiero w drugiej turze (ale z perspektywy czasu jestem zado > wolony z jego działań) > > Obecne działania tuska w sprawie wciągnięcia Polski w pułapkę SLAVE (tu chodzi > też o długofalowe wciągnięcie nas w strefę waluty euro i zasilenie jej naszym z > łotem) nadają się na Trybunał Stanu i mam nadzieję że następny rząd to zrobi. P > opularność tuska już sięga dna pomimo medialnego picu strategicznych spółek pre > miera. Wybacz, ale pleciesz takie duby smalone, że trudno polemizować z nimi. Pozbawić nas rezerw planują Nawrocki z Glapińskim zamierzają sprzedawać złoto w ramach programu SrAFE 0. Odpowiedz Link
boggi_dan Re: Safe przyjęte 14.03.26, 21:55 oby.watel napisał: > prze.nick napisał: > > > Nie jestem wyborcą PiS - w 2023 glosowałem na prawicową Polska Jest Jedna > a w 2 > > 025 na Nawrockiego dopiero w drugiej turze (ale z perspektywy czasu jeste > m zado > > wolony z jego działań) > > > > Obecne działania tuska w sprawie wciągnięcia Polski w pułapkę SLAVE (tu c > hodzi > > też o długofalowe wciągnięcie nas w strefę waluty euro i zasilenie jej na > > > Wybacz, ale pleciesz takie duby smalone, że trudno polemizować z nimi. Pozbawić > nas rezerw planują Nawrocki z Glapińskim zamierzają sprzedawać złoto w ramach > programu SrAFE 0. > PROGRAM SAFE oferuje preferencyjne pożyczki na zbrojenia z 45 letnim okresem spłaty,10 letnia karencja (odroczenie)spłaty KAPITAŁu. Oprocentowanie niskie,szacowane na poziomie ok.3-4%.." Spłata KAPITAŁU rozpoczyna się po 10ciu latach, ale ODSETKI od samiuteńiego początku od całej kwoty pożyczki (tego nie zapisano) czyli 6 -8 mld PLN/rok. Kwota pożyczki jest szacowana na 180-200mld PLN. Po 10 ciu latach, 6 mld odsetek+6-8 mld kapitału, czyli 14 mld PLN przez kolejne 35 lat. O skutkach warunkowości nie pisze, no to może być za trudne dla wielu. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Safe przyjęte 15.03.26, 12:34 boggi_dan napisał: > Spłata KAPITAŁU rozpoczyna się po 10ciu latach, ale ODSETKI od samiuteńiego po > czątku od całej kwoty pożyczki (tego nie zapisano) czyli 6 -8 mld PLN/rok. > Kwota pożyczki jest szacowana na 180-200mld PLN. > Po 10 ciu latach, 6 mld odsetek+6-8 mld kapitału, czyli 14 mld PLN przez kolejn > e 35 lat. > O skutkach warunkowości nie pisze, no to może być za trudne dla wielu. Owszem, pożyczkę trzeba spłacać. Tyle, że nikt nigdy nie żąda odsetek od całej kwoty, którą zamierza pożyczyć. Więc wyliczenia są idiotyczne. Pierwsza transza to dzięki Nawrockiemu to ok. 6,4 mld euro (27 mld zł). Odsetki wyniosą około miliard zł. Oprocentowanie polskich papierów dłużnych dobija do 6%, więc jest prawie dwa razy wyższe. Poza tym te pieniądze będą dostępne już, a nie za rok czy dwa. Uważasz, że zwiększy nasze bezpieczeństwo modernizacja przemysłu i rozpoczęcie produkcji za rok, może dwa? Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 15.03.26, 13:22 na tym całym SAFE?SAVE Polska zawsze straci - po prostu tak to zostało celowo zaprojektowane i wcale mnie nie dziwi że folskdojcz z applebaumem tak to forsują zrobiono ileś tam tysięcy symulacji i w 80 procentach przypadków Polska na SAFE dużo traci a w jaki sposób będzie wtedy można ratować sytuację? tylko przez przyjęcie Euro co i tak będzie dla Polski stratą jeśli chodzi o nasze złoto w przypadku wejścia do Euro to będzie jak z Włochami, które teraz chcą swego złota i nie mogą go dostać! wpolityce.pl/swiat/751864-niemcy-zdenerwowani-na-nbp-za-kupowanie-zlota-proponuja-euro z resztą już są problemy przez blokadę prawną wgospodarce.pl/informacje/155288-szokujace-slowa-ze-zlota-nbp-moga-korzystac-tylko-niemcy "W dzisiejszym wywiadzie radiowym członek Rady Polityki Pieniężnej prof. Joanna Tyrowicz, odnosząc się do idei prezydenta i prezesa NBP „Polski SAFE 0 proc.”, czyli sfinansowania wydatków na obronność z zysków z zakupów złota, zasugerowała, że w obecnym stanie prawnym Narodowy Bank Polski nie ma prawa używać zasobów złota do jakichkolwiek operacji kapitałowych, a jedyne co można legalnie z polskimi zasobami kruszcu zrobić to po dołączeniu do strefy euro, zgromadzonych 570 ton złota przekazać do Europejskiego Banku Centralnego." Europejski Bank Centralny (EBC) posiada bezpośrednio ponad 500 ton złota czyli Polska ma więcej! Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 15.03.26, 13:33 wpolityce.pl/polityka/754173-safe-moze-byc-drozszy-od-polskich-obligacji "Pułapka „taniego pieniądza” z UE? 10 tysięcy symulacji pokazuje: SAFE może być droższy od polskich obligacji. "Państwo 'gra w ruletkę'" Program pożyczkowy SAFE kusi Polskę miliardami euro na zbrojenia i obietnicą niskiego oprocentowania. Jednak najnowsze analizy finansowe rzucają nowe światło na ten mechanizm: w większości scenariuszy zaciąganie długu w euro na wydatki w złotych po prostu się nie opłaca. Pozorne oszczędności i ryzyko „frankowe” Zaciąganie długu w obcej walucie na pokrycie wydatków krajowych przypomina mechanizm znany z kredytów frankowych. Jeśli złoty osłabnie, koszt obsługi długu i kwota kapitału do spłaty gwałtownie rosną, niwelując początkowe zyski z niższych odsetek. Wyniki symulacji: SAFE droższy w 80% przypadków Eksperci przeanalizowali dwa główne warianty obsługi pożyczki o wartości 43,7 mld euro (ok. 185 mld zł): Z zabezpieczeniem kursowym: Rząd próbuje chronić się przed ryzykiem walutowym za pomocą instrumentów finansowych. W tym wariancie SAFE jest droższy od krajowych obligacji w 79,95% scenariuszy. Średnia dodatkowa strata dla budżetu to 9,4 mld PLN. Bez zabezpieczenia: Państwo „gra w ruletkę” kursem walutowym. Tutaj SAFE okazuje się droższym rozwiązaniem w 60,25 proc. przypadków. Skrajne scenariusze: Kosztowny błąd Choć w optymistycznych scenariuszach SAFE może przynieść oszczędności, to realne są także znacznie bardziej przerażające scenariusze. W najgorszych scenariuszach brak zabezpieczenia kursowego może kosztować budżet dodatkowe 101,79 mld PLN. To kwota odpowiadająca ponad połowie rocznych wydatków Polski na obronność! Dlaczego tak się dzieje? „Rynkowa grawitacja” Rynki finansowe nie oferują darmowych korzyści. Zgodnie z zasadą parytetu stóp procentowych (UIP), waluta o wyższym oprocentowaniu (złoty) ma tendencję do tracenia na wartości względem waluty o niższym oprocentowaniu (euro). W długim, 50-letnim horyzoncie, ten mechanizm niemal nieuchronnie „pożera” zysk z niższych odsetek w euro. Przykładem dla Polski może być Szwecja, której urząd skarbowy (Riksgälden) w 2022 roku ogłosił wycofywanie się z długu w walutach obcych. Szwedzi uznali, że takie zadłużenie generuje jedynie wyższe ryzyko i zmienność, nie dając trwałych korzyści finansowych. Co to oznacza dla budżetu? Decyzja o skorzystaniu z SAFE to wybór między stabilnym, choć pozornie droższym finansowaniem krajowym, a obarczonym ogromnym ryzykiem kredytem zagranicznym. Analizy wskazują, że bez względu na to, czy rząd zdecyduje się na kosztowne zabezpieczenia, czy na ryzykowny brak osłony, końcowy rachunek za unijną pożyczkę najprawdopodobniej przewyższy koszt emisji własnych obligacji. Tekst pierwotnie ukazał się w portalu wpolsce24.tv." Odpowiedz Link
oby.watel Re: Safe przyjęte 15.03.26, 14:21 prze.nick napisał: Po co przytaczasz kłamliwy artykuł, skoro nie przyjmiesz do wiadomości niczego, co kłamstwa demaskuje? Polska ma ponad 2 biliony długu. To nie jest problem? Powinna mieć trzy? Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 15.03.26, 15:14 zacznijmy od tego że ja wcale nie jestem fanem zaciągania długu SAFE ani tuskowego ani tego w kontrze przez prezydenta mnie zastanawia dlaczego nagle wyliczono taką a nie inną kwotę tego "potrzebnego" według rządu "kredytu" a że ten niepotrzebny dług na kiepskich warunkach unijnych jest forsowany przez beznadziejnego premiera tylko utwierdza mnie że jest dla Polski szkodliwy PS a gdzie znalazłeś kłamstwa artykułu o symulacji komputerowej? Odpowiedz Link
oby.watel Re: Safe przyjęte 15.03.26, 15:50 prze.nick napisał: > zacznijmy od tego że ja wcale nie jestem fanem zaciągania długu SAFE > ani tuskowego ani tego w kontrze przez prezydenta > mnie zastanawia dlaczego nagle wyliczono taką a nie inną kwotę tego "potrzebneg > o" według rządu "kredytu" Deficyt budżetowy wynosi ok 200 mld zł. Oprocentowanie przekracza 4,5%, dobija do 6%. Na zbrojenia przeznaczamy 5% PKB. Na zakupy zagranicą, głównie w Stanach. Które nie są w stanie dostarczyć żadnego uzbrojenia ani amunicji. SAVE to 3-4%, a pieniądze do wykorzystania już teraz. Odpowiedz na proste pytanie: kiedy można zacząć inwestycję. Natychmiast dzięki pieniądzom z SAFE, czy za rok może dwa dzięki pieniądzom z kredytów, obligacji i wyimaginowanych zysków NBP? Pamiętasz kto powiedział, że lepiej być zadłużonym niż okupowanym? > a że ten niepotrzebny dług na kiepskich warunkach unijnych jest forsowany przez > beznadziejnego premiera tylko utwierdza mnie że jest dla Polski szkodliwy Premier jest beznadziejny tylko według propagandystów Kremla. Załatwił ogromne pieniądze z Unii na potrzeby polski armii. Za SAFE jeszcze w grudniu gardłował cały PiS. Co się stało? Przyszły nowe wytyczne z Moskwy? > PS a gdzie znalazłeś kłamstwa artykułu o symulacji komputerowej? Symulacja komputerowa przygotowana nie wiadomo przez kogo, nie wiadomo przy jakich założeniach jest takim samym dowodem jak twierdzenie, że ziemia jest płaska bo wszystko o tym świadczy. Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 15.03.26, 15:58 > Premier jest beznadziejny tylko według propagandystów Kremla. całkiem ostro pojechałeś po większości Polaków wpolityce.pl/polityka/755485-lomot-tuska-w-sondazu-ponad-60-proc-polakow-niezadowolonych w moim regionie gdzie Tusk rozwala największe zakłady JSW w Jastrzębiu i inne w Raciborzu wyraźnie ludzie pytają ile kasy płynie z Polski pod stołem na UKrainę tuskowi nawet się niedawno wymsknęło że brak zgody na SAFE uderzy w Ukrainę. Ciekawe jak? Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 15.03.26, 16:00 link do polskojęzycznego onetu z detalami poparcia dla nierządu tuska wiadomosci.onet.pl/kraj/czarne-chmury-nad-donaldem-tuskiem-polacy-ocenili-jego-dzialania-sondaz/djrwvws Odpowiedz Link
oby.watel Re: Safe przyjęte 15.03.26, 16:23 prze.nick napisał: > > Premier jest beznadziejny tylko według propagandystów Kremla. > > całkiem ostro pojechałeś po większości Polaków > wpolityce.pl/polityka/755485-lomot-tuska-w-sondazu-ponad-60-proc-polakow-niezadowolonych > > w moim regionie gdzie Tusk rozwala największe zakłady JSW w Jastrzębiu i inne w > Raciborzu wyraźnie ludzie pytają ile kasy płynie z Polski pod stołem na UKrain > ę > tuskowi nawet się niedawno wymsknęło że brak zgody na SAFE uderzy w Ukrainę. Ci > ekawe jak? Mógłbyś podać jakieś przykłady wyższości rządu PiS-u nad rządami KO? Co PiS-owi udało się osiągnąć? Nie mówię o milionach euro kar, ale o innych osiągnięciach, jak Ostrołęka C itp. Naprawdę nie jest ważne jak rządzi, ale kto rządzi? Rząd Tuska nie jest idealny, ale po dwóch latach chociażby zdusił inflację, którą PiS rozbujało. Ta dyskusja nie ma sensu skoro dowody nie przekonują. Też się boję, że jeśli Tusk zwycięży tak, jak Kaczyński, to też złapie za mordę. Ale wolę jego niż Kaczyńskiego. Odpowiedz Link
boggi_dan Re: Safe przyjęte 14.03.26, 21:46 oby.watel napisał: > prze.nick napisał: > > > przecież wiadomo że jak tusk w 2008 obiecuje zniesienie abonamentu RTV to > tego > > abonamentu po 18 latach nie ma, jak obiecuje paliwo po 5,19 to jest po na > wet mn > > iej, jak obiecuje 100 konkretów to robi 500 a jak obiecuje 60 tysięcy wol > ne od > > podatku to robi ale w euro > > > > tyle są warte obietnice tuska dotyczące programu SLAVE bo SAFE to nie jes > t. > > Lepsze są niespełnione obietnice Kaczyńskiego? > To są projekty Nawrockiego. Podoba ci łamanie prawa i branie kasy przez uchwałę. Jak podaje business insider od kwot wydatkowanych z SAFE vat będzie naliczony ale przedsiębiorca nie będzie go płacił. ALE ZA TA KWOTA BĘDZIE MU WYPŁACANA Z BUDŻETU .Kasa popłynie lewymi odnogami Odry. Kant tysiąclecia. Odpowiedz Link
oby.watel Re: Safe przyjęte 15.03.26, 12:36 boggi_dan napisał: > To są projekty Nawrockiego. Podoba ci łamanie prawa i branie kasy przez uchwał > ę. Jak podaje business insider od kwot wydatkowanych z SAFE vat będzie naliczon > y ale przedsiębiorca nie będzie go płacił. ALE ZA TA KWOTA BĘDZIE MU WYPŁACANA > Z BUDŻETU .Kasa popłynie lewymi odnogami Odry. Kant tysiąclecia. Kantem tysiąclecia to fundusz, który zostanie zasilony pożyczkami i fikcyjnym zyskiem. Odpowiedz Link
prze.nick Re: Safe przyjęte 15.03.26, 13:26 chyba przestaje już większość Polaków dziwić nazywanie Tuska przez prawicę niemieckim sługusem oprócz rekordowego zadłużania Polski i gigantycznych deficytów budżetowych chce zmusić teraz Polaków do podpisania cyrografu na kolejny gigantyczny dług SLAVE/SAFE notowania Tuska szorują po dnie a on się wścieka w swoich strategicznych mediach na prawdę, że jest niemieckim sługusem Odpowiedz Link